maxxfrau 12.05.08, 10:20 Mam corke o imienou Hania i strasznie mnie denerwuje jak ciągle jest mylona z Ania. Wiem, że to imiona podobnie brzmiące ale jednak to dwa odrebne imiona. Czy wasze Hanki też sa nazywane Ankami? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ingutka Re: kłopot z Hanią 12.05.08, 10:48 Moja nie jest. Hania to Hania. Czasem, ale rzadko, ktoś niedosłyszy i pomyśli, że to Ania, ale raczej panie w średnim wieku się cieszą, że to Hania, jak one same albo ich przyjaciółki. Dużo osób mówi, że Hania pięknie się nazywa. pozdrowienia dla Twojej Hani! Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: kłopot z Hanią 12.05.08, 10:54 Osobiscie spotykalam sie z maniera nazywania Anien Haniami (np. corka sasiadki mojej babci - wynikalao to stad, ze ksiadz odmowil ochrzczenia jej jako Hanny, bo to rzekomo po niemeicku, wiec oficjalnie byla Anna, ale wszyscy zawsze mowili do niej Hania)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: kłopot z Hanią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 12:05 Mam siostrzenicę Hanie i wsród najbliższych nikt nie myli jej z Anią ale spotkałam się z tym, że ktoś do niej zwracał się Aniu. Też mnie to denerwuje bo Hania to Hania i dużo bardziej podoba mi się od Ani. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_turkus Re: kłopot z Hanią 12.05.08, 13:33 u mnie w rodzinie obie moje ciocie anny (obie po 50tce) są nazywane właśnie haniami (właściwie jedna jest hanią druga hanką dla odróżnienia). inna ciocia - jadwiga nazywana jest jagodą, a jej mąż jerzy - jaśkiem. przez całe dzieciństwo żyłam w nieświadomości jak naprawdę mają na imię. obłęd. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: kłopot z Hanią 12.05.08, 13:38 Moja Ciocia Jadwiga Jagoda byla tylko dla wujka. Ostatnio spotkalam sie ze zdrobnieniem Jadzka (z dz wymawianym ekstremalnie miekko jak c) wlasnie Jagody... Odpowiedz Link Zgłoś
maxxfrau Re: kłopot z Hanią 12.05.08, 14:40 spotkalam sie wielokrotnie z tym, ze ania byla nazywana Hania. Ale nie wiedzialam, ze to dziala rowniez w drugą strone. Gdyby chociaz Ania mi sie podobalo ale mi sie nie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
manarai Re: kłopot z Hanią 12.05.08, 16:47 Ja też spotkałam się ze zjawiskiem odwrotnym. Moja mama, Anna, dla całej najbliższej rodziny zawsze była Hanią. Moim zdaniem problem wynika z tak dużej różnicy w skali popularności tych imion - wielu ludzi po prostu nie jest świadomych, że to odrębne imiona. A może po prostu nie słyszą tego H na początku, może to nie chodzi o świadome mylenie? A tak gwoli porządku: Anna i Hanna są imionami o tyle odrębnymi, o ile odrębne są dwa równoprawne spolszczenia tego samego imienia hebrajskiego. Podobieństwo jest nie tylko brzmieniowe, ale też przede wszystkim na poziomie etymologicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilija Re: kłopot z Hanią IP: *.lublin.mm.pl 12.05.08, 20:51 Ja znam odwrotny przypadek. Mam kuzynkę Anię na którą nieliczni wołali Hanka. Bardzo tego nie lubiła bo w rodzinie miałyśmy ciotkę Hankę, osobę nieszczególnej urody Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: kłopot z Hanią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 22:09 Moja kuzynka, dziś już 35 letnia Hanka od zawsze była zła że rodzice tak jej dali na imię, bo prawie za każdym razem jak się przedstawiała to musiała poprawiać innych że nie jest Anną tylko Hanną. A najgorzej było zawsze przez telefon, bo prawie nikt nie dosłyszał tego "h" przez anną. I gwoli ścisłości dodam że kuzynka nie ma wady wymowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: kłopot z Hanią IP: 62.69.217.* 13.05.08, 12:51 moja mama ma na imię Hania, a sporo osób woła na nią właśnie Ania. ale nie przez pomyłkę, czy niedoslyszenie tylko takie zdrobnienie funkcjonuje, nie wiem czemu. dawno temu ksiądz odmówił ochrzczenia jej jako Hanny, bo stwierdził, że Hanna to jakieś pogańskie i germańskie imię, chociaż to z hebrajskiego pochodzi. no i "kościołowo" jest Anna, a w cywilnych dokumentach wszędzie jest Hanna. swoją drogą, śliczne imię dla dziewczynki Hania, Hanusia, Hanuś, Hanula, Hanka, Haneczka... jeśli miałabym córkę to byłaby mała Hania, ale wszystko wskazuje na to, że będzie chłopak. a dla chłopaka to ja kompletnie nie mam żadnego pomysłu na imię Odpowiedz Link Zgłoś
blue_ice1 Re: kłopot z Hanią 18.05.08, 20:37 Moj s.p. dziadek do konca swego zycia upieral sie ,ze jestem Ania a nie Hania, nie pomagalo,ze pokazalam kiedys nawet swiadectwo chrztu) Twierdzil ze to pomylka,tzw. literowka. Konsekwentny czlowiek!) Hania. Odpowiedz Link Zgłoś