arleta75 Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 24.10.04, 11:23 Karol, Tymon, Tymoteusz, Kamil, Patryk, Błażej, Leon Martyna, Klaudia, Justyna, Marzena, Odpowiedz Link Zgłoś
wombacik Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 24.10.04, 23:19 Mariusz, Marian, Kamil, Damian, Adrian, Wiesław, Włodzimierz, Adolf, Alfons, Sebastian, Rafał itp Marzena, Balbina, Anita, Sylwia, Sonia, Danuta, Dagmara, Jowita, Martyna bo mi sie nie podobaja i wszystkie strasznie popularne, kiedy bylam dzieckiem (Agnieszka, Ania, Kasia, Marcin, Łukasz, Tomek) oraz wszystkie pożyczone z USA! Odpowiedz Link Zgłoś
lady Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 25.10.04, 09:51 never: serialnowe koszmarki wszystki z końcówkami -sław/sława, -gniew, -mir wszystkie chyba żeńskie stworzone od męskich (prócz Antonia i Domninika) pierwsza dziesiątka z mojego pokolenia (mam teraz na roku na studiach 6 Anek i 3 Agnieszki na 31 osób - brr...) Ze specjalnym naciskiem: nigdy Dorota, Kamil, Adrian, Błażej, Teresa, Agata. Odpowiedz Link Zgłoś
viliana Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 25.10.04, 11:59 Mateusz, Norbert, Tymon, Igor, Kamil, Adrian Jolanta, Marzena, Klaudia, Marysia, Odpowiedz Link Zgłoś
mi.ka.n Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 25.10.04, 12:36 Andzelika,Marzena,Marlena i jeszcze pewnie kilka innych Adolf,Alfons,Adrian Odpowiedz Link Zgłoś
odett Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 04.02.05, 16:43 a ja niee nazwalabym przedewszystkim imieniem, ktore jest juz w mojej rodzinie. dziweczynka - Anna, Jadwiga, Agnieszka, Marta, Kinga, Inka, Bogumila, Dorota, Basia, Monika, Magdalena...... i moglabym tak w nieskonczonosc wymieniac, bo mam duuuzo kobiet w rodzinie, glownie z tego wzgledu, ze mam duzo kuzynek, ciotek, bratowych. a tych, ktorych nie lubie tez jest sporo, glownie zle kojazacych mi sie, z osobami, ktore nosily pewne imiona, a ja za nimi nie przepadalam. chlopiec - Pawel, Piotr, Roland, Kamil, Artur, Adam, Andrzej..... i tak dalej, uzasadniajac z tym co napisalam o imionach kobiecych. rodzina sie rozrasta, a ja wybralam juz imiona dla dzieci, i trzese sie nad tym, zeby do rodziny nie wszedl ktos o takim imieniu bo nie chce popelniac plagaitu, szczegolnie, ze sie moga mylic osoby. przyklad - u mnie w rodzinie jest 3 Anny z mojego pokolenia, a 4 z nastepnego i zeby bylo wiadomo dodawalismy albo drugie imie mowiac o tej osobie, albo, gdy dziewczyna wyszla za maz jej nazwisko po mezu. Odpowiedz Link Zgłoś
silwe Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 04.02.05, 19:14 Nie dałabym dziecku na imię-Kunegunda,Alfons,Andrzej. Odpowiedz Link Zgłoś
owieczka1982 Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 08.02.05, 02:40 takich imion jest pelno.. oto kilka przykladow: - zenskie: kinga, tamara, malgorzata, patrycja, ewelina, iwona, angelika, asia, emila, kunegunda, kinga, wioleta, leokadia, grazyna, kasia, ania, koralia, izolda, ines, flora, marcjanna, vivien, judyta, jowita, tanja, marysia, weronika, daria, dominika, olimpia, antonia, sylwia, marta, eleonora, lea, roksana, kaja, malwina, poziomka, jagoda, roza, akira i wiele innych oraz wszystkie imiona z pokolenia babc, prabac, z wyjatkeim imienia helen - meskie: kordian, konstanty, kacper, mateusz, artur, kamil, iwo, igor, nataniel, wojtek, jakub, melchior, bartek, krzysztof, robert, norbert, hubert, konrad, szymon, jozek, franek, olaf, przemek, adam, alan, stefan, blazej, maciej, arek, sylwek, dominik, damian, dawid, filip, roman i wiele innych... a tazke wszystkie spolszczone imiona typu kewin, andzelika, brajan, wanes(s)a, dzesika itp. PS1 mimo wszytsko uwazam, ze nie na miejscu sa teksty 'wspolczuje takim dziciom' PS2 imienia angello (angelo) nie odmienia sie, wiec nie mowi sie 'mama angella', tylko 'mama angello'. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 08.02.05, 09:57 owieczka1982 napisała: > > ' > PS2 imienia angello (angelo) nie odmienia sie, wiec nie mowi sie 'mama > angella', tylko 'mama angello'. Owszem odmienia się. Tak jak np. Leonardo. Mario itp. > Odpowiedz Link Zgłoś
luxfera1 Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 08.02.05, 14:22 czy nie macie wrażenia że owieczka 1982 "przeleciała sie " po kalendarzu bo miała mało czasu?? ma taki przekrój pokoleniowy, kwiatowy do tego WSZYSTKIE z pokoleń 2/chyba / wstecz że....czy opócz tej heleny zostalo jeszcze jakieś przyzwoite??? Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 08.02.05, 18:44 Prawde mówiac takze zastanawialam sie skad taka roznorodnosc... No i wymienila wszystkie imiona moic dzieci Ale nic to!! Najwazniejsze, ze to nam (czyli mi + najblizszej Rodzince) sie one podobają Odpowiedz Link Zgłoś
wij-drewniak Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 08.02.05, 11:04 Krystian, Adrian, DAwid, Daniel, Kamil - brzmią mi w uszach bardzo podobnie, coś jak słowo KISIEL i jest to dla mnie obrzydliwe Poza imionami serialowymi i baaardzo popularnymi nie dałabym dzięcku imienia wąsatego wujka a takie to dla mnie Stefek, Maniek, Kazik, Waldek. Nie podoba mi się też Miczysław (Mietek), choć to imię o akceptowalnej przeze mnie końcówce i imię mojego ojca. Do tego drętwieję jak słyszę zdrobnienie Sebek (Seba) i Pawcio - ewidentnie dresiarskie Z dziewczęcych imion nie odpowiadają mi Wiesia, Władzia, Jadzia (to dla mnie imię ciotek nie babć). Poza tym i poza Dżesikami lubię (akceptuję) niemal wszystkie Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 08.02.05, 13:23 Dużo by było... Klaudia, Nikola, Dżesika, Wanessa, Ksenia, Andżelika, Jowita, Karina,Ewelina, Elwira. Itp. Z innej beczki - nie przepadam za imionani żeńskimi, utworzonymi od męskich - Franciszka, Sanisława, Cesława, Mieczyslawa, Zdzisława, Józefa. Nie zaliczam do nielubianych Antoniny, Wiesławy i Stefanii. Dodam, że imiona męskie tego typu lubię. Z męskich - Adrian, Arkadiusz, Krystian,Braian (lubię, ale nie w Polsce), Damian, Sebastian, Konrad, Dawid, Natan, Olaf, Nataniel, Kewin Oraz: Teofil, Adolf, Alojzy, Aleksander (ta mysz!), Filip, Mariusz, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 12.05.05, 14:15 Za duzo, zeby wymieniac... Odpadaja imiona z pierwszych 30-tek nadawania, wszelkie nowomodne zapozyczenia (typu Angela, Dzesika, Brajan czy Kewin), wiekszosc czystoslowianskich... w sumie jest tylko kilka, ktore bym rozwazyla dla swoich dzieci,w iec altwiej by mi bylo w tes strone wymieniac Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 08.02.05, 18:52 W zasadzie unikam imion, z którymi większość ludzi ma jednoznaczne skojarzenia (Adolf, Alfons ale również wskazane przez Gaudencję Potencjan czy Potencjana) a także imion zawierajacych "szeleszczące" głoski (ze wzgledu na częste podróże) na przykład Czesław(-a) i wyjątkowo nielubiany przeze mnie Szczepan. Nie chciałabym też, żeby moja córcia/ synek miały imiona typu Wanessa (a juz zwłaszcza Vanessa), Dżesika, Dejzi, Brajan, Kewin, Nikola czy Samanta ale również nie trawię "zakorzenionej" w Polsce Genowefy, Franciszki, Konrada, Radosława, Alfreda, Zenobii, Darii i Agnieszki... Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda56 Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 09.02.05, 13:24 Kunegunda,Hildegarda,Gertruda Alfons,Alojzy,Adolf Odpowiedz Link Zgłoś
