Dodaj do ulubionych

Jak reagujecie na imię Maja?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.07, 12:39
Był niedawno wątek o reakcji na imię Julia. Mam 3 letnia córkę Maję więc
chciałabym się dowiedzieć jak to imię jest postrzegane teraz. Sama choć mam
nagminny dostęp do netu nigdy nie przypuszczałam że jest tak popularne, o
czym przekonuję sie również teraz na placu zabaw. Jakoś to przebolałam i na
dzien dzisiejszy przeszło mi zdziwienie jakie wywołały ststystyki. Proszę o
możeliwie szczerą odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • abiela Re: Jak reagujecie na imię Maja? 23.04.07, 12:49
      Nie wzbudza we mnie wielkich emocji - odbieram je zdrobnieniowo, wolałabym np.
      Marie zdrabnianą do Mai. No i jest dla mnie bardzo popularne.
      • olianka Re: Jak reagujecie na imię Maja? 23.04.07, 15:15
        Podpisuję się pod Abielą.
        • Gość: joa Re: Jak reagujecie na imię Maja? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.07, 15:50
          Ja nie znam osobiście żadnej Mai.Maja kojarzy mi się z miłą,pogodną osobą.
          • Gość: Majka :) Re: Jak reagujecie na imię Maja? IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.10.07, 21:55
            Sama mam tak na imie i powiem szczerze ze nie chciałabym go zmienic
            na zadne inne tongue_out U mnie to imie nie jest popularne ale za to wszyscy
            mnie pamietają smile
            • Gość: Adam Re: Jak reagujecie na imię Maja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.08, 21:02
              My właśnie nazwaliśmy swoją córęczke imieniem Maja i jesteśmy z tego
              bardzo szczęsliwi że wybralismy takie imie.
      • Gość: renata Re: Jak reagujecie na imię Maja? IP: 89.174.23.* 26.05.07, 12:07
        moja corcia tak miala miec na imie, bardzo mi sie podobalo ale wyszedl
        piotruś smile) , ale jeszcze nic straconego, tylko zauwazylam ,ze teraz majek jest
        coraz wiecej, a nawet zastraszajaco duzo...
        • Gość: Maja Re: Jak reagujecie na imię Maja? IP: *.adsl.inetia.pl 20.01.09, 20:29
          Ja sama nazywam się Maja i uważam, że jest to śliczne imię i bardzo do mnie
          pasuję wink Pozdrawiam wszystkie Majeczki smile
      • Gość: majka Re: Jak reagujecie na imię Maja? IP: *.chello.pl 27.09.07, 20:25
        > Nie wzbudza we mnie wielkich emocji - odbieram je zdrobnieniowo, wolałabym np.
        > Marie zdrabnianą do Mai. No i jest dla mnie bardzo popularne.

