pluskotka 11.09.07, 15:18 Moja patronka (również patronka wdów) miała w swoim otoczeniu ciekawe imiona. A mianowicie jej córki to Paulina, Blaesilla, Eustochium, Rufina. Mąż i syn: Toxotius. Do zakonnej grupy przyłączyla się dzięki Marcelli. A potem towarzyszyła św.Hieronimowi. Podobają mi się prócz Pauli: Rufina i Marcella. Czy Blaesilla ma polski odpowiednik, a Eustochium to Eustachia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Najbliżsi św.Pauli 11.09.07, 16:27 Eustochium właściwie nazywała się Julia Eustochia. Nie jestem przekonana czy to Eustachia. Wspomnienie św. Eustochii jest 28 września. W Wikipedii pod Eustachią takich imienin nie znalazłam. Dodam jeszcze, że piszesz o Pauli Rzymskiej, którą wspominamy 26 stycznia. Mamy jeszcze św. Paulę Frassinetti wspominaną 11 czerwca oraz św. Paulę Elisabeth Cerioli wspominaną 24 grudnia. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Najbliżsi św.Pauli 11.09.07, 19:08 Jest jeszcze św. Paula Montal, ta od Pijarek. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Najbliżsi św.Pauli 11.09.07, 19:32 Toxotius jak dla mnie kojarzy się bardzo nieprzyjemnie z toksoplazmozą (dla niezorientowanych - choroba odzwierzęca, bardzo niebezpieczna dla dzidziusiów w brzuszkach), no i w ogóle z toksynami... Brrr! Obawiałabym się, że tak nazwany człowiek będzie miał toksyczną osobowość Rufina, Blaesilla i Marcella brzmią ciekawie (choć na pewno nie nazwałabym tak dziecka). No, może Marcella... Ale wolę Marcjannę. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Najbliżsi św.Pauli 11.09.07, 19:33 Właśnie z marcjowych imion Marcella najbardziej mi się spodobała. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Najbliżsi św.Pauli 11.09.07, 19:34 pluskotka napisała: > Jest jeszcze św. Paula Montal, ta od Pijarek. Zgadza się Paula Montal Fornés od św. Józefa Kalasantego, wspomnienie 26 lutego. Odpowiedz Link Zgłoś
manarai Re: Najbliżsi św.Pauli 12.09.07, 02:46 > Czy Blaesilla ma polski odpowiednik, a Eustochium to Eustachia? Blaesilla powinna być chyba Błażeją, jeśli takie imię po polsku istnieje. Gdyż wydaje się wyrastać z tego samego źródłosłowu, co Błażej - blaesus (sepleniący). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Najbliżsi św.Pauli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.07, 08:20 Bleasilla jest super. Jak je czytac ? Marcella rowniez mi sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Najbliżsi św.Pauli 13.09.07, 20:38 Mówiesz o św. Pauli rzymiance? bo św. Pauli było co najmniej z 10, jak chce Fros i Sowa. Naprawdę nazywała się wg tego źródła Kornelia Paula Asinia, natomiast jej mąż - Taksocjusz z rodu Juliuszów. Marcella to Marcela. Blaesilla natomiast została spolszczona przez Frosa i Sowę jako Blezylla, choć jest to ewidentny żeński odpowiednik Błażeja, więc po polsku logiczniejsza byłaby może jednak Błażeja, podobnie jak Henriette jest spolszczana jako Henryka. Eustochia to oddzielne od Eustachii imię, oznacza "dążąca do dobrego celu". Eustochium to spieszczenie Eustochii, którym nazywano wspomnianą Julię. O Rufinie nic przy Pauli nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś