eluch_a 19.02.07, 20:53 Mąż kuzynki chce dać na imię swojej córeczce Olga. Kuzynka twierdzi, że mała do 3 roku życia nie będzie umiała wymówić swojego imienia, a poza tym imię jest zbyt "twarde" i próbuje przeforsować Aleksandrę. Jako matka chrzestna mam mieć głos rozstrzygający. Mnie się bardziej podoba Olga. Co sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Olga? Aleksandra? 19.02.07, 21:14 Aleksandra to imię pospolite. Żeby nikt się nie obraził - to pisała Aleksandra właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aamg Re: Olga? Aleksandra? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 10:20 Ciekawy argument z tymi trudnościami w wymówieniu. Ciekawe, co sobie myślą mamy Żanet, Dagmar, Agnieszek, Andżelik... olianka napisała: > Aleksandra to imię pospolite. > Żeby nikt się nie obraził - to pisała Aleksandra właśnie. Gdy ktoś krzyczy "OLAAA!" na ulicy, odwracają się co najmniej dwie - w tym ja Głos na OLGĘ. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Olga? Aleksandra? IP: *.85-237-191.tkchopin.pl 24.04.07, 07:08 Nie obrażam się, bo wiem że jest pospolite, dlatego że jest ładne Ładniejsze niż Olga... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Olga? Aleksandra? 19.02.07, 21:16 ...że lepiej wybrać Olgę. A niby mała przed 3 rokiem życia wymówi Aleksandrę? Ten argument mnie dziwi, bo w pełnej formie Olga jest łatwiejsza do wymówienia od Aleksandry, a zdrobnić obie można podobnie (w zależnosci od życzenia). Aleksandr są teraz poza tym całe tłumy. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Olga? Aleksandra? 19.02.07, 21:34 Absolutnie Olga - przepiękne imię! Aleksandra za to wogóle mi sie nie podoba i jest baaardzo pospolita. Odpowiedz Link Zgłoś
tymolka Re: Olga? Aleksandra? 19.02.07, 22:56 absolutnie Aleksandra...przepiekne imię Odpowiedz Link Zgłoś
martaaa82 Re: Olga? Aleksandra? 20.03.15, 16:38 Tak, Aleksandra, przepiękne imię. I co z tego! Powiedzmy sobie szczerze; nikt nie będzie mówił Aleksandra tylko Ola . Ni z gruszki ni z pietruszki ale w Polsce się tak utarło. I jeżeli ktoś planuje dać dziecku na imię Aleksandra musi zaakceptować fakt, ze wszyscy będą mówić Ola! Odpowiedz Link Zgłoś
lib Re: Olga? Aleksandra? 19.02.07, 22:57 Olga. A w ogóle należy się liczyć z tym, że do trzeciego roku życia dziecko może w ogóle nic nie powiedzieć. lib Odpowiedz Link Zgłoś
ania.silenter Aleksandra dużo ładniejsze 19.02.07, 23:10 gdyby tylko nie było takie popularne... A Olga? Takie sobie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
cynta Re: Olga? Aleksandra? 20.02.07, 01:06 Olga oczywiscie :o)) i jak ktos tutaj poprzednio napisal zdrabniac na Gusie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Olga? Aleksandra? IP: *.171.60.146.crowley.pl 20.02.07, 11:38 Witam Przypadła Ci ważna decyzja. Osobiście jestem za Olgą. Zycze udanego wyboru. Dee. Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: Olga? Aleksandra? 20.02.07, 16:22 Olga- od pewnego czasu lubię to imię. A Aleksander jest na pęczki. Odpowiedz Link Zgłoś
magda_m22 Re: Olga? Aleksandra? 20.02.07, 19:41 Ja mimo popularności wybrałabym Aleksandrę. Nie potrafię się przekonać do imienia Olga. Natomiast oba imiona na chwytają mnie za serce i ciężko jest mi cokolwiek doradzać. Po porostu z tych imion ja sama "wybrałabym" Aleksandrę . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
