niwa12 19.02.08, 13:25 W drodze dziewczynka i spór o imię. Wybraliśmy: Mila lub Pola i oczywiście nie możemy dojść do prozumienia które. Rodzina i znajomi jak się pytają o imię i mówimy o naszym dylemacie - albo dziwnie się patrzą albo komentują. Chciałabym poznać Wasze opinie, co sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Iryska Re: proszę o Wasze opinie!! IP: *.as.kn.pl 26.02.08, 19:17 Mila - Milena bądź Emilia, Pola - Apolonia Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: proszę o Wasze opinie!! 19.02.08, 13:30 Oba imiona brzydkie. Taka reakcja rodziny i znajomych najlepiej o tym świadczy. Dziecko w swoim otoczeniu będzie się żle czuło. Jest tyle innych, ładnych imion, nie możecie wybrać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowi-jka Re: proszę o Wasze opinie!! IP: 80.50.242.* 19.02.08, 13:45 ja tez uważam że jest wystrczajaco dużo imion po co tak wydziwiać? Odpowiedz Link Zgłoś
kasia2705 Re: proszę o Wasze opinie!! 19.02.08, 14:15 Matylda, chyba nie slyszalas, ze o gustach sie nie dyskutuje i stwierdzenie, ze oba imiona sa brzydkie jest cokolwiek nie na miejscu. To, ze Tobie sie nie podobaja (i wcale nie musza) to inna sprawa, ale chyba nie jestes wyrocznia? Troche taktu nie zaszkodzi Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: proszę o Wasze opinie!! 20.02.08, 14:35 "O gustach się nie dyskutuje" - głosi stara sentencja. Każdy ją zna, ale mało kto zastanawia się, co właściwe znaczy. Pozornie jest wyrazem relatywizmu w kwestiach estetycznych, a zatem głosi, ze piękne jest to, co się komu podoba. W istocie jednak chodzi o przesłanie zgoła przeciwne: to, co piękne, nie podlega dyskusji, jest niemym dogmatem, który swą prawomocność czerpie z ukrytego kodu." Tak powiedział Pierre Bourdieu, a ja sie z nim zgadzam. W dalszym ciągu twierdzę, że oba imiona sa brzydkie i wcale nie pretenduję do miana wyroczni. Po prostu to co uważam za brzydkie nie spodoba mi sie nagle tylko dlatego, że ktoś być może tego oczekuje. Bardzo cenię sobie szczerość i tej hołduję czy tu, na Forum czy w realu. Szczególnie, gdy jestem pytana o zdanie. Wikipedia podaję, że: "Takt to zachowanie eleganckie i delikatne, spełniające nie tylko zasady dobrego wychowania, ale także zmierzające do nieurażania uczuć innych ludzi, biorące pod uwagę specyfikę sytuacji, oznaczające się swoistą estetyką, adekwatne do okoliczności." Biorąc pod uwage sprcyfikę sytuacji (imienia jeszcze nie nadano) i adekwatnie do okoliczności (jeszcze jest czas na wybranie ładnego imienia) wyraziłam tylko własną opinie. Czy to taktowne? rzecz gustu...a że o gustach się nie dyskutuje? więc w koło Macieju i do okoła Bartek...Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
niwa12 do Matyldy 21.02.08, 16:03 Poprosiłam o opinię i uważam, że każdy ma prawo powiedzieć ładne czy brzydkie. Matylda napisała, że obydwa jej się nie podobają i doadała, że mam czas na wybranie ładnego. Matyldo, to jakie jest ładne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: do Matyldy IP: 217.153.94.* 21.02.08, 16:08 oba mi sie nie podobaja. Po co wymyslacie takie nieznane imiona, czy nie mozna nazwac dziecko Anna, Agnieszka, Dominika, Monika,Paulina, Karolina itp .Chodzi mi o takie imiona które wszyscy znają a nie jakieś wymyslone. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: do Matyldy 21.02.08, 19:49 Gość portalu: xyz napisał(a): > czy > nie mozna nazwac dziecko Anna, Agnieszka, Dominika, Monika,Paulina, > Karolina itp .Chodzi mi o takie imiona które wszyscy znają a nie > jakieś wymyslone. Każde z tych imion zostało kiedyś wymyślone, nieprawdaż? Dlaczego wszyscy ludzie na świecie mają swoim dzieciom nadawać takie imiona jakie "wszyscy znają" a raczej jakie Ty znasz drogi Gościu? Mi nie podobają się za bardzo pomysły Założycielki wątku ale to nie znaczy że mam Jej robić przykrość mówiąc że to co Jej się podoba jest "wymyślone". A Matyldzie odpowiadam, że jest pewna różnica w odbiorze słów "to jest brzydkie" a "nie podoba mi się to". Na forum raczej staramy się przestrzegać wypowiadania się w tej drugiej formie, żeby nie pretendować do miana wyroczni dobrego smaku ani nikogo nie urazić. Taka drobna różnica... Mowisz o własnych odczuciach ale nie oceniasz. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: do Matyldy 21.02.08, 21:05 >A Matyldzie odpowiadam, że jest pewna różnica w odbiorze słów "to jest brzydkie" a "nie podoba mi się to".< Być może, jednak wciąż oznacza to samo. Jeśli coś mi się nie podoba to uważam za brzydkie a przecież wiadomo, że wypowiadam się we własnym imieniu a nie w imieniu całej ludzkości. Przyznajesz, że Tobie też nie podobają się pomysły "niwy" czyli w/g Ciebie imiona sa brzydkie. Dlaczego więc nie powiesz tego wprost, uczciwie, ale bawisz się w nikomu niepotrzebną tu kurtuazję? Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: do Matyldy 21.02.08, 22:19 Powiem wprost "nie podobają mi się" i jest to uczciwe postawienie sprawy, prawda? Ale nie będę nikogo przekonywać że to co mi się nie podoba jest brzydkie, bo wiele jest na świecie wzorców piękna i brzydoty i ten mój nie musi być tym właściwym i powszechnie obowiązującym. A poza tym nie chcę sprawiać przykrości osobie, która po prostu pyta o zdanie. Tobie zresztą też nie. A mi by większą przykrość sprawiła ocena "to jest brzydkie" niż opinia, opisanie własnego nastawienia "nie podoba mi się". To jak z oceną cyfrową i opisową - jedynka czy dwója zniechęcają do nauki bardziej niż komentarz "musisz to jeszcze dodatkowo poćwiczyć". Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: do Matyldy 22.02.08, 00:29 >Powiem wprost "nie podobają mi się" i jest to uczciwe postawienie sprawy,< Nie do końca bo sedno sprawy umieściłas w cudzysłowiu i teraz nie wiem czy cytujesz samą siebie czy przygotowałas sobie furtkę, na wypadek gdyby autorce jednak zrobiło sie przykro. >To jak z oceną cyfrową i opisową - jedynka czy dwója zniechęcają do nauki bardziej niż komentarz "musisz to jeszcze dodatkowo poćwiczyć".< Mimo wszystko na podstawie uwag końcowej oceny nie da sie wystawić. Czasami nauczyciel musi zrezygnowac z zasad panujących w Wersalu i sprawic ból. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: do Matyldy 22.02.08, 01:02 matylda1001 napisała: > Mimo wszystko na podstawie uwag końcowej oceny nie da sie wystawić. > Czasami nauczyciel musi zrezygnowac z zasad panujących w Wersalu i > sprawic ból. Nauczyciel - tak. Ale tu, na forum, nie ma nauczyciela. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: do Matyldy 22.02.08, 10:53 Gaudencjo, nie zawiodłaś mnie. Pisząc wczoraj chciałam dodać, że nie pretenduje do roli nauczyciela na Forum bo wydawało mi się, że ktoś mi to zarzuci. Jak sie okazało trzeba było jednak napisać. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: do Matyldy 22.02.08, 08:56 matylda1001 napisała: > > Nie do końca bo sedno sprawy umieściłas w cudzysłowiu i teraz nie > wiem czy cytujesz samą siebie cytuję samą siebie, już wcześniej napisałam, że nie podobają mi się formy zdrobniałe zamiast pełnych imion. > > > Mimo wszystko na podstawie uwag końcowej oceny nie da sie wystawić. > Czasami nauczyciel musi zrezygnowac z zasad panujących w Wersalu i > sprawic ból. > > A nie słyszałaś o ocenie opisowej w pierwszych klasach podstawówki? Nawet na koniec roku. Zresztą jak napisała Gaudencja, to nie szkoła, tu oceniać nie muszę (chociaż z zawodu jestem nauczycielką). Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: do Matyldy 22.02.08, 11:02 >Zresztą jak napisała Gaudencja, to nie szkoła, tu oceniać nie muszę (chociaż z zawodu jestem nauczycielką).< Nie musisz oceniać ale robisz to. Jeśli nie oceniasz imion to przynajmniej moje wypowiedzi. Nauczyciel to nie zawód, to cecha charakteru, jak mawiała moja świętej pamieci babcia (też nauczycielka). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: do Matyldy 21.02.08, 17:19 "Niwo", dziekuję za zrozumienie. Skoro chcialabys swoją córeczkę nazywać Milą to może Milena albo Emilia? Ty będziesz miała Milę a Twoja dzidzia prawdziwe i ładne imie. O ile dla mnie Pola brzmi przyjemnie o tyle Apolonia już nie. Jest takie jakieś "skomplikowane w słuchaniu" ) więc nie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: do Matyldy IP: 217.153.94.* 22.02.08, 09:32 ale moze być Paulina, zdrobniale Pola, tez ładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gandziaxd Re: proszę o Wasze opinie!! 23.02.08, 14:56 Pola fajnie ale zamiat Mila bardziej podoba mi się Milena... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: proszę o Wasze opinie!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.08, 13:47 Z tych dwóch wybrałabym Polę, ale skłaniałabym się raczej ku nadaniu pełnych form imienia i używaniu Mili/Poli jako zdrobnień, albo ku znalezieniu innego imienia, z krótką formą główną. Może: Emilia - Mila Milena - Mila Melania - Mila Paulina - Pola Lea Gaja Marcja Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: proszę o Wasze opinie!! 19.02.08, 13:53 Jak dla mnie tylko Emilia lub Apolonia. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia2705 Re: proszę o Wasze opinie!! 19.02.08, 14:16 Podobnie jak Abiela wybralabym pelna forme, a skracala do Mili lub Poli. Z tych dwoch Apolonia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmaupa Re: proszę o Wasze opinie!! IP: 163.1.80.* 19.02.08, 14:30 Tez mi sie podoba tylko z pelna forma (Emilia/Apolonia). Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: proszę o Wasze opinie!! 19.02.08, 15:18 abiela napisała: > Jak dla mnie tylko Emilia lub Apolonia. U mnie podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
niwa12 Re: proszę o Wasze opinie!! 19.02.08, 14:21 Dziękuję za opinie, nikomu się nie podobają? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lillaj Re: proszę o Wasze opinie!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.08, 14:56 Mi się podobają oba i też trudno byłoby mi zdecydowaćMimo, iż to rzeczywiście zdrobnienia to nie widzę powodu dla którego nie miałabyś tak nazwac córeczki, zwłaszcza, że są już nadawane w takich formach. Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_19 Re: proszę o Wasze opinie!! 19.02.08, 15:02 mi niestety ani jedno ani drugie nie zachwyca ale z tych dwóch wybrałabym zdecydowanie Pole, a Mile zamieniłabym na Milena (: Odpowiedz Link Zgłoś
bonkreta Re: proszę o Wasze opinie!! 19.02.08, 15:13 Nie podoba mi się żadne, brzmia dla mnie jak podwórkowe zdrobnienia. Podobnie jak poprzedniczki radziłabym wybrać któres z imion, które moze byc zdrabniane w ten sposób. Jeśli koniecznie upierac sie, ze Mila i Pola maja byc pełna forma, to moim zdaniem z tych dwóch Pola brzmi odrobine lepiej, bardziej jak imię. Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: proszę o Wasze opinie!! 