shilla01 24.08.07, 21:12 Wzmieniam te najciekawsze moim zdaniem Abena Adanna Adwoa Alaba Ama Chinasa Dada Dayo Desta Ekua Folami Halima ( znam osobiście) Kamaria Lerato Lesedi Marjani Olayinka Sanaa Subira Zuri Zola Ayo lub Ayodele ( znam osobiscie) Berko Bosede Kobina Kofi Mosi Neo Otieno Simba Poza tym znam Chisaraokwu - nazywana Chi-Chi Nbeba ( mówimy - Nabiba lub Biba) , Vimbai - i facet - Taofeek Które wam się podobają najbardziej ?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zgroza Re: Imiona Afrykańskie IP: 85.112.196.* 24.08.07, 21:35 Ama Sanaa Subira Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Imiona Afrykańskie 24.08.07, 21:45 zapomniałam dopisać , że pierwsza grupa to imiona żeńskie a druga męskie Odpowiedz Link Zgłoś
ankaiw Re: Imiona Afrykańskie 24.08.07, 22:14 Po pierwszym czytaniu od razu uwagę moją przykuły dwa imiona Berko Kofi )) nie mam pojęcia dlaczego Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imiona afrykańskie 25.08.07, 13:47 Tabea to imię biblijne. Słowo "afrykańskie" obejmuje taką różnorodność kulturową, że trudno tutaj klasyfikować imiona. Mnie by ciekawiło z jakich języków pochodza. Odpowiedz Link Zgłoś
anamel Re: Imiona afrykańskie 25.08.07, 22:53 mnie najbardziej spodobało się Kofi. Mój M chce tak nazwać naszego syna, który za moment przyjdzie na świat, ale ja chyba nie jestem gotowa... Poza tym imię to oznacza "urodzony w piątek" więc nie wiem, czy byłoby trafne Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Imiona afrykańskie 27.08.07, 19:41 Kofi brzmi troszkę jak ksywka. Brzmi fajnie , ale chyba jednak nie jako imię w POLSCE! Z tych wymienionych afrykańskich na polskie warunki chyba najbardziej nadają się Berko i Neo moje miasto zwierzęta - przygarnij, pomóż Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim Do abiela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 20:09 Tabea jako imię biblijne -czy masz na myśli tę, która wystepuje w Dziejach Apostolskich jako Tabita/Tabitha vel Dorkas? Bo prawdę powiedziawszy pierwszy raz spotykam się z taką wersją (może to z innego przekładu, ktorego nie znam), czy może jest inna jeszcze Tabea? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Do abiela 27.08.07, 20:28 Tabea/Thabea to Tabita/Tabitha z tłumaczenia Lutra. Imię dość często spotykane w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim Re: Do abiela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 20:45 Tak właśnie pomyślałam, że chodzi o jakieś bardziej "niszowe" tłumaczenie. Dzięki za wyjaśnienie Odpowiedz Link Zgłoś
jahns Re: Imiona Afrykańskie 23.01.08, 20:14 moj maz jest nigeryjczykiem, ma na imie Emeka, jego brat Nonye, siostry to Nneka i Ngozi oprocz tego inne zaslyszane imiona nigeryjskie: Chinwe (moze byc meskie badz zenskie) zenskie - Ifoema, Chinenne, Iruoma, Chibuzo, Ijoema( drugie imie naszej coreczki) meskie - Chimeziri, Kene, Chima, Chinedu, Ebenezer, Olubebe, wiecej imion nie pamietam.... Odpowiedz Link Zgłoś