joplo Re: Olga? Aleksandra? 22.02.07, 15:13 Wszystko byłoby dobrze gdyby na Aleksandrę mówiło się właśnie Aleksandra ale w życiu niestety wołają Ola Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
martaaa82 Re: Olga? Aleksandra? 22.03.15, 12:38 Zgadzam się! Imię Olga ma coś w sobie pociągającego i nie jest taka oklepana! Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: Olga? Aleksandra? 20.02.07, 16:45 Moje dziecko mając dwa lata spokojnie wymawia własne imię, brzmi to mniej więcej jak - Olga Doblaawa. Jestem za Olgą, przy czym zaznaczam, że nie jestem obiektywna w tym przypadku. Radziłabym zestawić oba imiona z nazwiskiem i dopiero wtedy podjąć decyzję. M. Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: Olga? Aleksandra? 20.02.07, 20:06 Mnie sie podoba bardziej Olga. Ale może pomyśl też o nazwisku: jesli jest długie to na pewno Olga, jesli bardzo krótkie (jednosylabowa) to może byc i Aleksandra. Choc to w sumie nie powinien byc decydujacy argument, bo najpierw dziewczyna bedzie sie itak przedstawiać jako Ola (więc krótko), a jak wydorosleje to pewniezmieni nazwisko (na męzowskie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiki Re: Olga? Aleksandra? IP: *.chello.pl 21.02.07, 11:17 Zdecydowanie Olga Odpowiedz Link Zgłoś
alex359 Re: Olga? Aleksandra? 21.02.07, 11:38 zdecydowanie Aleksandra. Już opisywałam na forum moją historię ze zmianą imienia z Olgi na Aleksandrę. Bardziej upierałabym się przy tym jak później dzieci będą wołały na małą, a nie to, że nie będzie potrafiła wymówić imienia. Na mnie wołano Helga lub ruska dziewczynka to pamiętam ze szkoły. W przedszkolu wiecznie tłumaczyłam dzieciom, że jestem Ola a nie Olga (w domu tak na mnie wołano i nie mogłam się pogodzić z tym twardym imieniem, które jakby nie było przez innych było wymawiane poprawnie). Moja zmora trwała 7 lat (od 10 roku zycia męczyłam się juz z tym imieniem) aż w końcu mama pomogła mi zmienić prawnie imię na Aleksandrę. Teraz mam uraz do rosyjskich imion pomimo, że Olga to skandynawskie, a Helga pochodzi z Niemiec Dzieci naprawdę potrafią byc okrutne i na to bardziej trzeba zwrócić uwagę oby później nie wyrządzić nieświadomie krzywdy swojemu... Stanowczo Aleksandra! A może Sandra? to włoski odpowiednik Aleksandry Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: Olga? Aleksandra? 21.02.07, 17:30 Sandra jest z tej samej póki co Sabrina albo Vanessa. A dlaczego Olga miałoby być bardziej rosyjskie w odbiorze niz Aleksandra? Była jakas caryca Olga? Bo car Aleksander na pewno był. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Olga? Aleksandra? 21.02.07, 18:07 dlania napisała: > A dlaczego Olga miałoby być bardziej rosyjskie w odbiorze niz Aleksandra? Oj, Olga jest rosyjska, bo to rosyjski - a nie żadnego innego narodu - wariant Helgi. Aleksandra natomiast to imię greckie. Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: Olga? Aleksandra? 21.02.07, 18:10 Alex napisała, że Olga jest skandynawska. Taką tez informację znalazłam w necie. Więc jak to jest z tą Olgą? Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: Olga? Aleksandra? 21.02.07, 18:11 Ok! JUz znalazłam!: Olga to wschodniosłowiańska forma imienia skandynawskiego - Helga, to zaś jest żeńskim odpowiednikiem męskiego imienia – Helge, utworzonego od szwedzkiego przymiotnika – helig – święty, uświęcony, lub od starszego wyrazu oznaczającego – szczęśliwy, pomyślny. Olga znaczy tyle, co zdrowa i szczęśliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