19.02.08, 15:29 Dla mnie oba brzmią tak sobie, ale to tylko moje zdanie. Pola staje popularnym imieniem, Mila jest rzadkie. Pierwsze przyjęło sie już w takie skrótowej formie, w przypadku drugiego rzeczywiście mogą się pytać, a od czego to zdrobnienie i czy to aby nie kot Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: proszę o Wasze opinie!! 19.02.08, 17:04 uwielbiam MIlę jako pełną formę imienia - nigdy jako zdrobienie od Emilii . Ewentualnie od Mileny. Pola jest mi obojętne. Polecam Milę. I radzę nie przejmować się zbytnio negatywnymi opiniami Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: proszę o Wasze opinie!! 19.02.08, 19:16 to po co w ogóle pytać o jakiekolwiek? po to, żeby odsączyć tylko te pozytywne? chyba nie w tym rzecz. jak ktoś chce mieć rozeznanie, to będzie miał i pozytywne, i negatywne, trzeba się z tym liczyć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasienka Re: proszę o Wasze opinie!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.08, 17:17 Wybrałabym Milę, jest słodkie. Pola też bardzo ładne, a zdrobnienie Polcia brzmi uroczo. Ale Mila w moim odczuciu przyjemniejsze!k Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: proszę o Wasze opinie!! 19.02.08, 17:22 Imiona dobre dla dziewczynki, ale dorosla kobieta na stanowisku, może sie głupio czuć przedstawiajac sie imieniem, ktore rozmowca uzna za zdrobnienie. Trudno kazdemu tlumaczyc, ze to pełne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiara Re: proszę o Wasze opinie!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.08, 18:58 Myślę, że Pola (w 2007 roku 31 miejsce wg nadań u B. Górnego) nie będzie musiała nikomu tłumaczyć, że to pełne imię - jest znacznie bardziej "osłuchana" od Apolonii. Więc, jeżeli komuś zależy na b. rzadkim imieniu - to Apolonia, jeżeli na popularniejszym, to Pola (oba ładne). Mila nie podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
staserka Re: proszę o Wasze opinie!! 19.02.08, 19:11 oba imiona bardzo mi sie podobaja. Sama biore pod uwage Mile dla swojej corki Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: proszę o Wasze opinie!! 19.02.08, 20:15 Pytanie czy uda się przeforsować Milę jako pełne imię w USC - Polę się da, choć to błąd urzędnika (w świetle prawa), ale o Milach nie słyszałam... Ja bym wybrała Emilię i Milę jako zdrobnienie. Poza tym... jak właściwie zdrobnić Milę? Chyba tylko przymiotnikowo: Milusia, Milutka, no jeszcze Milka (kojarzy mi się z czekoladą...) Pełne imiona mają więcej zdrobnień, a dla mnie to plus. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: proszę o Wasze opinie!! 19.02.08, 23:09 Z tych dwóch wybrałabym Apolonię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martuszkaw Re: proszę o Wasze opinie!! IP: *.chello.pl 19.02.08, 23:21 Z tych dwóch wybrałabym Polę, ale zaznaczam, że nie mnie zachwyca wcale. Mila w moim odczuciu to jest morska lub lądowa - jako imię brzmi dziwnie. Pozdrawiam Marta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasienka Re: proszę o Wasze opinie!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.08, 20:04 Gość portalu: martuszkaw napisał(a): Mila w > moim odczuciu to jest morska lub lądowa - A Pola to są pełne zboża - A Anita to a ni ta ani tamta - A Apolonia to A polonia gdzie się podziała? Można by tak ciągnąć, tylko w sumie po co? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: proszę o Wasze opinie!! 22.02.08, 01:01 Dla mnie i Mila, i Pola to zdrobnienia. Wybralabym dla Mili ktoras z pelnych form, ktore sugerowano powyzej, a dla Poli - Poliksene. Odpowiedz Link Zgłoś
