ala.81 24.10.07, 19:13 zdaję sobie sprawę, że nie wszystkim może się podobać imię, które wybraliśmy dla naszego dziecka. Tak samo jak nam nie podobają się inne imiona, które noszą dzieci naszych znajomych. NIe widzę jednak powodu by komentować nieprzyjemnie imiona innych dzieci, zwłaszcza w obecności ich rodziców. Już kilka razy spotkała mnie przykra sytuacja, gdy mówiłam jakie wybraliśmy imię dla synka. Najpierw były wielkie oczy, zdziwienie, niedowierzanie czy tak na serio to imię będzie, a dzisiaj koleżanka wyśmiała mnie. Dla synka wybraliśmy imię Antoś, więc nie wydaje mi się jakieś nadzywczajne ani kontrowersyjne. Teraz jak ktoś pyta to mówię, ze Dżordż (podkreślając, że przez podwójne "dż" heh), bo już nie chce mi sie wysłuchiwać negatywnych komentarzy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lejla81 Re: reakcja na imiona, które wybieramy dla dzieci 24.10.07, 20:51 Ala, nie przejmuj się. Tak komentują ludzie bez klasy. Ja mam koleżankę, która dała dziecku na imię Oliwia. Jestem uczulona na to imię, ale nic nie powiedziałam, bo uważam, że to po prostu niegrzeczne. Natomiast ona nie miała oporów, żeby wyśmiać imię, które ja wybrałam dla swojego synka, a też nie było to nic wymyślnego. Od tej pory nie utrzymuję z nią kontaktów. Po prostu nie mam ochoty na kontakty z pewnym typem ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
anka.76 Re: reakcja na imiona, które wybieramy dla dzieci 24.10.07, 21:07 Uważam ,że nikogo nie powinno obchodzić to jakie imię dostają nasze dzieci ale niestety tak się zdarza ,imion moich dzieci nikt nie komentował ale co niektórzy ,byli bardzo zaskoczeni i zadziwieni tym że młodszy synek nosi takie samo imię jak tata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: reakcja na imiona, które wybieramy dla dzieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.07, 22:09 Nie przejmuj się, bardzo ładne imię wybraliście. Antoś też napewno będzie z niego dumny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mini_mao Re: reakcja na imiona, które wybieramy dla dzieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.07, 22:24 Antoni to piękne imię. Nie przejmuj się komentarzami. Dobrze, że trafiłaś na to forum. A swoją drogą, myślałam, że Antoś to już teraz na tyle popularne imię, że się ludzie osłuchali. Jak 9 lat temu oznajmiliśmy z mężem, że dla syna wybraliśmy imię Antoni to większość osób nie szczędziła mało przyjemnych komentarzy. Synek urodził się 3 i pół roku temu, rodzina się dawno "pogodziła" z imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katka Re: reakcja na imiona, które wybieramy dla dzieci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.07, 06:43 naszą Judytę też krytykowali. Jedna pani z rodziny skrzywiła się, że żydowskie, a może byśmy Marysia dali. Sama ma na imię Maria. NIe przyszłoby mi do głowy proponować komus, żeby nadał moje imię dziecku, a tej pani owszem i na dodatek jej córka, która tez przy tym była, powiedziała, że jej ładniejsze i zapytała, czy moglibyśmy jej imię nadać córce. a do Judyty próbowały nas zniechęcić kilka tygodni, powtarzając, jakie to przezwiska będą wymyślały dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
