24.02.07, 17:01
Czy to nie jest przesada, nie za bardzo wydumane.
Mnie się podoba, ale nie wiem, jak sie sprawdza w praktyce?
Obserwuj wątek
    • annajustyna Re: Rachela? 24.02.07, 17:46
      Bardzo etniczne...
    • Gość: manarai Re: Rachela? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 18:06
      Nie mam pojęcia, jak się sprawdza w praktyce, ale nie podoba mi się w tej formie. Wiem, że spolszczenie i tak dalej, ale i tak zawsze będę wolała Rachel Wyspiańskiego, która zresztą jest bliższa oryginałowi hebrajskiemu.

A tak właściwie - jeżeli można nadać Noemi, można nadać Abigail, to czemu nie Rachel?
      • annajustyna Re: Rachela? 24.02.07, 18:08
        Fakt. Moze dlatego, ze Rachela jest bardziej naturalna niz Noemia czy Abigaila???
      • eluch_a Re: Rachela? 24.02.07, 18:10
        W sumie mnie też bardziej podoba się Rachel, nie tyle u Wyspiańskiego, co w
        piosence Wilków wink
    • Gość: Bogna Re: Rachela? IP: *.chello.pl 24.02.07, 18:48
      Moja znajoma zmieniła sobie imię:z Doroty właśnie na Rachelę.
      • scarlet26 Re: Rachela? 24.02.07, 19:53
        Rachel - bardo mi się podoba to imię.
    • eluch_a Re: Rachela? 24.02.07, 19:58
      Tylko tego się chyba akurat nie da zdrobnić...
    • minerwamcg Re: Rachela? 24.02.07, 20:19
      Dla Żydówki - bardzo ładne. Rachela Goldman brzmi dobrze, stylowo - w wyobraźni rysuje się rasowa, wielkooka dziewczyna o ostrych rysach i smukłych dłoniach.
      Blondwłosa, niebieskooka i pulchna Rachela Kowalska będzie do bólu nijaka, ni pies ni wydra, taki jak mówiliśmy na jednego znajomego w Norwegii "Mustafa Gustavsson".
      • gaudencja Re: Rachela? 24.02.07, 22:51
        Przepiękne MSZ imię, ale uwagi Minerwy są wedle mojego skromnego mniemania
        niepozbawione sensu.
        Zdrobnienia (tradycyjne) to np. Rasia, Rasza, Raszka, Raszel.
    • idaaa Re: Rachela? 24.02.07, 23:10
      Wg mnie- całkiem ładne (i na pewno dosc rzadko spotykane)imię, choć wolę je
      poza graicami Polski w forie Rachel smile
    • ariana1 Re: Rachela? 25.02.07, 17:15
      100% żydowskie smile Ale jak zdrabniać? Rachelka, Rachelcia - zdecydowanie za
      sztuczne. Chyba nie nasze polskie warunki. A może jest polski odpowiednik?
      • Gość: manarai Re: Rachela? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.07, 17:33
        Odpowiednikiem polskim jest Rachela... chociaż, gdyby się uprzeć, można by spróbować analoga znaczeniowego, mogłaby to być Agnieszka/Jagna smile tak oryginalnie Agnieszka się wprawdzie od "agnus" nie wywodzi, ale taka już się utarła etymologia tradycyjna.
    • pepperann Re: Rachela? 25.02.07, 19:07
      Moim zdaniem trochę jednak przesada i za bardzo wydumane. Nie jest to imie
      brzydkie w brzmieniu , ale kontekst kulturowy, o którym już inne osoby pisaly
      byłby dla mnie za mocny. A zdrobnienia? Może Hela/Chela?
      • Gość: Paula Re: Rachela? IP: 81.15.194.* 26.02.07, 17:31
        To imię nieoderwanie kojarzy mi się z Świadkami Jehowy, bo jedyna Rachela jaką
        znam, jest właśnie tego wyznania/sekty.
        • ariana1 Re: Rachela? 26.02.07, 17:59
          Gość portalu: Paula napisał(a):
          jest właśnie tego wyznania/sekty.

Sekty.
          • gaudencja Re: Rachela? 26.02.07, 18:00
            Każde wyznanie jest sektą, tylko czasem bardzo dużą. Pozdrawiam smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.