Dodaj do ulubionych

Patryk - jakie macie skojarzenia?

29.05.07, 19:52
Jakie macie skoarzenia z imieniem Patryk? Podoba Wam się czy uwazacie ze ejst
nieciekawe?
Obserwuj wątek
    • olianka Re: Patryk - jakie macie skojarzenia? 29.05.07, 20:00
      Niestety zdecydowanie negatywny. Niezły byłby Patrycy - polecam!
      • olianka Do oczytanych mam Patryków. 31.05.07, 22:01
        Otóż zapewne cztery lata temu nie umknął Waszej uwadze debiut literacki Mirka
        Nahacza, pt. "Osiem Cztery", a jeśli tak było, to polecam pogrzebać w bibliotece
        i przeczytać książkę. Patol z książki Mirka to Patryk właśnie i nie jest to
        postać fikcyjna, tylko realny człowiek, który przez trzy lata studiował ze mną
        na roku i przez rok mieszkał w pokoju za ścianą.
        Nie jedyny Patryk jakiego znałam (np. miałam w klasie w szkole podstawowej
        podobną sytuację, jak synek Gaudencji, znałam też dwóch innych Patryków...),
        stąd między innymi moje zdecydowanie negatywne skojarzenia z tym imieniem.
    • mama_4 Re: Patryk - jakie macie skojarzenia? 29.05.07, 20:25
      Nie podoba mi się, nigdy nie podobało.
      • Gość: Aleksandra Re: Patryk - jakie macie skojarzenia? IP: *.DWUDZIESTOLATKA.ds.uni.wroc.pl 29.05.07, 20:29
        Synek mojej koleżanki, Patryk zmarł na raka w wieku 8 lat...i dlatego kojarzy mi
        sie ze smutkiem
    • gaudencja Re: Patryk - jakie macie skojarzenia? 29.05.07, 20:32
      Uważam, że jest nieciekawe - głównie ze wzgledu na skojarzenia społeczne, a nie
      na brzmienie.
      • aka10 Re: Patryk - jakie macie skojarzenia? 29.05.07, 20:47
        Nie lubiesad
      • kalincia do gaudencji 29.05.07, 20:58
        głównie ze wzgledu na skojarzenia społeczne