om11 Re: Olga? Aleksandra? 21.02.07, 18:23 Myśle, że ważne by było spojżeć na dziewczynke. Już malutkie dziecko wykazuje jakis temperament i tak bym dobrała imię. Olga dla wyrazistej, pewnej siebie osobowości, a Aleksandra dla subtelnej bardziej osóbki. Nigdy nie rozumiałam rodziców, którzy nadawali imiona dzieciom przed urodzeniem. Ja musiałam najpierw zobaczyć moich chłopców i wtedy poczułam jakie nadać im imiona. Tak czy owak do obydwu imion zmiękczeniem będzie Ola i nie widzę tu argumentu o trudności wypowiedzenia tego imienia. Mój młodszy syn ma na imię Gabriel i nie bedę od niego wymagała, aby wypowiadał to imię przed trzecim rokiem życia. A co do nazwiska, to też w jakim sensie jest istotne. Starszy syn jest zarejestrowany jako Jeremi a nie Jeremiasz ze względu na długie nazwisko. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
alex359 Aleksandra to Ola, a Olga to Olga 22.02.07, 10:57 no i tu sie mylisz om11. Olga to Olga, a Aleksandra to Ola. Dopóki nie byłam tego świadoma imię mi nie przeszkadzało. Jeśli chodzi o dobieranie imion popieram Cię, ja jestem drobną, blond włosą, średniego wzrostu i delikatnych rysach twarzy osoóbką a nadano mi imie Olga. Na pewno mnie rozumiesz dlaczego je zmieniłam Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Aleksandra to Ola, a Olga to Olga 22.02.07, 16:24 alex359 napisała: > no i tu sie mylisz om11. Olga to Olga, a Aleksandra to Ola. Oczywiście, że tak. Ty o tym wiesz. Ale nie wszyscy wiedzą. I nie przekonasz kogoś, żeby nie mówił na małą Olgę Ola, bo to jest naturalne zdrobnienie. Musiałabyś tłumaczyc każdemu do znudzenia z uporem maniaka: To jest Olga, nie OLA, tylko OLGA. Odpowiedz Link Zgłoś
alex359 Re: Aleksandra to Ola, a Olga to Olga 23.02.07, 08:04 no i tu jest ból tego imienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giss-ell Re: Olga? Aleksandra? IP: 193.238.200.* 18.05.07, 20:41 alex359 napisała Na mnie wołano Helga lub ruska > dziewczynka to pamiętam ze szkoły. W przedszkolu wiecznie tłumaczyłam dzieciom, > > że jestem Ola a nie Olga Twoje dzieciństwo przypadło zapewne na okres PRL, i stąd dzieci wyśmiewały się z tego imienia. W końcu u dorosłych coś tam słyszały o ruskich, sowietach i tak dalej. Ale teraz są inne czasy. Mam 14-letnią kuzynkę Olgę. Ani obecnie, ani nigdy wcześniej jej koledzy nie czepiali się jej imienia. Zupełnie by im na myśl nie przyszło, że jest "ruskie"; Helgą też jej nie przezywały. Była i jest po prostu Olą. I nie obraź się, ale przyszło mi tak na myśl, może Cię dzieci po prostu nie lubiły i dlatego Cie przezywały? Bo raczej bez powodu dzieci się nie wyzywają. A samo imię to też lichy pretekst. No chyba żeby było baaardzo wymyślne, a Olga do takich nie nalezy. Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: Olga? Aleksandra? 21.02.07, 18:13 I carycy nie było, ale księżna Olga - i owszem (na Rusi). Tym bardziej mi się to imie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Olga? Aleksandra? 21.02.07, 18:16 Olga bardziej mi się podoba. Aleksandra jest rozwlekła Odpowiedz Link Zgłoś
