Dodaj do ulubionych

do maggiem

29.03.06, 20:19
hej, ile ci jeszcze zostalo do konca? i jak sie czujesz?
ja rozpoczelam 38 tydzien, termin na 18 kwietnia, ale jest kilka powodow, by
przypuszczac, ze dzidzius moze byc wczesniej - np. zawsze mialam o kilka
krotszy cykl niz te wyliczane 28 dni.
ostatni tydzien mialam caly czas silne bole, jak miesiaczkowe, glownie w
nocy, plus silne bole w krzyzu - wiec podejrzewalam, ze cos sie szykuje. ale
od 2 dni - cisza zupelna.
za to pojawila sie inna niespodzianka - chyba mi sie dzidzius znowu
przekrecil do pozycji bocznej, zamiast, jak normalnie, czuc czkawke w
podbrzuszu, od 2 dni czuje ja ponad prawym lokciem - czyli chyba glowka jest
w gorze. dzis zrobilam sesje z moxy - juz raz stosowalam to ziolo, bo dziecko
bylo ok. miesiaca temu w pozycji bocznej - i wowczas podzialalo na
przekrecenie.
ale teraz sie naprawde o to obawiam, nie chce miec cesarki.
ponadto juz tak bardzo chcialabym, zeby dzidzius byl po tej stronie!
Obserwuj wątek
    • maggiem Re: do maggiem 30.03.06, 04:07
      czesc, ja jestem w 35 tygodniu i 5 dniu ciazy. Do 28 kwietnia zostalo mi jeszcze
      4 tygodnie i 2 dni. Oczywiscie jesli urodze w terminie. Na razie w sumie mi nic
      nie dolega, pracuje 6 dni w tygodniu po 9 godzin. Jedyne na co moge narzekac to
      to ze czuje sie ociezala i spuchnieta (szczegolnie dlonie i stopy). Na razie nie
      odczuwam zadnych innych dolegliwosci. Brzuszek mam okragly jak arbuz :-) No i na
      razie moj brzuch jeszcze jest dosyc wysoko. Sama jestem ciekawa jak sie dalej
      potoczy i kiedy dokladnie urodze. Czekam na mojego meza, ktory ma do mnie
      doleciec 27 kwietnia wiec mam nadzieje ze zdazy i bedzie ze mna przy porodzie.
      Z jednej strony juz tez chcialabym miec wszystko za soba, bo wiem ze porod to
      bedzie cos czego pewnie do konca zycia nie zapommne. No i troche sie go obawiam
      ze wzgledu na to ze to bedzie moj pierwszy porod.

Kiedy bedziesz miala ostatnie badanie, lekarz czy polozna powinni ci powiedziec
      w jakiej pozycji jest twoje malenstwo, ja na kazdej wizycie sie pytam, bo sama
      mam problem po czym poznac jak moje dziecko jest ulozone. Mam nadzieje ze
      zarowno twoje jak i moje dziecko beda ulozone glowka w dol, odpowiednio do
      porodu. Chociaz z drugiej strony z powodu strachu sobie mysle ze dla mnie
      cesarka nie byla by taka zla. Juz za duzo sie napatrzylam na filmy z porodu i
      zdjecia i przeraza mnie to co zobaczylam...
      Pozdrawiam,
      Magda
      • hannamay Re: do maggiem 30.03.06, 06:30

ech kobiety:) wspaniale chwile jedyne w swoim ropdzaju na was czekaja! nie
        obawiajcie sie ani nie przerazajcie tym co zobaczylyscie -to zupelnie cos innego
        gdy patrzy sie na porodu innych niz to ze za pare chwil powitacie w ramionach
        swoja najwieksza milosc swiata!
        • netmarta :) 30.03.06, 15:19
          ja tez ogladalam filmy z porodow, ale za kazdym razem plakalam ze wzruszenia, i
          bylam zdziwiona, ze faza parcia dziecka trwa tak szybko. do porodu jako tako
          jestem nastawiona pozytywnie, boje sie, ale glownie, by z dzidziusiem bylo
          wszystko ok.
          wczoraj tak intensywnie palilam te chinskie ziola od poloznej (moxa) na
          odkrecenie dziecka, ze az zrobilam sobie pecherz na malym palcu u stopy, co
          zobaczylam dopiero wieczorem.
          ale co dziwne, po tej sesji zmienil mi sie ksztalt brzucha, tzn. jakby
          wynormalnial, i serio mialam podejrzenia, ze dziecko znow przekrecilo sie do
          pozycji glowka w dol.
          a w nocy obudzila mnie silna czkawka dzidziusia - i byla nisko!!!!! czyli maly
          chyba sie naprawde przekrecil!!!! te ziola to cud!!!!!!!!

