eluch_a 24.02.07, 17:01 Czy to nie jest przesada, nie za bardzo wydumane. Mnie się podoba, ale nie wiem, jak sie sprawdza w praktyce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: manarai Re: Rachela? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 18:06 Nie mam pojęcia, jak się sprawdza w praktyce, ale nie podoba mi się w tej formie. Wiem, że spolszczenie i tak dalej, ale i tak zawsze będę wolała Rachel Wyspiańskiego, która zresztą jest bliższa oryginałowi hebrajskiemu. A tak właściwie - jeżeli można nadać Noemi, można nadać Abigail, to czemu nie Rachel? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Rachela? 24.02.07, 18:08 Fakt. Moze dlatego, ze Rachela jest bardziej naturalna niz Noemia czy Abigaila??? Odpowiedz Link Zgłoś
eluch_a Re: Rachela? 24.02.07, 18:10 W sumie mnie też bardziej podoba się Rachel, nie tyle u Wyspiańskiego, co w piosence Wilków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bogna Re: Rachela? IP: *.chello.pl 24.02.07, 18:48 Moja znajoma zmieniła sobie imię:z Doroty właśnie na Rachelę. Odpowiedz Link Zgłoś
eluch_a Re: Rachela? 24.02.07, 19:58 Tylko tego się chyba akurat nie da zdrobnić... Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Rachela? 24.02.07, 20:19 Dla Żydówki - bardzo ładne. Rachela Goldman brzmi dobrze, stylowo - w wyobraźni rysuje się rasowa, wielkooka dziewczyna o ostrych rysach i smukłych dłoniach. Blondwłosa, niebieskooka i pulchna Rachela Kowalska będzie do bólu nijaka, ni pies ni wydra, taki jak mówiliśmy na jednego znajomego w Norwegii "Mustafa Gustavsson". Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Rachela? 24.02.07, 22:51 Przepiękne MSZ imię, ale uwagi Minerwy są wedle mojego skromnego mniemania niepozbawione sensu. Zdrobnienia (tradycyjne) to np. Rasia, Rasza, Raszka, Raszel. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Rachela? 24.02.07, 23:10 Wg mnie- całkiem ładne (i na pewno dosc rzadko spotykane)imię, choć wolę je poza graicami Polski w forie Rachel Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Rachela? 25.02.07, 17:15 100% żydowskie Ale jak zdrabniać? Rachelka, Rachelcia - zdecydowanie za sztuczne. Chyba nie nasze polskie warunki. A może jest polski odpowiednik? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manarai Re: Rachela? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.07, 17:33 Odpowiednikiem polskim jest Rachela... chociaż, gdyby się uprzeć, można by spróbować analoga znaczeniowego, mogłaby to być Agnieszka/Jagna tak oryginalnie Agnieszka się wprawdzie od "agnus" nie wywodzi, ale taka już się utarła etymologia tradycyjna. Odpowiedz Link Zgłoś
pepperann Re: Rachela? 25.02.07, 19:07 Moim zdaniem trochę jednak przesada i za bardzo wydumane. Nie jest to imie brzydkie w brzmieniu , ale kontekst kulturowy, o którym już inne osoby pisaly byłby dla mnie za mocny. A zdrobnienia? Może Hela/Chela? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paula Re: Rachela? IP: 81.15.194.* 26.02.07, 17:31 To imię nieoderwanie kojarzy mi się z Świadkami Jehowy, bo jedyna Rachela jaką znam, jest właśnie tego wyznania/sekty. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Rachela? 26.02.07, 17:59 Gość portalu: Paula napisał(a): jest właśnie tego wyznania/sekty. Sekty. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Rachela? 26.02.07, 18:00 Każde wyznanie jest sektą, tylko czasem bardzo dużą. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś