Dodaj do ulubionych

Imię dla siostry lub brata:Heleny i Penelopy

04.05.07, 10:39
Witam.Niedawno trafiłam na to forum i postanowiłam,że zasięgne Waszych rad.
Otóż spodziewam się trzeciego dziecka.Nie wiem natomiast jeszcze jaka będzie
jego płeć.Mąż po cichu liczy na syna,ale cóż zobaczymysmile
Mam już dwie córkitongue_outenelopę i Helenę.
My z mężem póki co nie mamy zbyt mocnych typów,choć zdedydowanie więcej dla
dziewczynki:Eunika,Olimpia,Zoja,Flora lub Ewa.Natomiast dla potencjalnego
chłopca zupełnie nie mamy pomysłu!Może Olgierd?....
Obserwuj wątek
    • Gość: grisly Re: Imię dla siostry lub brata:Heleny i Penelopy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 11:19
      Olgierd mi średnio pasuje, zbyt nie śródziemnomorski w zestawieniu z Heleną i
      Penelopą smile
      jak coś mi wpadnie do głowy to napiszę, a narazie powiedz jak mówice na
      Penelopę w skrócie ? dziękuję z góry
      • weronika332 Re: Imię dla siostry lub brata:Heleny i Penelopy 04.05.07, 11:28
        Może i fakt z tym Olgierdem...,ech...
        Na Penelopę wołamy zazwyczaj pełną formą imienia lub "Lo"smile
        Jednak co do zrdrobnień to zdecydowanie druga córka w nich
        przoduje:Nela,Lena,Hela,Helenkasmile
        • manarai Zdrobnienia dla Penelopy 04.05.07, 11:40
          Jeśli chodzi o Penelopę, jest to jedno z najbardziej elastycznych zdrobnieniowo
          imion, jakie znam. Prawda, że większość z nich funkcjonuje na gruncie
          znglojęzycznym, ale zawsze... Najbardziej urocze to moim zdaniem Penny. Oprócz
          tego słyszałam o zdrabnianiu do Nel lub Nelly i Lo albo Loli.
    • magdmaz Re: Imię dla siostry lub brata:Heleny i Penelopy 04.05.07, 11:29
      Dla dziewczynki podoba mi się Olimpia.
      Dla chłopca może Aureliusz? Oktawian (no nie, nie podoba mi się)? Tytus?
    • manarai Re: Imię dla siostry lub brata:Heleny i Penelopy 04.05.07, 11:34
      Penelopa i Helena... gratuluję i zazdroszczę smile

Dla dziewczynki bardzo pasowałaby z Twoich propozycji Olimpia, a poza tym -
      może Ariadna, Aglaja, Altea?

Dla chłopca raczej nie Olgierd, jest z zupełnie innej bajki. Cyprian może? Albo
      coś dłuższego, Aleksander, Sebastian, Demetriusz?
      • weronika332 Re: Imię dla siostry lub brata:Heleny i Penelopy 04.05.07, 11:40
        Dziękujęsmile

Aleksander faktycznie przemknął nam przez myśl...
        Skoro ten Olgierd tak sobie brzmi,to może jeszcze Julian...
        • alexandria1982 Re: Imię dla siostry lub brata:Heleny i Penelopy 04.05.07, 11:59
          Jestem przeciwna Aleksandrowi! Oczywiście kojarzy się z Heleną i Penelopą, ale
          to już takie popularne imię, że aż szkoda, żeby dziewczynki miały oryginalne a
          synek takie "zwykłe". Juliusz jest fajny, podoba mi się Demetriusz albo August.
          Gratuluje wyboru imion dla córeczek smile
    • gaudencja Re: Imię dla siostry lub brata:Heleny i Penelopy 04.05.07, 12:15
      Świetny zestaw dla córek! Dla trzeciej wybrałabym na bank Eunikę, a może Zoe
      lub Olimpię (koniecznie Zoe, a nie Zoję, niech już będzie po grecku, a nie po
      wschodniosłowiańsku). W każdym razie Penelopa jest tak jednoznacznie grecka, a
      Helena przy niej też, że doradzałabym dobranie imienia dla 3 dziecka też
      greckiego. Z innych pomysłów może byc np. Idalia, Ismena, Ambrozja (r.z. od
      Ambrożego), Apollina (Pola), Demetria (jak Demi Moore).

Dla chłopca Olgierd wlaściwie byłby całkiem dobry, jeśli greckie imiona Ci nie
      przypadają do gustu, bo jest przynajmniej bardzo kontrastowy (na pewno lepszy,
      niż mało charakterystyczny Aleksander). Julian z kolei jest zbyt wyraźnie
      rzymski.

Z męskich imion greckich może być np.:
      Agenor
      Jazon
      Orestes (Orest)
      Prokles
      Nikanor albo Nikander

Jak Ci się podobają?
      • weronika332 Re: Imię dla siostry lub brata:Heleny i Penelopy 04.05.07, 12:30
        Faktycznie Gaudencjo:Zoe brzmi o wiele lepiej niż Zoja i również o wiele
        bardziej mi się w takiej formie podoba,jakoś wcześniej ani ja,ani mąż na to nie
        wpadliśmy w takiej wersji(właściwie nie wiem czemu!?!).
        Apollina brzmi całkiem ładnie,podobnie jak Demetria(choć tak jakoś nie
        przepadam za imionami na "D").
        Typy dla chłopaków są jak na mój gust dość odważne(co nie znaczy,że mi się nie
        podobają!).Najbardziejsurprisedrestes i Nikanor.
        • weronika332 Do Gaudencji 04.05.07, 12:35
          Gaudencjo,a co sądzisz o Nestorze?
          • gaudencja Re: Do Gaudencji 04.05.07, 12:53
            Bardzo się osłuchałam z tym imieniem i teraz mi sie już podoba, ale na początku
            dziwił, i nie chodziło o brzmienie, tylko o skojarzenie z szacownym
            człowiekiem, nestorem rodu. Myślę, że trzeba odwagi, by je nadać (większej, niż
            do Nikanora), ale trzymam kciuki za każdego, kto się na to zdecyduje. Co
            ciekawe, to imię dawniej było całkiem popularne wśród Słowian Wschodnich i
            wszystkie nazwiska typu Nieścier, Nieścior, Nesterowicz, Nieścierowicz pochodzą
            właśnie od Nestora.
            • gaudencja Re: Do Gaudencji 04.05.07, 13:01
              Zawsze można się jeszcze zdecydować na bardziej znane imiona męskie (to a
              propos odważności typów męskich), jak np. Herakles, Achilles czy Hektor, tylko
              że to już jest decyzja indywidualna, bo są to nie tylko imiona, ale też bardzo
              znane postaci. Sama mam Achillesa na liście, bo tak się nazywał jeden z moich
              dawnych przodków. Hektor moze występować też w wersji Jaktor - piękny,
              średniowieczny wariant tego imienia, produktywny w nazwach i nazwiskach, np.
              pl.wikipedia.org/wiki/Jaktorowo
      • alexandria1982 Re: Imię dla siostry lub brata:Heleny i Penelopy 04.05.07, 12:38
        Szalenie podoba mi się Ambrozja smile Oprócz niej Apollina i Demetria również. Z
        imion chłopięcych, podanych przez gaudencję wybrałabym Orestesa ( mały
        Oreścik) smilesmile
    • dziewczynka_bez_zapalek Re: Imię dla siostry lub brata:Heleny i Penelopy 04.05.07, 15:17
      cecylia
      eunika
      maura
      ariadna

a dla chłopca:
      Augustyn
      Tycjan
      Eliasz
      Maurycy
    • lila1974 Re: Imię dla siostry lub brata:Heleny i Penelopy 04.05.07, 15:25
      Moje typy to Eunika i Jazon smile
    • olianka Re: Imię dla siostry lub brata:Heleny i Penelopy 04.05.07, 15:49
      Eunika i Olimpia to moje typy dla córek smile
      Proponowana Ismena tez świetnie pasuje.

Dla chłopca myślałabym o Oktawianie, Kasjanie lub Flawiuszu.
      • Gość: grisly Re: Imię dla siostry lub brata:Heleny i Penelopy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 18:17
        chłopiec:
        - Ambroży
        - Aleksander (niestety zmieniony na Olka dość blado wypadłby przy siostrach)
        - Leon, a może Leonidas smile
        - Tymoteusz

dziewczynka:
        - Ariadna
        - Eunika
        - Olimpia
        - Zoe -> b.fajna, ale nie wiem czy nie nazbyt obco brzmiąca
        - Gaja, również grecka proweniencja - w końcu żona Uranosa smile to imię najb. mi
        się kojarzy z Grecją, gdyż jako dziecko zaczytywałam się w mitach i wszelkich
        tego typu opowiadaniach, a w mojej książeczce 1 opowieść zaczynała się od Gai..

pozdrawiam, Kasia (również mam 'greckie' imię, aczkolwiem wyczytałam tu, że
        zdaniem niektórych dobre dla służącej - być może dlatego,że pochodzi od słowa
        khatarsissmile )
        • aka10 Re: Imię dla siostry lub brata:Heleny i Penelopy 04.05.07, 18:34
          Eunika,Olimpia,Kaspian,Orestessmile
        • gaudencja Re: Imię dla siostry lub brata:Heleny i Penelopy 04.05.07, 20:56
          Gość portalu: grisly napisał(a):

> pozdrawiam, Kasia (również mam 'greckie' imię, aczkolwiem wyczytałam tu, że
          > zdaniem niektórych dobre dla służącej - być może dlatego,że pochodzi od słowa
          > khatarsissmile )

Katharsis to taki ładniej zapisany katar, a służąca wyciera katar, prawda? ;-P
          • Gość: grisly Re: Imię dla siostry lub brata:Heleny i Penelopy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 21:59
            >Katharsis to taki ładniej zapisany katar, a służąca wyciera katar, prawda? ;-P

przez grzeczność nie zaprzeczę big_grin
      • annajustyna Re: Imię dla siostry lub brata:Heleny i Penelopy 06.05.07, 13:20
        Olianko, wydaje mi sie, ze nie lepiej nie mieszac imion rzymskich z greckimi -
        ajkos tak ta Grecja przewaza (2 dzieci), wiec niech lepiej Grecja zostanie.)))).
    • abiela Re: Imię dla siostry lub brata:Heleny i Penelopy 04.05.07, 18:39
      Z Twoich typów podoba mi się Flora, ale koniecznie szukałabym imienia greckiego.
      Zoe na pewno pasuje, dla chłopca sama nie wiem, padło już dużo propozycji.
    • Gość: Mela Re: Imię dla siostry lub brata:Heleny i Penelopy IP: 86.73.46.* 05.05.07, 20:08
      Penelopa, Helena i Parys
      • magia Re: Imię dla siostry lub brata:Heleny i Penelopy 06.05.07, 13:11
        U mnie tez pierwsze skojarzenie: Parys. Dla corki Ariadna lub Atena.
        • shilla01 Re: Imię dla siostry lub brata:Heleny i Penelopy 06.05.07, 13:32
          to i ja się podpiszę pod Olimpią
          • gaudencja Re: Imię dla siostry lub brata:Heleny i Penelopy 06.05.07, 13:42
            Może być jeszcze męski Olimpiusz. Halo, Weroniko, co słychać? smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.