lotka76 15.08.07, 14:04 Pisze bo mam maly dylemat z imieniem dla dziewczynki: waham sie meidzy Dionizjia ( Dyzia, Dioneczka) a Jozefinka... Bede tez Wam wdzieczna za inne propozycje... Dla chlopca juz chyba sie zdecydowalismy: bedzie Tadeusz pozdrawiam serdecznie Lotka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Chlopiec: Tadeusz a dziewczynka? 15.08.07, 14:14 Oba śliczne. Jestem jednak za Dionizją Josephine, bo zakładam, że znów chcialibyście drugie imię francuskie, a Denise mi się zupełnie nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
lotka76 Re: Chlopiec: Tadeusz a dziewczynka? 15.08.07, 14:21 Dionizja ma byc oczywiscie w wersji polskiej Hmmm ladnie Brzmi Dionizja Josephine... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Chlopiec: Tadeusz a dziewczynka? 15.08.07, 14:26 Oba są piękne, ale chyba byłabym za pierwszą Józefiną, bo w polskiej pisowni będzie mniej kłopotliwa moim zdaniem w użyciu, niż Dionizja, której Francuzi nie będą specjalnie, podejrzewam, kojarzyć z jakimś francuskim imieniam (na pewno nie z francuską Denise), a prawdopodobnie będą sie starać wymówić jako Dionisża. Pozdrawiam serdecznie g. Odpowiedz Link Zgłoś
veranillo Re: Chlopiec: Tadeusz a dziewczynka? 15.08.07, 14:39 Bardziej podoba mi się Józefina Odpowiedz Link Zgłoś
donmari Re: Chlopiec: Tadeusz a dziewczynka? 15.08.07, 15:09 I jeszcze rada:nie zdrabniaj do Dyzi, bo tobrzydko brzmi i kojarzy (przynajmniej mnie) ze żle wychowaną, leniwą dziewuchą...no cóż, Lotko, nic nie poradzę że tak odbieram to zdrobnienie,za to Dioneczka jak najbardziej!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gracja Re: Chlopiec: Tadeusz a dziewczynka? IP: *.chello.pl 15.08.07, 15:06 A może mało popularne na tym forum ( w sensie omawiania, proponowania) MARYLA ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: Chlopiec: Tadeusz a dziewczynka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.07, 15:54 Oba bardzo ładne. Teraz, jak sądzę, należy skupić się nie na "ładniejszości" jednego od drugiego, a funkcjonowaniem w praktyce. Podoba mi się zarówno Józefina jak i jej francuski odpowiednik, w przypadku Dionizji - tylko nasza polska Dionizja! )) Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Chlopiec: Tadeusz a dziewczynka? 15.08.07, 16:23 Jesli mieszkasz we Francji to odrzuc typowo polskie imiona, w ktorych wystepuja polskie litery. Jozefina odpada ze wzgledu na o z kreska. Odpowiedz Link Zgłoś
prunilla Re: Chlopiec: Tadeusz a dziewczynka? 16.08.07, 14:43 ale, astomi , czemu "o z kreska " ma przeszkadzac??? Frankofon czy anglofon pzreczyta "dzozefina" i najwyzej sie go lagodnie poprawi. Nie powinno byc tez rabanu adminnistracyjnego jesli gdzies sie pojawi "jozefina" bez kreseczki , nie z takimi transkrypcjami ludzie maja problemy Ja kiedys delikatnie wysondowalam moja przyszla rodzine (FR/NL jezyczna) i dla nich JOZEFINA bez kreseczki jest najnaturalniejsza na swiecie, bo tak sie wiele bruselskich "josephine" oficjalnie zapisuje. astomi25 napisała: > Jesli mieszkasz we Francji to odrzuc typowo polskie imiona, w ktorych wystepuja > polskie litery. Jozefina odpada ze wzgledu na o z kreska. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Chlopiec: Tadeusz a dziewczynka? 15.08.07, 16:26 Marcysia, Dobrusia i Józefinka ). Moim zdaniem ślicznieee. Dionizja mniej mi się podoba, choć zdrobnienie Dioneczka bardzo fajne. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: Chlopiec: Tadeusz a dziewczynka? 15.08.07, 22:11 wybrałabym Józefinkę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emi28 Re: Chlopiec: Tadeusz a dziewczynka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.07, 23:17 Zdecydowanie Józefina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pluk Re: Chlopiec: Tadeusz a dziewczynka? IP: 89.243.68.* 16.08.07, 00:18 z podanych wybralabym Jozie a sama zaproponuje Irenke Dobrusia, Marcysia i Irenka albo Kornelka moze? Anielka? Odpowiedz Link Zgłoś
herbarium Re: Chlopiec: Tadeusz a dziewczynka? 16.08.07, 00:20 Lepsza Dionizja. A z innych - tak mi jakoś się nasunęło - może Teofila? Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Chlopiec: Tadeusz a dziewczynka? 16.08.07, 09:01 Ja podobnie jak Gaudencja uważam Dionizję za wyjątkowo ciężką w wymowie dla Francuzów, za to Józefinka/Josephine - cudowna! No, ale masz jeszcze tyyyyyle czasu na zastanawianie się... I to tak miłe zastanawianie się! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: essi Re: Chlopiec: Tadeusz a dziewczynka? IP: *.smrw.lodz.pl 16.08.07, 09:01 oba imiona są piękne chyba jednak wybrałabym Dionizję od siebie dorzucam Ludwikę,którą możesz zdrabniać do Wisi(Ludwisia) Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Lotko! 16.08.07, 09:36 Tadzik - bomba i ma u mnie 1000 punktów! A dla dziewczynki wybrałabym Józefinkę Pozdrawiam serdecznie, L. Odpowiedz Link Zgłoś
biljana Re: Chlopiec: Tadeusz a dziewczynka? 16.08.07, 10:48 Lotko, ja jestem za Józefinką. Dobrze brzmi po polsku i w wersji francuskiej. Dionizja jest dla mnie tak hmmm zbyt nadobna ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nataloosia :) Re: Chlopiec: Tadeusz a dziewczynka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.07, 18:48 Dionizja bardziej podoba mi się od Józefinki Widzę,że lubisz starsze (bardzo ładne zresztą) imiona. Hmm... proponowałabym Helenkę, a może Anielkę? Odpowiedz Link Zgłoś
malina.majka Re: Chlopiec: Tadeusz a dziewczynka? 16.08.07, 19:18 Tadzio swietnie,Mickiewicz bedzie zadowolony A moze Jozefina Franciszka (z odpowiednikiem francuskim?) Ja sie urodzilam w sw.Jozefa i rodzice chrzczac mnie dali Malina Bogumila Jozefina A na bierzmowanie wzielam Joanna Sporo tych imion mam ) Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Chlopiec: Tadeusz a dziewczynka? 17.08.07, 14:23 Dionizja na pewno nie, za silne mam skojarzenia z świętem na cześć Dionizosa. Józefina w zasadzie podoba mi się. A może Julianna albo Janina, Cecylia, Judyta. Odpowiedz Link Zgłoś