agi40 20.06.07, 10:58 Podoba Wam sie, jesli imie i nazwisko zaczyna sie na te sama litere? Mi sie to zawsze podobalo, od Marilyn Monroe, Brigitte Bardot, do roznych mniej egzotycznych przypadkow znanych z zycia codziennego. Niemniej wydaje mi sie, ze zbyt wiele liter nie powinno sie powtarzac. Co myslicie o zestawie Berenika Berns? Imie Berenika zawsze mi sie podobalo i znalam jedna, ktorej nazwisko rowniez zaczynalo sie na B i calosc swietnie wspolbrzmiala... no wlasnie, ale te 2x ber to chyba za duzo szczescia, co? Czy to tylko moje odczucie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marta86-16 Re: Aliteracja 20.06.07, 11:03 Szczęścia nigdy za dużo, ale to trochę dziwne zestawienie. Mi też zawsze imię Berenika się podobało i juz od kilku lat chcę dać swej córce tak na imię. Moim zdaniem jeśli Tobie się podoba ten zestaw to super! Jeśli ktoś będzie innego zdania to go olej... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hovawartka Re: Aliteracja 20.06.07, 11:29 mi nie przeszkadza podwójne 'ber' i podoba mi się ten zestaw. M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: Aliteracja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 11:35 Moim zdaniem dużo zależy też od imienia i nazwiska. Wszystkie wymienione przez ciebie mi się podobają. Łącznie z Bereniką Berns! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Aliteracja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.07, 11:37 Slicznie Podoba mi sie bardzo! Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Aliteracja 20.06.07, 11:42 Berenika Berns to dla mnie przesada. Pasowałaby mi tutaj Biruta Berns. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Aliteracja 20.06.07, 11:50 Barbara Berns też mi się podoba. Na Birutkę nie ma szansy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: Aliteracja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 11:53 Barbara średnio mi podchodzi, wolę Berenikę. Ba, kocham Berenikę! Odpowiedz Link Zgłoś
scarbonka Re: Aliteracja 20.06.07, 12:26 Berenika Berms brzmi ciekawie. Dużo gorsza byłaby np. Berenika Bereza. Moja córka to Aniela Węgielewska, niel/giel - też sie trochę powtarza, ale moim zdaniem to nie przeszkadza, a nawet ładnie współbrzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Aliteracja 20.06.07, 12:28 scarbonka napisała: > Moja córka to Aniela Węgielewska, niel/giel - też sie trochę powtarza, ale moim > zdaniem to nie przeszkadza, a nawet ładnie współbrzmi. Świetnie pasuje! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Aliteracja 20.06.07, 19:37 Mnie się też bardzo to zestawienie podoba! Berenika Berns zresztą również. Odpowiedz Link Zgłoś
hovawartka Re: Aliteracja 21.06.07, 23:52 A podana tu Brygida też jest niezła! M. Odpowiedz Link Zgłoś
asidoo Re: Aliteracja 20.06.07, 13:39 A ja się przelękłam, że Aliteracja to imię! Już miałam wyjaśniać, co znaczy to słowo. Odpowiedz Link Zgłoś
manarai Re: Aliteracja 20.06.07, 16:57 Hmmm. Jak lubię aliterację, tak tutaj - to chyba już nie jest aliteracja, to jest przecież powtórzenie całej sylaby nagłosowej. Z pięciu głosek nazwiska w imieniu powtarzają się cztery. W takiej sytuacji chyba zrezygnowałabym z Bereniki. Z ciężkim sercem. Podobałaby mi się na przykład Brygida Berns. Odpowiedz Link Zgłoś
agmani Re: Aliteracja 26.06.07, 00:52 Agi, czy po A postanowiliscie powiedziec B? Odpowiedz Link Zgłoś
agi40 Re: Aliteracja 26.06.07, 09:31 hahaha, dobre! Wlasnie sie zastanawiam, czy przypadkiem sie owo B juz nie dokonalo i jestem w lekkiej panice:o) Odpowiedz Link Zgłoś
clas_sic Re: Aliteracja 27.06.07, 19:41 aliteracje jak dla mnie bywają znośne i natretne: znam chłopca o imieniu i nazwisku Kuba Kubala. Pełne imię też mi w zestawieniu z tym nazwiskiem jakoś nie lezy Jakub Kubala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makowa_panienka Re: Aliteracja IP: *.nat.tvk.wroc.pl 24.11.07, 11:18 Wg mnie Berenika Berns brzmi świetnie Odpowiedz Link Zgłoś
orvokki Re: Aliteracja 24.11.07, 11:59 Ogólnie aliteracje mi się podobają z nielicznymi wyjątkami: Kuba Kubala rzeczywiście nie bardzo. Berenika Berns ładnie :o) Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Aliteracja 24.11.07, 16:42 Wątek stareńki, ale dopisze, że mi się Berenika Berns podoba. Agi, a zdecydowalibyście się na właśnie taka pisownię imienia? Odpowiedz Link Zgłoś
agi40 Re: Aliteracja 21.04.08, 22:01 O moj watek podwieszony, he! tyle, ze Bereniki jeszcze nie ma... Co do pytania Abielki, to owszem, taka pisownia, i tak moj M. twierdzi, ze takiego imienia tez ...nie ma:o) Odpowiedz Link Zgłoś
mmaupa Re: Aliteracja 22.04.08, 13:10 Zestaw calkiem ladny, ale az sie prosi o ksywe Beri-beri. Ja bym dala cos bardziej "miekkiego", typu Beata, Bibianna/Bianka, Blandyna. Odpowiedz Link Zgłoś