hancik5 09.04.07, 13:47 Mojej córeczce dałam na imię Małgosia. Kiedyś było bardzo popularne, ale teraz Małgosia raczej mało spotka swoich imienniczek wśród koleżanek.... Uwielbiam zwyczajne imiona. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ola Re: Małgosia IP: *.85-237-191.tkchopin.pl 09.04.07, 14:46 Mnie się kiedyś tak strasznie to imię podobało, że wzięłam je na bierzmowanie. Teraz ani mnie chłodzi, ani grzeje. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Małgosia 09.04.07, 17:55 Boom na Małgorzaty zaczął się w latach 50., ale w pełni rozwinął się od lat 60. Wcześniej to imię było popularne w średniowieczu, łapało się do pierwszej 10- tki w XV i XVI wieku, ale w XVIII i XIX już wyszło z mody. Wróciło dopiero w XX wieku. Jego zwyczajność jest kewstią względną - jest to równie zwyczajne imię, jak Rozalia, Konstancja, Tekla, Emilia, Antonina czy Józefa, które tez były bardzo popularne, tylko akurat nie dokładnie w tym samym czasie, co Małgorzata. Odpowiedz Link Zgłoś
hancik5 Re: Małgosia 09.04.07, 20:08 Pozwolę sobie nie zgodzić się z Tobą co do pojmowania tzw. zwyczajności. Można bowiem mnożyć w nieskończoność "zwyczajne imiona" tylko z tego względu, że kiedyś były popularne. Rozalia, Tekla nie są zwyczajnymi imionami obecnie, chociaż w XIX wieku były...Tak samo np. jak Leopoldyna, Jozefina, Eleonora czy Klementyna... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Małgosia 09.04.07, 20:30 Ok, jeśli tak piszesz, to w porządku. Bardzo często ludzie podkreślają zwyczajność i "ponadczasowość" imion, a o prawdziwej ponadczasowości trudno mówić, jeśli dane imię długo miało wizerunek kompletnie przestarzałego i nadawane było rzadko. Zerknij sobie na przykład, jakie miejsce zajmuje Małgorzata w tym spisie. Ty jednak nie pisałaś o ponadczasowości, zwracam honor Odpowiedz Link Zgłoś
badziul Re: Małgosia 09.04.07, 18:41 witaj, ja też mam córeczkę Małgosię - imię do niej pasuje idealnie bo to taka nasza perełka. Pozdrawiam serdecznie badziul Odpowiedz Link Zgłoś
hancik5 Re: Małgosia 09.04.07, 20:11 Dziękuję, myślę że to imię jest przepiękne. Bardzo się cieszę, że są małe Małgosie !!! Pozdrawiam Was gorąco !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zeberka5 Re: Małgosia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.07, 11:31 Małgorzata, Małgosia ślicznie gorzej Gośka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybka Nemo Re: Małgosia IP: *.w90-26.abo.wanadoo.fr 10.04.07, 18:48 Boom na Małgosie był na początku lat 80 tych, zaraz obok Agnieszek ( min. po 3 imienniczki gdziekolwiek nie spojrzeć) Osobiście bardzo sobie chwalę swoje imię, szczególnie, że konkurencyjna była Dominika. Zdrobnienie Gośka nigdy do mnie nie przylgnęło. Pozdrawiam wszystkie małe Małgosie. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwona_konewka Re: Małgosia 10.04.07, 13:24 Moim zdaniem imię Małgorzata jest fajne dla małej dziewczynki poniewaz ma wiele bardzo ładnych zdrobnien: Małgosia, Gosia, Gonia itd. ale nie dla nastolatki czy osoby dorosłej... Sama mam na imię Małgorzata. Gdy byłam mała podobało mi się to imię ale teraz... Nie podoba mi się ani Małgorzata ani skrócone formy tego imienia. Małgorzata brzmi zbyt poważnie(jak na mój wiek), jest za długie by je używać na co dzień natomiast Małgosia i Gosia brzmią zbyt dziecinnie i słodko.Dlatego rzadko używam mojego imienia (jedynie kiedy muszę się przedstawić). Na co dzień wszyscy mówią do mnie Gosława ;] I mi się taka froma podoba. Ciekawa tylko jestem czy ma w ogole coś wspólnego z imieniem Małgorzata ale chyba nic.Ale formy skrócone tych imion brzmią tak samo... A co Wy sądzicie o imieniu Gosława? ;> Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Gosława :) 10.04.07, 14:10 Jest takie imię, rzeczywiście zupełnie odrebne od Małgorzaty i nosi je nawet trochę osób. Mogłabyś sobie zmienic ;-P pl.wikipedia.org/wiki/Gosława Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiaw32 Re: Gosława :) 11.04.07, 13:28 A jestem Małgorzata i pomimo wieku nadal wszyscy nazywają mnie Małgosią lub Małgośką bardzo rzadko Gosia lub Gośka. Kiedyś jak byłam mała nie lubiłam tego imienia a teraz mi się podoba i jestem z niego zadowolona. I wszystkie Małgośki to fajne babki Odpowiedz Link Zgłoś
czerwona_konewka Re: Gosława :) 11.04.07, 15:13 malgosiaw32 napisała: >I wszystkie Małgośki to fajne babki Z tym się zgodzę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Małgosia IP: *.171.60.146.crowley.pl 11.04.07, 13:40 A mnie sie nie podoba imię Małgosia (ale to tylko moja skromna opinia) Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Małgosia 11.04.07, 15:28 Jestem ciekawa, czy dawniej także to imię zdrabniano jako Gosia? Może to i nieprawda, ale od zawsze miałam przeczucie, że drzewiej Małgorzata była raczej Małgosią, Gosia utworzyła się później. Są jakieś materiały, szczególnie w słownikach, o tym świadczące, czy raczej się mylę? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Małgosia 11.04.07, 23:20 W swoim słowniku etymologiczno-motywacyjnym Gosi nie znalazłam w ogóle, Małgorzata natomiast jest - z licznymi zdrobnieniami, m.in. Marocha, Marsza, Marszka, Marucha, Marusza, Maruska, Marzena, Maneta, Macha, Machna, Machula, Majka, Mańka, Masza, Maszna, Maszota, Maszuta, Maszyna, (z niem.) Greta, Gryta, Grejta, Gretna. Co było w okresie późniejszym - nie wiem, i nie mam pomyslu, gdzie szukać. Odpowiedz Link Zgłoś
ania.silenter Mnie się podoba to imię i to pomimo... 11.04.07, 23:11 jednej koszmarnej Małgosi, którą miałam nieszczęście poznać((. Ale to kwestia charakteru a nie imienia. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Mnie się podoba to imię i to pomimo... 11.04.07, 23:16 A ja znałam same koszmarne Małgosie Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiaw32 Re: Mnie się podoba to imię i to pomimo... 12.04.07, 19:06 gaudencja napisała: > A ja znałam same koszmarne Małgosie > No to teraz możesz powiedzieć że znasz jedną bardzo fajną Małgośkę ) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Mnie się podoba to imię i to pomimo... 12.04.07, 19:07 przynajmniej wirtualnie Odpowiedz Link Zgłoś