lejla81 Re: reakcja na imiona, które wybieramy dla dzieci 25.10.07, 12:58 Trzeba było powiedzieć tej pani, że przecież Maria to też żydowskie imię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: reakcja na imiona, które wybieramy dla dzieci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.07, 08:23 Nie przejmuj sie, Antoni to piekne ponadczasowe imie. Nikogo nie powinno obchodzic jakie imie daliscie swemu dziecku. To Wasza sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: reakcja na imiona, które wybieramy dla dzieci 25.10.07, 09:36 Antoni to przepiekne imie. Sama tez raz spotkalam sie z krytyka, ze nadaje dziecku takie "wyswiechtane" imie i to od osoby, ktora dala swojej corce, jakze rzadkie obecnnie imie "Oliwia". No nie wytrzymalam i rozesmialam sie jej w twarz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi79 Re: reakcja na imiona, które wybieramy dla dzieci IP: 212.180.145.* 25.10.07, 12:21 Nie martw się Antoś to moje ulubione imię męskie.Jest prześliczne...mam 2 córki,ale jeśli kiedyś kiedyś trafiłby się jeszcze synek byłby Antkiem albo Jeremkiem. Reakcje na imiona naszych córek(Lilianna i Idalia)też bywają różne,ale nie przejmuję się-nie ma takiego imienia,które podobałoby się wszystkim i każdemu z osobna,a na delikatność ludzi już dawno przestałam liczyć...Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: reakcja na imiona, które wybieramy dla dzieci 25.10.07, 20:09 Antoni imieniem dziwnym? Jakaś dziwna to ta koleżanka, po pierwsze totalny brak taktu, tak krytykować, po drugie, niech się dziewczyna dokształci, było całkiem sporo Antonich w historii i imię to przeżywa na pewno swój "renesans". W ogóle maniera krytykowania imion dzieci przy ich rodzicach (nie po prośbie o radę czy o zdanie) jest okropnie drażniąca, wręcz chamska - tak jak już dziewczyny opisywały. Ja nie ośmieliłabym się w realu skrytykować żadnego imienia znanego mi dziecka pzy jego rodzicach, tzn wypowiadać swoje opinie to mogę tu na forum, a nie mądrzyć się i wyjeżdżać ze swoimi opiniami niepytana. Ale wielu ludziom wydaje się, że oni wiedzą lepiej i jak nas z tą swoją wiedzą zapoznają, to lepiej się czują... Odpowiedz Link Zgłoś
cynta Re: reakcja na imiona, które wybieramy dla dzieci 25.10.07, 20:40 TERAZ dziwia sie Antosiowi??? ja wybralam to imie dla mojego pierwszego dziecka...21 lat temu.. no to faktycznie chyba caly oddzial polozniczy zlecial sie zobaczyc kto to tak dziwnie chce dac na imie.... urodzila sie Zuzia :o) Nasza najmlodsza corka ma na imie Matylda i czasem sie zdarza ze ktos, raczej dzieci (polskie lub amerykanskie), dziwi sie jak? co? i ja im wtedy mowie ze przeciez byl taki film o takiej dziewczynce Matyldzie ktora byla czarownica...i mowie pol zartem pol serio ze moja mala tez jest.... i na dzieci to dziala...patrza troche wystraszone na nia i juz niczego nie komentuja... Ja bym w jaknajszerszym gronie oswiadczyla ze imie ktore nadamy synkowi to nasza sprawa i wypraszamy sobie wszelkie niemile uwagi na ten temat... raz na zawsze niech zamkna sznupy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: reakcja na imiona, które wybieramy dla dzieci IP: *.crowley.pl 26.10.07, 12:34 jak dla mnie imie Antoś jest OK nawet bardzo OK :o)) sama mam Jasia i wiele osób się dziwi czemu mówię na niego Jaś, Jasiek, Jaśku a dlaczego nie Janek bo przecież Janek jest zdrobnieniem od Jana i jako dorosły będzie Jankiem a nie Jaśkiem, co jest nie prawdą bo mam wujka i wszyscy wołaja na niego Jaśko a ma 50 lat i uważam że jest to całkiem sympatyczne i dałam synkowi na imię Jan bo to własnie Jasiek mi sie podoba a nie Janek Odpowiedz Link Zgłoś
hovawartka Re: reakcja na imiona, które wybieramy dla dzieci 24.03.08, 19:24 Powiem wam, że cały czas mnie to dziwi- wyśmiewanie imion. Kiedy podałam mój typ kiedyś kuzynce, reakcja była "ha, ha, weź przestań, okropne itd". Przecież nie pytałam czy jej się podoba, hmm. Kiedy ona mi powiedziała co wybrali, odpowiedziałam "ładne". Choć też nie prosiła o komentarz, może powinnam po prostu powiedzieć "acha". Juz sama czasem nie wiem co odpowiadać w takich sytuacjach, ale śmiech w zyciu nie przyszedłby mi do głowy. M. Odpowiedz Link Zgłoś
bruy-ere Re: reakcja na imiona, które wybieramy dla dzieci 24.03.08, 19:16 my wybraliśmy dla synka dość oryginalne (choć powszechnie znane i ugruntowane w języku polskim) imię, ale postanowiliśmy nie zdradzać go przed narodzeniem dziecka (każdemu kto pyta mówimy, że jeszcze nie wiemy), a jak się urodzi, po prostu roześlemy sms-y i maile z informacją jak ma mały na imię, więc nikt nie będzie miał okazji na gorąco komentować, nas te komentarze po prostu nie interesują imię jednak zdradziliśmy babci - mojej mamie - i się zaczęło... bo babci nie przypadło do gustu, coś tam marudziła, żebyśmy się zastanowili itp, odpowiedziałam, że im dłużej jej słucham, tym bardziej mam ochotę nadać to imię i komentarze umilkły jak ręką odjął prawda jest taka, że wszystkim nie jesteśmy w stanie dogodzić, trzeba więc kierować się własnym przekonaniem Odpowiedz Link Zgłoś
mika_007 Re: reakcja na imiona, które wybieramy dla dzieci 24.03.08, 22:58 u mnie po Jaśku (rodzina-jak można dać dziecku na imię JAN?!!) Antosia przełykali z wielkim bólem aż mi mąż zaczął strajkować cóż ...kwestia gustu,a o gustach się ponoć nie dyskutuje mnie się nie podoba imię Dawid i też musiałam przełknąć (bez słowa krytyki) jak w rodzinie dziecko tak nazwali Uważają mnie za stukniętą bo dziecko powinno mieć imię "modne" pewnie w stylu "Dżesika" Jak nazwałam wieki temu córkę Aleksandra to też zgrzytało -Ola -tak pospolicie? Więc zaczęłam mówić .. Ziuta hehehe Antoś z wiekiem ewoluował i teraz jest Anton Odpowiedz Link Zgłoś
girl.of.your.nightmares Re: reakcja na imiona, które wybieramy dla dzieci 06.07.09, 03:18 znam jednego Antona - strasznie mi się to imię podoba. O ile Antoni bym dziecka nie nazwała, to Anton jak najbardziej a zresztą, po co komentować - imię jest kwestią gustu szczerze współczuję osobom, których dziecka imię jest komentowane i w dodatku czasem wyśmiewane - mi by się w takiej sytuacji pewnie bardzo przykro zrobiło. Myślę, że to nawet gorsze niż jak ktoś by skomentował moje własne imię (bo własnego nie wybierałam) Odpowiedz Link Zgłoś
julianka06 Re: reakcja na imiona, które wybieramy dla dzieci 16.08.08, 15:49 Na Juliannę rodzina zareagowała dobrze, choć z uporem maniaka większość nazywała córkę Julią. Więc zawsze ich poprawiam, że to Julianna a nie Julia i teraz jest już lepiej Natomiast co do drugiej córki - robimy jak któraś z przedmówczyń - po porodzie roześlemy SMSy z imieniem, narazie mówimy, że jeszcze nie wybraliśmy. Chociaż łatwo nie będzie, bo ani Marcelina ani Kalina nie jest "w stylu" rodziny mojej i męża. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
julianka06 Re: reakcja na imiona, które wybieramy dla dzieci 16.08.08, 15:51 A co do oceny innych imion - w mojej rodzinie jest Oliwier, Klaudia i Oliwia. W rodzinie męża jest Dawid, Krystian i Patryk. Żadnych z tych imion nie skrytykowałam przy rodzcach dzieci, choć nie należą one do moich ulubionych (delikatnie mówiąc). Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: reakcja na imiona, które wybieramy dla dzieci 16.08.08, 19:36 Nie przejmuj się. Antoś to bardzo ładne i eleganckie imię, a otoczenie po urodzeniu Waszego synka na pewno przyzwyczai się do tego imienia, a nawet je polubi. Powinnaś z wysoko podniesioną głową mówić, że Twój syn będzie Antosiem, bo to powód do dumy . Niektóre osoby też nieładnie reagowały na wieść, że zamierzam córkę nazwać Klarą. Potem wszyscy przyzwyczaili się do tego imienia, a nawet niektóre osoby wyznały mi, że zmieniły do niego nastawienie i obecnie lubią to imię. Także myślę, że u Ciebie będzie tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
hugo43 Re: reakcja na imiona, które wybieramy dla dzieci 16.08.08, 20:29 to swiadczy o strasznym braku kultury,takie komentarze.z reszta imiona ewouluja i podejscie do nich tez sie zmienia.dzis bardziej ekstrawaganckie jast danie dziecku imienia Kasia czy Marcin,niz Julia czy Franio.sama mam meza Turka i zdecydowalismy sie na tureckie imiona,bedzie Zara badz Atilla. Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: reakcja na imiona, które wybieramy dla dzieci 16.08.08, 23:47 23 lata temu chciałam syna nazwac Juliusz ,albo Julian ,no i właśnie wszycy na mnie patrzyli jak by to było imie typu Adolf.Zrezygnowałam i do dzisiaj żałuje ,bo moj syn chcialby być Juliuszem. Odpowiedz Link Zgłoś
dagis.1 Re: reakcja na imiona, które wybieramy dla dzieci 17.08.08, 07:50 przepraszam ale nie widze powodu do dumy w noszeniu jakiegos imienia a co to za zasluga przepraszam ze ktos jakos Cie nazwal????? rozumiem ze mozna byc dumnym z togo czego sie dokonalo, jakim sie jest czlowiekiem ale imie to imie - zawsze bedzie tak, ze jednemy bedzie sie podobalo drugiemu nie. Antos np nie jest w moim typie choc naprawde mi obojetnie jak nazywaja sie dzieci innych osob - sprawa ich gustu. niemniej jednak nie rozumiem po co do sprawy imienia ideologie dorabiac i o jakiejs dumie rozprawiac ??? bez sensu jak dla mnie. rozumiem, ze np osoba noszaca inne imie ma czuc wstyd np bo nosi nie takie z jakiego powinna byc dumna ??? bezsensowna teoria Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: reakcja na imiona, które wybieramy dla dzieci 17.08.08, 09:21 Dagis, ale z tego co autorka wątku pisze wynika jasno, że boi się podawać innym jakie jej syn będzie nosił imię ze względu na reakcje innych ludzi. Zachowuje się tak jakby wstydziła się tego, że właśnie takie imię chce nadać. A zamiast z lękiem mówić, że wybrała dla syna imię Antoś, powinna robić to z podniesioną głową. Inni powinni wyczuć w jej głosie, że jest zadowolona z wyboru jakiego dokonała, bo chyba musi być pewna swojego wyboru, skoro pod wpływem różnych komentarzy nie zmieniła swojego typu. Nie ma nic gorszego niż wstydzić się imienia własnego dziecka, jeśli w tym imieniu nie ma nic czego wstydzić się można. Przecież jak maluszek się urodzi to wszyscy wokół będą się dopytywać jakie nosi imię. I co, nadal będzie mówić, że Dżordż? I jak na spacerze będzie się do niego zwracać? Po cichutku, żeby nikt nie usłyszał będzie mówić Antoś, czy zamiast tego zacznie go nazywać np. słoneczkiem? Powiem szczerze, że pod wpływem różnych komentarzy, nawet jak już córka była na świecie, niechętnie podawałam innym jakie nosi imię. A przecież wybrałam z mężem imię, w którym oboje się zakochaliśmy i które wciąż nam się podoba. Rzadko na mieście zwracałam się do niej po imieniu (tu gdzie mieszkam jest jedyną niepełnoletnią Klarą) aż w końcu stwierdziłam, że dość tego, że to jest chore, a ja nie powinnam czuć się "gorsza" od mam Oliwii, które głośno wymawiają imiona swoich córek, o czym świadczy fakt, że codziennie to imię w różnych miejscach słyszę . Zaczęłam wypowiadać głośno i bez zażenowania imię swojej córki, tak jak i bez zażenowania podaję imię jakie będzie nosić moja druga córka (na razie nie słyszałam głupich komentarzy). Takiej samej postawy życzę autorce wątku. Ja niestety musiałam do niej dorosnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
frezja-finezja Re: reakcja na imiona, które wybieramy dla dzieci 08.06.09, 23:59 koza_w_rajtuzach napisała: > Dagis, ale z tego co autorka wątku pisze wynika jasno, że boi się > podawać innym jakie jej syn będzie nosił imię ze względu na reakcje > innych ludzi. Zachowuje się tak jakby wstydziła się tego, że właśnie > takie imię chce nadać. A zamiast z lękiem mówić, że wybrała dla syna > imię Antoś, powinna robić to z podniesioną głową. Inni powinni > wyczuć w jej głosie, że jest zadowolona z wyboru jakiego dokonała, > bo chyba musi być pewna swojego wyboru, skoro pod wpływem różnych > komentarzy nie zmieniła swojego typu. > Nie ma nic gorszego niż wstydzić się imienia własnego dziecka, jeśli > w tym imieniu nie ma nic czego wstydzić się można. Przecież jak > maluszek się urodzi to wszyscy wokół będą się dopytywać jakie nosi > imię. I co, nadal będzie mówić, że Dżordż? I jak na spacerze będzie > się do niego zwracać? Po cichutku, żeby nikt nie usłyszał będzie > mówić Antoś, czy zamiast tego zacznie go nazywać np. słoneczkiem? > > Powiem szczerze, że pod wpływem różnych komentarzy, nawet jak już > córka była na świecie, niechętnie podawałam innym jakie nosi imię. A > przecież wybrałam z mężem imię, w którym oboje się zakochaliśmy i > które wciąż nam się podoba. Rzadko na mieście zwracałam się do niej > po imieniu (tu gdzie mieszkam jest jedyną niepełnoletnią Klarą) aż > w końcu stwierdziłam, że dość tego, że to jest chore, a ja nie > powinnam czuć się "gorsza" od mam Oliwii, które głośno wymawiają > imiona swoich córek, o czym świadczy fakt, że codziennie to imię w > różnych miejscach słyszę . Zaczęłam wypowiadać głośno i bez > zażenowania imię swojej córki, tak jak i bez zażenowania podaję imię > jakie będzie nosić moja druga córka (na razie nie słyszałam głupich > komentarzy). Takiej samej postawy życzę autorce wątku. Ja niestety > musiałam do niej dorosnąć. > ALINKA to śliczne imię))) Odpowiedz Link Zgłoś
olianka frezjo-finezjo! 09.06.09, 11:06 Nie cytuj całych wypowiedzi, jeśli chcesz się odnieść do jednego czy dwóch zdań! Odpowiedz Link Zgłoś
to_wlasnie_cala_ja Re: reakcja na imiona, które wybieramy dla dzieci 13.01.09, 14:42 dagis.1 Popieram popieram Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybka Nemo Re: reakcja na imiona, które wybieramy dla dzieci IP: *.dsl.club-internet.fr 17.08.08, 16:59 Mam takie samo zdanie jak koza_w_rajtuzach. Nie przejmuj sie, a zyczliwe propozycje kwituj Dzordzem. Dzordz rzadzi! Mnie powalil tekst tesciowki "Anastazja .. ale dziwaczne, wymyslne imie". Oczywiscie Maria i Anna to byly typy numer jeden - szczegol, ze Ania byloby do rymu z nazwiskiem ;-((( Gdy urodzil sie Gabriel, obiecalam sobie, ze przy wyborze imienia dla ewentualnej corki, podstawie jakies kosmiczne imiona "do dyskusji" typu Kunegunda. Odpowiedz Link Zgłoś
kleo881 Re: reakcja na imiona, które wybieramy dla dzieci 16.08.08, 23:00 Dżordż - dobre ;-p Odpowiedz Link Zgłoś
igga-81 Re: reakcja na imiona, które wybieramy dla dzieci 17.08.08, 09:11 od tygodnia jestem mamą Antosia. Nie spotkał mnie ani jeden niemiły komentarz Antosie są cudowne))) Pozdrawiam Antosiowe Mamusie! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: reakcja na imiona, które wybieramy dla dzieci 19.08.08, 00:08 O, gratuluję serdecznie i pozdrawiam, Iggo! Odpowiedz Link Zgłoś
olik1980 Re: reakcja na imiona, które wybieramy dla dzieci 17.08.08, 10:02 Na moją Kornelię znajomi i rodzina reagują skrajnie. Są osoby zachwycone, są takie, które uważają że to imię zbyt oryginalne, oraz takie jak moja mama, które przyznają że nie za bardzo mi się to imię podoba, ale zaznaczają że to nasz wybór. Zasadniczo odkąd wiemy że będziemy mieć córkę wszyscy używają imienia gdy pytają o mój brzuch, więc zakładam się że przyjęło. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: reakcja na imiona, które wybieramy dla dzieci 13.01.09, 18:50 Współczuję. My do niedawna jeszcze nie wiedzieliśmy jak będzie nazywać się nasz syn i kilka osób zaproponowało nam właśnie Antosia, w tym rodzice z jednej i z drugiej strony . Sądzę więc, że jest to imię ogólnie lubiane, ponieważ najwięcej osób właśnie to imię próbowało nam zasugerować. Jak ktoś pyta się o imię Twojego syna to odpowiadaj z pewnością siebie "będzie miał na imię Antoś". Nie czekaj aż ktoś skomentuje Twój wybór, bo każdy ma inny gust. Ważne, że Wam się podoba. Jak moja córka miała się urodzić to dość niepewnie mówiłam jej imię, bałam się trochę reakcji innych osób przez co niektórzy czuli, że mają prawo komentować mój wybór. Na szczęście po różnych niemiłych komentarzach starczyło mi sił, żeby nie zrezygnować z tego imienia, bo nadal bardzo mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: reakcja na imiona, które wybieramy dla dzieci 13.01.09, 18:52 Ha, widzę, że już odpowiadałam wcześniej na ten wątek. Mam nadzieję, że teraz już nikt brzydko nie komentuje imienia Twojego synka. Odpowiedz Link Zgłoś
ala.81 Re: reakcja na imiona, które wybieramy dla dzieci 14.01.09, 11:03 Antoś zdobył serca wszystkich niektóre zdrobnienia są przekombinowane i prześmieszne a teraz wybieramy imię dla drugiego dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
salomea_ Re: reakcja na imiona, które wybieramy dla dzieci 14.01.09, 14:35 Moja trzecia córeczka ma na imie Dalia. Wnerwia mnie, że ludzie mówią po chwili na nią Daria. Ja przecież nie seplenię, a z tego, co widzę imie Dalia i Idalia robi sie barzdiej znane. Za to teściowa mnie rozwalała swoimi komentarzami co do imion wybieranych przeze mnie i męża dla naszych córeczek: najpierw złościła się na Róze, bo była Róża Luksemburg, która byla komunistką... A potem nie chciała dalii, bo teść miał kiedys sympatię Idalię i będzie mu sie źle kojarzyć... Odpowiedz Link Zgłoś
ala.81 Re: reakcja na imiona, które wybieramy dla dzieci 14.01.09, 20:34 A potem nie chciała dalii, bo teść miał > kiedys sympatię Idalię i będzie mu sie źle kojarzyć... hmm chyba raczej teściowej bedzie sie źle kojarzyc Odpowiedz Link Zgłoś
kinmalek Re: reakcja na imiona, które wybieramy dla dzieci 09.06.09, 14:36 Takie komentarze to kompletny brak kultury,i nie ma się co przejmować.A Antoś to bardzo ładne imię.Pamiętam jak powiedziałam znajomej że córka będzie mieć na imię Matylda o ona popatrzyła na mnie z politowaniem i stwierdziła "zrobisz dziecku krzywdę",no padłam,rozumiem że może się komuś nie podobać ale bez przesady,zresztą ona jest zachwycona imieniem swojej chrześnicy,a dla mnie to kompletna klapa,angielsko brzmiące imię z prostym i niezbyt ładnym nazwiskiem polskim,no ale ja jej tego nie powiedziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
agness131f Re: reakcja na imiona, które wybieramy dla dzieci 06.07.09, 10:25 Antos...ladne imie i ponadczasowe. Na swoj sposob nadal oryginalne Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: reakcja na imiona, które wybieramy dla dzieci 06.07.09, 10:48 reakcja na imię córki, która wkrótce ma się urodzić , jest taka, że przestałam mówić, jak ma się nazywać... Roześlemy po wszystkim sms-y z imieniem tym, którzy jeszcze nie wiedzą, a tym, którzy wiedzą, przedstawimy córkę bez tłumaczenia, czemu tak wybraliśmy. Moja rodzina i znajomi to względnie kulturalne osoby , więc reakcja była na ogół - "aha", albo zgoła nic - milczenie Kilka osób wyraziło nadzieję, że jeszcze nam się gust zmieni, kilka zbyło imię żartem, otwartej krytyki prawie nie uświadczyliśmy, ale i tak swoje wiem... Cóż, to sprawa rodziców, jak chcą nazwać dzieci i reszcie nic do tego Odpowiedz Link Zgłoś
ala.81 Re: reakcja na imiona, które wybieramy dla dzieci 06.07.09, 11:26 a u nas znowu wywalanie oczami na Anastazję Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: reakcja na imiona, które wybieramy dla dzieci 06.07.09, 13:43 Postrasz wywalających oczami Hermenegildą i Gryzeldą Od razu zachwycą sie Anastazją. Odpowiedz Link Zgłoś