olianka Re: Beniamin czy Benjamin? 23.07.07, 20:01 Po polsku to Beniamin. Bardzo ładne imię Odpowiedz Link Zgłoś
oolcik Re: Beniamin czy Benjamin? 23.07.07, 20:06 mnie się bardziej podoba Benjamin nie wiesz czy można dać, czy trzeba tamtej wersji się trzymać? Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Beniamin czy Benjamin? 23.07.07, 20:11 Nadania są, ale w USC nie powinno przejść, jeśli rodzice są Polakami. Może przekonasz się do Beniaminka przez "i"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: Beniamin czy Benjamin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 20:14 Beniaminek też ładny. Odpowiedz Link Zgłoś
oolcik Re: Beniamin czy Benjamin? 23.07.07, 20:15 pewnie tak choć spróbuję w USC z J Odpowiedz Link Zgłoś
mex1 Re: Beniamin czy Benjamin? 23.07.07, 20:32 Odradzam "J". Moim zdaniem Beniamin zdecydowanie ładniejszy. Mały może mieć potem problemy z poprawnym zapisywaniem jego imienia przez innych. Samo imię jest naprawdę bardzo ładne! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Beniamin czy Benjamin? 23.07.07, 22:27 Benjamin to zapis nieortograficzny po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Beniamin jest poprawnygramatycznie, ponieważ... 24.07.07, 00:09 spółgłoska j zwyczajowo występuje w języku polskim po poprzedzających ją spółgłoskach palatalnych C, S, Z, dlatego piszemy konstytucja, Maurycja, emisja, transmisja, Anastazja, telewizja. Gdybyśmy wprowadzili do systemu językowego dowolność stosowania joty po spółgłosce, to mielibyśmy takie cuda jak anemja, ekonomja, katotonja. Są oczywiście wyjątki od tej reguły, ale to wyrazy w zapisie staropolskim. Mam nadzieję, że przedstawiłam w miarę logicznie, to co Rada Jezyka Polskiego podsumowuje jako zasady i zwyczaje polskiej ortografii. www.rjp.pl/?mod=oip&type=imiona&id=16&letter= Pozdrawiam M. Piweczko.org - Jedyna taka strona opiwie! Odpowiedz Link Zgłoś
oolcik Re: Beniamin jest poprawnygramatycznie, ponieważ. 24.07.07, 11:52 macie racje nie będę kombinować i będzie Beniamin chyba że jeszcze coś mi się zmieni bo nazwisko ma typowo Polskie (Pasek) i cały czas się zastanawiam czy nie zrobię mu wilczej przysługi choć imię mi się bardzo podoba rozważam jeszcze Franciszka,Antoniego i Wiktora Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: a może Cyryl?? n/t 24.07.07, 20:11 Cyryl rewelacyjnie pasuje do Waszego nazwiska. Beniamin też nieźle, Wiktor także, Franciszka bym odradzała, bo i imię, i nazwisko będą się kończyć na -ek, co wygląda i brzmi niekorzystnie. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek jest Beniamin! 03.09.07, 18:34 www.vanike.com/gazeta/dzieci.php?forum=092007gratulacje!!! Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: jest Beniamin! 03.09.07, 19:30 Super, trzymałam kciuki za Beniamina, Cyryl z zestawie w tym nazwiskiem do mnie nie przemawiał. Gratuluję M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: jest Beniamin! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.07, 11:41 Ogromne gratulacje! Podoba mi sie imie Beniamin Odpowiedz Link Zgłoś
oolcik Re: jest Beniamin! 11.09.07, 15:51 jest,jest trochę dziadkowie nosem kręcili ale pewnie się przyzwyczają Beniamin Patryk(na wypadek gdyby mu się pierwsze nie spodobało) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś