annajustyna Re: Daniela 26.01.08, 12:04 Mam ciotke o tym imieniu, wszyscy mowia na nia Danusia... Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Daniela 26.01.08, 12:40 Bardzo lubię to imię (w przeciwieństwie do męskiego odpowiednika). Odpowiedz Link Zgłoś
donmari Re: Daniela 26.01.08, 14:06 Mój wychowawca pdstawówkowy ma wnuczkę Danielę. Imię nie podoba mi się niestety Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Daniela 26.01.08, 14:23 Daniela? imie odpowiednie dla starszej cioci. Moja ciocia Daniela właśnie kończy 80 lat i całkiem niedawno dowiedziałam się, że tak brzmi jej imie. Całe życie funkcjonuje jako Danusia. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Daniela 26.01.08, 15:23 Podoba mi się. Można mówić Danka albo Ela. Albo po prostu Daniela i tak jest najładniej. Męska forma mi się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Daniela 29.01.08, 13:43 bardzo mi się podoba, jest dziewczęce, oryginalne i melodyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Daniela IP: *.cable.ubr01.bath.blueyonder.co.uk 29.01.08, 22:32 Super imię!!! Sama bym tak chciała mieć na imię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Daniela IP: *.iopan.gda.pl 30.01.08, 10:37 Brzmi ładnie, ale ponieważ bardziej osłuchany jest Daniel niż Daniela, nie sądzicie, że imię brzmi trochę "męsko" - nie o brzmienie mi chodzi oczywiście, tylko o to kojarzenie z Danielem. W ogóle imiona żeńskie, mające odpowiedniki meskie, które są popularniejsze niż żenśkie, zawsze sprawiają na mnie wrażenie takich za bardzo MĘSKICH. Myślę, że dla córeczek pasują bardziej imiona typowo dziewczęce, których odpowiedniki niekoniecznie znajdziemy wśród chłopców (wyj. to dla mnie Krystyna - bardzo kobiece, a z kolei Krystian brzmi w moich uszach nieco zniewieściale). Nie zawsze rozumiem motywów nadania takich męskich imion córeczce- zawsze zdumiewało mnie imię sąsiadki- Wacława, w dzieciństwie myślałam, że pewnie miała być upragnionym synem i wskutek "pomyłki losu" nadano jej tak na imię. Jakież było moje zdziwienie, gdy dowiedziałam się, że ma ona czterech starszych braci i była pierwszą (i ostatnią) dziewczynką w rodzinie...Nie lepiej brzmiałaby Anna, Maria, Teresa, czy jakoś tak??? Odpowiedz Link Zgłoś