olida Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 15.02.05, 18:17 Pomijając fakt, że nie podobają mi się imiona typu Dżesika i inne podobnie dziwnie spolszczone, to zastanawiam się jak to możliwe, że one jednak istnieją. Ostatnio wchodziłam na stronę rady języka polskiego i tam są wyraźne wytyczne przekazane do USC, że nie ma możliwości nadawania takich imion, a imiona w pisowni obcej (Jessica) można nadawać tylko, gdy istnieje rodzinne uzasadnienie (rozumiem, że chodzi o przypadek, kiedy mąż jest np Amerykaninem). Więc skąd się biorą Dżesiki? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 15.02.05, 18:22 olida napisała: > Pomijając fakt, że nie podobają mi się imiona typu Dżesika i inne podobnie > dziwnie spolszczone, to zastanawiam się jak to możliwe, że one jednak istnieją. > > Ostatnio wchodziłam na stronę rady języka polskiego i tam są wyraźne wytyczne > przekazane do USC, że nie ma możliwości nadawania takich imion, a imiona w > pisowni obcej (Jessica) można nadawać tylko, gdy istnieje rodzinne uzasadnienie > > (rozumiem, że chodzi o przypadek, kiedy mąż jest np Amerykaninem). Więc skąd > się biorą Dżesiki? Stąd, że niektóre urzędy niestety mają wytyczne RJP tudzież ustawę w głębokim poważaniu - pewnie zależy to od indywidualnego gustu urzędniczek. Jeśli urzędniczki nie bolą oczy na widok Natashy, a nawet sama ma z lekka nuowryszowski gust, to rejestruje takie imię bez oglądania się na jakąś nudziarską RJP i jej głupie, niedzisiejsze zasady. A jakie są motywacje rodziców, mozesz poczytać w sąsiednim wątku o Natashy właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
zaino Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 16.02.05, 10:11 nigdy nie nazwałabym dziecka: Angelika, Arleta, Aneta, Wioletta, Iwona, Ilona, Edyta, Dorota, Marzena, Mariola, Inka, Julita, Jagna, Jowita, Ksymena, Klaudia, Renata, Luiza, Mirella, Marlena, Paula, Pamela, Roksana, Oliwia, Sara, Tamara, Oktawia, Anita, Kaja, Brygida, Gordona, Gloria. Adrian, Artur, Alan, Andrzej, Arek, Darek, Dawid, Gracjan, Oskar, Olaf, Oliwier, Gaweł, Ksawery, Konstanty, Hubert, Julek, Krystian, Krzysztof, Kajetan, Mateusz, Mariusz, Maurycy, Makary, Rafał, Robert, Sylwester, Seweryn, Jacek. Odpowiedz Link Zgłoś
poliksena Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 09.05.05, 13:07 Imieniem bardzo popularnym teraz (np. Julia, Jakub) lub w pokoleniu rodziców czy dziadków dziecka (np. Małgorzata, Katarzyna, Krzysztof, Andrzej), imieniem niespolszczonym (np. Nicole, Alex, Victoria, Pascal) oraz takim które mi się po prostu nie podoba lub źle się kojarzy (np. Angelika, Patryk). Odpowiedz Link Zgłoś
kachax Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 10.05.05, 11:58 Nie cierpię różnych imion, bez klasyfikowania: Sylwia, Beata, Monika. Znam tylko jedną fajną Beatę, ani jednej Sylwii ni też Moniki. No i nie dałabym córce Helga, Brunhilda, Hildegarda itp. Koszmarek. Z męskich nie lubię Piotra (nie znałam fajnych Piotrów, niestety), Leszka (też kutafony poznałam), Michałów (co to zaraz dzieci krzyczą że w portki kichał), a juz szczególną awersję mam do Jakubów - Kubków. Nie lubię udziwnień, zatem żadne serialowe. Żeńskie podoba mi się Konstancja, tylko jak to zdrabniać? A z męskich Aleksander. Może być Oliwia (szkoda ze teraz popularne). I Lena. Smiesznie mi się czytało że nie cierpicie Kaś. Wiem, strasznie oblatane, ale tak mi dali, niestety. Pociesza fakt, że każda Kaśka jest inna. No i nie lubię jeszcze Elżbiety, dali mi tak na drugie, po mamie, ale szczerze mówiąc żadnej Elżbiety nie lubię, mamę to kocham, to inna historia... Odpowiedz Link Zgłoś
glista_ludzka Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 10.05.05, 13:27 Konstancja to może być Kostka albo Kotka Najbardziej na świecie nie znoszę imienia Monika. Nie nawałabym też swojego dziecka imieniem Klaudia czy Sandra. Z męskich to nie mam jakichś szczególnie znienawidzonych... nie przepadam za imieniem Krzysztof. Odpowiedz Link Zgłoś
ada_bush Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 10.05.05, 14:09 A dlaczego nie lubisz tych imion? znam jedną monikę, to najwspanialsza istota na swiecie, moja przyjaciólka, a krzysztof to moj chlopak ada Odpowiedz Link Zgłoś
glista_ludzka Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 12.05.05, 21:09 Trudno powiedzieć... w zasadzie nie kieruję się antypatią do żadnego z właścicieli imion, których nie lubię. Krzysztof jeszcze nie najgorzej, ale imię Monika jest dla mnie po prostu wstrętne... może dlatego że większość Monik, które znam, to bardzo pewne siebie i tupeciarskie istoty? Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 18.06.05, 17:27 Zauważyłam, że jeszcze nie wpisałam się w tym wątku Nie nadałabym dziecku imion: Bożena, Katarzyna, Justyna, Halina, Paulina (zdrobnienie Paula), Damian, Adrian, Krystian, Samanta, Kamila, Kamil, Angelika, Ada/Adriana, Wioleta, Artur, Izabela, Małgorzata, Marlena, Nadia, Maja, Aleksandra, Julia/Julita (za to np. Jolanta podoba mi się, ale nie aż tak, aby ją nadać) - to z tych popularnych, występujących w moim otoczeniu. Nie zdecydowałabym się również na imiona typu Anna czy Agnieszka - niby ładne, ale jednak tak popularne, że mi obrzydły. Podoba mi się natomiast Dorota lub Barbara, a z męskich Marcin, Andrzej, Jędrzej i Rafał. Swoje dzieci (poza tą Dorotką) ponazywam jednak bardziej oryginalnie To tyle ode mnie, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
monkastonka Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 26.07.05, 15:50 Trudno powiedzieć... w zasadzie nie kieruję się antypatią do żadnego z > właścicieli imion, których nie lubię. Krzysztof jeszcze nie najgorzej, ale imię Nie kierujesz? się popatrz niżej > Monika jest dla mnie po prostu wstrętne... > może dlatego że większość Monik, które znam, to bardzo pewne siebie i > tupeciarskie istoty? dlaczego irytuje cię pewność siebie przecież to dobra cecha Ech glisto ludzka Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Zdrabnianie Konstancji 10.05.05, 13:32 kachax napisała: > Żeńskie podoba mi się Konstancja, tylko jak to zdrabniać? Było już na forum sporo o tym, przeszukaj zwłaszcza 2004 rok, a może znajdziesz coś dla siebie Odpowiedz Link Zgłoś
martynagrz Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 10.05.05, 13:37 J ana pewno nei nazwalabym córki Aneta, Sylwia, Dżesika, Andżelika (bez wzgledu na pisownie) - kojarza mi sie z kołtunstwem, dresiarstwem, półswiatkeim itp. A syna na pewno nie nazwe "dziadkowo/wujowo" Stanisław, Wiesław, Franciszek, Leopold itp. Odpowiedz Link Zgłoś
reynevan_a Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 10.05.05, 14:02 Nie podobają mi się imiona z seriali amerykańskich jak Angelika, Vanessa, Nicola (imiona te mogę zaakceptować jedynie z obco brzmiącym nazwiskiem), Dany, Alan. Poza tym nie lubię imion pretensjonalnych jak Adrianna czy Adrian. Bardzo nie podobają mi się imiona typowo żydowskie jak Samuel, Nataniel (brrr), Sara, Ryfka, Rachela, Estera. Nie zwracam uwagi z kolei na popularność danego imienia. Podoba mi się imię Julka, Ania czy Małgosia - są to imiona bardzo dziewczęce i ładne w brzmieniu, w przeciwieństwie np. do Karoliny (brr). Wolę proste imiona jak: Piotr, Tomasz, Mateusz niż takie jak Tymon (mam złe skojarzenia), Mikołaj... Odpowiedz Link Zgłoś
reynevan_a Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 10.05.05, 14:27 Dodam, że nigdy nie nazwałabym dziewczynki MARTYNA, dla mnie to taki babo- chłop. Zero wdzięku w tym imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 10.05.05, 14:41 reynevan_a napisała: > Dodam, że nigdy nie nazwałabym dziewczynki MARTYNA, dla mnie to taki babo- > chłop. Zero wdzięku w tym imieniu. Dobre! Znam jedną Martynę i nie jest wcale babochłopem, chociaż trochę "twarda" z niej dziewczyna, więc coś w tym jest! Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 10.05.05, 14:43 reynevan_a napisała: > Wolę proste imiona jak: Piotr, Tomasz, Mateusz niż takie jak Tymon (mam złe > skojarzenia), Mikołaj... Mikołaj JEST prostym, popularnym imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
adasia33 Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 11.05.05, 01:20 W moim przypadku odpadają: 1. Oliwia, Otylia - skojarzenia 2. Agnieszka, Katarzyna - zbyt popularne w moim pokoleniu 3.Łukasz, Mateusz, Szymon, Krzysztof - zbyt "szeleszczące", zwłaszcza przy równie "szeleszczącym" nazwisku 4. Jakub - poprzez zdrobnienie Kuba (wyspa jak wulkan gorąca ))) 5. wymienione w poprzednich postach zarówno pretensjonalne, jak i babciowato - wujkowate Odpowiedz Link Zgłoś
porrka Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 12.05.05, 13:53 Lepiej popularne i łatwe w wymowie niż jakieś "wyniosle" czy "nowoczesne" lub gorzej - babcine. (Wiekszosc imion zostala juz wymieniona - masakra! ) Ja mam na imie Anna i dziekuje za to po stokroć moim Rodzicom! Glownie dlatego, ze obecnie mieszkam za granica i nikt tutaj nie ma problemu z moim imieniem (ja tez nie . A tak na marginesie to najczesciej wystepujace imie zenskie w moim otoczeniu to Agnieszka, bez wzgledu na popularnosc bardzo mi sie podoba (w koncu cos w tym musi byc). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marylennox Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 18.06.05, 15:34 Synowi nie dałabym w życiu Gracjan lub Marcel bo brzmią jakoś tak...gejowsko ;P Nie mam nic przeciwko dawnym imionom ale jednak nie dałabym również Franciszek i Stanisław ani tym bardziej Bronek czy Stefek Dla córki odpada Angelika, Angelina czy Angela. Nie lubię tez imienia Agata, Renata,Edyta ani Marta bo źle mi się kojarzą. Nie dałabym również Joanna ani Anna czy też Agnieszka bo jest ich za dużo - podobnie jak Wiktorii chociaż przyznaję, że Kasia mi się podoba Nie lubię też imienia Marzena bo... jakoś tak Ale najbardziej nie znoszę imienia NIKOLA !!! Odpowiedz Link Zgłoś
ajlii Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 18.06.05, 16:55 Adrian Robert Janusz Marcin Marek Fabian Jan Radosław Kamil Marcel Emil Stefan Andrzej Piotr Paweł Roman Ryszard Dominik Mateusz Mariusz Kacper Jakub Kajetan Patryk Bogdan Bogusław Sebastian Przemysław Tomasz Justyna Małgorzata Karolina Sabrina Vanessa Roksana Łucja Ewelina Aleksandra Monika Barbara Marzena Beata Dorota Walentyna Dominika Izabela/Izabella Aneta Anna Diana Katarzyna Wioletta Oliwia Halina Emilia Kinga Żaneta Odpowiedz Link Zgłoś
lilarose Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 30.06.05, 15:29 Z żeńskich nie podobają mi się: Jola, Mariola, Żaneta, Wioleta, Arleta, Aneta, Agnieszka Z męskich: Andrzej, Wojtek, Karol, Rafał, Sławek, Janusz, Mirek Oprócz tego podobnie jak wiekszość przedmówców nie podobaja mi sie kalki obcojęzyczne typu Dżesika, Pamela, Arnold i Kewin oraz typowo starosłowiańskie np. Mściwój czy Borzysława Odpowiedz Link Zgłoś
olkaroza Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 30.06.05, 17:19 irena, jadwiga, dorota, anna, bozena, beata, renata, marzena, aneta, agata, alicja, grazyna, urszula, rebeka, martyna, malgorzata, teresa, robert, norbert, wiesław, hugo, gwido, bruno, alfons, adolf, jozef, waclaw, kosma, borys, gerard, mieczysław, włodzimierz, arkadiusz, leszek, eryk, blazej, mariusz, marian, artur, adam............ (tu moge jeszcze dlugo wymieniac) oraz tymi ktore wystepuja w mojej rodzinie Odpowiedz Link Zgłoś
agad9 Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 25.07.05, 13:29 Nie dałabym na pewno córce: Antonina, Elwira, Eliza, Bożena, Danuta, Regina, Pamela, Amelia, Nicole, Barbara, Jowita, Dąbrówka, Mira... a synowi: Alfons, Alfred, Albert, Manfred, Gwidon, Bożysław, Ernest, Miron, Lech, Lew, Leszek, Józef, Kazimierz... Wolałabym aby moje dziecko miało w miarę popularne imię, ale nie jakies serialowe itp. Moze byc Anna, Agnieszka (ja tak mam na imie), Aneta, Justyna... a dla chłopaka Karol, Marek, Mariusz, Michał.... Odpowiedz Link Zgłoś
dolmadakia Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 25.07.05, 16:13 o,matko!Czy jakieś imię nie zostało tu wymienione?Trzeba by zrobić zestawienie...które wynieniano najczęściej.Jest ktoś chętny? Odpowiedz Link Zgłoś
lena36 Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 27.07.05, 09:05 Dziewczynki NIE nazwałabym: Grażyna, Marzena, Jolanta, Mariola, Sylwia, Katarzyna Chłopca NIE nazwałabym: Mariusz, Arkadiusz, Grzegorz Odpowiedz Link Zgłoś
moler1 Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 28.07.09, 14:37 Bardzo głupawy wątek, może z jedną rozsądną wypowiedzią... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emanuela. Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.10, 11:15 nie nazwałabym swoich dzieci następującymi imionami: Ewelina, Sylwia, Angelika, Patrycja, Marlena, Karol, Sebastian, Emil, Patryk, Rafał. Odpowiedz Link Zgłoś
nessa27 Re: Jak byście nie nazwai swoich dzieci ? 14.12.05, 16:57 Nie wzielabym pod uwage 4-ro sylabowych imion, imion konczacych sie na -cja, -cjusz, gdyz rowniez robia wrazenie zbyt dlugich. Dodatkowo: Jozefina, Jozef, Joszua oraz inne meskie, biblijne imiona sa zbyt przytlaczajace. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Jak byście nie nazwai swoich dzieci ? 14.12.05, 17:03 nessa27 napisała: > Nie wzielabym pod uwage 4-ro sylabowych imion, imion konczacych sie na -cja, > -cjusz, gdyz rowniez robia wrazenie zbyt dlugich. Łucja (kończąca się na "cja") robi wrażenie długiego imienia? Naprawdę, nie sądzę... PS.: Kiedy czytam Twoje posty ciągle wydaje mi się, że chyba jesteś trollem . Odpowiedz Link Zgłoś
nessa27 Re: Jak byście nie nazwai swoich dzieci ? 14.12.05, 17:34 theodorka napisała: > Łucja (kończąca się na "cja") robi wrażenie długiego imienia? Naprawdę, nie > sądzę... > > PS.: Kiedy czytam Twoje posty ciągle wydaje mi się, że chyba jesteś trollem . Mialam na mysli 4-ro sylabowe imiona, ktore wg. mojej opinii sa troche zbyt dlugie w codziennym uzytku oraz takie imiona jak Konstancja czy Lukrecja. P.S. Kiedy czytam twoje posty mam wrazenie, ze pracujesz w fabryce makaronow. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Jak byście nie nazwai swoich dzieci ? 14.12.05, 17:39 nessa27 napisała: > P.S. Kiedy czytam twoje posty mam wrazenie, ze pracujesz w fabryce makaronow. Kiedy przeczytałam Twój post odniosłam wrażenie, że nie wiesz, co znaczy w gwarze internetowej słowo "troll" . Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
