ewa154 03.09.03, 08:45 Co powiecie o imieniu Lars dla chlopca? Jest to skandynawski odpowiednik Wawrzyńca (Wawrzyniec mi sie nie podoba). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agata_edziecko Re: LARS - imię dla chlopca 03.09.03, 16:45 Pytanie brzmi: w jakim kraju? W Polsce i przy polskim nazwisku nie nadałabym dziecku tego imienia. Abstrahując natomiast od kraju, to imię wydaje mi się takie sztywne, facet noszący je "wygląda" mi na chłodnego, oschłego, bez polotu. Oczywiście to tylko skojarzenia z brzmieniem tego imienia, nie znam nikogo o tym imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
riitta Re: LARS - imię dla chlopca 03.09.03, 19:05 He,he, to ci dopiero. To imie NORWESKIE!Bardzo tutaj typowe jakis czas temu, teraz raczej niezbyt czesto rodzice daja to imie dzieciom... Ja je kojarze z nudnymi starszymi panami, ale to moje prywatne doswiadczenie... W Polsce chyba tak bym syna nie nazwala. Moje dzieci urodzone w Norwegii maja imiona uniwersalne... czyli takie, ktore sa w obu jezykach! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
ula1001 Re: LARS - imię dla chlopca 03.09.03, 19:48 Niestety mnie tez nie bardzo sie podoba, nawet nie brzmi jak imie... Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: LARS - imię dla chlopca 03.09.03, 19:58 Imie LARS pochodzi od LAURENTIUS i w takiej formie wystepowalo w Szwecji od roku 1100,okolo roku 1500 zaczeto uzywac skroconej formy LARS.Laurentius oznacza "uwienczony laurami".Imie Lars bylo popularne w latach 1940-50- 60,obecnie imie to jest bardzo malo uzywane.Zdrobnienie:LASSE.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: LARS - imię dla chlopca 04.09.03, 11:10 Czesc ! Tu w Niemczech teraz czesto slyszy sie to imie podobnie jak Nils.Ale sama niewiem czy mi sie podoba czy nie. Takie sobie.Ja mieszka 12 km od granicy holenderskiej i tu ludzie bardzo lubia skandynawskie imiona.Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś
aga305 Re: LARS - imię dla chlopca 12.09.03, 08:05 Dla mnie też brzmi jakoś sztucznie i kojarzy sie z Lapsem. A znając pomysłowość dzieci to tak mogą go później nazywać na podwórku lepiej to dziecku zaoszczędzić. Pozrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
corecki Re: LARS - imię dla chlopca 04.09.03, 13:02 Znam jednego Larsa i niestety to fakt a nie tylko wyobraźnia - jest starszym, mało żywym panem. Ale człowiek człowiekowi nie równy i może jeśli nazwiesz swego synka tym imieniem to On będzie słodziutkim małym Larsikiem a na starość dystyngowanym, przystojnym mężczyzną. Jeśli o mnie idzie nie nadałabym tego imienia swojemu synkowi. Pozdrawiam i życzę owocnych decyzji - Agnieszka i 26 tyg. Bąbel w brzuszku. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa154 Re: LARS - imię dla chlopca 23.09.03, 12:35 Hmm, Czy na prawde to imie się wam nie podoba? Widze same negatywne opinie. Mnie się ono bardzo podoba. Syn moich znajomych ma tak na imię, z tym tylko, że oni mieszkają w Niemczech. Ja chciałabym nadać mojemu dziecku (jeszcze nie znam płci) jakieś oryginalne imię i nie- modne w danym okresie. Zanim zaszłam w ciąże byłam zdecydowana, że jesli będę miała syna, bedzie to Lars. Gdy w końcu w moim brzuszku siedzi moje maleństwo, pojawiły się wątpliwości. Dlatego zapytałam was o opinię. Muszę to przemyśleć. Odpowiedz Link Zgłoś