Dodaj do ulubionych

"Temistokles Brodowski...

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.07, 14:29
... z Centralnego Biura Antykorupcyjnego poinformował właśnie..." - dalszego
ciągu wiadomości radiowej już nie dosłyszałam, bo zadumałam się nad tym
Temistoklesem, szczególnie w połączeniu z dość pospolitym nazwiskiem wink
rodzice byli chyba wielkimi miłośnikami historii starożytnej Grecji... smile
Obserwuj wątek
    • Gość: Dee Re: "Temistokles Brodowski... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.07, 14:48
      Tez o tym słyszałam. I Pana widzialam w telewizjismile
      Imię oryginalne nie powiem , ale nie podoba mi sie zbytnio.
    • Gość: Dee Re: "Temistokles Brodowski... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.07, 14:48
      Ciekawa jestem zdrobnien. Czy rodzice wołali na Temistoklesa - Temi, Temiś,
      Temek ?
    • Gość: Aga Re: "Temistokles Brodowski... IP: *.cnb.com.pl 11.07.07, 15:15
      Moja pierwszą myślą było zaś "Rodzice go nie kochali."
      • verdana Re: "Temistokles Brodowski... 11.07.07, 15:50
        A ja właśnie po uslyszeniu takiego imienia zaczęłam się zastanawiać, ze chyba
        rzeczywisci zbyt wymyślne imie - to krzywda nie dla dziecka, a dla dorosłego.
        Bo po usłyszeniu imienia ten facet, niezależnie od zaslug, będzie już dla mnie
        przede wszystkim Temistoklesem. To imie przyslania to, co robi. Chyba tylko
        Nobel moglby wyzwolić go od tego, ze jest przede wszystkim nosicielem imienia,
        a dopiero potem - tym, co naprawde reprezentuje.
        • Gość: veranillo Re: "Temistokles Brodowski... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.07, 16:16
          zgadzam się... prosty przykład - kiedy usłyszałam, jak ma na imię, to już w
          ogóle nie skupiłam się na tym, co miał do przekazania. to imię niewątpliwie
          wyróżnia tego pana z tłumu, ale jednak za bardzo wyróżnia... właściwie nie myśli
          się o niczym innym, tylko o tym, jak ma na imię i dlaczego tak a nie inaczej...
          pytanie dla posiadaczek odpowiedniej literatury - czy są w Polsce jeszcze jacyś
          inni mężczyźni noszący to imię?
          • olianka Re: "Temistokles Brodowski... 11.07.07, 18:28
            Temistoklesów jest czterech. Nie po raz pierwszy słyszałam o tym panu, więc imię
            mnie zupełnie nie szokuje i nie przeszkadza mi w słuchaniu wiadomości.
            Zestawienie z nazwiskiem wydaje mi się bardzo fajne.

Odnoście wypowiedzi, że "rodzice go nie kochali" - gdyby tak było, to nie
            poświęcaliby czasu na wybranie mu wyjątkowego imienia. (Nie, nie uważam, że
            osoby z pospolitymi imionami są niekochane przez rodziców)
            • donmari Re: "Temistokles Brodowski... 11.07.07, 19:06
              Ja rok temu czytałam o Temistoklesie w "Claudii"
              • olianka Re: "Temistokles Brodowski... 11.07.07, 19:42
                donmari napisała:

> Ja rok temu czytałam o Temistoklesie w "Claudii"

I bodajże według zawartych w tej gazecie bzdur miał być jedynym Temistoklesem w
                Polsce.
                • verdana Re: "Temistokles Brodowski... 11.07.07, 20:13
                  I rozumiem - a moze się mylę - ze przyczyna napisania o nim artykulu bylo imie?
                  Jeśli tak, to serdecznie współczuję.
                  • olianka Re: "Temistokles Brodowski... 11.07.07, 20:25
                    Verdano, czy Ty aby nie przesadzasz?
                    • verdana Re: "Temistokles Brodowski... 11.07.07, 20:28
                      Nie. To naprawde nie jest dobrze, kiedy imie jest wazniejsze od człowieka.
                      Kiedy go przesłania i jest jego najwiekszym wyróznikiem i najwiekszym życiowym
                      osiagnięciem.
                      Nie wiem, kto chciałby, aby z jego wszystkich dokonań najbardziej liczyło się
                      imię?
                      • troubleska Re: "Temistokles Brodowski... 12.07.07, 10:51
                        Ja bym nie chciałasmile Masz trochę racji...
                        Jednak gdyby jedynym atutem pana Brodowskiego było oryginalne imię, zapewne nie
                        zostałby "panem z telewizji".

Mnie się to imię naprawdę podoba.
                        • shilla01 Re: "Temistokles Brodowski... 12.07.07, 12:20
                          i ja zwróciłam uwagę na to imię oglądając tv smile Odważni rodzice !!
                          • junona444 Re: "Temistokles Brodowski... 12.07.07, 14:40
                            A może po prostu rodzice mają pochodzenie greckie, przecież w Polsce w latach
                            40-tych i 50-tych XX w. osiedlali się Grecy. Myślę, że tutaj leży rozwiązanie
                            zagadki nadania tego imienia.
                            • nilgau Re: "Temistokles Brodowski... 12.07.07, 15:00
                              nie sądzę by był to potomek greckich komunistów. może facet jest po prostu
                              pamiątką z wczasów w grecjismile
        • gaudencja Re: "Temistokles Brodowski... 12.07.07, 15:35
          verdana napisała:

> A ja właśnie po uslyszeniu takiego imienia zaczęłam się zastanawiać, ze chyba
          > rzeczywisci zbyt wymyślne imie - to krzywda nie dla dziecka, a dla dorosłego.
          > Bo po usłyszeniu imienia ten facet, niezależnie od zaslug, będzie już dla
          mnie
          > przede wszystkim Temistoklesem.

Osobiście sądzę, że dyskutowanie, czym rodzice skrzywdzili osobę trzecią, jest
          mało eleganckie i nietaktowne. Po pierwsze, wiadomy pan może mieć na ten temat
          zgoła inne zdanie, a w takim razie tego typu opinie okazałyby się być zaledwie
          prymitywnym przesądem, wyrastającym z igorowania tego, ze rzeczywistość jest po
          prostu różnorodna, i którego nadgorliwe wygłaszanie naraża nas na śmieszność,
          jako że inni ludzie mogą mieć w bardzo głębokim poważaniu nasze oceny ich
          życia. Po drugie, warto się postawić w analogicznej sytuacji - zapewne
          uważałabyś, że ludzie, którzy rozważają, czym Ciebie skrzywdzili rodzice,
          stawiają się w pozycji, która absolutnie im nie przysługuje.
          • gaudencja Re: "Temistokles Brodowski... 12.07.07, 15:38
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=43662075&v=2&s=0
            ...i kilka innych wątków.
      • gaudencja Re: "Temistokles Brodowski... 12.07.07, 15:39
        Gość portalu: Aga napisał(a):

> Moja pierwszą myślą było zaś "Rodzice go nie kochali."

A moją pierwszą myślą - że nie nalezy się takimi myślami chwalić.
        • Gość: Aga Re: "Temistokles Brodowski... IP: *.cnb.com.pl 12.07.07, 16:00
          Można też nie podchodzić do wszystkiego tak poważnie...
          • verdana Re: "Temistokles Brodowski... 12.07.07, 16:36
            "Osobiście sądzę, że dyskutowanie, czym rodzice skrzywdzili osobę trzecią, jest
            mało eleganckie i nietaktowne. Po pierwsze, wiadomy pan może mieć na ten temat
            zgoła inne zdanie, a w takim razie tego typu opinie okazałyby się być zaledwie
            prymitywnym przesądem, "
            A ja sądze, ze nie dyskutowanie o potencjalnej krzywdzie dziecka jest
            nadmiernym stosowaniem poprawnosci politycznej. Dziecko można skrzywdzić
            imieniem - jeśli nadam dziecku szlachetne imiona żydowskie Ci.. albo Szyja czy
            Mordka, to je skrzywdzę i tyle, nie zwazajac na to, jakie ma etniczne korzenie.
            Jesli kilka z nas, slyszac imie tego pana zapamiętało z jego życiowych dokonań
            wyłacznie imię, nie mając pojecia co właściwie mowił - to znaczy, że jego
            cięzka praca nie jest doceniana z powodu imienia. Jesli ten pan swoje imię
            kocha i uwaza, ze wystarczjacym powodem, aby pisać o nim w czasopismie jest
            oryginalne imię - to nie da się ukryć - coś w nim źle działa... czuje się
            wyrózniony nie z powdu wlasnych dokonań, ale fantazji rodziców.
            • gaudencja Re: "Temistokles Brodowski... 12.07.07, 21:38
              verdana napisała:

> Jesli kilka z nas, slyszac imie tego pana zapamiętało z jego życiowych
              dokonań
              > wyłacznie imię, nie mając pojecia co właściwie mowił - to znaczy, że jego
              > cięzka praca nie jest doceniana z powodu imienia.

