Gość: ninka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.07, 14:10 Succielo ze swą Weroniką i Anielką mnie zainspirowała do stworzenia nowego wątku. Jakie znamy fajnie brzmiące literackie duety siostrzane? Mi tak na gorąco przyszły do głowy: Jeżycjada: Gabrysia, Ida, Natalia, Patrycja (kwartet) Róża, Laura Zapałka na zakręcie: Magda (Mada) i Alicja Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: rysia Re: literackie siostrzane duety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.07, 10:01 Alina i Balladyna PS Czy imię Balladyna istnieje? Odpowiedz Link Zgłoś
veranillo Re: literackie siostrzane duety 18.07.07, 11:16 jak najbardziej -> pl.wikipedia.org/wiki/Balladyna_(imi%C4%99) Odpowiedz Link Zgłoś
donmari Re: literackie siostrzane duety 18.07.07, 12:29 Mela i Hesia-''Moralność pani Dulskiej" i... bajeczne, acz fantastyczne nieco imiona Lilia, Piękny Księżyc, Kwiat Śniegu z bestsellerowej powieści dla kobiet Lisy See "Kwiat Śniegu i sekretny wachlarz". Czytał ktoś? Super! Moja ulubiona zaraz po "Pachnidle" powieść. Aha, Były jeszcze Nefryt i Wiosenny Księżyc, córki laotong LILII i Kwiatu Śniegu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysia Re: literackie siostrzane duety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.07, 18:08 ,Również polecam Kwiat śniegu, nie tylko ze względu na bogactwo imion, ale pod kątem : "Poznajemy różne kultury". nie zamieniłabym się z losem tamtych dziewcząt, chociaż na ccodzień narzekam na miejsce geogr. i epokę urodzenia... Te krępowanie stóp, te męczarnie z tym związane... Odpowiedz Link Zgłoś
troubleska Re: literackie siostrzane duety 18.07.07, 18:33 Gość portalu: rysia napisał(a): > ,Również polecam Kwiat śniegu, nie tylko ze względu na bogactwo imion, ale pod > kątem : "Poznajemy różne kultury". nie zamieniłabym się z losem tamtych > dziewcząt, chociaż na ccodzień narzekam na miejsce geogr. i epokę urodzenia... > Te krępowanie stóp, te męczarnie z tym związane... Słaba książka, choć oczywiście jako źródło wiedzy o innej kulturze może być warta przeczytania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r Re: literackie siostrzane duety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.07, 18:48 wcale nie słaba, dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
troubleska Re: literackie siostrzane duety 18.07.07, 19:02 To tylko moja opinia oczywiście, choć wiem, że to nie miejsce na nią i moderatorki mogą nas wyciąć Rysiu Przebrnęłam przez tę książkę tylko z uwagi na ww. aspekty kulturowe; za dużo grafomańskich opisów, za dużo egzaltacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybka Nemo Re: literackie siostrzane duety IP: *.dsl.club-internet.fr 09.05.08, 21:09 Z racji posiadania siostry Aliny, "przyszywano" mi Balladyne. Odpowiedz Link Zgłoś
donmari Re: literackie siostrzane duety 18.07.07, 12:38 Zapomniałam,napisać że w Chinach dziewczętom nadfaje się imiona oznaczające zjawiska przyrody. Jest takie imię Xiou-Xia czy jakos tak i oznacza jesienn chmur Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: essi Re: literackie siostrzane duety IP: *.smrw.lodz.pl 18.07.07, 13:52 Krystyna,Ulvhilda,Ramborga-"Krystyna,córka Lavransa" Anna i Britta-"Dzieci z Bullerbyn" Antygona i Ismena-wiadomo skąd z Jeżycjady: Julia i Celestyna Żak-bardzo ładny zestaw Anna i Nora-córki Pulpecji Odpowiedz Link Zgłoś
troubleska Re: literackie siostrzane duety 18.07.07, 18:45 Krysia i Tili (Marta) - Wańkowicz, "Ziele na kraterze" Paulina i Bianka - Różewicz, "Białe małżeństwo" Elinor, Marianne i Margaret - Austen, "Rozważna i romantyczna" Jane, Elizabeth, Mary, Kitty, Lydia - Austen, "Duma i uprzedzenie" Odpowiedz Link Zgłoś
troubleska Re: literackie siostrzane duety 18.07.07, 18:52 Nadieżda (Nadia) i Wiera - Lewycka, "Zarys dziejówtraktora po ukraińsku" Ernestyna i Modesta - gdzieś u Nałkowskiej Odpowiedz Link Zgłoś
donmari Re: literackie siostrzane duety 18.07.07, 21:34 ,Również polecam Kwiat śniegu, nie tylko ze względu na bogactwo imion, ale pod kątem : "Poznajemy różne kultury". nie zamieniłabym się z losem tamtych dziewcząt, chociaż na ccodzień narzekam na miejsce geogr. i epokę urodzenia... Te krępowanie stóp, te męczarnie z tym związane... Rysiu, mnie też chodzi o mądrość płynącą z tej książki,a imiona tylko wymieniłam... tak jak Wy wymieniacie tu imiona np, z Jeżycady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mircia Re: literackie siostrzane duety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.07, 00:26 Charlie,Bill,Percy,George,Fred,Ron i Ginny Weasley Colin i Dennis Ceervey'owie Padma i Paravati Patil z "Harry'ego Pottera:" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mircia Re: literackie siostrzane duety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.07, 00:29 Julia i Jason z "Dziennika Ulyssesa Moore'a" Wiktor i Wiktoria- niestety nie pamiętam tytułu książki ;-P Rubeus Hagrid i Garp z "Harry'ego Pottera" Odpowiedz Link Zgłoś
lux.in.tenebris Re: literackie siostrzane duety 19.07.07, 15:52 Katarzyna Scarlett, Zuzanna Eleonora (Zuela), Karolina Irena (Karina) - "Przeminęło z wiatrem" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysia Re: literackie siostrzane duety IP: *.gdynia.mm.pl 19.07.07, 22:11 Czy przesławna Scarlett miała na pierwsze KATARZYNA??? Toż to profanacja ) Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: literackie siostrzane duety 11.05.08, 18:23 Tak. Nazywano ja w domu Kasia Scarlett, stad Kate, imie jej drugiej corki z Rettem (w kontynuacji powiesci)... Odpowiedz Link Zgłoś
das.krokodil Re: literackie siostrzane duety 19.07.07, 23:23 Uwielbiam Ernestynkę Odpowiedz Link Zgłoś
marta.uparta może nie siostrzane ale literackie: 19.07.07, 15:54 Marta i Justyna (Nad Niemnem) Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: może nie siostrzane ale literackie: 11.10.08, 00:23 marta.uparta napisała: > Marta i Justyna (Nad Niemnem) Ależ to nie były siostry! Obie były dalekimi krewnymi pana domu, nawet nie wiem, czy z sobą spokrewnione. Odpowiedz Link Zgłoś
martabmw tercet i wiecej 19.07.07, 23:20 Olga, Maria, Irena (Irina) - "Trzy siostry" Czechowa - pierwsze skojarzenie nazbyt oczywiste Daria, Natalia i Katarzyna Szczerbackie - z Anny Kareniny Diana, Anna i Berta Maryla - cykl Ani Goneryla, Regana i Kordelia - Król Lear Angustias, Magdalena, Martirio, Amelia i Adela - "Dom Bernardy Alba" Lorki Poza tym: Agnieszka i Emilia - Noce i dnie Anastazja i Delfina - Ojciec Goriot Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: literackie siostrzane duety 16.12.07, 21:12 Marta i Maria - biblijne. Odpowiedz Link Zgłoś
mmaupa Re: literackie siostrzane duety 17.12.07, 15:57 Amy, Joe, Beth, Meg - Male kobietki. Scarlett to de facto Katie Scarlett O'Hara Hamilton Kennedy Butler - niezly zestaw! Skrot Zuela strasznie mi sie podoba, mimo ze pierwowzor literacki taki sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kirah Re: literackie siostrzane duety IP: *.ceti.pl 12.05.08, 11:16 Ronald i Ginewra (oraz reszta Weasley'ów) Lily i Petunia Narcissa i Bellatrix Albus, Aberforth i Ariana James, Lily, Albus Severus Rose i Hugo wszystko z HP Elinor i Marianne Fanny i Susan Elizabeth (Lizzy) i Jane (reszta sióstr już niekoniecznie ) od J.Austen Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: literackie siostrzane duety 12.05.08, 22:54 Gość portalu: Kirah napisał(a): > Ronald i Ginewra (oraz reszta Weasley'ów) Ronald i Wirginia raczej, a poza tym to nie są siostry Odpowiedz Link Zgłoś
kirah2 Re: literackie siostrzane duety 16.05.08, 13:16 No jasne że Ronald jest płci męskiej wymieniłam go, bo to moja ulubiona postać z HP Jaka Wirginia, skąd to wytrzasnęłaś?!!! Czytałaś książki Pani Rowling? Ginny Wesaley ma na imię Ginevra, dowód np. na str. 121 brytyjskiego wydania 7 tomu, (wydanie w twardej oprawie). Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: literackie siostrzane duety 16.05.08, 13:37 Barbara i Teresa-"Noce i dni"Marii Dąbrowskiej Córki Barbary-Agnieszka i Emilka Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: literackie siostrzane duety 16.05.08, 16:48 Widzisz, 7 tomu jeszcze nie czytałam, choć resztę nadrobiłam ostatnio nakłoniona przez dziecko. Ginny to klasyczne zdrobnienie od Wirginii. Odpowiedz Link Zgłoś
kirah2 Re: literackie siostrzane duety 16.05.08, 17:26 rozumiem. chociaż wcześniej też było wiadomo ze Ginny to Ginevra, aczkolwiek tu nie dam głowy, czy wiedziałam to z książek, czy z wywiadów z Rowling (rozumiem, że wywiady nie wszyscy czytają ) Wirginia mnie przeraziła, bo w pierwszej chwili pomyślałam, że to Polkowski sobie wymyślił i tak jest w tłumaczeniu Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: literackie siostrzane duety 11.10.08, 00:38 Dora i Flora "Wiatr z księżyca" Una i Flora "Dolina Tęczy" i następne Flora i Fauna "Rodzina Addamsów" Lucyna i Teresa "Boczne drogi" (mamusi narratorki nie liczę, choć też siostra, bo jest po prostu "mamusią") Zosia i Amelka "W małym dworku" Magda i Lena "Szczep małych braci" Gabriela i Zyta "Saga rodu Klaptunów" Bibianna i Gracjanna (wiedźmy z jakiejś bajki) i na zakończenie Kasia i Stasia, nie siostry ale tytułowe "Kuzynki" u Pilipiuka )) Odpowiedz Link Zgłoś
sparkling Re: literackie siostrzane duety 09.03.09, 10:56 minerwamcg napisała: > Dora i Flora "Wiatr z księżyca" w oryginale dziewczynki nazywaja sie Dinah i Dorinda Odpowiedz Link Zgłoś
mankencja Re: literackie siostrzane duety 10.03.09, 10:46 > Lucyna i Teresa "Boczne drogi" (mamusi narratorki nie liczę, choć > też siostra, bo jest po prostu "mamusią") alwe, jak widomo z Autobiografii, nazywała się Janina Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: literackie siostrzane duety 09.03.09, 11:40 z nareszcie odgrzebanej przeze mnie "Zemsty Rodu Sawanów": Pola, Roma, Berenika i ich bracia : Kastor, Marek, Cyprian i Ksawery i wreszcie wiem skąd moje umiłowanie imienia Marek Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: literackie siostrzane duety 09.03.09, 13:56 Zuzanna i Łucja Pevensie z Narni Fiona i Adela + brat Amavet z sagi o wiedźminie (trojaczki z Houtbourga - naprawdę nie były siostrami, tylko kuzynkami) Esme (zwana Babcią) i Lily Weatherwax - "Wyprawa czarownic" Pratchetta Maria i Magdalena Kossakówny, pierwsza poetka (M. Pawlikowska-Jasnorzewska), druga satyryczka (M. Samozwaniec) - "Maria i Magdalena", "Zalotnica niebieska" M. Samozwaniec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmaupa Re: literackie siostrzane duety IP: *.oxfd.cable.ntl.com 10.03.09, 00:40 Katarzyna i Bianka z "Poskromienia zlosnicy". Odpowiedz Link Zgłoś
jowa80 Re: literackie siostrzane duety 10.03.09, 09:24 Patrycja - Pat, Rachela - Elka, Winifreda - Winni z "Pat ze Srebrnego Gaju" L.M. Mongomery. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: literackie siostrzane duety 12.03.09, 16:49 Jeszcze Mimbla i Mała Mi Odpowiedz Link Zgłoś
mania_1623 Re: literackie siostrzane duety 15.03.09, 10:10 Józefa,Marianna i Anna - Marianna i róże Róża,Zofia,Maria,Jadwiga,Stefania i Janina-córki Marianny Magdalena i Zofia -Emancypantki Taida i Jadwiga -Kądziel Felicja,Zofia i Matylda -Jaskółczym szlakiem Józefina,Joanna i Anna -Księżna łowicka Laura,Mary,Carrie i Grace -Domek na prerii Anna i Ewa - Godzina pąsowej róży Felicja i Celina - Historynka Janeczka,Basia i Amelka - Mary Poppins Elżbieta,Laura,Rut i Julia -Emilka ze Srebrnego Nowiu Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: literackie siostrzane duety 15.03.09, 11:26 Alina I Zofia ( ta miała być Balladyną, więc zwana Dyną) z kilku uroczych książek Marii Pruszkowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś