Dodaj do ulubionych

moja córka - Józefinka

16.06.07, 00:09
Moja 2 miesięczna córeczka ma na imię Józefina. To bardzo kontrowersyjne imię
i często słyszę negatywne komentarzesad Są tez pozytywne, ale jest ich
zdecydowanie mniej.. martwi mnie to bardzo, nie wiem czy nie zmienic małej
imienia... może ją krzywdzę? jak myślicie, co zrobic?
Obserwuj wątek
    • abiela Re: moja córka - Józefinka 16.06.07, 00:31
      MNie sie podoba!
    • tami46 Re: moja córka - Józefinka 16.06.07, 00:45
      Ja myślę,że nie powinnas zmieniać tego imienia.Jest moim zdaniem bardzo ładne
      .Ostatnio w finale "Szansy na sukces"wygrała dziewczyna o imionach Anna Jóżefina
      i to było jej atutem.Do odważnych świat należy!
      • koza_w_rajtuzach Re: moja córka - Józefinka 16.06.07, 09:34
        > .Ostatnio w finale "Szansy na sukces"wygrała dziewczyna o imionach Anna
        Jóżefin
        > a
        > i to było jej atutem.Do odważnych świat należy!

Ta dziewczyna wygrała też w Opolu w konkursie debiuci.
        Zawsze przedstawia się dwoma imionami, bo jest dumna z tego, że na drugie nosi
        Józefina. Ponoć znajomi zwracają się do niej jej drugim imieniem.
        Myślę, że ta dziewczyna jeszcze zabłyśnie nieraz w mediach i rozsławi imię
        Józefina.
    • Gość: Malwina Re: moja córka - Józefinka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 01:05
      Bardzo lubię to imię. Jeszcze do niedawna miałabym wątpliwości, czy nadać je
      córce jako pierwsze, ale wspomniana już Anna Józefina zrobiła na mnie ogromne
      wrażenie. Imię Józefina było jej szczególnym atutem. Jako Anna Lubieniecka
      budziłaby o wiele mniejsze zainteresowanie niż jako Anna Józefina Lubieniecka.
      Dlatego napewno nie zmianiałabym Józefince imienia. smile
    • Gość: Malwina Re: moja córka - Józefinka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 01:07
      A ci co na Józefinę wybrzydzają to najczęściej małą córeczki Oliwki, Nicole i
      Andżelki. Stanowczo wolę Józefinkę.
      • Gość: grisly Re: moja córka - Józefinka IP: *.hsd1.de.comcast.net 16.06.07, 04:10
        Józefinka - ślicznie smile
    • Gość: Ola Re: moja córka - Józefinka IP: *.85-237-191.tkchopin.pl 16.06.07, 07:52
      Józefina wg mnie wymaga osłuchania. Na początku jak przeczytałam o Józefinie to
      aż ciarki mnie przeszły. Minęło kilka tygodni a rozważam Józię na drugie imię
      dla Kornelii.
      Moim zdaniem wątpliwości powinni mieć Ci, których dzieci będą jedynymi z wielu
      Kacprów, Kubusiów, Julii i Oliwii. Ty nie powinnaś mieć żadnych bo Józefina
      brzmi niezwykle dostojnie!
    • bea-sjf Re: moja córka - Józefinka 16.06.07, 08:39
      To imię powolutku się spopularyzuje ,zobaczysz smile))Wzejdzie tak jak np
      Matylda .Na razie jesteście pionierami ,więc zadziwiacie tym imieniem ,ale nie
      należy się tym przejmować ,bo jest to na prawdę śliczne i dostojne imię smile.
      Czy córeczka ma imię drugie?
      • mamaemmy Re: moja córka - Józefinka 16.06.07, 10:45
        a ja ostatnio wypytywałam znajomych o to imię i zauwazyłam,że kiedy mówię
        Józefinka-podoba się to imie,ale wygląda na to,że ludzie sa zaskoczeni,że im się
        to podobasmile)Takie odebrałam juz kilka razy wrażenie
        • das.krokodil Re: moja córka - Józefinka 16.06.07, 12:49
          Bardzo wszystkim dziękuję za odpowiedzi. Józefina jest bardzo pogodnym,
          radosnym dzieckiem, miała byc (w zamyśle!) ciemnowłosa i ciemnooka po mamie,
          wyszła zielonooka blondynka po taciesmile Babcia moja powiedziała nawet, że imię
          Józefina lepiej "współgrałoby" z "czarnulką".... Czy też tak myślicie?
          Nadaliśmy małej to imię, bo wydawało się nam piękne, oryginalne, ciekawe i
          charakterne, dla takiej małej trzpiotki a potem dla eleganckiej dziewczyny/
          kobiety. Drugie imię Józefiny to Julianna. Z nazwiskiem (dla pełniejszego
          obrazu): Józefina Julianna Laskiewicz. Zauważyłam, że zarówno na niemowlakach
          jak i tutaj zostało to imię odebrane pozytywnie, to mnie bardzo pocieszyło. Na
          razie Józefinka jest zbyt mała, żeby cokolwiek rozumiec, boję się jednak, że za
          rok - dwa otoczenie skutecznie obrzydzi jej to piękne imię, które nosi. Póki co
          zwracamy się do niej: Józefinka, Józi (najczęściej), Zefinka, Fifinka, Józia...
          • alexandraf1 Re: moja córka - Józefinka 16.06.07, 14:03
            Szkoda, że nie jest Julianną . Józefinka może faktycznie zostac obrzydzone przez
            otoczenie. Józia śmiesznie brzmi, kojarzy sie z taka babcią Józią , z taka wsia
            i gadaniem: eeeeej tyyyyy józia/józka. Józefina może i jeszcze ale dzieci bedą
            wołac Józka, Józia.

Julianna pięknie !
          • tami46 Re: moja córka - Józefinka 17.06.07, 00:29
            Ja sądzę,że wszystko będzie w porządku.Zauważyłaś,że dużo małych dziewczynek to
            Helenki,Zosie.Pojawily się też Fele .Ja uważam ,że to będą normalnie odbierane
            imiona.
          • koza_w_rajtuzach Re: moja córka - Józefinka 17.06.07, 20:28
            nie wydaje mi się, aby ktokolwiek Józefince obrzydził jej imię.
            Zresztą zapewniaj córkę, że jej imię jest śliczne i niebanalne. Niech ma
            pewność, że Tobie się ono bardzo podoba. Jak Ty będziesz pewna, że nazwałaś
            córkę pięknym imieniem i będziesz ją o tym zapewniać, to ona też nie powinna
            mieć kompleksów na tym punkcie.
    • ania.silenter piękne imię - nie zmieniaj n/t 16.06.07, 13:29

• gaudencja Re: moja córka - Józefinka 16.06.07, 14:34
      Szalenie mi się podoba, mogłabym je sama nosić i mam je na liście dla swojej
      ew. córeczki. Nie zmieniajcie imienia.
      • Gość: monikaj1 Re: moja córka - Józefinka IP: *.adsl.inetia.pl 16.06.07, 14:59
        Nie zmieniajcie - Józefina to piękne imię. A przez kilka lat całe otoczenie tak
        się do niego przyzwyczai, że nikt nie będzie go Małej obrzydzał, zobaczysz.
    • troubleska Re: moja córka - Józefinka 16.06.07, 19:53
      Józefina mnie się średnio podoba, ale w pełnym brzmieniu jest taka dostojna!
      Rewelacyjnie się broni.
      Zdecydowanie nie lubię natomiast zdrobnień Józia, Józka.
    • Gość: Nataloosia :) Re: moja córka - Józefinka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 20:52
      Ehh nienawidzę tego imienia, ale kochana, grunt,że tobie się podoba! to imię z
      tradycjami smile A kto wie, może kiedyś i ja się przyzwyczaje smile gratuluje
      odwagi smile
      • mamaemmy Re: moja córka - Józefinka 17.06.07, 09:23
        Pamietaj o tym,że to imię z półki Stasiów,Helenek,Zosi,Hani itd..Co chwila
        ludzie sięgają po babcine imiona,pamietam,że parę lat temu szokowała niektórych
        Zofia(jak mozna małemu dziecku tak dac na imię!),a teraz jest imieniem normalnym
        i nie dziwi juz nikogosurprised)
    • lunatica :-)) 17.06.07, 12:24
      U nas też mogła być Józefinka, ale jest Józio smile Bardzo ładne imię wybraliście
      dla swojej córeczki - gratuluję smile
      • das.krokodil Re: :-)) 17.06.07, 14:11
        lunatica, w jakim wieku jest Józio? Jak mu się żyje z imieniem? Jakie są
        reakcje otoczenia?
        • lunatica Józek, 20.06.07, 15:01
          za chwilę skończy rok smile I po tym (prawie) roku znajomi/rodzina nie wyobraża
          sobie, żeby Józio nie był Józiem smile Co do wcześniejszych reakcji, to nikt
          nigdy nie był szczególnie przeicwny, bardziej zdziwiony, ale nie negatywnie
          nastawiony smile albo o tym po prostu nie mówił. W ostatnim czasie Józkowi, poza
          Frankami, Staskami i Antkami (to już klasyka) przybyło dwóch kolegów Tadzio i
          Kazio smile)
          Pozdrawiam serdecznie Józefinkę i jej mamę smile
    • mama_4 Re: moja córka - Józefinka 17.06.07, 17:31
      Oczywiście, że dziecka nie krzywdzisz. Przecież nadałaś swej córeczce imię nie
      tylko piękne, ale przede wszystkim takie, które uważałaś za najlepsze dla niej!
      Nic nie zmieniaj! Odwagi! big_grin
      • das.krokodil Re: moja córka - Józefinka 18.06.07, 23:49
        Dziś w parku trzymałam Józefinę na rękach, nazwałam ją po
        imieniu...przechodziły obok nas dwie panie (koło 60) i aż się obejrzały,
        milknąc przy okazji .... czy to naprawdę aż tak kontrowersyjne imię????
        • mama_4 Re: moja córka - Józefinka 19.06.07, 08:03
          W pewnym sensie tak wink
          Ale powtórzę jeszcze raz: dziecka nie skrzywdziłaś. I nie martw się: za jakiś
          czas Twoje otoczenie sie osłucha, przyzwyczai i jeszcze nie raz pochwali Twój
          wybór - tylko głowa do góry i nie daj sobie wmówić, że to imię brzydkie,
          niedzisiejsze etc. Pozdrawiam serdecznie!!!
        • gaudencja Re: moja córka - Józefinka 19.06.07, 22:34
          das.krokodil napisała:

> imieniu...przechodziły obok nas dwie panie (koło 60) i aż się obejrzały,
          > milknąc przy okazji .... czy to naprawdę aż tak kontrowersyjne imię????

Nie, aż tak ładne i wywiera wielkie wrażenie smile
          • das.krokodil Re: moja córka - Józefinka 19.06.07, 22:57
            smile Mam nadzieję, gaudencjo. Mój mąż uwielbia to imię i śmieje się ze mnie, że
            stwarzam sobie sztuczne problemy.
    • Gość: Dee Re: moja córka - Józefinka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.07, 09:59
      Mnie to imię za specjalnie sie nie podoba, ale uważam, ze nie powinniscie go
      zmieniac. Jest oryginalne, ładnie komponuje sie z nazwiskiem i drugim imieniem.
      Brzmi swietnie! Powtarzam - mimo ,iz nie lubie tego imienia, to na pewno nie
      wytykalabym palcami kogos kto je nosi .
      Józefinka - fajnie , Józia - mniej, ale kwestia przyzwyczajenia sie.

Znam Panią Józefę - mówią na nią Ziuta, Ziutka.
    • asidoo Re: moja córka - Józefinka 19.06.07, 10:27
      Mnie się nie podoba.Będą na nią wołać Ziutka i nic na to nie poradzicie.
      • lunatica Re: moja córka - Józefinka 20.06.07, 15:02
        asidoo napisała:

> Mnie się nie podoba.Będą na nią wołać Ziutka i nic na to nie poradzicie.

Ziutka, to mogą wołaś na Józefę, a nie na Józefinę akurat smile
    • jowita771 Re: moja córka - Józefinka 19.06.07, 11:28
      mnie się podoba bardzo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.