niania181 03.06.07, 23:33 hej co myslicie o tym imieniu???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lemonnka Re: Malina!!! 04.06.07, 10:04 Ja chyba też preferuje Malwinę. Choć zdrobnienie Malinka jest całkiem ładne;] ale samo imię- Malina - za bardzo owocowe Odpowiedz Link Zgłoś
mamaalka78 Re: Malina!!! 04.06.07, 10:52 Sama zastanawiam się nad tym imieniem, ale nie wiem, czy wystarczy mi odwagi, aby je nadać. Mówiąc, że nadam takie imie mojej córeczce, spotykam się ze skrajnymi opiniami:dla jednych imie jest piękne, drudzy pytają dlaczego chcę skrzywdzić dziecko i czy sama chciałabym się tak nazywać.Rozważam dać niuni Malina na drugie, lub dać drugie imię, żeby w razie czego mogła go używać, jeśli źle będzie sie czuła jako Malinka. Nie wiem już co zrobić. A poród za 4 tygodnie... Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Malina!!! 04.06.07, 11:01 Zdrobnienie Malinka dla małej dziewczynki jest słodkie, ale imię Malina na całe życie nadawane jest takie zbyt... malinowe, zbyt dosłownie owocowe. W pewnych okolicznościach imię to ma szanse dość komicznie kontrastować z osobą, która je nosi lub z zawodem czy też stanowiskiem. Może też stanowić nienajciekawszy zestaw z wieloma nazwiskami, a jak wiadomo kobieta niekoniecznie przez całe życie nosi jedno nazwisko. A może jakieś inne imi, które da się zdrobnić do Maliny, Malinki? Znałam na przykład kiedyś Marcelinę, na którą zdrobniale mówiło się Malina, Malinka właśnie. A z kolei moja mama rozważała dla mnie imiona Marta Alina i zamysł miała nazywać mnie Malinką. W końcu tak się nie stało, a szkoda. Może tego typu wyjście okaże się najlepsze? Odpowiedz Link Zgłoś
mamaalka78 Re: Malina!!! 04.06.07, 11:14 Zdrobnić do Maliny można także Michalinę, ale to już nie to... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Malina!!! 04.06.07, 19:04 Moze nazwij córkę Magdalena i zdrabniaj do Maliny - jak po szwedzku, to po szwedzku. Sama też nie chciałabym mieć na imię Malina, szczególnie gdybym była np. przysadzistą i energiczną brunetką farbującą sie na rudo. Toż to nie gra jedno z drugim. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Malina!!! 04.06.07, 21:54 a ja uwielbiam to imię!! Jest słodkie , niech maleństwo , dziewczyna , żona , matka a na końcu i babcia ma słodkie chociaż imię , bo życie wiadomo jakie jest. A z takim imieniem ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: Malina!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.07, 22:50 Nie podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fasolka Re: Malina!!! IP: 217.153.180.* 05.06.07, 13:46 To moje drugie imię Są chwile w których chętnie zamieniłabym je na pierwsze!!! Np wtedy gdy czytam o statystykach np obecne na forum a pochodzące z krakowskich przedszkoli jest tam drugie w rankingu ((( i pocieszam się, że na szczęście nie chodzę teraz do przedszkola Pewnie gdybym teraz była małą dziewczynką dostałabym imię, na które rodzicom zabrakło odwagi - Sobótka... Ale to już oczywiście temat na inny watek... Polecam Malinę, brzmi cudnie i tak... Prosto, bez udziwnień a jednocześnie jest oryginalne. No i Malinka - urocze. F. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rerekumkum Re: Malina!!! IP: *.chello.pl 12.06.07, 21:21 Ładne i oryginalne podobnie jak Jagoda. Oprócz tego to bardzo lubię "Graczyków", a tam Brodzik gra Malinę!!! Dużo lepsze niż większość polecanych na tym forum. NIE SKRZYWDZISZ DZIECKA !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mama_4 Re: Malina!!! 