a jakie jest skojarzenie spoleczne ?
        • gaudencja Re: do gaudencji 29.05.07, 21:11
          Dotychczas spotykani przez mnie rodzice dzieci o tym imieniu, nie wyróżniali
          się poziomem. Nie, zeby była to od razu patologia (bo na pewno zaraz się na
          mnie rzucą obrońcy słabszych i pokrzywdzonych), ale właśnie ludzie nie
          prezentujący szczególnie wysokiego poziomu; dlatego mam takie właśnie
          skojarzenia. A Patryk z klasy mojego synka nie przeszedł z pierwszej klasy do
          drugiej (brak dojrzałości szkolnej niewykryty i nieskompensowany na czas
          oczywiście każdemu może się zdarzyć).
    • ariana1 Re: Patryk - jakie macie skojarzenia? 29.05.07, 20:54
      Nie mam żadnych skojarzeń, ale nie podoba mi się. Dla mnie jest bezpłciowe.
    • Gość: Klementynka Re: Patryk - jakie macie skojarzenia? IP: *.acn.waw.pl 29.05.07, 21:54
      Gaudencja napisła co i ja myśle na temat tego imienia.
    • abiela Re: Patryk - jakie macie skojarzenia? 29.05.07, 22:27
      Bardzo mi się nie podoba.
    • kalincia Re: Patryk - jakie macie skojarzenia? 29.05.07, 23:48
      nie jestem obiektywna patrzac na to imię, ponieważ znam jednego świetnego
      Patryka, chlopak jest przesympatyczny, zdolny i w ogole fajny, ale troche mnie
      dziwi jak ludzie reaguja na to imię- albo sie krzywią albo mówią ze kojarzy im
      sie z patykiem, że jest bezpłciowe itp. Reagują na Patryka tak jak ja na np.
      Nicolę czy Vanessę....
      • grisly Re: Patryk - jakie macie skojarzenia? 30.05.07, 00:54
        Patryk to trochę taka męska Nikola lat 90...jak dla mnie.
        Skojarzenia mam podobne do Gaudencji.
        • Gość: gilda Re: Patryk - jakie macie skojarzenia? IP: *.autocom.pl 30.05.07, 09:18
          no niestety mi tez się źle kojarzy
          miszkam w bloku, w którym wszytsko słychac i pode mną mieszka "niby dobra
          rodzina" oboje pracują, są razem, policja do nich nie przyjeżdza, ale do małego
          (ok 7 lat) nie wołają w domu inaczej jak "Patryk k..wa".
          Oczywiście przy ludziach jest zawsze Patrysiem
          no comments sad((((
    • blaszany_dzwoneczek Re: Patryk - jakie macie skojarzenia? 30.05.07, 12:14
      Mnie też się nieciekawie kojarzy - podobnie jak Gaudencji. Od razu staje mi
      przed oczami młodzian w dresie spędzający dnie na wystawaniu z kolesiami pod
      bramą.
    • agi40 Re: Patryk - jakie macie skojarzenia? 30.05.07, 12:24
      Tez nie lubie.
      Natomiast znam bardzo sympatycznego Patrycjusza.
      • panda74 Re: Patryk - jakie macie skojarzenia? 30.05.07, 14:54
        Zdecydowanie mi się nie podoba i kompletnie nie mogę zrozumieć szału, jaki swego
        czasu ogarnął rodziców na punkcie tego imienia. To chyba rzeczywiście były lata
        90-te, ale to bez znaczenia.
    • eluch_a Re: Patryk - jakie macie skojarzenia? 31.05.07, 14:38
      Z moją pierwszą miłością wink
      Nienawidzę imienia. Takie sztywne, jak jakiś patyk. Z tego można wnioskować, że
      zakochanie nie skończyło się dobrze.
    • sumatra1 Re: Patryk - jakie macie skojarzenia? 31.05.07, 14:48
      Mi też się źle kojarzy - tak, jak Gaudencji. Poza tym nie podoba mi się
      brzmienie, takie jakieś "suche". Bardzo nie lubię tego imienia.
      • zaino Re: Patryk - jakie macie skojarzenia? 31.05.07, 20:21
        Nie mam nic do tego imienia. Jako nastolatce bardzo mi się podobało, wtedy
        właśnie zaczęła się moda na to imię. Jednak nigdy nie nazwałaby tak dziecka.
        • q18 Re: Patryk - jakie macie skojarzenia? 31.05.07, 21:13
          Zainteresował mnie temat ponieważ mój syn ma tak na imię- i śmieszne są wasze
          wypowiedzi na tle osoby mojego Patryka, jest świetnym uczniem i wyróżnia się
          nieprzeciętna urodą, a my jako rodzice- no cóż jeżeli popieranie wolności
          osobistej w wyrażaniu siebie, tolerancja w domu pełnym miłości jest prymitywna,
          to tak gaudencjo jesteśmy prymitywnymi ludzmi bez polotu- bo brak by mi go było
          na wyrażanie tak subtelnych i pewnych opinii jak twoje, no może wtedy gdy
          poznałabym wszystkich patryków świata i ich rodziców, to wyciągnełabym
          odpowiednie wnioski pozdrawiam
          • gaudencja Re: Patryk - jakie macie skojarzenia? 31.05.07, 21:19
            q18, nie wypowiadalam się ani o mądrości, ani tym bardziej o urodzie Twojego
            syna, ani też o sytuacji panującej w Waszym domu. Proponuję ponowną i uważną
            lekturę mojej wypowiedzi.
            • q18 Re: Patryk - jakie macie skojarzenia? 31.05.07, 21:43
              gaudencjo twój i mój tok rozumowania dzielą na szczęście lata świetlne- palisz
              głupa czy naprawdę nie rozumiesz tego co napisałam, nie możesz oceniać mądrości
              i urody mojego syna to logiczne, oceniasz jego imię klasyfikując je na
              określonym poziomie społecznym, zresztą nie chcę się wkręcać w polemikę, jeżeli
              nie wiesz o co mi chodzi to nie pomoże tu żadne tłumaczenie- i uwierz mi czytam
              teksty ze zrozumieniem, to moja praca, jestem filologiem jezyka polskiego, na
              tym forum znalazłam się przez przypadek bo musiałam coś sprawdzić ale znikam, bo
              raczej tu trochę straszno , trochę dzwnie, i smutno po przeczytaniu tych opinii
              • gaudencja Re: Patryk - jakie macie skojarzenia? 31.05.07, 21:48
                Też się cieszę, iż uważasz, że dzielą nas lata świetlne. Zastanawiam się też,
                jak nauczasz języka polskiego; Twoja intepunkcja przypomina mi "Bramy raju"
                Andrzejewskiego, ale zazwyczaj spotykałam jednak filologów polskich
                używających - przynajmniej w codziennych wypowiedziach pisemnych - kropki i
                wielkiej litery.
                Jeśli, jak twierdzisz, nie masz problemów z czytaniem ze zrozumieniem, to zwróć
                łaskawie uwage na zwrot "Dotychczas spotykani przez mnie rodzice dzieci o tym
                imieniu" na samym początku mojej wypowiedzi. Obawiam się, ze zupełnie
                niesłusznie utożsamiłaś się z "dotychczas spotykanymi przeze mnie rodzicami
                dzieci o tym imieniu". Nie znam żadnej polonistki, która miałaby syna Patryka.
                • Gość: lola Re: Patryk - jakie macie skojarzenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 22:17
                  Gaudencjo bardzo mi przykro ale sie tylko pograzasz ta pani ma racje. Jedynym
                  twoim argumentem jest jak zwykle interpunkcja przykre ...
                  • gaudencja Re: Patryk - jakie macie skojarzenia? 31.05.07, 22:50
                    Gość portalu: lola napisał(a):

> Gaudencjo [...] ta pani ma racje.

Jesteś arbitrem na tym forum, czy jak?
                    • Gość: lola Re: Patryk - jakie macie skojarzenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 22:55
                      oho zaczelam ci przeszkadzac co czemu nie mozesz pogodzic sie z tym ze ktos
                      inny ma racje???
                      • gaudencja Re: Patryk - jakie macie skojarzenia? 31.05.07, 22:58
                        Lola, ręce opadają od takiej argumentacji. Nie "zaczęłaś mi przeszkadzać",
                        tylko pytam, na jakiej podstawie przyznałaś sobie samozwańcze prawo do
                        decydowania, kto ma rację. Nie czyniłam cię swoim arbitrem w sporze z mamą
                        Patryka, rzekomą polonistką, a także, OIW, nie dysponujesz mocą rozróżniania i
                        nazywania dobrego i złego.
                        • Gość: lola Re: Patryk - jakie macie skojarzenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 23:04
                          Nie rece opadaja od twojej argumentacji wiesz dlaczego?? Bo jak pisalam z toba
                          przy innym watku to bylo dokladnie to samo co tu czepianie sie interpunkcji
                          ortografi plus udawanie ze nie rozumiesz o co chodzi az mi sie odechcialo pisac
                          i zaczelam sie klucic z twoimi 'obroncami'.
                          • gaudencja Re: Patryk - jakie macie skojarzenia? 31.05.07, 23:05
                            Lulo, wybacz, ale jesteś bardzo młoda, prawda? Dajmy spokój tej dyskusji.
                            • Gość: lola Re: Patryk - jakie macie skojarzenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 23:11
                              wybaczam... ale o czym mialybysmy tu dalej dyskutowac napisalam juz chyba
                              wszystko
                              • gaudencja Re: Patryk - jakie macie skojarzenia? 01.06.07, 18:47
                                Oczywiście, że napisałas już wszystko, o Alfo i Omego.
                                ;-]
                  • kalincia Re: Patryk - jakie macie skojarzenia? 01.06.07, 00:16
                    a ten moj kumpel Patryk to wlasnie syn polonistki smile
          • anulka_22 Re: Patryk - jakie macie skojarzenia? 01.06.07, 11:03
            q18, pięknie nazwałaś swojego synka wink
            Mój narzeczony ma na imię Patryk. Kończy studia (psychologię), jest
            nieprzeciętnie zdolny, wysportowany, towarzyski, lubiany i przystojny wink
            z patologią nie ma nic wspólnego.

