23.11.07, 20:28
Dzis swietuje. Jak Wam sie podoba to imie?
Obserwuj wątek
    • annajustyna Re: Felicyta 23.11.07, 20:49
      Bardzo podoba mi sie Felicitas - szczesciesmile
      • abiela Re: Felicyta 23.11.07, 22:20
        Podoba mi się i Felicyta i Felicja.
      • kari_fari Re: Felicyta 15.08.19, 12:14
        Czy ktoś może widzi, czy są jakieś nadania imienia Felicyta obecnie? Czy nie odbieracie go jako przekombinowanej Felicji?
        • gaudencja Re: Felicyta 15.08.19, 14:01
          Razem z pokrewną i niezbyt poprawną Felicytas jest ich niemal 200 w Polsce (a samodzielnie - 161).

Są też (co najmniej) dwie św. Felicyty, imię dość stare, św. Perpetua i Felicyta są dość znanymi świętymi, więc powinno w świadomości ludzi funkcjonować oddzielnie od Felicji. Mnie się podoba co najmniej na równi z Felicją.
        • stokrotka_96 Re: Felicyta 15.08.19, 18:35
          Oj, Felicyta mnie nie przekonuje. Przekombinowana, zdecydowanie. Aczkolwiek angielską Felicity odbieram jako miłą dla uszu. Z żeńskich "felkowych" imion podobają mi się Felicja i Felicjanna (choć ta druga rzeczywiście nieco przydługawa). Feliksa wydaje się zbyt odmęska, a Felicyta zanadto poważna.
          • djboruta Re: Felicyta 16.08.19, 09:54
            Ma w sobie jakiś dostojny urok, ale brzmi trochę jak wymyślne imię zakonnicy.
    • gaudencja Re: Felicyta 23.11.07, 22:23
      Bardzo smile
      • tami46 Re: Felicyta 23.11.07, 23:17
        Jestem za.
    • olianka Re: Felicyta 23.11.07, 23:28
      Podoba mi się, jednak wolę Felicję.
    • paula.anna Re: Felicyta 16.08.19, 10:01
      Zdecydowanie wolę Felicję.
      Felicyta, jak Edyta, jest dla mnie taka jakaś bez wdzięku.
      A końcówka -yta powoduje, że słyszę stuk kopyt wink
      • miraflores5 Re: Felicyta 16.08.19, 16:06
        Wolę Felicję. Felicyta mnie nie przekonuje, bardziej przekonuje mnie jej pochodna, czyli Zyta.
    • remigia1 Re: Felicyta 22.11.24, 02:26
      Mi się podoba.
      Ciekawa alternatywa dla Felicji, jeśli np. komuś przeszkadza jej lekko wzrastająca popularność.
    • emnilda.wolna Re: Felicyta 22.11.24, 14:02
      Dla mnie odpada. Po pierwsze, nie podoba mi się brzmienie. Po drugie, zbyt jednoznacznie kojarzy się z towarzyszką Perpetui. Po trzecie, z przyczyn, na które szkoda tu miejsca, "cy" w środku kojarzy mi się ze słowem "cyc" (nie mam zwykle takich skojarzeń, np. Cecylia nie kojarzy mi się tak w ogóle).

Felicję bardzo lubię. smile
    • misha.parajanov Re: Felicyta 01.12.24, 12:01
      Nie jest złe, ale zdecydowanie wolę Felicję.
      Kojarzy mi się (oczywiście) z Perpetuą i Felicytą, a także z piosenką "Felicita", którą niedawno obrzydziła mi znajoma.
      Dla córki bym nie rozważała.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.