mimika124 14.06.08, 20:39 jak zdrobniale mówicie do swoich pociech? ja chce by nasza córcia zostsła helenką ale zastanawiam sie nad zdrobniała formą imienia? Czy do malutkiej istotki wypada mówić Hela.Helcia,Helka? bo do nastolatki mozna np.Lena... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aedo Re: Do mam Helenek:)) 14.06.08, 20:43 Hej! Ja wprawdzie nie jestem mamą Helenki, ale miałam koleżankę o tym imieniu i wszyscy mówili do niej właśnie Helenka A Hela jak najbardziej wypada mówić Odpowiedz Link Zgłoś
mimika124 Helenka i już!!! 20.06.08, 07:54 rodzina jakos przełknęła nasz wybór a i znajomi powoli sie oswajają. chociaz dziwie się że w ogóle muszą) bo Helenka jest cuuuuuuuuuuuuudnym imieniem dla córci i jak fika w brzuchu gdy tak Ją tytułuję) Odpowiedz Link Zgłoś
mimika124 Re: Do mam Helenek:)) 14.06.08, 21:41 mogą zabrać głos mamy Nie - Helenek) by wyrazić swoja opinie) Odpowiedz Link Zgłoś
ilianna Re: Do mam Helenek:)) 14.06.08, 21:49 A czemu mała nie może być Leną czy też Lenką? Helenka też brzmi fajnie. Helusia, Lusia, Helcia, Leniątko, Helątko i milion innych form. Ale najczęściej takie zdrobnienia wychodzą "w praniu". Tak naturalnie, kiedy dziecko się już urodzi. Nie każda Helena może być Lenką, do niektórych lepiej będzie pasować Helcia czy jeszcze coś innego . Odpowiedz Link Zgłoś
mimika124 Re: Do mam Helenek:)) 14.06.08, 21:56 Helątko - powaliło męża na kolana) rewelacja!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
j_aga Re: Do mam Helenek:)) 14.06.08, 21:55 Moja córka jest : Helą, Helką, Helenką, Helcią, Helusią , Lusią, a bywa także Heleną. Najczęściej jest Helą. Teraz ma 3 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
mimika124 Re: Do mam Helenek:)) 14.06.08, 21:59 Mnie tez się wersja Heli podoba bardzo)ale nie wpadłam, ze mozna mówić Lusia) a czytałaś propozycję - Helątko z postu wczesniejszego - mąż się rozkochał) Odpowiedz Link Zgłoś
j_aga Re: Do mam Helenek:)) 20.06.08, 09:40 Mam wrażenie, że to jest bardzo wdzięczne imie do zdrabniania i zdrobnienia same przychodzą do głowy A teraz podoba nam się imie, które praktycznie bardo trudno zdrobnić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: essi Re: Do mam Helenek:)) IP: *.smrw.lodz.pl 14.06.08, 22:57 a mi się podoba zdrobnienie Hesia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iryska Re: Do mam Helenek:)) IP: *.as.kn.pl 14.06.08, 23:33 czy Hesia nie jest zdrobnieniem od imienia Hersylia? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Do mam Helenek:)) 15.06.08, 00:57 Hersylia jest raczej imieniem na tyle rzadkim, że nie ma utartego zdrobnienia, ale Hesia może być zdrobnieniem od niej jak najbardziej. Spotkałam się ze zdrobnieniem Hesia jedynie od Heleny (ale też i nie znam żadnej Hersylii). Odpowiedz Link Zgłoś
woi.mi Re: Do mam Helenek:)) 22.06.08, 10:38 Nie spotkałaś się ze zdrobnieniem Hesia od Haliny- Poświatowska przecież.Polecam książki o niej. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Do mam Helenek:)) 14.06.08, 23:44 Ja tez przed porodem myslalam, ze moja corka bedzie tylko Helena lub Helenką, a jest tez: Helą, Helenią, Helusią, Helunią, Hel, Heleniątkiem, Helutkiem itd. Mozliwosci mnostwo. Sama o sobie mowi Hela lub Helenka. Odpowiedz Link Zgłoś
mimika124 Re: Do mam Helenek:)) 16.06.08, 10:20 decyzj zapadła - Helenka i juz) dziekuje Wam,ale rodzina i znajomi ogólnie stwierdzili - beeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee( a po opisaniu im mozliwości zdrobnień( wg mnie i męża rewelacyjnych!!!), jakie mi tu podałyście - wszyscy mówią że są smieszne itd. ale co tam to bedzie nasza Helena, Helenka, Hela, Helcia,Helka,Helątko,Helutek, Helusia, Helunia) Odpowiedz Link Zgłoś
aedo Re: Do mam Helenek:)) 16.06.08, 13:08 Nie przejmuj się. Znajomi się przyzwyczają i za kilka miesięcy to będzie dla nich całkiem normalne, że jest Helenka. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Do mam Helenek:)) 16.06.08, 18:52 Nie wierzę, żeby znajomi nie zmienili zdania Mam w rodzinie kilkuletnia Helenkę - Hesię, i jest to najbardziej urocza i elegancka młoda dama na świecie Odpowiedz Link Zgłoś
chadzynka Re: Do mam Helenek:)) 16.06.08, 23:59 Gratuluję wyboru ślicznego imienia . Znajomi i rodzina przyzwyczają się, a to Wam ma się podobać imię Waszego dziecka. Ja nie chciałam żeby ktoś wpływał na naszą decyzję dlatego dopiero po narodzinach córki oznajmiliśmy jak ma na imię. Odpowiedz Link Zgłoś
marlies80 Re: Do mam Helenek:)) 29.06.08, 14:34 to mnie własnie najbardziej dziwi - że tu na forum wszyscy wypowiadają się o imieniu Helena pozytywnie, podczas gdy rodzina i znajomi krzywią się na to imię, kiedy słyszą, że chcemy tak nazwać córeczkę.... tak samo jest w moim przypadku Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Do mam Helenek:)) 29.06.08, 14:37 Hm, moge Ci tylko powiedziec, ze jak sie urodzila w mojej rodzinie Helenka, zareagowalam entuzjastycznie Zerknij w statystyki warszawskie, ktore jakis czas temu przedstawilam - Helena znajdzie sie tam wcale wysoko, co oznacza, ze jest wystarczajaco duzo ludzi, ktorzy nie dosc, ze lubia to imie, to lubia je na tyle, ze decyduja sie na jego nadanie dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
j_aga Re: Do mam Helenek:)) 30.06.08, 09:18 Powiem szczerze, że nie spotkałam się z żadną negatywną ani nawet sceptyczna reakcją, ani teraz ani jak byłam w ciąży. Zawsze słyszymy, że takie ładne imie, jak ładnie itp. Inaczej było przy synu i teraz przy wybieraniu imienia dla kolejnej córy. Często słysze różne obiekcje. Odpowiedz Link Zgłoś
mimika124 dziękuję:)) 17.06.08, 00:39 dzięki za wpisy i rady) już mam w głowie 1000 form jakie będę używała mówiąc do córci) a zakochana jestem w "wersji" -HELĄTKO) Odpowiedz Link Zgłoś
ciazowapani hej 17.06.08, 12:09 hej ja ostanio dowiedzialam sie ze bedzie corka wiec imie trzeba wybrac i wlasnie zastanawiam sie nad helenka te wasze wszystkie zdrobnienia sa super takie lukropwane pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marlies80 Nel 21.06.08, 23:37 planujemy dać córeczce na imię Helena a zdrabniać Nel. A co wy myślicie, czy waszym zdaniem zdrobnienie Nel pasuje do imienia Helena? Odpowiedz Link Zgłoś
chadzynka Re: Nel 21.06.08, 23:51 szczerze? według mnie nie, mi się podobają zdrobnienia w których występuje pierwsza część imienia, więc wszelkie Leny, Nele i inne odpadają, ale to oczywiście rzecz gustu Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nel 22.06.08, 10:02 marlies80 napisała: > planujemy dać córeczce na imię Helena a zdrabniać Nel. > A co wy myślicie, czy waszym zdaniem zdrobnienie Nel pasuje do > imienia Helena? Nel to bardzo klasyczne zdrobnienie Heleny, nie ma się co nad tym w ogóle zastanawiać www.behindthename.com/name/nell Odpowiedz Link Zgłoś
mimika124 Re: Nel 22.06.08, 10:12 ja raczej tak nie bedę zdrabniać ale kwestia gustu) oj to widze, ze helenki rosna w sile?) Odpowiedz Link Zgłoś
woi.mi Re: Nel 22.06.08, 10:40 Moja kuzynka była Heleną i zmieniła sobie urzędowo jak dorosła na Lenę. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Nel 22.06.08, 13:44 Do imienia jest ok, ale niekoniecznie bedzie pasowac do dizecka. Dla mnie Nel jest dobre dla lagodnej, delikatnej dziewczecej dziewczynki. Moja Helena jest czesto nazywana Hel, bo maly diabelek z niej. Z delikatna i spokojna dziewczynka nie ma nic wspolnego. Nel skierowane do niej nie przeszloby mi przez gardlo. Odpowiedz Link Zgłoś
mantrobus Re: Do mam Helenek:)) 29.06.08, 22:00 A ja jestem mama Helen..(zamieszkala w UK) Zrecznie, krotko, miedzynarodowo i dziewczeco. Mowie do niej Helenko, maz i jego rodzina-Helen. Helenka to sliczne imie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marlies80 Re: Do mam Helenek:)) 29.06.08, 22:25 to bardzo ciekawe, bo ja też mieszkam w UK i tez własnie mam zamiar dać na imię coreczce Helenka -Helen (dlatego tak interesuje mnie ten watek) !!!! Helena w Polsce czasem postrzegana jest jako imię modne w przeszłosci - czy tu w UK też jest to imię raczej starodawne? Odpowiedz Link Zgłoś