Gość: Harik IP: *.zax.pl 09.10.07, 02:41 Co sądzicie o imieniu Natasza? jak Wam się podoba? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annajustyna Re: A może Natasza 09.10.07, 08:25 Bylo wielokrotnie. To zdrobnienie od Natalii. Odpowiedz Link Zgłoś
lollypop Re: A może Natasza 09.10.07, 10:50 Podoba mi sie bardzo, tak jak wiekszosc rosyjskich imion, sama tez nosze rosyjskie i jestem z niego bardzo zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa41178 Re: A może Natasza 09.10.07, 14:24 Natasza absolutnie nie jest zdrobnieniem od Natalii. To odrębne imię. Imieniny - 8 grudnia. Rodzę za miesiąc i moja corcia bedzie wlaśnie Nataszka Odpowiedz Link Zgłoś
ewa41178 Re: A może Natasza 09.10.07, 15:11 właśnie przeczytałam cały wątek o Nataszy jako zdrobnieniu od Natalii. Zanim ktoś zacznie mi tłumaczyć, że się mylę, napiszę tylko, że: - nie interesuje mnie w jakim języku od czego zdrobnieniem jest Natasza - w polskim języku używana jest jako odrębne imię, o czym świadczy chociażby inna data imienin, niż data Natalii. A zresztą powiedzcie, co to za różnica? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: A może Natasza 09.10.07, 15:23 Ewa, imieniny Nataszy są 9 grudnia (z Leokadią i Wiesławem), a nie 8. I w polskim kalendarzu są one od ok. 30 lat. Wiem na pewno, bo właśnie wtedy świętuję Świetny wybor he he, nie ma jak obiektywizm, ale zawsze mi się podobało to moje imię... Ale pamiętam nauczycielkę w szkole, którasię upierała, żeniema takiego imienia i na pewno jestem Natalia. A ja Natalią nie byłam... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A może Natasza 09.10.07, 19:59 Nchyb, czytasz forum na tyle długo, by wiedzieć, ze nie ma czegoś takiego, jak "polski kalendarz". Imieniny Nataszy (których wpisanie tam przez jakiegoś wydawcę nie jest żadnym "dowodem" na nic, a już na pewno nie powodują, że Natasza przestaje być rosyjskim zdrobnieniem od Natalii), są w różnych kalendarzach, albo i nie - ot, proszę, zajrzyj choćby tu. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: A może Natasza 10.10.07, 10:09 Miła Gaudenco. Oprócz tego, że od dawna czytuję to waśnie forum, tojeszcze żyję na tym świecie wystarczająco długo, by wiedzieć, żenawet jeżeli cośnie istnieje w formie pisanej u tzw. autorytytetów - nie oznacza to, że dane zjawiskonie istnieje. Niezleżnie od tego, czy dla pewnych osób istnieje miasto Londyn, czy też wyłącznie Lądek Zdrój, fakt nie ulega wątpliwości: imię Natasza od ponad -dziestu lat zupełnie sprawnie funkcjonuje w pełni samodzienie, samowstarczalnie. Nie wiem tylko, jak z samofinansowaniem Z imionami jest jak z religią, z biegiem czasu, z upywem wieków naierają mocy prawnej :- I ze zwykłej drobnej sekty powstaje uznana religia obejmująca swym zasięgiem znaczne rzesze ludzi. A ze zdrobnienia, bądź z przydomku, czy też określenia stosowanego w celu zaznaczenia kto jest właścicielem danego niewolnika - postają samodzielne imiona. I to, że dany autor kalendarza zamieści bądź nie jakieś imię - nie oznacza, że ononie istnieje w takiej foria, w jakiej dostrzegają je inni... Kwestia czasu po prostu. I jak już zauważyłam, to już naprawdę kilkadziesiąt lat usamodzielnieia się tego zdrobnienia... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A może Natasza 13.10.07, 01:23 nchyb napisała: > istnieje w formie pisanej u tzw. autorytytetów - nie oznacza to, że > dane zjawiskonie istnieje. > Niezleżnie od tego, czy dla pewnych osób istnieje miasto Londyn, czy > też wyłącznie Lądek Zdrój, O, czyżby pani z poczty z filmu komediowego była dla Ciebie autoryetetem? fakt nie ulega wątpliwości: imię Natasza > od ponad -dziestu lat zupełnie sprawnie funkcjonuje w pełni > samodzienie, samowstarczalnie. Chyba się, nchyb, nie zrozumiałyśmy. Zdrobnienia niekiedy zaczynają funkcjonować jako formy podstawowe imion (choć, jak wiesz, nie jestem zachwycona tym procesem; zresztą tak mi sie zlewa Natalia z Nataszą, ze nigdy nie mogłam zapamiętać, czy znajome Natasze to Natasze czy Natalie własnie), co nie zmienia faktu, że nadal są z pochodzenia zdrobnieniami od formy głównej i mogą świetnie funkcjonować w tej roli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lotka Re: A może Natasza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.07, 13:40 Już mi się odbija od tych Twoich pouczeń na tym forum Gaudencjo. Być może przeszłość dotycząca tego imienia jest taka jak piszesz, ale w chwili obecnej imie to funkcjonuje jako samodzielne, bo na to sobie zapracowało i tak należy je odbierać. W polskich realiach nie widzę związku między Nataszą a Natalią pomijając rosyjskie pochodzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A może Natasza 17.10.07, 23:42 Gość portalu: lotka napisał(a): > Już mi się odbija od tych Twoich pouczeń na tym forum Gaudencjo. Mam nadzieję, ze przynajmniej po cichu. Być > może przeszłość dotycząca tego imienia jest taka jak piszesz, ale w > chwili obecnej imie to funkcjonuje jako samodzielne, bo na to sobie > zapracowało i tak należy je odbierać. W jaki sposób zapracowało? Dlaczego należy je tak odbierać, a nie inaczej? Dlaczego mi mówisz, co mam myśleć? W polskich realiach nie widzę > związku między Nataszą a Natalią pomijając rosyjskie pochodzenie. A ja widzę na tyle duży, że nigdy nie mogłam zapamiętać, czy znajome Natasze to Natasze, czy też Natalie. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: A może Natasza 09.10.07, 15:29 > Bylo wielokrotnie AnnoJustyno, skoro temat był na forum wielokrotnie i Ty o tym wiesz, to jednak wypadaoby się podszkolić. Wtedy nie wypisywałabśuogólnień sprzed kiludziesięciulat, tylko wiedziałabyś,jaki jest stan obecny odnośnie tego imienia Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: A może Natasza 09.10.07, 23:00 Bardzo mi się podoba. Znacznie bardziej niż oklepana Natalia. Odpowiedz Link Zgłoś
scarlet26 Re: A może Natasza 10.10.07, 09:10 Mi się Natasza bardzo podoba i to od zawsze, ale dla mnie to jest zdrobnienie od Natalii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T. Re: A może Natasza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.07, 21:09 Mi się nie podoba, ale nie mnie ma się podobać, tylko Tobie Natasza funkcjonuje jako samodzielne imię. Znam takie przyjmniej dwie Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_19 Re: A może Natasza 11.10.07, 22:04 Natasza podoba mi się bardzo bo choć odpowiednik polskiej Natalii to rzadziej nadawany, imię brzmi fajnie, i jeśli chcesz je nadać córeczce to jak najbardziej za, co do zdrobnienia imion to ja nasze takie na które ludzie zawsze reagują słowom że to zdrobnienia i że zapomniałam dodać do początku A więc już nawet przedstawiam się jako Nastka - która jest częściej nadawana a nie Nastazja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: A może Natasza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.07, 13:15 Mnie bardzo sie podoba imie Natasza Odpowiedz Link Zgłoś