Obawiam się, że gdyby nie imię, nie zapamiętałybyście go w ogóle przy dokładnie
              tym samym poziomie ciężkiej pracy.

Jesli ten pan swoje imię
              > kocha i uwaza, ze wystarczjacym powodem, aby pisać o nim w czasopismie jest
              > oryginalne imię - to nie da się ukryć - coś w nim źle działa... czuje się
              > wyrózniony nie z powdu wlasnych dokonań, ale fantazji rodziców.

Verdano, czyżbyś nigdy nie miała w ręku czasopism, zwłaszcza popularnych? Nie
              uwierzę, że tak jest i ze nie znasz konwencji tych pisemek. Po pierwsze, to nie
              bohater artykułu się do nich zgłasza, tylko raczej odwrotnie; po drugie,
              zazwyczaj jeśli się do kogoś zgłaszają ze względu na jego imię, bo przygotowują
              cykl o rzadkich imionach, to rozmawiają o rzadkim imieniu, a nie o dokonaniach
              życiowych jego właściciela, bo nie o tym po prostu jest artykuł.

Mordka czy Ci[...] to nie są tradycyjne żydowskie imiona, tylko jidiszowe
              zdrobnienia/przekształcenia imion Mordechaj i Cypora (Sefora), które już
              krzywdzące nie są (aczkolwiek Mordechaj jest bardzo mocno nacechowany). Nie
              mów, że nie widzisz różnicy między imieniem takim, jak Mordka, a Temistoklesem.
              Jest bardzo wąski zasób imion, które można uznać rzeczywiście za obiektywnie
              krzywdzące (cokolwiek by miało w tym przypadku znaczyć "obiektywnie"), a
              znacznie szerszy - imion, które ich nosiciel może lubić i cenić, a osoby
              postronne wyrażać o nich różne zdanie, ale nie roszcząc sobie żadnej pretensji
              do obiektywizmu, o ile są racjonalne. Zadedykuję Ci dziś przeczytany cytat,
              który bardzo mi się spodobał (ściągnięty a
              href="http://zesgiepisu.blogspot.com/">z tego bloga</a>, co zaznaczam, by oddać
              sprawiedliwość jego znalazcy):

"Racjonalna postawa polega na tym, że stanowczość, z jaką się wygłasza swe
              twierdzenia, jest dostosowana do stopnia ich uzasadnienia. Kto twierdzenia
              słabo uzasadnione lub, co gorsza, wcale nie uzasadnione wygłasza z emfazą jako
              niewzruszone prawdy, ten nie zajmuje względem swych twierdzeń racjonalnej
              postawy".
              Kazimierz Ajdukiewicz
              • verdana Re: "Temistokles Brodowski... 13.07.07, 17:08
                Imiona "Ci.." , "Mordka" , "Szyja", "Icek" są imionami nadawannymi w tej
                wlasnie formie przez szereg rodzin zydowskich w Polsce (oczywiscie już nie
                teraz). Fakt, ze są przeksztalceniami imion hebrajskich nie ma tu nic do rzeczy.
                I osoba, ktora chce udzielać wywiadu na temat swojego imienia, chce się nim - a
                nie sobą - chwalić publicznie - to dla mnie jednak jakieś wypaczenie
                charakteru. To tak, jakby człowieka okreslały przede wszystkim wszystkim
                dokonania rodziców, a nie własne. "Jestem ciekawszym czlowiekeim od zyklych
                Jakubów i Andrzejow, bo mam na imię Temistokles i z tego powodu warto o mnie
                pisać".
                I slusznie piszesz - radzilabym mniej stanowczosci i emfazy w wypowiedziach.
                bardzo slusznie wyszukałas sobie ten cytat.
                • gaudencja Re: "Temistokles Brodowski... 13.07.07, 21:58
                  verdana napisała: (od końca)

> I slusznie piszesz - radzilabym mniej stanowczosci i emfazy w wypowiedziach.

Moze nie przeczytałaś dokładnie, ale była to moja porada skierowana do Ciebie.

> I osoba, ktora chce udzielać wywiadu na temat swojego imienia, chce się nim -
                  a
                  >
                  > nie sobą - chwalić publicznie - to dla mnie jednak jakieś wypaczenie
                  > charakteru.

Śmiertelnie poważnie traktujesz artykuł w babskim pisemku, gdyby wszyscy tak do
                  tego podchodzili, zgoda na stanie sie bohaterem artykułu równałaby się niemal
                  ostracyzmowi towarzyskiemu. Ot, człowiek się zgodził na wypowiedź do prasy i
                  tyle; mnóstwo ludzi kazdego dnia robi to z najrózniejszych powodów i są tysiące
                  rzeczy bardziej zasługujących na potępienie.

> Imiona "Ci.." , "Mordka" , "Szyja", "Icek" są imionami nadawannymi w tej
                  > wlasnie formie przez szereg rodzin zydowskich w Polsce (oczywiscie już nie
                  > teraz). Fakt, ze są przeksztalceniami imion hebrajskich nie ma tu nic do
                  rzeczy

Wtedy, kiedy te imiona były nadawane powszechniej, istniała spora społeczność
                  żydowska, w której takie imiona nie dziwiły i nie stamowiły żadnego obciażenia.
                  • abiela Re: "Temistokles Brodowski... 13.07.07, 23:20
                    Zwróćcie jednak uwagę, że nie każdy orzeciętny Polak zwróci uwage na to imię.
                    Jest bardzo duża ilość osób, która się immiennictwem nie interesuje i wogóle
                    nie zwrócili uwagi jak sie ów pan nazywa, tylko właśnie słuchali jego
                    wypowiedzi.
                • Gość: prunilla Re: "Temistokles Brodowski... IP: 88.147.24.* 14.07.07, 00:55
                  verdana napisała:

> Imiona "Ci.." , "Mordka" , "Szyja", "Icek" są imionami nadawannymi w tej
                  > wlasnie formie przez szereg rodzin zydowskich w Polsce (oczywiscie już nie
                  > teraz). Fakt, ze są przeksztalceniami imion hebrajskich nie ma tu nic do rzeczy
                  > .

Wszystko zalezalo gdzie , w jakim czasie , przez kogo i w jakim srodowisku
                  zostala sporzadzona metryka zydowskiego dziecka...
                  Dla przykladu : w zaborze austriackim istniały zarowno kościelne księgi
                  metrykalne jak i akta stanu cywilnego po lacinie. Od konca XVII w
                  proboszczowie prowadzili rejestrację osób wyznania niechrześcijańskiego . Księgi
                  metrykalne były również sporządzane przez rabinów. Ta sama osoba mogla byc w
                  roznych wersjach imienia zapisana w ksiegac st.cywilnego , przykoscielnej
                  ksiedze metrykalnej a inaczej w transkrypcji w jidisz w aktach gminy zydowskiej.
                  Inteligencka rodzinia zasymilowana zadbalaby o to by imie dziecka brzmialo Lew
                  a nie Lejba , Rachela a nie Rohel (owieczka). Biednemu Zydowi ze sztetl, co
                  kiepsko wladal polskim czy jezykiem zaborcy bylo wszysto jedno czy urzednik lub
                  proboszcz katolicki zapisze imie jego dziecka jako : Izaak lub Icek, Cipora czy
                  Ci...
    • veranillo Re: "Temistokles Brodowski... 12.07.07, 21:58
      gwoli ścisłości - nie uważam wcale, że imię Temistokles jest krzywdzące. na
      pewno rodzice, którzy wybrali je dla swego syna, mieli ku temu jakieś powody i
      wybór tego imienia świadczy lepiej o ich inteligencji i wiedzy ogólnej, niż
      gdyby ów pan miał nazywać się np. Brajan (wiem, że to nie te lata i okres
      popularności raczej innych imion, ale to tylko dla dosadnego skontrastowania smile
      niemniej jednak, nie da się ukryć, że to, co pierwsze uderza, gdy słyszy się o
      tym człowieku, to jego imię. zastanawia się, skąd się wzięło, dlaczego jest
      właśnie takie itp. tym bardziej, że nie wydaje mi się, aby to imię można było z
      łatwością zarejestrować, pomimo jego antycznych korzeni. być może zaskoczenie i
      zwracanie większej uwagi na to imię wynika po prostu z faktu, że jest bardzo
      rzadkie, a po drugie, że odnosi się do konkretnej postaci historycznej. ciekawi
      mnie na przykład, czy rodzice Temistoklesa chcieli poprzez nadanie tego imienia
      nawiązać do jakichś cech tego wodza, jego rozwagi, inteligencji, zdolności
      logistycznych? wink nie watpię, że Temistokles Brodowski może zapisać się w
      pamięci czymś innym niż tylko swoim imieniem, ale to dopiero po jakimś czasie,
      po osłuchaniu.
    • gaudencja Ogórek o imionach, Temistoklesa również. 29.07.07, 01:54
      Imię
      Michał Ogórek2007-07-27, ostatnia aktualizacja 2007-07-23 12:51
      Dwa tygodnie temu zamieniłem w felietonie Kornelowi Ujejskiemu imię na Konrad.

Fot. Michał Mutor / AG Bardzo mi wstyd, a jedynym wytłumaczeniem (jeżeli w
      ogóle) może być tylko tkwiące w podświadomości przekonanie, że poeta tej wagi,
      cytowany przez Jarosława Kaczyńskiego na równi z prof. Zybertowiczem powinien
      mieć na imię jakoś wznioślej.

Imię Kornel zrosło się w polskiej literaturze z Makuszyńskim, który choć mocno
      prawicowy, stał się przede wszystkim ojcem Koziołka Matołka. Jest też autorem
      młodzieżowych powieści przedwojennych "Awantura o Basię" i "Szatana z siódmej
      klasy", które - co zaskakujące - były chętnie ekranizowane przez kinematografię
      PRL-u. Z tego powodu jednak Kornel do patosu nie pasuje i bezwiednie
      przeprowadziłem dobrze znaną w literaturze polskiej operację uwznioślania pod
      hasłem "umarł Kornel - narodził się Konrad".

Nie całkiem bowiem jest obojętne, jak komu na imię. Są imiona pomniejszające,
      jak choćby nazywanie się przez dorosłych facetów zdrobnieniami typu Radek czy
      Zbyszek. Są jednak także imiona mające dodawać powagi, co potwierdza uczynienie
      rzecznikiem prasowym Centralnego Biura Antykorupcyjnego człowieka o imieniu
      Temistokles. Zważywszy na wywiadowczy charakter tej instytucji wielu będzie go
      chyba kojarzyć z Temistoklosem.

Imię Temistokles - jak na wszelki wypadek wolałem już sprawdzić - wywodzi się
      ze starożytnej Grecji. Być może chodziło o to, żeby rzecznikiem CBA był ktoś
      sprzed powstania prawa rzymskiego.

serwisy.gazeta.pl/tv/1,47863,4333701.html
      • ash3 Re: Ogórek o imionach, Temistoklesa również. 29.07.07, 13:38
        W ostatnim (chyba) Przekroju jest krótka notka o Temistoklesie Brodowskim. On sam mówi, że w szkole skracano jego imię do "Temis" i nigdy nie miał ksywki, bo samo imię było wystarczająco "zakręcone". Mówi też, że swoje imię lubi, a nawet jest z niego dumny, i zna jeszcze jednego Temistoklesa, mistrza w pewnej rzadkiej dyscyplinie sportu (zapomniałam jakiej, nie mam gazety pod ręka, nie mogę sprawdzić). Imię wybrał ojciec, pasjonat historii starożytnej, jako "znaczące".
        • gaudencja Re: Ogórek o imionach, Temistoklesa również. 29.07.07, 22:51
          Czytałam to i codziennie sprawdzam, czy już jest w wersji elektronicznej, żeby
          wkleić na forum smile Świetnie, ze to zrekapitulowałaś!
          • ash3 Re: Ogórek o imionach, Temistoklesa również. 30.07.07, 00:07
            Tylko pomyliłam sie w jednym punkcie, to nie Przekrój, a Polityka!
            smile

• nati_28 Re: "Temistokles Brodowski... 30.07.07, 00:01
      Imię ciekawe, choć nie w moim guście. Jednak rodzicie nadali to imię ukochanemu
      synowi mając wolną wolę wyboru imienia. Szkoda tylko, że ta wolna wola jest tak
      negatywnie odbierana przez otoczenie. Żyjemy w wolnym kraju, ale nadając imię
      dziecku wg własnego gustu musimy się liczyć ze straszną nagonką ze strony
      innych.

Osobiście mam nadzieję, że z biegiem czasu w Polsce zacznie się pojawiać więcej
      ciekawych, oryginalnych imion, wówczas kolejne oryginalne imię nie będzie juz
      pretekstem do naśmiewania się, osądzania rodziców jakoby: "dziecka nie kochali"
      i innych obraźliwych uwag (niekoniecznie w tym wątku, ale w wielu innych
      spotkałam się z bardzo niegrzecznymi uwagami)
    • abiela w górę dla adki 24.08.07, 10:35

• donmari Re: w górę dla adki 24.08.07, 11:50
        Właśnie ta Claudia, o której pisałam, była z Brodowskim i wyznał
        dziennikarce, że z powodu nietypowego imienia córkę też chciał
        nazwać nietypowo. Uwaga...Afendula. Ma ponoć znajomą Greczynkę o tym
        imieniu.
    • gaudencja W górę dla Ariany n/t 19.10.07, 23:39

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.