ogólnie, nie rozumiem takiego definitywnego klasyfikowania imion, nie jesteście
            chyba świadome, jak można kogoś skrzywdzić takimi podsumowaniami. Każde
            etykietowanie drażni mnie jak mało co. Że Patryk sztywny, Zofia mądra,
            Klaudiusz zezowaty a każda Iwona to flądra ;P
            • abiela Re: Patryk - jakie macie skojarzenia? 02.06.07, 00:02
              anulka_22 napisała:

> ogólnie, nie rozumiem takiego definitywnego klasyfikowania imion, nie jesteście
              >
              > chyba świadome, jak można kogoś skrzywdzić takimi podsumowaniami. Każde
              > etykietowanie drażni mnie jak mało co. Że Patryk sztywny, Zofia mądra,
              > Klaudiusz zezowaty a każda Iwona to flądra ;P

Cóż ja również nie poptrafię klasyfikowac imion, przypisując im cechy
              charakteru. Jednak trudno mi nie zgodzić się z mądrzejszymi ode mnie osobami,
              które pokusiły się o badania nad nadawalnością imion w różnych grupach społecznych.
          • Gość: bagulec Re: Patryk - jakie macie skojarzenia? IP: *.bulldogdsl.com 20.06.07, 16:40
            ojjj zgadzam sie z toba i co wiecej uwazm, ze naleza sie przeprosiny od
            gaudencji.

na imie mojego synka 'publika polska' podobnie reaguje i jest to smutne...ja
            kocham mojego syna i jego imie i nie zalowalam przez chile nadania do synkowi.
            Smutno mi patrzec jak nietolerancyjni sa ludzie i jak malo otwarci swait i
            poglady.

pozdrawiam
            • gaudencja Re: Patryk - jakie macie skojarzenia? 20.06.07, 19:44
              Gość portalu: bagulec napisał(a):

> ojjj zgadzam sie z toba i co wiecej uwazm, ze naleza sie przeprosiny od
              > gaudencji.

Z reguły nie przepraszam za posiadanie własnych poglądów i od nikogo również
              nie oczekuję takich przeprosin.
              pozdrawiam,
              g.
              • Gość: bagulec zbaczajac z watku...a moze wcale nie?! IP: *.bulldogdsl.com 20.06.07, 20:57
                ...czy myslalas o wystepie w Big Brotherze? Slabo cie znam, ale sadzac po
                twoich wypoeidzach to by byla idealna droga kariery dla ciebie. Moglabys
                wyglaszac swe osady milionom widzow bez koniecznosci sluchania co widzowie maja
                do powiedzenia, moglabys byc szpilkowac innych ku wielkiej uciesze producentow
                bo ogladalnosc by roslaaaaa, a wszsytko w sosie 'intelektuano-patriotycznym' by
                czasem nikt ci latki nie mogl przyczepic. Rozwasz zatem.
                • gaudencja Re: zbaczajac z watku...a moze wcale nie?! 20.06.07, 23:25
                  Gość portalu: bagulec napisał(a):

> bo ogladalnosc by roslaaaaa, a wszsytko w sosie 'intelektuano-patriotycznym'
                  by
                  >
                  > czasem nikt ci latki nie mogl przyczepic. Rozwasz zatem.

