gabrysia5 08.04.08, 00:10 Tak miała miec na imie moja córka, ale mąż stwierdził,że nie wie jak to zrobnić i jest inaczej.A wy co sadzicie?Wydumane?ładne?Brzydkie? Dziwne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eluch_a Re: Galadriela? Ładnie? 08.04.08, 01:21 Dla mnie wydumane. Rozumiem fascynację literacką w 100%, ale jako imie dla dziecka... nie! Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Galadriela? Ładnie? 08.04.08, 08:25 no właśnie, nie wydziwiajmy. imię śliczne, szkoda tylko, że go nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_turkus Re: Galadriela? Ładnie? 08.04.08, 08:30 trudne do zapamiętania. kojarzy mi się i z galą (nazwa sklepu budowlanego w moim mieście) i arielą (niefortunne, "proszkowe" imię). co do skrótów przyszły mi do głowy dwa: galunia lub adrielka. jedyne co ładne w tym imieniu to brzmienie. według mnie pasuje wyłącznie do świata elfów. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Galadriela? Ładnie? 08.04.08, 09:47 Mnie sie podoba, ale chyba zabrakloby mi odwagi nadac je na pierwsze, ale na drugie czemu nie. Taka np. Ida Galadriela brzmi niezle. Mam ten sam problem z Berengarią. Podoba mi sie zabojczo, ale odwagi brak Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Galadriela? Ładnie? 08.04.08, 10:01 Pewnie, że ładnie, ale tylko w Śródziemiu. Odpowiedz Link Zgłoś
bluejanet Re: Galadriela? Ładnie? 08.04.08, 10:06 Bardzo mi sie podoba. Skojarzenie mile. W koncu Grazyny kiedys tez nie bylo - i jest bo wieszcz wymyslil. Na marginesie: jakbym miala dziewczynke powaznym kandydatem na drugie byla Yennefer Odpowiedz Link Zgłoś
paulina.galli Re: Galadriela? Ładnie? 08.04.08, 10:32 Nie podoba Trudne do wymówienia, dla mnie - potwornie wydumane (no i pierwsze skojarzenie - galaretka) Odpowiedz Link Zgłoś
paulina.galli Re: Galadriela? Ładnie? 08.04.08, 10:33 duzo ladniejsze i w podobnej "melodi" - Gabryiella Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Galadriela? Ładnie? 08.04.08, 12:58 paulina.galli napisała: > duzo ladniejsze i w podobnej "melodi" - Gabryiella Miałaś chyba na myśli Gabrielę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabrysia5 Re: Galadriela? Ładnie? IP: *.echostar.pl 08.04.08, 13:43 To imie znalzłam w kalendarzu jak jeszcze nie byłam mężatką , haha tak na przyszłość, jakby co.Mnie sie strasznie podoba, ale co tam to nie tylko moje dziecko.Córeczka ma na imie Gabriela Joanna.Takie zestawienie wam sie podoba?Mnie tak i mężowi też. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Galadriela? Ładnie? 08.04.08, 15:40 Wydumane, brzydkie i dziwne. Chociaż mogło być gorzej- Arwena... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Galadriela? Ładnie? 08.04.08, 17:29 Mnie się podoba zabójczo i od zawsze - ale ściśle teoretycznie. W odróżnieniu od Berengarii, na którą mogłabym się zdecydować, gdyby mi pasowała do nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
kkatarynka Re: Galadriela? Ładnie? 08.04.08, 22:22 Bardzo ladne. Podoba mi. Nie mam zadnych przyziemnych kojarzen w przeciwienstwie do poprzedniczek. Sliczne imie dla malej efki Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Galadriela? Ładnie? 09.04.08, 16:13 Dla elfki - jak najbardziej Mam jednak wszelkie powody sądzić, że większość potencjalnych rodziców, którzy rozmawiają na tym forum, to ludzie... no dobrze, znam też bywającą tutaj kobitkę-hobbitkę )) Dla ludzkiej dziewczynki imię jest nieodpowiednie z kilku powodów: 1. Może sprawiać kłopoty w wymowie 2. Jest zbyt wymyślne 3. Jednoznacznie zdradza fascynacje literackie rodziców (nawet jeśli imię zostało nadane z innych powodów niż tolkienobzik 4. Kojarzy się z konkretną postacią o konkretnym wyglądzie... jeśli nie jesteśmy wysokimi blondynami o anorektycznej urodzie, małe są szanse, żeby naszym dzieciom pasowały elfie imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Galadriela? Ładnie? 09.04.08, 18:20 Galadriela moim zdaniem jest posągową brunetką. Ale ja specjalnie filmu nie oglądałam, żeby nie psuć sobie własnych wyobrażeń na temat bohaterów Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Galadriela? Ładnie? 09.04.08, 18:53 No ba, ale niezależnie od filmu istnieje przecież dość precyzyjny opis u Tolkiena I Gimli, przechowujący ze czcią podarowane sobie trzy z ł o t e włosy... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Galadriela? Ładnie? 09.04.08, 18:59 Widocznie nie przyuważyłam tegoż w trakcie siedmiu mniej więcej lektur Trylogii - uskutecznionych do 12 roku życia... ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
julia78 Re: Galadriela? Ładnie? 09.04.08, 20:30 > Dla ludzkiej dziewczynki imię jest nieodpowiednie z kilku powodów: > 1. Może sprawiać kłopoty w wymowie > 2. Jest zbyt wymyślne > 3. Jednoznacznie zdradza fascynacje literackie rodziców (nawet jeśli imię > zostało nadane z innych powodów niż tolkienobzik > 4. Kojarzy się z konkretną postacią o konkretnym wyglądzie... jeśli nie jesteśm > y > wysokimi blondynami o anorektycznej urodzie, małe są szanse, żeby naszym > dzieciom pasowały elfie imiona. Idealne podsumowanie Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Ładne, tylko niepraktyczne 09.04.08, 23:13 minerwamcg napisała: > 1. Może sprawiać kłopoty w wymowie > 2. Jest zbyt wymyślne > 3. Jednoznacznie zdradza fascynacje literackie > 4. Kojarzy się z konkretną postacią 5. W pełnej formie bardzo poważne, a zdrobnień sensownych nie ma. 6. Zważywszy (1) i (5), dziewczę w grupie rówieśniczej na bank będzie funkcjonowało jako Galareta. Odpowiedz Link Zgłoś
ninotshka Re: Galadriela? Ładnie? 09.04.08, 16:03 podoba mi sie i odziwo choc jestem fanka LOTR wcale nie kojarzy mi sie basniowo, literacko tylko wlasnie cos jak Gabriela - po prostu normalne imie a zdrabnialabym Galadrielka Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Galadriela? Ładnie? 09.04.08, 16:33 Jako imię literackie - piękne. Jako codzienne, już gorzej, chociażby z giętkością języka przy wymowie Odpowiedz Link Zgłoś
gabrysia5 Re: :-))))))))))))))))))))))) 10.04.08, 00:11 Może was zadziwię i wyjde na nieuka, ale ja pojęcia nie mam o jakiej wy postaci literackiej piszecie(?).Imie znalazłam w kalendarzu, co prawda w jednym i w zadnym innym juz nigdy jak jeszcze nawet w planach dziecię nie było, ba miałam gdzieś z, hmmmm 17-18 lat, a teraz ma 30, wiec dawno.Ale ok.Jak już pisałam stanęło na Gabriela Joanna i tak już funkcjonuje przez 22 m-ce .Imę Galadriela mi sie nadal podoba, ale z perspektywy czasu chyba bym tak dziecka nie nazwała, a zdrobnienie? Gala, Galusia, Galadrielka, Dusia itp.Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: :-))))))))))))))))))))))) 10.04.08, 00:28 > Może was zadziwię i wyjde na nieuka, ale ja pojęcia nie mam o jakiej > wy postaci literackiej piszecie(?) O królowej elfów z Lothlorien, bohaterce powieści J.R.R. Tolkiena "Władca Pierścieni". Odpowiedz Link Zgłoś
gabrysia5 Re: :-))))))))))))))))))))))) 10.04.08, 00:39 Hej , no tyle to sobie doczytałam z powyższych postów.Pisząc :pojęcia nie mam ...."miałam na myśli,że imię nie wzięło się tej powieści , bo jej po prostu nie znam.Papatki. Odpowiedz Link Zgłoś