olianka 02.01.08, 12:47 Poprzedni wątek o tym imieniu trafił do archiwum, podczas gdy ja oszalałam na punkcie Teofanii. Co myślicie o polskiej Tiffany? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Teofania 02.01.08, 12:53 Podoba mi się, zwłaszcza przedrostek "teo-". Odpowiedz Link Zgłoś
madzia_slonko Re: Teofania 02.01.08, 17:22 Teofania jest śliczne! A imię Tiffany uwielbiam!Jest śliczne choć "nie polskie" ale jest dla mnie urocze.Tak ma również na imię mała Tiffany siostrzenica mojej kumpelki Anety K. o której już na tym forum wspominałam=)Super! Odpowiedz Link Zgłoś
krimhilda Re: Teofania 02.01.08, 18:32 Moim zdaniem imie jest urocze, jednak nadaje sie bardziej na imie do postaci ksiazkowej albo zwierzatka. Dziecka bym tak nie nazwala. Odpowiedz Link Zgłoś
miraflores5 Re: Teofania 12.03.18, 02:10 krimhilda napisała: > Moim zdaniem imie jest urocze, jednak nadaje sie bardziej na imie do postaci > ksiazkowej albo zwierzatka. Dziecka bym tak nie nazwala. Dokładnie, imię ładne, ale zbyt "pojechane". Swoją drogą ciekawam, jak szerzej odbierane są Tiffany i Tiphaine w krajach anglo-i francuskojęzycznych Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Teofania 13.03.18, 10:50 miraflores5 napisała: Swoją drogą ciekawam, jak szerzej > odbierane są Tiffany i Tiphaine w krajach anglo-i francuskojęzycznych W UK Tiffany była typowa sezonówką. Przyszła znikąd pod koniec lat siedemdziesiątych, była popularna w latach osiemdziesiątych, a potem odeszła w nicość tak samo nagle, jak przyszła. Odpowiedz Link Zgłoś
miraflores5 Re: Teofania 11.03.18, 23:14 Odważne. Dla pasjonatów średniowiecza. Odkąd poznałam znaczenie imienia, zaczynam się z nim oswajać, ale dla mnie to jedno z tych imion, które do codziennego użycia się nie nadaje. Całkiem sympatyczne, jednak za hardkorowe, przynajmniej jak na polskie warunki. Są w Polsce jakieś Teofanie? Odpowiedz Link Zgłoś
miraflores5 Re: Teofania 11.03.18, 23:28 Tiffany bardziej osłuchana, za to w Polsce tandeta a la Wiśniewski. We Francji w latach 70. imię poniekąd wyciągnięte z lamusa i od tego czasu nadawane (kilkaset nadań rocznie) głównie jako Tiphaine, ale są też warianty Typhaine i Tiffenn (wszystkie wymawiane Tifen).pl.wikipedia.org/wiki/Teofano_(cesarzowa_rzymska) Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Teofania 11.03.18, 23:37 Nie no, w Polsce Tiffany byłaby kiczowata. Ale jako zagraniczne imię nienadawane w Polsce jest prześliczna . Rodzima Teofania może i ładna, ale szczególnie mnie nie przekonuje. Zbyt odjazdowa jak na mój gust. Wolę Teodozję, choć i ta do popularnych imion nie należy . Odpowiedz Link Zgłoś
wisniowy_sad Re: Teofania 12.03.18, 15:24 Ja znam zakonnicę Teofanę, właśnie w tej formie Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Teofania 13.03.18, 01:20 Z tym, że to pewnie imię zakonne, a nie nadane przy urodzeniu . Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Teofania 25.03.18, 12:36 miraflores5 napisała: > użycia się nie nadaje. Całkiem sympatyczne, jednak za hardkorowe, przynajmniej > jak na polskie warunki. Są w Polsce jakieś Teofanie? U Rymuta - 16 Teofanii, 1 Teofiania, 1 Feofenia i 7 Fieofanii. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Teofania 12.03.18, 16:10 Zawsze bardzo podobała mi się Teofania, ale chyba nie miałabym odwagi, by nadać ją córce. Odpowiedz Link Zgłoś