Rozwaszę, cokolwiek by to miało oznaczać.
                  ROTFL.
    • sarna73 Re: Patryk - jakie macie skojarzenia? 31.05.07, 21:21
      z patykiemsmile nie podoba mi sie wcale
    • nilgau Re: Patryk - jakie macie skojarzenia? 31.05.07, 22:14
      patyk, piwo, zieleń, irlandia, święty, władcy pierścieni, ira, praski żulik,
      pory na karku

niezły rozstrzał

• melmire Re: Patryk - jakie macie skojarzenia? 01.06.07, 14:11
        Dlaczego Wladca Pierscieni?
        Patryk to moj tesc, nieprzecietnie zdolny matematycznie facet smile
    • wodnik782 Re: Patryk - jakie macie skojarzenia? 01.06.07, 08:45
      patron Irlandii... jak ktos ma hopla na punkcie tego kraju, jak ja, to tylko tak
      nazwie syna... ja czekam na nastepne usg,moze bedzie cos widac? wink
      • Gość: q18 Re: Patryk - jakie macie skojarzenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.07, 13:55
        Tak patryk to zielone pachnące irlandzkie wzgórze, piwo z pianką i mel gibson w
        walecznym sercu, gaudencjo to że ktoś jest filologiem- polonistą nie oznacza że
        uczy w szkole ja twoje koleżanki uczę jak uczyć z polotem bez kropek przecinków
        nawet wielkich liter, żeby język był piękny a wypowiedzi kreatywne, aby ktoś
        czytając pisaninę takiego kabotyna jak ty ze wstrętem odwrócił głowę, aby ten
        ktoś był tolerancyjny i umiał wszędzie dostrzec piękno - awet w tak pokrętnym
        nicku jak gaudencja, miłego dnia cudowna i jakże płodna opiniotwórczo koleżanko,
        uwierz twój poziom powalił w tej chwili mnie i wszystkoch którzy to ze mną czytali
        • gaudencja Re: Patryk - jakie macie skojarzenia? 01.06.07, 18:51
          > uwierz twój poziom powalił w tej chwili mnie i wszystkoch którzy to ze mną
          czyt
          > ali

Ach, jakże kwiecista jest Twoja mowa; obraz, który ujrzałam czytając te słowa,
          wywiera nieodparte wrażenie. Styl zaś przestał przypominać nawet
          Andrzejewskiego i przypomina aktualnie styl wypowiedzi najniższego na forum
          lotu. Krótko mówiąc, nie wierzę, ze jesteś polonistką, a gdybyś nią była, to
          bardzo byłoby to smutne, przy tym poziomie zdolności do rozmowy i rozumienia
          tego, co pisze druga osoba. Oraz przy tym poszanowaniu dla języka, które
          wykazujesz.

Ps. Które moje koleżanki uczysz? Proszę o imiona i nazwiska.
        • abiela Re: Patryk - jakie macie skojarzenia? 02.06.07, 00:00
          Gość portalu: q18 napisał(a):

> uczę jak uczyć z polotem bez kropek przecinków

Wybacz ale tekst, nawet o najwspanialszej treści, napisany jednym ciągiem, bez
          przecinków i kropek, świadczy jedynie o braku szacunku dla czytelnika.
    • Gość: mg Re: Patryk - jakie macie skojarzenia? IP: *.comarch.com 20.06.07, 14:37
      Kojarzy mi się źle, z chłopakiem mojego szwagra
      • Gość: Dee Re: Patryk - jakie macie skojarzenia? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.07, 14:40
        Twój szwagier ma chłopaka...

