kk_1976 30.10.07, 14:27 czy nadaje sie teraz imie Tomasz? bo moj synek ma sie urodzic za miesiac, a za nic w swiecie nie mozemy sie porozumiec co do imienia... maz kontruje wszelka inicjatywe, z jego typow w gre wchodzi Wojtek, Kamil, Maciek, tylko, ze te imiona powtarzaja sie juz u nas w rodzinie... mysle, ze przelknalby tez Tomka, ale to imie raczej z naszego pokolenia... moze macie akies niezbyt wyszukane typy, bo moje - Mikolaj, Jakub, Kacper - mu sie zupelnie nie podobaja... kk Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Dee Re: Tomaszek? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.07, 14:30 Ze wszystkich imion,ktore obstawiasz wybrałabym Tomasza. A dlaczego ? Dlatego,ze aktualnie nie jest tak czesto nadawane jak Mikołaj, Jakub czy Kacper. Odpowiedz Link Zgłoś
paulina.galli Re: Tomaszek? 30.10.07, 14:44 Tomasz - jest fajne I fajne do zdrabniania : Tomek (takie juz nie tak bardzo "oficjalne" ale jeszcze nie poufałe ) , Tomeczek, Tomus (akurat zdr. "Tomaszek" mi sie nie podoba) Imie neutralne, nieudziwnione, miedzynarodowe (Tom)i chyba jeszcze tak strasznie nie wyeksploatowane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makowa_panienka Re: Tomaszek? IP: *.nat.tvk.wroc.pl 30.10.07, 14:46 I ja również obstawiam Tomasza. To bardzo ładne imię i rzeczywiście obecnie chyba dość rzadkie, do tego mnóstwo fajnych zdrobnień. Gdyby mężowi jednak również nie pasowało, to proponuję jeszcze Marka i Jacka z powodów jak wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Tomaszek? 30.10.07, 14:45 Tomek - bardzo ładnie Ostatnio nieczęsto nadawane małym chłopcom. Ma ładne brzmienie i wcale nie kojarzy się z "naszym pokoleniem". Mnie się bardzo podoba Z podanych przez ciebie, lubię też imię Wojciech. Odpowiedz Link Zgłoś
zaba133 Re: Tomaszek? 30.10.07, 14:45 dla mnie Tomasz jest super, wlaśnie dlatego , ze nie jest takie popularne teraz Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 Re: Tomaszek? 30.10.07, 15:04 Tomcio fajne, niepopularne. Z imion "modnych acz nie udziwnionych" może mężowi spodoba się Tymon lub Tymoteusz? Mąż mojej koleżanki koniecznie chciał Darka albo coś w tym stylu, bardzo tradycyjnie, ale Tymek mu podszedł. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Tomaszek? 30.10.07, 15:05 Spośród wszystkich rozważanych wybrałabym Macieja lub Tomasza Odpowiedz Link Zgłoś
binkaa Re: Tomaszek? 30.10.07, 15:47 Tomasz jest nawet teraz dośc popularne u nas w przedszkolu w grupie jest dwóch Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Tomaszek? 30.10.07, 17:15 binkaa napisała: > Tomasz jest nawet teraz dośc popularne > u nas w przedszkolu w grupie jest dwóch To nie jest żaden dowód na jego popularność. W WnŚ Tomasz jest na odległym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
binkaa Re: Tomaszek? 02.11.07, 16:49 e tam odległym 28 czy jakos tak wcale nie jest to odległe miejsce np. Wojtek jak ja rodziłam synka był na 29 miejscu a ilez teraz Wojtków jest w jego wieku i młodszych co plac zabaw to Wojtek Odpowiedz Link Zgłoś
binkaa Re: Tomaszek? 30.10.07, 15:49 moj starszy synek ma na imie Wojtek drugi Szymon miał miec własnie Szymon lub Tomasz wyboru z tych dwóch dokonał mój starszy syn wybrał Szymonka bo nie lubi jednego z Tomków w przedszkolu )) Odpowiedz Link Zgłoś
dorcia_j Re: Tomaszek? 30.10.07, 17:08 U nas jest Mateusz i Szymon A podobały się nam jeszcze - Wiktor, Filip, Igor. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Tomaszek? 30.10.07, 18:12 Faktycznie wg statystyk nie ma tak wielu Tomków, ale u nas w przedszkolu też się jakiś przewinął. Ale to naprawdę ładne imię, wiele zdrobnień, nie "udziwnione" i tradycyjne, nie kojarzy mi się wcale tylko z naszym pokoleniem, odbieram je jako ponadczasowe. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Tomaszek? 30.10.07, 20:17 Tomasz w zeszłym roku w Warszawie był w okolicach końca pierwszej dwudziestki męskiej. Jak widać, jest nadal popularny, choć nie superpopularny, i nie będzie zatem imieniem typowym dla pokolenia rodziców, w odróżnieniu np. od Rafała czy Mariusza. Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_19 Re: Tomaszek? 01.11.07, 18:43 kuzyn mój posiada 7 dzieciaczków najmłodszy rocznik nosi właśnie imię Tomasz inne propozycje Filip Sebastian Igor Michał Daniel Wojtuś Tymoteusz Maksym bądź Maksymilian a może Krzyś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gracja Re: Tomaszek? IP: *.chello.pl 02.11.07, 12:02 Chciałam tak dać na imię synowi, ale niedaleko mieszkał dresiarz Tomasz i na dodatek miał identyczne nazwisko. Zrezygnowałam, bo na samą myśl o nim miałam gęsią skórkę. Poza tym imię Tomasz ( tak mi się wydaje) pasuje do każdego nazwiska- nawet najdziwniejszego. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Tomaszek? 04.11.07, 15:10 chyba nie do każdego. do nazwiska zaczynającego się na Sz, Ż bym Tomasza nie nadała. Odpowiedz Link Zgłoś
azyli Re: Tomaszek? 04.11.07, 13:19 Mam synka Tomka - rocznik 2004, bardzo lubie to imie, pasuje dla faceta w każdym wieku Odpowiedz Link Zgłoś