Gość: makowa_panienka IP: *.nat.tvk.wroc.pl 01.01.08, 19:58 Czy ktoś wie kiedy są imieniny Kuby? Takie właśnie imię otrzymał wnuczek znajomych. Nie Jakub, tylko Kuba. Czy na fali tych różnych nowomodnych imion tworzy się dla nich również konkretne dni imienin? Skoro nadają takie imię, to wydaje mi się, że korzystanie z imienin wtedy kiedy jest Jakuba jest nieporozumieniem, bo przecież to już jest zupełnie inne imię. Może są tu jakieś mamy Kubusiów, nie Jakubów i powiedzą mi jak rowiązały kwestię imienin dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Kuba, ale nie Jakub 01.01.08, 20:00 To nie jest zupełnie inne imię, tylko zarejestrowane zdrobnienie, czyli imieniny w dniu imienin Jakuba. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_waf Re: Kuba, ale nie Jakub 29.12.17, 21:35 Kuba i Jakub są to dwa różne imiona zgodnie z wprowadzonymi przez Radę Języka Polskiego zmianami do aneksu imion. www.rjp.pan.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1147:kuba&catid=76&Itemid=146 Niestety do chwili obecnej nikt nie zatroszczył się, aby imię Kuba zostało również umieszczone w kalendarzu imienin tak, aby wyraźnie odróżnić je od imienia Jakub. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kuba, ale nie Jakub 29.12.17, 23:03 Nie istnieje oficjalny kalendarz imienin i nie ma potrzeby odróżniania Kuby od Jakuba - nadal Kuba jest zdrobnieniem Jakuba. RJP dopuściła jedynie nadawanie tej formy jako oficjalnej, zresztą nie wiem czemu, skoro nadawanie zdrobnień jest ustawowo zabronione. Różne zdrobnienia występują w dokumentach polskich od średniowiecza. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Kuba, ale nie Jakub 30.12.17, 12:48 Wydaje mi się, że w Polsce imieniny to dzień świętego/błogosławionego imiennika, więc trudno oczekiwać, że na szybko znajdzie się jakiś święty Kuba, żeby go można było wpisać pod odpowiednią datę. Będzie się dopiero musiał taki urodzić A zmiana RJP nie sprawiła, że Kuba przestał nagle pochodzić od Jakuba. Odpowiedz Link Zgłoś