nessa27 Re: Jak byście nie nazwai swoich dzieci ? 14.12.05, 19:01 theodorka napisała: > Kiedy przeczytałam Twój post odniosłam wrażenie, że nie wiesz, co znaczy w > gwarze internetowej słowo "troll" . Troll - to osoba, ktora umieszcza posty na forum dyskusyjnym majace na celu wzburzyc jego uczestnikow, lub wzbudzic ich zlosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: Jak byście nie nazwai swoich dzieci ? IP: 213.25.144.* 29.07.09, 21:57 Nie dałabym imienia,które występują już w naszej rodzinie(Gabriela,Ania,Zosia,Kasia,Grażyna,Iwona,Ola,Sylwia,Oliwia,Ewelina,Agnieszka,Monika,Dorota,Ewa,Teresa,Helena,Ilona,Magdalena,Magda,Basia) -imion nie z tej epoki(Stanisława,Józefina,Elżbieta,Kunegunda,Kazimiera,Genowefa,Marianna,Marcjanna,Marysia,Wiesława,Janina,Zdzisława,Zbigniewa,Krystyna,Hermenegilda,Michalina,Danuta,Halina,Jadwiga), -imion oklepanych i obecnie modnych(Wiktoria,Maja,Julia,Weronika,Amelia) -imion popularnych w każdej epoce(Katarzyna,Joanna,Jolanta,), -imion,które brzmią dla mnie okropnie i nie pasują dla dziewczynki(Roksana,Karolina,Klara,Łucja,RENATA,Sandra,Patrycja,Martyna,Matylda,Kinga)imion,które często nadaję się zwierzęciu lub marce samochodu(Sonia,Mercedes),wymyślnych(Wiara,Nadzieja,Miłość),tych kojarzących się z żarciem(Jagoda,Malina,Oliwka), -tych zagranicznych(Vannesa,Nicola,Melisa). Tych za długich i za poważnych(Izabela,Lilianna),a także Urszuli(źle mi się kojarzy),tych,które są ładne,ale mają tragiczne zdrobnienia(Lidka,Liwia,Ala),imin,które kojarzą się jedynie z bożkami(Afrodyta,Atena,Hera,Kleopatra) oraz tych dziwnych typu Gaudencja.Podobają mi się za to imina takie jak:Kalina,Milenka,Rebeka,Aurelka,Natalia,Diana,Wioletka,Małgosia i którymś z nich nazwę swoją córkę, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ilka Re: Jak byście nie nazwai swoich dzieci ? IP: 213.25.144.* 29.07.09, 22:02 W życiu nie dałabym dziecku imienia Ewa. Odpowiedz Link Zgłoś
jane-bond007 Re: Jak byście nie nazwai swoich dzieci ? 01.04.10, 18:20 jedno z ładniejszych imion IMO Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 13.05.06, 23:54 Maksymilian. Już się byłam przekonałam do tego imienia, ale się właśnie odprzekonałam. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 14.05.06, 00:13 Och mnostwo takich imion jest i co ciekawsze raczej zenskich niz meskich np. Klara, Sylwia, Pola, Kornelia, Justyna, Dagmara. Z meskich odpada na pewno Kornel i Ignacy. Poza Dagmara nie mam jakichs szczegolnych uwag do tych imion, po prostu nie lubie ichbrzmienia, zwlaszcza Kornel mnie odpycha. A Dagmary nie lubie bo znalam okrutna i brzydka dziewczyne o tym imieniu, brrr. Odpowiedz Link Zgłoś
olina2 Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 14.05.06, 00:25 Czytam jak byście nie nazwały... To bardzo indywidualne. Kojarzy sie z daną osobą lub sytuacją. Rzecz względna. Oczywiście są imiona krzywdzące, tylko które? Moje dzieci to- Kajetan, czyli Kajo i Karen. i co wy na to? Dzieci wcześniej nie lubiły swoich imion, po latach mi powiedziały. A teraz doceniaja je. Z każdym nadaniem imienia wiąże się historyjka rodzinna. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agapimu Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 14.05.06, 10:36 MOj synek nazywa sie Wiktor ma 5 lat,jak bede miala corcie to bedzie Eliza Dziecka nie nazwalabym:Kornel,Bernard,Mateusz,Hieronim,Melhior,podoba mi sie maksymilian,ale max maksiu kojazy mi sie z psem co mnie pogryzl,OLivia,Madzia,nicola,Justyna,Ewelina,ola,kasia, Odpowiedz Link Zgłoś