13.06.07, 08:19 Nie podoba mi się. Nie lubię imion, które bardziej kojarzą się z rzeczą, rośliną, niż z imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Malina!!! 13.06.07, 10:33 Jestem wrogiem rzedkich imion, które coś oznaczają - i najpierw kojarzą się z rzeczą, potem dopiero z imieniem. Zreszta, jak słusznie ktoś napisał, niezbadane są losy. Malina może wyjść za mąż za kogoś noszacego nazwisko, przy ktorym efekt bedzie humorystyczny - a taki bedzie przy kazdym nazwisku także cos oznaczającym. Malina Wróbel, Malina Ogonek, Malina Kwasek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rerekumkum Re: Malina!!! IP: *.chello.pl 13.06.07, 12:28 Trochę jestem zdziwiona!!!! Jeszcze nikt nie napisał że Oliwia (Oliwka) kojarzy sie z czymś, a wy przyuważyłyście taki problem w Malinie. Fakt kojarzy się ale z malinką, smacznym owocem!!!! Znałam dziewczynę która miała na imię Wiesna (ojciec pochodził z Jugosławii-ówczesnej). Nic piękniejszego dla dziewczynki. Co do nazwiska to dużo gorzej komponują się Oliwie, Klaudie, Nikole itp., że nie wspomnę o propagowanych na tym forum Beatycze, Dionizja, Aida itp. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Malina!!! 13.06.07, 16:47 Gość portalu: rerekumkum napisał(a): > Trochę jestem zdziwiona!!!! Jeszcze nikt nie napisał że Oliwia (Oliwka) kojarzy > sie z czymś, a wy przyuważyłyście taki problem w Malinie. Gdybyś uważniej przejrzała forum, nie byłabyś zdziwiona! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rerekumkum Re: Malina!!! IP: *.chello.pl 14.06.07, 08:32 Jakby osoby "mające dylemat" też przeczytały "dziwne zestawienia" (ok.800 postów!!!!) to nie miałyby DYLEMATÓW!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: Malina!!! 13.06.07, 14:47 Spotykając osobę o tym imieniu na pewno nie myślałabym, ze musi być od rozu bardzo słodka lub nie wyobrażałabym sobie koszyczka malin Imię jak imię, mi całkiem sie podoba. Nie widzę w nim nic śmiesznego. I zedecydowanie wolę od Mileny. Odpowiedz Link Zgłoś
bazylia_am Re: Malina!!! 13.06.07, 16:08 Malina podoba mi się, nie widzę też problemu z przybraniem nazwiska po mężu - mam kilka koleżanek, które z różnych względów pozostały przy swoich panieńskich. Moja córka przez prawie całą ciążę miała być Jagodą, pod koniec stchórzyłam. Obawiałam się, że podobnie jak starsza będzie dziewczynką trochę przy kości, uwielbiającą jedzenie. No i do tego takie apetyczne imię... Jagodą została na drugie, ale nie żałuję naszej decyzji (i jest szczuplutka i drobniutka ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eliza T. Re: Malina!!! IP: *.chello.pl 13.06.07, 20:48 A nie lepsza Malwina? Odpowiedz Link Zgłoś
malina.majka Re: Malina!!! 07.09.07, 22:34 Ja mam na imie Malinka i do dzis dziekuje mojemu tacie,ze takie imie wybral dla mnie. Dzieki niemu zawsze i w kazdym towarzystwie jestem zapamietana,nie musze nikomu przypominac swojego imienia i uwielbiam jak maz zwraca sie do mnie czasami zamiast "Kochanie" to Malinko Odpowiedz Link Zgłoś
echo1111 Re: Malina!!! 07.09.07, 23:03 Bardzo ładne imię. Osobiście znałam jedną Malinę, wysoka, energiczna blondynka z długimi włosami I Malina to sympatyczna bohaterka książki Izabeli Sowy. Odpowiedz Link Zgłoś
kontrapianista Re: Malina!!! 08.09.07, 18:20 Moja córka ma na imię Jagoda i uważam,że bardzo ładne -też owocowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Malina!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.07, 14:21 Mnie sie nawet podoba. Kojarzy sie z Malwinką. Ladniejsza Malina niz Kalina. Odpowiedz Link Zgłoś