Dodaj do ulubionych

Julianna i ...

11.07.08, 21:08
Witam. We wrześniu razem z mężem ponownie zostaniemy rodzicami dziewczynki. O ile przy Juliance problemu z wyborem nie było, o tyle teraz mamy pewne wątpliwości. Mąż chciałby imię krótkie, ja wolałabym coś dłuższego, z racji krótkiego nazwiska. Poza tym dłuższe imiona zawsze mi się podobały. Proponowałam Floriannę, ale nie wiem czy nie jest zbyt podobna do Julianny. Ślubny zaproponował Różę ale ja zdołałam przekonać go do Rozalii - niestety kilka tygodni temu bliska koleżanka takową urodziła. I teraz już zupełnie nie wiem. Niby mamy jeszcze trochę czasu, ale nie chciałabym wymyślać imienia na porodówce. Pozdrawiam i proszę o pomoc.

Julianna (13.03.2006)
Obserwuj wątek
    • kaskahh Re: Julianna i ... 11.07.08, 21:13
      Lilianna...
      Hanna
    • abiela Re: Julianna i ... 11.07.08, 21:23
      Florianna faktycznie troszkę do Julianny podobna. A co powiecie na Florentynę?
      Proponuję jeszcze Klementynę, Hiacyntę.
    • Gość: essi Re: Julianna i ... IP: *.smrw.lodz.pl 11.07.08, 21:29
      najbardziej podoba mi sie RóżasmileFlorianna zbyt podobna moim zdaniem.
      a moze:
      Melania
      Klara
      Marcelina
      Berenika
      Anastazja
      • julianka06 Re: Julianna i ... 12.07.08, 09:12
        Marcelinka jest godna przedyskutowania z mężem. Bardzo dziękuję i czekam na dalsze propozycje. Pozdrawiam smile
        • dzieciuszek Re: Julianna i ... Apolonia? n/t 12.07.08, 15:05

• aedo Re: Julianna i ... 12.07.08, 15:58
      Berenika, Kamelia, Kornelia, Liliana.
      • nastka_19 Re: Julianna i ... 12.07.08, 17:17
        hi hi ta ja zaproponuję Oktawie smiledołączę sie też do propozycji imienia Apolonia smile
        no i jeszcze Lilianna, Kornelia, Anastazja, z krótszych Liwia, Emma, smile
        • julianka06 Re: Julianna i ... 12.07.08, 19:34
          Mąż wstępnie zgodził się na Marcelinę, co mnie ogromnie zdziwiło, więc kuję żelazo póki gorące smile Z innych propozycji Oktawia i Kamelia przypadły mi do gustu. Liliannę też lubię, ale obawiam się o zbyt duże podobieństwo między imionami sióstr. Pozdrawiam smile
          • nastka_19 Re: Julianna i ... 12.07.08, 22:12
            jak najbardziej jestem za Oktusią smile
            • julianka06 do nastka_19 12.07.08, 23:59
              Można wiedzieć jak zdrabniacie imię Waszej córci? Pozdrawiam smile
              • nastka_19 Re: do julianka06 13.07.08, 13:04
                najczęściej mówimy po prostu Oktawia smile imię podoba nam się w pełnym brzmieniu,
                często tez nie mająca nic wspólnego z Oktawia Apolonia bo nasz córeczka to
                prawdziwe dziecko słońca smile a zdrobnienia naszej córeczki to: Okcia, Oktanka,
                Oktusia, Okta ,Tusia (Okta i Tusia tak sama na sobie mówi ), Oktawusia, Tunia,
                Oktanusia, Oktana, Niusia smile
                • julianka06 Oktawia czy Marcelina? 13.07.08, 18:07
                  Oktawia coraz bardziej zaczyna mi się podobać. Nawet ślubny za bardzo nie protestuje. Ale cały czas jeszcze ta Marcelina chodzi mi po głowie. Teraz nie wiem, które lepsze. Pomóżcie smile
                  • ariana1 Marcelina 13.07.08, 18:22

• Gość: essi Re: Oktawia czy Marcelina? IP: *.smrw.lodz.pl 13.07.08, 20:30
                    głos na Marcysięsmile
                    • nastka_19 Re: Oktawia czy Marcelina? 13.07.08, 21:02
                      z wiadomej przyczyny jak najbardziej za Oktusia smile
                  • aedo Marcelina 14.07.08, 07:35

• lumja Re: Marcelina 14.07.08, 09:08
                      jestem za Marceliną
                      • Gość: ariella Re: Marcelina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.08, 19:03
                        Marcjanna, Marianna, Rozanna (jest takie? sama nie wiem, ale pasuje do
                        Julianny, mezowi by sie podobalo, mozna skracac jak Roza)
                        pozdr
                        • Gość: Iryska Re: Marcelina IP: *.as.kn.pl 14.07.08, 19:41
                          Jestem za Rozanną (oczywiście, ze jest takie imię).
                        • julianka06 Marcjanna? Rozanna? 15.07.08, 14:34
                          Marcjanna - bardzo fajna, podobnie jak Rozanna. Wprawdzie ta druga jest podobna do Rozalii ale ważne że nie taka sama. Obawiam się tylko, czy przez końcówkę -anna imiona sióstr nie będą zbyt podobne. Ale te dwie propozycje przedstawię zaraz mężowi. Asekuracyjnie mamy jeszcze Marcelinę i Oktawię. Pozdrawiam i proszę o Wasze opinie smile
                          • Gość: kretka Re: Marcjanna? Rozanna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.08, 14:43
                            mam podobny problem jak Ty. Mam dwie córki Karolinę i Weronikę i
                            jestem na etapie poszukiwania imienia dla trzeciej córy. Po głowie
                            chodzi mi Michalina i tez obawiam się że jest zbyt podobna do
                            Karoliny (przez koncówkę -lina). Rozwazam też Marcjannę. U Ciebie
                            jest odwrotnie. Masz Juliannę i myslisz o Marcjanie, ale jeszcze
                            zostaje Marcelina. Gdyby była Marcjanna to imiona obu (jak sama
                            zauważyłaś) konczyłyby się na -anna. Moze dziewczyny na forum pomoga
                            rozwiać wątpliwości.
                          • julianka06 Re: Marcjanna? Rozanna? 16.07.08, 00:25
                            Babcie optują za Marcjanną lub Marceliną, ślubnemu też się Marcysia podoba. Ja również się przekonuję, ale ta Oktawia też mnie korci. Ale pozostaje pytanie - czy Julianna i Marcjanna nie brzmi zbyt podobnie? Chociaż Julianka i Marcysia - już nie tak źle. Narazie Marcjanna prowadzi. Pozdrawiam i proszę o opinie smile
                            • shilla01 Re: Marcjanna? Rozanna? 16.07.08, 00:36
                              Z racji tej samej koncówki jestem za Marcelinką smile
                              • shilla01 Re: Marcjanna? Rozanna? 16.07.08, 00:37
                                chodziło mi oczywiscie o koncowke Marcjanny i Julianny
    • magdmaz Re: Julianna i ... 16.07.08, 11:10
      Marcelina. A jak się nie da, to Marcjanna. smile
    • julianka06 Re: Julianna i ... 16.07.08, 15:35
      Obecna lista imion wygląda następująco:
      Marcjanna/Marcelina - z powodu podobnych końcówek skłaniam się ku Marcelinie
      Oktawia - ciągle nie chce mi wyjść z głowy
      Rozanna - j.w.
      Nawojka - imię odkryte dzisiaj przy przeglądaniu innego wątku, wcześniej słyszałam kilka razy, ale teraz mnie oczarowało.

Pewnie jeszcze kilka razy nam się odwidzi, a może zdarzyć się tak, że dopiero po porodzie "dopasujemy" imię do córki. Pozdrawiam smile
      • mal_art Re: Julianna i ... 18.07.08, 22:27
        Julianna i Nawojka - pięknie mi pasują.
    • Gość: pluk Re: Julianna i ... IP: 89.243.163.* 18.07.08, 22:13
      Julianna (Jula, Julcia, Juleczka)
      Gabriella (Gaba, Gabcia, Gabrysia)

co ty na to?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.