Gość: kania34 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.07, 23:14 Kolega z pracy zaskoczył większość z nas, nadając swej sierpniowej córeczce imię Iweta. Skąd mu to przyszło do głowy? Co to za imię, jakie ma pochodzenie??? Z przyczyn personalnych nikt nie postawił mu tych pytań. Znacie może to imię? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agi40 Re: Iweta - imię córki kolegi 27.08.07, 23:18 ja miałam studentkę Iwettę. Chyba na forum coś już było o tym imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iweta Re: Iweta - imię córki kolegi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.07, 19:37 Heh ja tez sie nazywam Iweta a to forum odkrylam przez przypadek jesli cos to to moj adres iweta89@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Iweta - imię córki kolegi 27.08.07, 23:18 To imię francuskiego pochodzenia, żeńska forma imienia Yves. Znałam Słowaczkę o tym imieniu, odbieram je w Polsce jako sezonowe i pretensjonalne. Ma 284 nadania, wiekszość w latach 70tych. Iwetta ma 291 nadań, również większość w latach 70. Odpowiedz Link Zgłoś
agi40 Re: Iweta - imię córki kolegi 28.08.07, 09:24 To by pasowalo, moja studentka na pewno byla z polowy lat 70-tych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Iweta - imię córki kolegi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.07, 08:17 Iweta - fajniejsze od Iwony . Duuużo fajniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
kuleczka28 Re: Iweta - imię córki kolegi 29.08.07, 00:37 Dee, ja Ci tu dam! Muszę wystąpić w obronie Iwony (imienia mego ) Jak po francusku brzmi to od razu lepiej, hę? Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Iweta - imię córki kolegi 28.08.07, 09:02 Owszem, znałam aż dwie Iwetty (jedną pisało się na pewno przez dwa "t", nie pamiętam jak drugą). I jako że jedna z nich była zdecydowanie jednym z najciekawszych ludzi jakich poznałam w życiu, kiedyś dużo myślałam o tym imieniu, także w kategoriach nadania memu własnemu dziecku. Nadal jest na liście, ale raczej gdzieś na odległych pozycjach, bo minęło sporo czasu i wolę już inne imiona. Niemniej jednak mówię Iwetcie lub Iwecie, mimo pewnej sezonowości, której jestem świadoma tak - pewnie jednak rolę grają tutaj skojarzenia. Gratuluję znajomemu córeczki. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
donmari Re: Iweta - imię córki kolegi 28.08.07, 11:38 Francuska forma Iwet(t)y to Yvette, nie Yves.Yves to Iwo, o ile wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Iweta - imię córki kolegi 28.08.07, 11:56 donmari napisała: > Francuska forma Iwet(t)y to Yvette, nie Yves. A czy ktoś gdzieś twierdził, że francuską wersją Iwety jest Yves? Odpowiedz Link Zgłoś
gdarin Re: Iweta 28.08.07, 11:43 Jan Grzenia, Słownik imion: "Iweta, Iwetta to imię, które powstało w wyniku spolszczenia francuskiego imienia Ivette, Yvette, będącego wariantem Iwony. 344 kobiet nosi je w formie Iwetta, 337 w postaci Iweta. Imieniny 13 stycznia." Odpowiedz Link Zgłoś
donmari Re: Iweta 28.08.07, 12:14 Przepraszam, Abielo, zagalopowałam się i źle przeczytałam. Odpowiedz Link Zgłoś
asidoo Re: Iweta - imię córki kolegi 28.08.07, 15:05 Jest taka powieść. Nie zdziwiłabym się, gdyby to była inspiracja kolegi. biblionetka.pl/ks.asp?id=19420 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilija Re: Iweta - imię córki kolegi IP: *.lublin.mm.pl 30.08.07, 12:31 Znajoma ma kilkuletnią Iwetkę, imię niebrzydkie ale kojarzy się trochę z kuwetą dla kota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Iweta - imię córki kolegi IP: *.highway.telekom.at 23.09.07, 18:15 Imie jest rancuskie Ivette.A tak przy okazji bardzo mnie denerwuja watki typu:imie dziecka kolegii.To nie twoja sprawa i nie twoj problem, moze ci sie niepodpoba.Rozumiem. I jeszcze jedno: nie rozumiem dlaczego to imie jest ci obce? Nie czytasz ksiazek , nie masz kontaktu z prasa , radiem i telewizja.Jest przeciez mnostwo imion nieuzywanych w Polsce a popularnych gdzie indziej.Np Jeanette-Fracja, Natasza-Rosja Stawros- Grecja,Hans -<Niemcy, Olaf_Szwecja itd itd Mieszkasz na innej planecie? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Iweta - imię córki kolegi 23.09.07, 18:36 Gość portalu: Monika napisał(a): > Imie jest rancuskie Ivette.A tak przy okazji bardzo mnie denerwuja > watki typu:imie dziecka kolegii.To nie twoja sprawa i nie twoj > problem, moze ci sie niepodpoba.Rozumiem. Co rozumiesz? A o urodzie imion już nie można dyskutować? Dlaczego? > I jeszcze jedno: nie rozumiem dlaczego to imie jest ci obce? Nie > czytasz ksiazek , nie masz kontaktu z prasa , radiem i > telewizja.Jest przeciez mnostwo imion nieuzywanych w Polsce a > popularnych gdzie indziej.Np Jeanette-Fracja, Natasza-Rosja Stawros- > Grecja,Hans -<Niemcy, Olaf_Szwecja itd itd Mieszkasz na innej > planecie? Właśnie nieużywanych w Polsce, a więc brzmiących w Polsce obco. Istnieje wyraźna różnica między poczuciem obcości a niewiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Iweta - imię córki kolegi 23.09.07, 20:18 Znam to imię od zawsze- pewnie dlatego , że od zawsze interesuję się imionami Podoba mi się bardziej niż Iwona - zdecydowanie. Osobiscie nie znam żadnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kania34 Re: Iweta - imię córki kolegi IP: *.iopan.gda.pl 15.11.07, 13:17 Przecież nie było powiedziane, że imię mi się nie podoba. Wydało mi się dziwne, miałam chyba prawo nie słyszeć o nim wcześniej, zwłaszcza na polskim gruncie. Poza tym w poscie wyjsciowym nie było mowy o krytyce tego imienia, a jedynie zapytanie o więcej informacji na jego temat. Odpowiedz Link Zgłoś