mi tez polozna mowi na kazdej wizycie w jakiej pozycji jest dziecko, jesli
          sama nie jest pewna, robi takie szybkie usg, na potwierdzenie, bo moj dzidzius
          jest taki ruchliwy i czesto sie przekreca w rozne strony. chyba ma za duzo
          miejsca w tym wielkim brzuchu.
          ja wczoraj bylam pierwszy dzien w domu - tzn. oficjalnie zakonczylam juz
          prace; fizycznie nie dawalam juz rady; w szczegolnosci jazda metrem do pracy
          (godzina tam, potem godzinny powrot) dawaly mi sie we znaki.
          maggiem, czyli termin masz rowno 10 dni po mnie! ciekawa jestem, jak to z
          nami bedzie!
          ja chcialabym, zeby wreszcie juz sie zaczelo, i zeby dzidzius juz byl z nami.
          • maggiem Re: :) 08.04.06, 05:20
            W ostatni wtorek bylam na wizycie kontrolnej i lekarz mi powiedzial za mam
            rozwarcie na 1cm, no a po badaniu troche krwawilam. Troche sie przestraszylam ze
            nie doczekam do 28 kwietnia (due date). Moj maz dopiero przyleci do mnie 27go i
            wizja wczesniejszego porodu mnie troche przeraza. No i w dodatku brzuch mi
            zaczal z lekka ciazyc ;-), mam wrazenie ze troche opadl w dol. A co tam u
            Ciebie? Jak sie czujesz? A moze juz urodzilas?
            • kashunda Re: :) 08.04.06, 05:31
              Ja przez jakies dwa tygodnie mialam 2 centymetry rozwarcia ,lekarz mi robil
              masaz szyjki i dalej nic sie nie dzialo.Dopiero jak mi wody odeszly sie na
              dobre zaczelo.Dziewczyny zycze powodzenia i lekkiego porodu!
              • maggiem Re: :) 08.04.06, 05:39
                Nie bede dziekowac zeby nie zapeszyc :-) ale dzieki za wsparcie
                • netmarta po wczorajszej wizycie 08.04.06, 14:26
                  a ja, niestety, wciaz z dzidzia w brzuchu. a tak mi wszyscy, lacznie z polozna,
                  mowili, ze bedzie wczesniej..... wprawdzie do terminu jest jeszcze 10 dni,
                  ale sama bylam przekonana, ze go nie doczekam, teraz jednak juz nie jestem taka
                  pewna.
                  wczoraj bylam na wizycie, nie ma rozwarcia, wiec doswiadczylam masazu szyjki
                  maciciy i myslalam, ze zwatpie z bolu!!!! to bylo okropne, no ale przezylam :)
                  polozna zaaplikowala mi cos na rozmiekczanie, i dostalam tez takie wielkie
                  piguly na rozmiekczanie, mam je sobie aplikowac co wieczor.
                  czasem, czesto w nocy, mam bole brzucha, ale nie moge powiedziec, czy to
                  nawet skurcze przepowiadajace, bo ja tego nie odzuwam jako skurcze.
                  jak na zlosc, fizycznie czuje sie dobrze, wiadomo, ze bardzo ciezko, ale
                  jednak dobrze.
                  no wiec siedze i czekam i czekam.......
                  jedna z kolezanek ze szkoly rodzenia urodzila 3 dni po terminie, druga 2 dni
                  po terminie - pewnie wiec i nas to spotka - dla ciebie to dobrze. dla mnie tez,
                  ale wolalabym wczesniej :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka