Gość: Zulejka IP: *.chello.pl 28.01.08, 22:40 Jak wam się podoba imię Alma? Kojarzy się z czymś? Znacie kogoś o tym imieniu? Bedę wdzięczna za uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Alma - co myślicie? 28.01.08, 22:44 1. z Almą, która mieszka w Karpaczu i przyjmuje buddystów, jest chyba Holenderką? 2. ogólnie biorąc, z imieniem cudzoziemskim; 3. z nazwą produktową bądź marką, jesli w Polsce. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
clas_sic Re: Alma - co myślicie? 28.01.08, 23:00 1. z "Alma Mater" 2. z siecią sklepów Odpowiedz Link Zgłoś
krimhilda Re: Alma - co myślicie? 29.01.08, 07:59 Podoba mi sie. Po hiszpansku to "dusza". Odpowiedz Link Zgłoś
koteczka12 Re: Alma - co myślicie? 29.01.08, 08:19 Z Almą Pyziak, postacią raczej niesympatyczną. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Alma - co myślicie? 29.01.08, 09:00 z wszystkim co już dziewczyny wymieniły oraz z serkiem Almette. Ładne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Alma - co myślicie? 29.01.08, 10:31 Z Almą mater, ale skojarzenia ogólnie pozytywne. Odpowiedz Link Zgłoś
veranillo Re: Alma - co myślicie? 07.05.08, 00:04 Ostatnio podoba mi się coraz bardziej, ale chyba jednak obawiałabym się nadać to imię - za dużo pochodnych, nieimienniczych skojarzeń. A szkoda, bo - moim zdaniem - to imię bardzo ładne, o interesujących znaczeniach i rzadko spotykane. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_do_bicia Re: Alma - co myślicie? 07.05.08, 01:02 Mam skojarzenia z ... nazwa proszku do pieczenia Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Alma - co myślicie? 07.05.08, 12:16 Nie przepadam, pewnie z powodu skojarzeń margarynowych (w każdym razie - spożywczych: nie wiem, co konkretnie tak się nazywa, ale szukałabym w supermarkecie na nabiale ) i literackich (Alma Pyziak z Jeżycjady). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justek Re: Alma - co myślicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 15:56 Ja jakoś żadnych skojarzeń "margarynowych" nie mam. Pierwsze, co przyszło mi do głowy to postać Almy Mahler, żony kompozytora austriackiego Gustava Mahlera i podobno kochanki malarza Gustava Klimta, z resztą wielu innych mężczyzn przewinęło się przez jej życie. Na pewno nieprzeciętna osoba, muza wiedeńskiej secesji. Imię w każdym bądź razie nie brzydkie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Alma - co myślicie? IP: *.chello.pl 07.05.08, 19:11 Jeszcze Alma, nieszczęśliwa żona z "Brokeback Mountain". Jakieś pechowe to imię... Odpowiedz Link Zgłoś
tanizaki Re: Alma - co myślicie? 07.05.08, 16:29 kojarzy mi się tylko i wyłącznie z Alma Hodge z DH Odpowiedz Link Zgłoś
kkatarynka Re: Alma - co myślicie? 07.05.08, 20:15 tylko i wylacznie z siecia supermarketow "Alma" Odpowiedz Link Zgłoś
ninotshka Re: Alma - co myślicie? 07.05.08, 22:12 w moim rodzinnym miescie jest hotel o tej nazwie i niestety inaczej nie umiem skojarzyc tego slowa Odpowiedz Link Zgłoś
donmari Re: Alma - co myślicie? 08.05.08, 22:47 Brzmi bardzo hiszpańsko, dość ładnie,ale nie na polskie warunki.Gwoli ścisłości-ile jest Alm w Polsce i kiedy imieniny (gdzieś w kalendarzu widziałam, ale nie pamiętam daty) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Alma - co myślicie? 08.05.08, 22:55 450. Imieniny nie wiadomo kiedy, kwestia umowna. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Alma - co myślicie? 08.05.08, 23:08 Główne skojarzenie: poprzednia dekada, reklama makaronu, a w niej pomysł nazwania córki imieniem Malma (nazwa rzeczonego makaronu). Odpowiedz Link Zgłoś
veranillo Re: Alma - co myślicie? 09.05.08, 00:18 Jeśli chodzi o skojarzenia literackie, to poza negatywną postacią Almy Pyziak, są również i pozytywne - zainteresowanych odsyłam np. do "Historii Miłości" Nicole Krauss. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia2705 Re: Alma - co myślicie? 09.05.08, 10:39 A mnie sie podoba. Imiona Alma i Asta sa tu gdzie mieszkam, w Danii, coraz bardziej popularne, choc uznawane za "stare" - podobnie jak u nas Helena, Krystyna, Maria. Zdecydowanie wracaja do lask. Sama rozwazalam nadanie tego imienia Odpowiedz Link Zgłoś