lillaj 11.02.08, 09:53 Nie możemy z mężem dojść do porozumienia. Proszę o Wasze opinie. Dodam, że podobają mi sie oba. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ktośka Re: Marianna czy Matylda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.08, 00:02 Matylda ujdzie a zamiast marianny proponuje Martynę Odpowiedz Link Zgłoś
hovawartka Re: Marianna :) /nt 11.02.08, 10:48 Ja jestem za Matyldą. Może wypiszcie jak mówilibyście do córki jako dziecka, nastolatki, jak wyobrażacie sobie, że zwracają się do niej ludzie kiedy będzie dorosła i wtedy któreś imię zdobedzie przewagę, bo np zdrobnienia będą fajniejsze. No i jak z nazwiskiem brzmi, powiedzcie sobie na głos, jakbyście podawali w jakimś urzędzie: Marianna X., Matylda X. Pozdrawiam! M. Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Matylda! 11.02.08, 11:54 Mnie osobiście Marianna ze starszą panią się kojarzy, nic na to nie poradzę. Ktoś radził, żeby zestawić z nazwiskiem, myślę że dobrze by było popróbować. M. Piweczko.org - Jedyna taka strona opiwie! Odpowiedz Link Zgłoś
xixx Re: Marianna czy Matylda? 11.02.08, 12:41 Lidka czy to Ty? jak nie to przepraszam Koleżanka jest w ciąży i ma dokładnie ten sam problem Po przemyśleniu mnie się jednak Matylda bardziej podoba, ale Marianna też jest super! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lillaj Re: Marianna czy Matylda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.08, 12:51 Maju, to ja. Ale mnie wyśledziłaś Postanowiłam zasięgnąć opinii, jak widzisz zdania są podzielone. Dziękuję Wszystkim za pomoc i proszę o jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
xixx Re: Marianna czy Matylda? 11.02.08, 13:38 Zupełnie przypadkiem Zaglądam tu czasem gdy mi się przypomni że chcę mieć jeszcze jedno dziecko i zaczynam się zastanawiać nad imieniem Odpowiedz Link Zgłoś
lemur_ks Re: Marianna 11.02.08, 13:57 Zdecydowanie Marianna, choć Matylda tez ladne. Odpowiedz Link Zgłoś
lipsmacker Re: Marianna czy Matylda? 12.02.08, 08:47 Matylda to jedno z moich ulubionych imion zenskich, sama tocze z mezem o nie walke. Marianna nie podoba mi sie , kojazy mi sie z Marianem ktorego to imienia w ogole nie znosze. Odpowiedz Link Zgłoś
lillaj Re: Marianna czy Matylda? 12.02.08, 13:00 Trudna decyzja. Dziękuję Wszystkim za opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
veranillo Re: Marianna czy Matylda? 13.02.08, 15:26 Wybrałabym Matyldę, choć Marianna również mi się podoba. Ale z tych dwóch Matylda jednak bardziej Odpowiedz Link Zgłoś
grisly Re: Marianna czy Matylda? 13.02.08, 20:12 A co sądzisz o imieniu Marcjanna? Odpowiedz Link Zgłoś
lillaj Re: Marianna czy Matylda? 13.02.08, 21:35 Marcjanna raczej mi się nie podoba, ale dzięki za propozycję. Odpowiedz Link Zgłoś
igasiaa Re: Marianna czy Matylda? 13.02.08, 20:28 Dorzucę jeszcze od siebie, że znam pewną dorosłą już Mariannę, która swojego imienia zbytnio nie lubi. Znajomi nazywają ją Marylką. Ja postawiłabym na Matyldę. Odpowiedz Link Zgłoś
krimhilda Re: Marianna czy Matylda? 17.02.08, 08:56 Juz pisalam to kilkakrotnie na tm forum - Matylda, podobnie jak Otylia, kojarzy mi sie z osoba otyla. Zatem zdecydowanie Marianna. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Marianna czy Matylda? 17.02.08, 09:42 mnie się zawsze bardziej podobała Marianna Ma dużo więcej zdrobnień niż Matylda (chyba tylko Mati): Marianka, Maryś, Marynia, Marcia, Marka, wszystkie pochodne od Marii i Anny. tyle że ostatnio zniechęciła mnie jedna pania zwracająca się do córeczki per "Mara" Odpowiedz Link Zgłoś
lillaj Re: Marianna czy Matylda? 19.02.08, 09:30 Mara Rzeczywiscie, trochę upiornie, ale pewnie miało być elegancko. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Marianna czy Matylda? 19.02.08, 15:59 Marianna, bez najmniejszych wahań. Odpowiedz Link Zgłoś
xixx Re: Marianna czy Matylda? 20.02.08, 14:58 A ja się właśnie zaczęłam zastanawiać nad zdrobnieniami i jestem za Matyldą już stuprocentowo. Nie podobają mi się zdrobnienia od Marianny - Marylki, Marysie itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Marianna czy Matylda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.08, 15:07 Od Marianny podoba mi się zdrobnienie Marianka. Wszystkie "mariowe" natomiast dla mnie odpadają, a nie wiem, czy trudno jest ich uniknąć. Matylda podoba mi się coraz bardziej, to imię z charakterem . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lillaj Re: Marianna czy Matylda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.08, 16:56 Marianna podoba mi się bardzo w pełnym brzmieniu, wiem jednak, że zdrobnień nie uniknę. Zdrobnienie Marylka nie przyszło mi nawet do głowy Też mi się nie podoba. Natomiast nie mam nic przeciwko Marysi. Mąż jest przeciwny, bo obawia się Mani. Pewnie w rezultacie będzie Matylda, ale mamy jeszcze czas i szczerze mówiąc może się jeszcze okazać, że będzie Jaś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lillaj Re: Marianna czy Matylda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.08, 17:03 Dziękuję Wszystkim za pomoc. Dzisiaj miałam usg. Wiem już, że będzie córeczka. Zdecydowałam się na Matyldę Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Marianna czy Matylda? 02.03.08, 18:28 Właśnie miałam zagłosować na Mariannę, ale Matylda też mi się bardzo podoba. Pochwal się małą Matyldą, kiedy juz będzie na świecie Odpowiedz Link Zgłoś
lillaj Re: Marianna czy Matylda? 03.03.08, 14:46 Dziękuję W takim razie odezwę się na przełomie czerwca i lipca. Odpowiedz Link Zgłoś