Szkoda tylko, ze Maja jako zdrobnienie od Marii czesto wywoluje sensacje i niedowierzanie, ze to NAPRAWDE jest zdrobnienie... Wiem o tym doskonale, bo jestem nosicielka takiej wlasnie hybrydy wink Na Marysie nie reaguje, choc cale liceum czesc nauczycieli tak do mnie mowila (i z reguly konczylo sie to szturchnieciem kolezanki z lawki wink). Na studiach uprzedzam co fajniejszych wykladowcow, reszta mowi do mnie per Maria i jest OK. Ale ogolnie bywa to klopotliwe... I choc Marysia mnie mierzi to czasem wolalabym byc tak nazywana dla swietego spokoju...
        • Gość: A. Re: Jak reagujecie na imię Maja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.07, 21:55
          Znałam Marię z identycznym "problemem". Ja sama moją małą Marię
          zdrabniam do Mai. Nie jesteś więc odosobniona. Pozdrawiam.
      • Gość: A. Re: Jak reagujecie na imię Maja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.07, 21:52
        Ja mam Marię zdrabnianą do Mai. Cieszę się, że jest ktoś, kto temu
        się nie dziwi.
      • sadzik81 Re: Jak reagujecie na imię Maja? 20.06.11, 12:30
        Po co nadawac imie Maria zeby potem i tak je zdrabniac do Mai.
    • eglantine Re: Jak reagujecie na imię Maja? 23.04.07, 16:17
      Uważam, że to śliczne imię, ma świetne zdrobnienia i nawet miałam plan nazwać
      córkę, ale teraz chyba zrezygnuję, właśnie z powodu ogromnej popularności sad
      Ale reaguję bardzo pozytywnie.
    • Gość: Klementynka Re: Jak reagujecie na imię Maja? IP: *.acn.waw.pl 23.04.07, 16:20
      Pewnie też popularne, ale Majeczka jest ślicznie w odróżnieniu od innych
      popularnych imion...
      • Gość: andromeda55 śliczne imię IP: *.tvgawex.pl 23.04.07, 17:18
        Maja, Majeczka, Majka na razie moja żółta papużka ma tak na imię dopóki nie mam
        jeszcze córeczki. Nie ważne że popularne ale ze tobie sie podoba.
      • Gość: MAJA Re: Jak reagujecie na imię Maja? IP: *.promax.media.pl 18.12.08, 21:27
        Mam na imię Maja i BARDZOOOOOOOOO sie z tego cieszę!!!! to piękne
        imię i symbolizuje ono ARTYSTKĘ!!! ja jestem artystką i pięknie
        śpiewam zajmuje 1 miejsca w śpiewie!!! jestem pogodną osóbką !!! gdy
        wybieracie imie Maja liczcie sie z tym że ona będzie artystką!!! papa
    • tawananna Re: Jak reagujecie na imię Maja? 23.04.07, 18:11
      Mam bardzo podobną opinię do Abieli. Ani mnie to szczególnie ziębi, ani parzy;
      zdecydowanie zbyt zdrobnieniowe i infantylne, ale może być. Dla mnie stanowczo
      zbyt popularne.
    • Gość: megi79 Re: Jak reagujecie na imię Maja? IP: 212.180.145.* 23.04.07, 19:39
      Nasza córka ma tak na drugie,miało być na pierwsze,ale też zrezygnowałam ze
      względu na popularnośc.Bardzo lubię to imię,a moja 14-letnia siostra Julia(dla
      niej też proponowalam Maja,ale wtedy tata się nie zgodził),żałuje,że nie jest
      Mają(albo Julianną)bo oprócz niej w klasie ma 2 Julie.
      POZDRAWIAM
    • gaudencja Re: Jak reagujecie na imię Maja? 23.04.07, 19:49
      Westchnieniem: "znowu Maja!". Ale poza tym dość neutralnie.
      • Gość: rybka Nemo Re: Jak reagujecie na imię Maja? IP: *.w81-50.abo.wanadoo.fr 24.04.07, 09:31
        Reakcja podobna do gaudencji . Samo imię mi się szczerze nie podoba.
    • amazon500 Re: Jak reagujecie na imię Maja? 23.04.07, 21:02
      Ja mam do tego imienia ogromny sentyment, bo nosi je moja najukochańsza
      Przyjaciółka. I właściwie nie przeszkadza mi nagły wzrost popularności tego
      imienia (każdego tygodnia w WNŚ Maje zaczynają doganiać liczebnością Julki wink)
    • ariana1 Re: Jak reagujecie na imię Maja? 23.04.07, 22:06
      Wrrrrrr!!! - tak reaguję. A to dlatego, że mam koleżankę w pracy Maję, tak
      lekko po trzydziestce i jest to wyjątkowo antypatyczna, fałszywa i wredna
      osoba. Stąd uraz do wszystkich Maj.
      • hovawartka Re: Jak reagujecie na imię Maja? 23.04.07, 22:16
        mam sentyment do brzmienia tego imienia bo przybrałam je sobie na lata szkolne
        i studia. Natomiast odradzałabym rodzicom teraz taki wybór bo po co się rzucać
        na raz na jedno imię, niech się rozłoży ilość nadań w czasie.
        M.
      • maja92 Re: Jak reagujecie na imię Maja? 26.04.07, 12:37
        ariana1 napisała:

> Wrrrrrr!!! - tak reaguję. A to dlatego, że mam koleżankę w pracy Maję, tak
        > lekko po trzydziestce i jest to wyjątkowo antypatyczna, fałszywa i wredna
        > osoba. Stąd uraz do wszystkich Maj.

Moze to ja?
        Mam na imie Maja i mam 35 latwink
        A bywa ze mna roznie - wiadomo - idealem nie jestem!!
        I jeszcze takiego nie spotkalam, takze o innym imieniuwink)))
    • Gość: studzienna Re: Jak reagujecie na imię Maja? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.07, 18:02
      Ja dopiero jak urodziła się moja Majka (też trzy lata) zobaczyłam, że to imię
      całkiem popularne!! A ja się tak wahałam czy nie skrzywdzę dziecka nadając mu
      jakieś dziwne i niespotykane imię. W sumie stanęło na Mai, bo urodziła sie w
      maju...Ale u nas idealnie pasuje do długiego nazwiska i do osobysmile)
      • Gość: dziewczynka Studziennej urodził się synek Mikołaj :) IP: *.mt.pl 24.09.07, 13:39
        www.vanike.com/gazeta/dzieci.php?forum=092007gratulacje!

• ania.silenter Nijak. Imię jak imię. Mnie raczej się nie podoba, 25.04.07, 18:08
      ale to moje zdanie. Innym może się wydawać cudnesmile)).
    • Gość: bodomlake Re: Jak reagujecie na imię Maja? IP: *.oaza-dd.com 25.04.07, 22:18
      Mnie się bardzo podoba. Kojarzy mi się z delikatną, zwiewną osóbką. wink
    • majarzeszow Re: Jak reagujecie na imię Maja? 26.04.07, 14:13
      przykro czytac, ze az dla tylu z was moje imie jest takie szkaradne i okropnie
      sie kojarzy. jestem 27-letnia Maja, ktora w czasach przedszkolnych, szkolnych,
      a nawet studenckich byla jedyna i niepowtarzalna w tlumie Aś, Kaś, Magd, Anek,
      Agnieszek......
      teraz obserwuje, ze moje imie jest czesto nadawane - ciekawe z czego to wynika ?
      ale chyba daleko jej jeszcze do Julki.

maja i
      • ariana1 Re: Jak reagujecie na imię Maja? 26.04.07, 17:20
        Przykro, że odbierasz tak osobiście te niepochlebne opinie o swoim imieniu. Tak
        to juz jest, że dla jednego imię jest piękne a dla drugiego szkaradne. I nie
        masz na to żadnego wpływu. Pamiętaj, że oceniamy IMIĘ a nie OSOBĘ. I dlatego
        wyluzuj smile
    • Gość: sing11 Re: Jak reagujecie na imię Maja? IP: 82.177.29.* 27.04.07, 10:14
      Maja - imię odbieram bardzo pozytywnie. Gdy byłam w ciąży kołatało mi się, że
      na drugie dałabym Maja, ale że siostra ma królika o tym imieniu, raczej nie
      wchodziło to w rachubę smile)
      Ale imię OK.
    • magda_m22 Re: Jak reagujecie na imię Maja? 28.04.07, 12:46
      Nie podoba mi się. Brzmi jak zdrobnienie, a "Pani Maju!" brzmi jak "rozumiesz?"
      po rosyjsku wink - co nie dodaje mu uroku moim zdaniem. Zdecydowanie wolę Marię
      zdrabnianą do Maji.

Pozdawiam
      • magda_m22 Re: Jak reagujecie na imię Maja? 20.06.07, 09:49
        magda_m22 napisała:

Zdecydowanie wolę Marię
        > zdrabnianą do Maji.
        >
        wink))))) Zdrabnianą do Mai oczywiście wink.
    • Gość: Natalia Re: Jak reagujecie na imię Maja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 16:11
      Ja też nie znam żadnej Mai osobiście... w ogóle nie zauwazylam zeby to bylo
      imię popularne za to bardzo piękne i dla dziecka i dla dorosłego człowieka smile
      • aga024 Re: Jak reagujecie na imię Maja? 15.05.07, 20:30
        Imię SUPER !!! Znam jedną Maję, która jest już dorosłą kobietą. Jest bardzo
        skromna, delikatna i piękna. Pozdrawiam Wszystkie Maje, Majki i Majeczki !!!
    • twojahanus Re: Jak reagujecie na imię Maja? 16.05.07, 14:54
      Znam z 5 Mai- najmłodsza ma 28 lat (Jedna ma 2 latka, ale trudno powiedziec
      cokolwiek o niej, jest malutka). Żadna z nich nie jest normalna, powaga...
      1 Maja- fałszywa, na studiach była jak lis. Generalnie nie była lubiana prze
      grupę,
      2 Maja- ciagle czegoś poszukuje, a to nowe studia, zainteresowania, nie pracuje
      bo ojciec jej daje kasę. Mało zaradna a 30 na karku,
      3 Maja- uzalezniona od solarium i tipsów- twierdzi ze to jej naturalna
      opalenizna i prawdziwe paznokcie smile Lubi rozkazywać, ma bardzo władczy
      charakter
      4 Maja- podobna z charakteru do Mai nr 1
      5 Maja- bardzo władcza, wszytsko musi być po jej myśli, kazdy musi robić tak
      jak ona chce. Nawet Araba i jego rodzinę sobie podporządkowała hahahaah,

Imię ładne, ale koleżanki ciężkie z charakteru...
      • twojahanus Re: Jak reagujecie na imię Maja? 16.05.07, 15:01
        Zapomniałam jeszcze o jednej Mai- lat 32, stanu wolnego, bo jeszcze nie
        znalazła takiego, który by jej dorósł do pięt- a bardzo wybrzydza. Troszkę mało
        zaradna, na utrzymaniu mamy. Fajna do pogadaniai tyle.
        Chciałabym zaznaczyć, ze każda z Mai jaką znam to jedynaczki.
        • Gość: fabiolajola Re: Jak reagujecie na imię Maja? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.07, 07:09
          Współczuję doświadczeń związanych z immienniczkami mojej córki, ale nie bardzo
          o takie zwierzenia mi chodzi, nie bardzo wierzę w powiązanie cech charakteru z
          imieniem raczej ma to bardziej związek z temperamentem, cechami dziedziczonymi
          po rodzicach, a swoją drogą wśród nosicielek innych imion też jest
          wiele "wywrotowców". Mimo wszystko dziękuję za głos i pozdrawiam.
          • Gość: majeczka Re: Jak reagujecie na imię Maja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.09, 20:32
            jak byłam mała czyli w latach 80smile nikt nie nazywal sie Maja w całym powiecie
            hah, teraz jest wiele Maj bo to piekne i oryginalne imie, dziewczece, delikatne,
            radosne, tak uważam, a popularne nie jest, do popularnych z pewnością należy
            Ania, Kasia, Zosia, Basia, Magda i inne Asie, Ole, i typowo polskie imiona, kto
            się nie przedstawia ma na imię albo Kasia albo Ania, wiec Maja uważam pomimo
            zmiany czasów to nadal imię oryginalne
            • gaudencja Re: Jak reagujecie na imię Maja? 08.04.09, 22:33
              Zajrzyj do statystyk.
            • wzorowa_mama Re: Jak reagujecie na imię Maja? 30.11.09, 08:56
              Gość portalu: majeczka napisał(a):

> jak byłam mała czyli w latach 80smile nikt nie nazywal sie Maja w
              całym powiecie
              > hah, teraz jest wiele Maj bo to piekne i oryginalne imie,
              dziewczece, delikatne
              > ,
              > radosne, tak uważam, a popularne nie jest, do popularnych z
              pewnością należy
              > Ania, Kasia, Zosia, Basia, Magda i inne Asie, Ole, i typowo
              polskie imiona, kto
              > się nie przedstawia ma na imię albo Kasia albo Ania, wiec Maja
              uważam pomimo
              > zmiany czasów to nadal imię oryginalne