mm19811 Re: Olga? Aleksandra? 23.02.07, 13:25 Oba imiona są ładne, ale ja jako mama Oli obstawiam Aleksandrę Odpowiedz Link Zgłoś
mo1717 Re: Olga? Aleksandra? 23.02.07, 14:10 oba są ładnymi imonami ale bardziej jestem ZA Olgą, sama biorę to imię pod uwage dla swej córci (jeżeli takowa sie pojawi ) Odpowiedz Link Zgłoś
eluch_a Re: Olga? Aleksandra? 23.03.07, 01:24 Otóż właśnie przyszła na świat Olga Katarzyna. (Katarzyna po mamie -taka rodzinna tradycja). Jeszcze małej nie widziałam, ale jutro rano wybieram się w odwiedziny Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Gratulacje 23.03.07, 14:01 jako pierwsza składa mama Olgi. Pozdrawiam M. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia2705 Gratuluje! 24.03.07, 19:46 Cudne imiona! Moja siostra ma na imie Olga - piekne imie, jest z niego dumna i baaardzo je lubi ( ma 22 lata wiec odpowiada swiadomie ) A ja jestem Katarzyna Gratuluje Malutkiej Kruszynki!!! Duzo zdrowka! Odpowiedz Link Zgłoś
monalajza Re: Olga? Aleksandra? 23.03.07, 14:56 Olga! zreszta trudnijesze do wymowienia jest chyba aleksandra) a Ola to dla dziecka bardzo logiczny skrot od Olgi.) Odpowiedz Link Zgłoś
konstantynka Re: Olga? Aleksandra? 23.03.07, 15:59 Gratuluję Super, że Olga, bo w przedszkolach są same Aleksandry Odpowiedz Link Zgłoś
anisr Re: Olga? Aleksandra? 23.03.07, 20:24 Super wybór!!!U Olgi w przedszkolu jest kilkanascie conajmniej Ol(he he) a jedna tylko Olga...moja.No i niech sie Wam spełni magia imienia-Niechrośnie zdrowa i szczęśliwa)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Suzan Re: Olga? Aleksandra? IP: *.smstv.pl 23.03.07, 23:41 Stawiam na Olgę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnys Re: Olga? Aleksandra? IP: *.satbit.pl 24.04.07, 05:26 moja córeczka ma na imie Olga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: Olga? Aleksandra? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 13:27 Imiona zdrabniane do Oli, z którymi się spotkałam: Aleksandra, Olga, Oliwia, Olena, Odpowiedz Link Zgłoś
nelvita Re: Olga? Aleksandra? 18.05.07, 13:34 Olga - ogromnie podoba mi się to imię! Jest dostojne, nie takie czeste, IMO ma klasę. Odpowiedz Link Zgłoś
orvokki Re: Olga? Aleksandra? 18.05.07, 14:14 Ja mam na imię Olga i bardzo je lubię - chociaż jak byłam mała, to też mi się wydawało za twarde, ale wtedy mnie zdrabniano na Olę (teraz nie lubię, jak ktoś zdrabnia). Nigdy nikt mi z powodu tego imienia nie dokuczał, nawet jak zasiadłam w liceum w jednej ławce z Anastazją i byłyśmy dwie księżne :o). Jedyne co mnie irytuje, to to, że czasem gdy się przedstawiam, słyszę: Ola? To od Aleksandry tak? Wrrr. Nie, Olga, od Olgi. Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: Olga? Aleksandra? 21.03.15, 12:16 a ja myślę że to rodzice powinni zadecydować ostatecznie Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Olga? Aleksandra? 22.03.15, 18:38 Myślę, że już dawno zadecydowali W końcu minęło już osiem lat... Odpowiedz Link Zgłoś
martaaa82 Re: Olga? Aleksandra? 11.07.15, 11:18 Zdecydowali Mała Olga ma już 8 lat Odpowiedz Link Zgłoś
martita851 Re: Olga? Aleksandra? 04.05.15, 00:38 Stanowczo bardziej podoba mi się Aleksandra Odpowiedz Link Zgłoś