lizzy9 Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 10.10.06, 14:37 Chlopca nie nazwalabym: Stas, Jas, Kuba, Oliwier. Dziewczynki nie nazwalabym: Vanessa, Andzelika, Dzesika, Wiesia, Stasia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: linka86k Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? IP: 62.233.231.* 06.03.07, 15:56 Nie dałabym dziewczynce na imię: Beata, Edyta, Magdalena, Dagmara, Martyna, Marta,Wioleta, Sylwia, Katarzyna, Teresa, Dorota, Agnieszka, Ewa, Ewelina, Dominika, Żaneta imiona typu: Danuta, Renata, Irena,Wanda, Bożena Wiesława, Stanisława, Zyta i oczywiście: Jesika, Andżelika, Pamela Dla chopca nie wybrałabym imion takich jak: Konrad, Dawid, Artur, Paweł, Marcin, Michał, Kamil, Emil, Tomasz, Sebastian, Krystian, Piotr, Łukasz, Dominik, Damian, Adrian, Karol, Nie przepadam za imionami typu : Przemysław, Jarosław, Lech, Roman, Marian, Ireneusz Sławomir, Radosław i chyba jeszcze wiele innych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: essi Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? IP: *.devs.futuro.pl 06.03.07, 23:12 nigdy Monika nigdy Sebastian Odpowiedz Link Zgłoś
sucielo Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 27.07.07, 11:03 Nigdy nie nazwałabym dzieci: Julia, Daria, Elżbieta, Łucja, Maja, Martyna, Agnieszka, Emilia, Danuta, Karina Łukasz, Kacper, Michał, Jakub, Patryk, Hubert Odpowiedz Link Zgłoś
das.krokodil Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 27.07.07, 16:02 Wszystkie Brajany, Nikole i Dżesiki. Pozostałe imiona odbieram jako normalne i nadawalne Odpowiedz Link Zgłoś
najeeli Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 27.07.07, 21:32 Dziewczynek Agnieszka, Alina, Barbara, Beata, Bożena, Balbina, Cecylia, Celina, Czesława, Dorota, Dagmara, Ewa !!!!!!!, Ewelina, Grazyna, Genowefa, Gabriela, Halina, Iga, Iwona, Jadwiga, Julia, Kasia, Kaja, Kinga, Kornelia, Liliana/Lilianna, Łucja, Marta, Monika, Marzena, Oliwia, Patrycja, Paulina, Sylwia, Teresa, Wiktoria Chłopców Adrian, Arkadiusz, Adam, Bartłomiej, Błażej, Dariusz, Damian, Daniel, Hubert, Igor, Iwo, Julian, Jacek, Jakub, Krzysztof, Lucjusz, Łukasz, Maciej, Mariusz, Miłosz, Piotr, Paweł, Robert, Tomasz, Waldemar Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TYŚKA Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? IP: *.chello.pl 28.07.07, 16:29 Zostało coś jeszcze w kalendarzu????? Odpowiedz Link Zgłoś
orvokki Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 30.11.07, 17:08 Nie nazwałabym imieniem,które silnie mi się kojarzy z nielubianą osobą - przez to kryterium u mnie odpadłyby imiona Paweł, Tomasz, Alicja (a kiedyś mi się podobało). Nie nazwałabym bardzo popularnym typu obecnie Julia czy Jakub (szczęśliwie żadne z tych imion i tak mi się nigdy szczególnie nie podobało). A oprócz tego znalazłoby się kilka imion, które dla mnie paskudnie brzmią, jak na przykład Honorata, Żaneta, Wiesław (Wiesława)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.07, 09:49 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żaneta Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.08, 01:14 noemi!!! co to jest? Odpowiedz Link Zgłoś