olianka 15.03.08, 18:55 Co myślicie o tym imieniu? Mnie się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martuszkaw Re: Soter 15.03.08, 19:26 Mnie kojarzy się bardziej z przydomkiem niż imieniem. W dynastii Ptolemeuszów lubowano się w przydomkach określających uczucia rodzinne stąd też np. Ptolemeusz Filadelfos. Soter o ile dobrze kojarzę oznacza _ kochający siostrę. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Soter 15.03.08, 19:27 Kojarzy się z rozpustnym Sociem ze "Wspomnień cyklisty" Prusa i sympatycznym grafomanem Soterem Rozbickim. Na ucho brzmi za bardzo podobnie do setera... Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Soter 09.09.20, 16:38 minerwamcg napisała: > Kojarzy się z rozpustnym Sociem ze "Wspomnień cyklisty" Prusa W "Kłopotach babuni" też jest Soter Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leelee Re: Soter IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.08, 23:40 Pierwszy krol Starozytnego Egiptu to Soter. Z tego co wiem oznacza_zbawiciel. Ostatnia z liter akrostychu I CH TH Y S oznacza wlasnie Soter, co tlumaczy sie zbawiciel. Osobiscie nie podoba mi sie. Faktycznie brzmi podobnie jak seter, albo jakies blizej nieokreslone urzadzenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolmadakia Re: Soter IP: *.adsl.inetia.pl 17.03.08, 10:48 Poprzedniczka ma rację.Po grecku-zbawiciel.Przydomek Chrystusa i jako taki niezbyt się nadaje na imię....chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
veranillo Re: Soter 13.08.08, 16:21 Interesujące, ale nadać bym się nie odważyła. Mam wrażenie, że czytałam kiedyś wywiad z jakimś panem Soterem, ale gdzie - nie pomnę... Odpowiedz Link Zgłoś