Znam Majkę rodzoną w latach osiemdziesiątych. Z małych Maj osobiście
              znam tez jedną (ok. 3 latka)
              Teraz Maja jest szalenie popularna, należy od kilku lat do ścisłej
              krajowej czołówki.
              Dla mnie Maja jest imieniem neutralnym, ani mnie nie zachwyca, ani
              nie odrzuca.
    • Gość: Dee Re: Jak reagujecie na imię Maja? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.07, 15:10
      Ładne imie.
      Czasami na Marię mówią zdrobniale Maja, choc to przeciez 2 rózne imiona. Ale
      spotkałam sie z tym wlasnie.
      • gaudencja Re: Jak reagujecie na imię Maja? 16.05.07, 21:27
        Maja do niedawna wystepowało w Polsce wyłącznie jako zdrobnienie od Marii.
        Chodzi o dziecięca wymowę imienia Maria.
        • sumatra1 Re: Jak reagujecie na imię Maja? 17.05.07, 11:43
          gaudencja napisała:

> Maja do niedawna wystepowało w Polsce wyłącznie jako zdrobnienie od Marii.
          > Chodzi o dziecięca wymowę imienia Maria.
          I w tej wersji mi się podoba, jako fajne zdrobnienie.
          Pełne imię jak dla mnie zbyt infantylne. W moich uszach to brzmi podobnie jak
          "Zuzia" albo "Niunia", a Maja Popielarska przedstawiająca się w TVNie z
          pucułowatą buzią i tym imieniem prezentuje się śmiesznie, moim zdaniem,
          oczywiście smile
          • maja92 Re: Jak reagujecie na imię Maja? 17.05.07, 12:21
            sumatra1 napisała:

> gaudencja napisała:
            >
            > > Maja do niedawna wystepowało w Polsce wyłącznie jako zdrobnienie od Marii
            > .
            > > Chodzi o dziecięca wymowę imienia Maria.
            > I w tej wersji mi się podoba, jako fajne zdrobnienie.
            > Pełne imię jak dla mnie zbyt infantylne. W moich uszach to brzmi podobnie jak
            > "Zuzia" albo "Niunia", a Maja Popielarska przedstawiająca się w TVNie z
            > pucułowatą buzią i tym imieniem prezentuje się śmiesznie, moim zdaniem,
            > oczywiście smile

Gaudencjo: do niedawna, to znaczy do kiedy?
            • gaudencja Re: Jak reagujecie na imię Maja? 17.05.07, 19:07
              > Gaudencjo: do niedawna, to znaczy do kiedy?

W latach 60. pojawiła się pierwsza nieco większa ilość Maj zarejestrowanych
              jako Maje, a z moich obserwacji wynika, ze najstarszych kilka Maj, jakie znam
              (kluczowe jest tu słowo "kilka") ma około 36 lat. Wcześniej Maje też się
              zdarzały (co nie jest specjalnie dziwne, biorąc pod uwagę, jakie imiona sie w
              Polsce zdarzają), jednak występowały w ilościach śladowych.
              • maja92 Re: Jak reagujecie na imię Maja? 18.05.07, 11:55
                gaudencja napisała:

> > Gaudencjo: do niedawna, to znaczy do kiedy?
                >
                > W latach 60. pojawiła się pierwsza nieco większa ilość Maj zarejestrowanych
                > jako Maje, a z moich obserwacji wynika, ze najstarszych kilka Maj, jakie znam
                > (kluczowe jest tu słowo "kilka") ma około 36 lat. Wcześniej Maje też się
                > zdarzały (co nie jest specjalnie dziwne, biorąc pod uwagę, jakie imiona sie w
                > Polsce zdarzają), jednak występowały w ilościach śladowych.

Czyli jestem ta "stara", bo 35-letnia (styczen 1972)?
                wink)))
                Oj to sie ojciec musial nagimnastykowac przy rejestracjiwink))) A nie sadzilam,
                ze On z takichwink))
                A takie statystyki sa latwo dostepne?
                Zaciekawilas mnie...

Pozdrowienia,
                • gaudencja Re: Jak reagujecie na imię Maja? 18.05.07, 18:02
                  Oczywiście, że są łatwo dostępne - wystarczy kupić słownik wink
                  Chodzi o "Słownik imion współcześnie w Polsce uzywanych" Rymuta,
                  www.ijp-pan.krakow.pl/sklep/slowniki.html
                  • maja92 Re: Jak reagujecie na imię Maja? 21.05.07, 17:41
                    Gaudencjo - dziekuje bardzo za wskazowke. Poprosze tate by mi kupil ten slownik
                    i jak przyjedzie latem do wnukow na wakacje to mi go przywiezie.

Pozdrowienia,
                    • Gość: gość Popularność? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.09, 22:49
                      Ja tez mam tak na imie i nie znam zadnej innej. Moze dlatego, ze
                      popularne stalo sie teraz. Mam 20 lat i mieszkam w krakowie, w
                      zadnej szkole do ktorej chodzilam ani teraz na studiach nie slysze
                      takiego imienia,a co najciekawsze spotykam ludzi ktorzy mowia
                      inaczej "bardzo ladne imie, pierwszy raz sie z takim spotykam" lub
                      tak jak niektorzy wspominaja "myslalam/lem ze to zdrobnienie od
                      marioli, marii, marzeny...". Wiec prosze z ta popularnoscia nie
                      przesadzac az tak.
    • blaszany_dzwoneczek Re: Jak reagujecie na imię Maja? 17.05.07, 12:36
      Bardzo mi się to imię podobało do niedawna i było wysoko na mojej liście.
      Ostatnio jednak ze względu na mnogość Majek dookoła mocno mi zobojętniało i
      jakby straciło na uroku, podobnie jak kiedyś Julia, i wypadło z listy.
      • rene41 Re: Jak reagujecie na imię Maja? 26.05.07, 08:27
        Maja to sliczne imie smilemoja niunia jest słodka a w otoczeniu nieznam innej Majci.
        • Gość: maja24 Re: Jak reagujecie na imię Maja? IP: *.adsl.inetia.pl 19.06.07, 17:40
          z tego co wiem, to 24 lata temu mój tata bardzo długo przekonywał panią w rejestracji, żeby mnie tak nazwaćtongue_out w podstawówce i liceum byłam jedyną Mają (niektórzy nie wierzyli, że mam takie imię wpisane do legitymacji a później do dowodutongue_out a przecież to tak niedawno byłosmile ) A swoją pierwszą imienniczkę poznałam na studiach i nie wiedziałam, jak się do niej zwracaćwink jakoś tak niezręcznie mi było zwracać się do niej moim własnym imieniemtongue_out

Samo imię strrraaasznie mi się nie podobało jak byłam młodsza, bo wszyscy mnie kojarzyli z kreskówką, chociaż rodzice nazywając mnie tak nawet nie wiedzieli o istnieniu tej bajki (w sumie to nawet telewizora nie mieli, więc nie dziwnetongue_out) i nazwali mnie tak czerpiąc z tytułowej Majki Skowronwink Teraz myślę, że samo imię nie jest złe, chociaż jakoś nie pasuje mi do starzej kobiety: babcia Majatongue_out śmieszniesmile nie cierpię, jak się do mnie mówi: "Maju", bo równie dobrze możnaby do mnie mówić "Kwietniu" lub "Czerwcu", chociaż wiem, że takie zasady deklinacji polskiejwink Zdecydowanie bardziej podobało mi się, jak mój lektor (Chorwat) mówił do mnie "Majo".

Szczerze mówiąc jestem zaskoczona tym wysypem Majeksmile
          • piastka Re: Jak reagujecie na imię Maja? 20.06.07, 12:10
            Maja to bardzo ładne imię... ale ostatnio rzeczywiście zaskakuje jego
            popularność; w grupie przedszkolnej maluchów mojej małej będą aż 4 Maje na 10
            dziewczynek!
            Mam 13-letnią córkę Zuzannę, której imię było też kiedyś dość rzadkie, a
            teraz? smile
    • Gość: Malwina Re: Jak reagujecie na imię Maja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 12:21
      Podoba mi się Maja, ale nie Majka. Maja brzmi słodko. smile
    • kolejny_forumowicz Re: Jak reagujecie na imię Maja? 20.06.07, 13:43
      mi się kojarzy z pszczółką Mają, ale myślę że nikt z pokolenia twoejej córki nie
      będzie oglądał już takich bajek, więc raczej wątpliwe żeby dzieciakom się to
      kojarzyłowink Maja ogólnie ładne.
    • asidoo Re: Jak reagujecie na imię Maja? 20.06.07, 14:03
      Raczej dobrze.
      • Gość: ela Re: Jak reagujecie na imię Maja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.07, 15:56
        Pozytywnie . Jako dziecko miałam książkę "Majka z siwego brzegu" I
        ten zwrot bardzo mi się podoba. Nie zgadzam się z przedmówczyniami
        że lepiej dać Maria zdrabniać Maja, bo kogoś się wtedy oszukuje to
        są dwa różne imiona.A to że nie pasuje do dorosłego człowieka i
        infantylne - np. Maja Komorowska dla mnie brzmi dobrze i poważnie
        bo to zależy od osoby. Jak ktoś jest mało poważny w wieku np. 50 lat
        to imie dostojeństwa mu nie doda choćby było bardzo klasyczne.
        • bestmycha Re: Jak reagujecie na imię Maja? 24.09.07, 17:34
          Ladne i slodkie imie tylko jak bedziesz miec Maje to przydalby sie jeszcze Guciosmile
        • Gość: A. Re: Jak reagujecie na imię Maja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.07, 22:10
          A jak ktoś Eleonorę czy Elwirę zdrabnia do Eli to też chce kogoś
          oszukać?
        • Gość: B Re: Jak reagujecie na imię Maja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.09, 16:17
          Maja Komorowska wł. Maria Janina Maja Komorowska-Tyszkiewicz
    • koza_w_rajtuzach Re: Jak reagujecie na imię Maja? 25.09.07, 10:01
      Uważam, że to bardzo ładne, delikatne i przyjemne dla ucha imię.
      A tym, że niektórzy odbierają je zdrobnieniowo, bym się nie
      martwiła. Uważam, że Maja do dorosłej kobiety także pasuje.
    • Gość: Dee Re: Jak reagujecie na imię Maja? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.07, 15:14
      Imie jak imie. Ogolnie jest ładne, ale strasznie popularne aktualnie.
      • mal_art Re: Jak reagujecie na imię Maja? 26.09.07, 13:37
        Ja osobiście odwracam się i szukam, kto mnie woła. Maja to moja ksywka z czasów
        licealno-studenckich (jak się nie lubi swojego imienia i jakoś chce je skrócić,
        to się różne rzeczy wymyśla) i nadal lubię, kiedy ktoś się tak do mnie zwraca.
        Maja jako imię jest ładna, chociaż faktycznie ostatnio popularna. I może być
        odbierana zdrobnieniowo, chociaż jak podaje Kopaliński, istniała w mitologii
        greckiej nimfa o tym imieniu, właśnie sprawdziłam, konkretnie to jedna z Plejad,
        a w mitologii rzymskiej - bogini przyrody, matka Merkurego.
        • Gość: mag Re: Jak reagujecie na imię Maja? IP: *.chello.pl 26.09.07, 17:32
          Uwielbiam to imię! Nadal bardzo mi się podoba, ale ze względu na
          ogromną popularność tak jak Julia, Oliwia czy Alicja odpada
          zdecydowanie z listy moich ewentualnych imion dla córy. Pomijając
          fakt popularności uważam, że imię jest piękne i bardzo dziewczęce.
          Pozdrawiam.
          • Gość: Myszka1123 Re Maja -Sliczne imie IP: 78.133.162.* 09.10.07, 16:36
            Śliczne imie i wogóle nie przejmuj sie negatywnymi komentarzami Ja
            jestem w 24 tyg ciązy i nosze pod serduszkiem córeczke której damy
            na imie właśnie MAJA Mimo ze stało sie bardzo popularne i tak mi sie
            podoba i juzsmileMoja Majusia kochana urodzi sie w lutym...
            Pozdrawiam
            • de_profundis Re: Re Maja -Sliczne imie 16.10.07, 21:38
              Nie chcę Cię straszyć ale moja Maja też sie urodzi w lutym big_grin
    • Gość: jagna0025 Re: Jak reagujecie na imię Maja? IP: *.icpnet.pl 09.10.07, 22:33
      moja siostra ma 27 lat i ma właśnie na imię Maja. Teraz to nikt się
      temu nie dziwi, ale 20 parę lat temu to było niezłe zaskoczenie.
      Teraz Majka co krok, ale wtedy było wyjątkowo oryginalne i wiadomo
      było, że jak ktoś mówił o Mai to właśnie o mojej siostrze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.