Patryk - ladne imie smile
    • marta86-16 Re: Patryk - jakie macie skojarzenia? 20.06.07, 15:32
      Dla mnie Patryk to świetne i w dodatku oryginalne imię. Ktoś wcześniej
      napisał,że to męski odpowiednik Nikoli lat 90-tych, ale Patryk był od zawsze a
      świętej Nikoli nie ma!
      • manarai Re: Patryk - jakie macie skojarzenia? 20.06.07, 16:16
        Ktoś, kto wcześniej napisał, że Patryk to męski odpowiednik Nikoli lat 90-tych, miał na myśli postrzeganie kulturowe i częstotliwość nadawania tych imion. Przed latami powiedzmy 80-tymi Patryka w Polsce niemal nie nadawano. Podobnie jak Nikoli przed rokiem 2000.

Świętej Nikoli nie ma. Ale pamiętaj, że jeśli dane imię ma wariant męski i żeński, jeden patron liczy się dla obu wariantów - a świętych Mikołajów było tylu, że i dla Nikoli starczy.
      • gaudencja Re: Patryk - jakie macie skojarzenia? 20.06.07, 19:44
        marta86-16 napisała:

> Dla mnie Patryk to świetne i w dodatku oryginalne imię.

Przynajmniej temu drugiemu przeczą statystyki.
    • Gość: aga Re: Patryk - jakie macie skojarzenia? IP: *.mcon.pl 22.06.07, 17:34
      super imię, kojarzy mi sie z Paddym Kelly z Kelly Family!smile
      • lotka76 Re: Patryk - jakie macie skojarzenia? 22.06.07, 19:34
        Zupelnie mi sie niepodoba. Niestety... mam podobne skojarzenia jak gaudencja,
        aczkolwiek nie mieszkam w Polsce tylko we Francji... Francuzi- Patryki maja z
        reguly 40 - 50 lat...
        • kalincia Re: Patryk - jakie macie skojarzenia? 23.06.07, 19:17
          podsumowując- zdecydowanie się nie podoba..
          kolezanka robila kiedys ankietę na temat paru imion ( dokladnie to: Patryk,
          Kamil, Dominik, Oliwier ich ich żeńskie wersje), interesowaly mnie wyniki tylko
          dla Patryka i po przejrzeniu stwierdzilam, ze imię kojarzy się zdecydowanie
          negatywniesad
          odpowiedzi byly mniej wiecej takie (cytaty):
          " imię dla syna robotnika"
          " psa bym tak nie nazwala, bo jakbym go wolala - patryk przynies patyk?"
          " niestety albo stety kojarzy mi sie z niewyksztalconymi rodzicami, ktorzy nic
          nie osiagneli i tego samego zycza dziecku" - to mnie powalilo ..
          " imię niemęskie"
          " patyk, patryk na jedno wychodzi"
          " co w tym imieniu ładnego, męskiego, dźwięcznego?
          " nie poodoba mi się, jest dobre dla dziecka biedoty, nikt rozsądny nie
          skrzywdzi tak dziecka, przeciez jest tyle ladnych imion np. Paweł, Michał..."

i tyle...ja tak swojego syna nie nazwę, ale swego czasu imię mi się podobalo,
          mimo skojarzen z patykiem
    • Gość: Kotek Re: Patryk - jakie macie skojarzenia? IP: *.chello.pl 17.07.07, 14:03
      Na pewno nie jest to imię oryginalne, pojawia się dość często. Patryki to niezłe
      nicponiewink
      • gaudencja Re: Patryk - jakie macie skojarzenia? 17.07.07, 17:58
        Gość portalu: Kotek napisał(a):

Patryki to niezł
        > e
        > nicponiewink

Chyba przekręciłaś kierunek buźki ;-|
    • gunka2 Re: Patryk - jakie macie skojarzenia? 18.07.07, 21:55
      zielone i irlandzkie, oczywiście
      • Gość: aqui Re: Patryk - jakie macie skojarzenia? IP: 194.181.131.* 13.08.07, 22:04
        Oj, taksmile i dodam Patrick Juvet, Patrick Bruel, Patrick
        Fiori...śpiewająco się zrobiło. Jestem za! Ciepło brzmiące z
        francuska Patou i inne Pat, Patti...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.