niwa12 Re: proszę o Wasze opinie!! 22.02.08, 14:41 Wątek się rozrósł, a w połowie nie dotyczy sprawy imienia. No i mam problem. Przeglądałam różne spisy imion i do żadnego nie jestem przekonana. Wasze opinie na nie, mimo, że nie muszę się z nimi zgadzać, dały mi do myślenia. Moja córka będzie w życiu wśród ludzi, nie chcę, żeby kwestia jej imienia, i odbioru jego przez innych, był dla niej problemem. Albo imię mi się nie podoba, albo mam z nim jakieś niespecjalne skojarzenia, albo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: proszę o Wasze opinie!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.08, 15:42 Polecam Polę, proste, przyjemne imię w formie Polcia dla dziewczynki i Pola dla dorosłej kobiety. A co do nadawania imion, wyboru i podobania się, to musisz liczyć się z tym, że zawsze znajdą się osoby którym będą się podobały i takie którym nie bądą się podobały Twoje wybory dotyczące tej kwestii, nawet jeśli powiedzmy zdecydujesz się np. na Anię. I jeśli chcesz mieć Polę to nie nadawaj dziecku imienia Paulina czy też innych odpowiedników(dla mnie kompletny brak związku). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: didi Re: proszę o Wasze opinie!! IP: *.chello.pl 25.02.08, 18:49 Pola to takie szlachetne i eleganckie imię...popieram jak najbardziej...Oryginalne,ale nie przesadzone...)) Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: proszę o Wasze opinie!! 26.02.08, 12:11 Niwa ! Nie sądzę , zeby Twoja córka miała problem ze swoim imieniem. Na szczęście ludzie są coraz bardziej otwarci na to co nowe i pewna jestem ze za 7 lat gdy Twoja córka pójdzie do szkoły imię MILA nikogo nie zdziwi. Skoro dzieci nazywają się w tej chwili Kuba zamiast Jakub czy Iza zamiast Izabela , to dlaczego Mila mialaby stanowić jakiś problem dla kogokolwiek ?? Nie jest to "ALPHONSINE " czy ARNAUDE , żeby Twoja córka miała jakies problemy w urzędach czy w szkole. To bardzo fajna , prosta MILA. Zrobisz jak zechcesz, ale jestem przekonana , że nie masz czego się obawiać. A jesli ktoś się zdziwi, czy skrzywi ... to co z tego ? Przecież nie dogodzisz każdemu , gusta są różne - mnie się na przykład wogóle nie podoba mega popularna Julia - a tyle osób ją nadaje - i co ?? Odpowiedz Link Zgłoś
ninotshka Re: proszę o Wasze opinie!! 26.02.08, 16:20 z tych dwoch zdecydowanie Mila jest bardzo przyjemna w odbiorze - jesli rozwazasz to jako zdrobnienie to pelna wersje polecam Kamila (moja mlodsza siostra wlasnie jak byla mala kazala mowic o sobie Mila albo Misia - od Kamisia) a poza tym nie jestem fanka zdrobnien - lubie imie takie jakie jest, wiec dla mnie zdrobnienia imion nie sa wazne bo moje dzieci beda nazywane pelnymi imionami Odpowiedz Link Zgłoś
awatarka Re: proszę o Wasze opinie!! 26.02.08, 19:43 Podoba mi się Pola, Mila trochę mniej. Nasi znajomi mają Polę, gdyby nie to, rozważałabym to imię dla dziecka, którego oczekujemy. Uważam,że krótkie, proste i nowoczesne (lub reaktywowane) imiona brzmią bardzo fajnie, w tej chwili coraz więcej sie takich pojawia, więc w przyszłości nikt nie będzie się im się dziwił. Sądzę, że archaicznie będą właśnie brzmieć takie, które nosi nasze pokolenie. Wśród koleżanek mojego synka w przedszkolu nie ma już Monik, Magdalen, Karolin, Kaś, Marzen. Nie nadajemy tez imion naszych rodziców np. Danuta, Grazyna, Teresa, Jerzy, Zygmunt. Wracają natomiast imiona naszych dziadków lub pojawiają sie nowe. Co pokolenie to wymiana, takie są moje spostrzeżenia, może się mylę, w każdym razie im częściej przeglądam nasze forumowe rankingi, tym bardziej podobają mi się imiona, które wcześniej uważałam za wymyślne i dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewelina Re: proszę o Wasze opinie!! IP: *.centertel.pl 08.03.08, 12:37 bardziej podoba mi się Pola może dlatego że moja córka ma na imie Paula podobne imiona Odpowiedz Link Zgłoś