julianka06 11.07.08, 21:08 Witam. We wrześniu razem z mężem ponownie zostaniemy rodzicami dziewczynki. O ile przy Juliance problemu z wyborem nie było, o tyle teraz mamy pewne wątpliwości. Mąż chciałby imię krótkie, ja wolałabym coś dłuższego, z racji krótkiego nazwiska. Poza tym dłuższe imiona zawsze mi się podobały. Proponowałam Floriannę, ale nie wiem czy nie jest zbyt podobna do Julianny. Ślubny zaproponował Różę ale ja zdołałam przekonać go do Rozalii - niestety kilka tygodni temu bliska koleżanka takową urodziła. I teraz już zupełnie nie wiem. Niby mamy jeszcze trochę czasu, ale nie chciałabym wymyślać imienia na porodówce. Pozdrawiam i proszę o pomoc. Julianna (13.03.2006) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Julianna i ... 11.07.08, 21:23 Florianna faktycznie troszkę do Julianny podobna. A co powiecie na Florentynę? Proponuję jeszcze Klementynę, Hiacyntę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: essi Re: Julianna i ... IP: *.smrw.lodz.pl 11.07.08, 21:29 najbardziej podoba mi sie RóżaFlorianna zbyt podobna moim zdaniem. a moze: Melania Klara Marcelina Berenika Anastazja Odpowiedz Link Zgłoś
julianka06 Re: Julianna i ... 12.07.08, 09:12 Marcelinka jest godna przedyskutowania z mężem. Bardzo dziękuję i czekam na dalsze propozycje. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_19 Re: Julianna i ... 12.07.08, 17:17 hi hi ta ja zaproponuję Oktawie dołączę sie też do propozycji imienia Apolonia no i jeszcze Lilianna, Kornelia, Anastazja, z krótszych Liwia, Emma, Odpowiedz Link Zgłoś
julianka06 Re: Julianna i ... 12.07.08, 19:34 Mąż wstępnie zgodził się na Marcelinę, co mnie ogromnie zdziwiło, więc kuję żelazo póki gorące Z innych propozycji Oktawia i Kamelia przypadły mi do gustu. Liliannę też lubię, ale obawiam się o zbyt duże podobieństwo między imionami sióstr. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
julianka06 do nastka_19 12.07.08, 23:59 Można wiedzieć jak zdrabniacie imię Waszej córci? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_19 Re: do julianka06 13.07.08, 13:04 najczęściej mówimy po prostu Oktawia imię podoba nam się w pełnym brzmieniu, często tez nie mająca nic wspólnego z Oktawia Apolonia bo nasz córeczka to prawdziwe dziecko słońca a zdrobnienia naszej córeczki to: Okcia, Oktanka, Oktusia, Okta ,Tusia (Okta i Tusia tak sama na sobie mówi ), Oktawusia, Tunia, Oktanusia, Oktana, Niusia Odpowiedz Link Zgłoś
julianka06 Oktawia czy Marcelina? 13.07.08, 18:07 Oktawia coraz bardziej zaczyna mi się podobać. Nawet ślubny za bardzo nie protestuje. Ale cały czas jeszcze ta Marcelina chodzi mi po głowie. Teraz nie wiem, które lepsze. Pomóżcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: essi Re: Oktawia czy Marcelina? IP: *.smrw.lodz.pl 13.07.08, 20:30 głos na Marcysię Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_19 Re: Oktawia czy Marcelina? 13.07.08, 21:02 z wiadomej przyczyny jak najbardziej za Oktusia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ariella Re: Marcelina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.08, 19:03 Marcjanna, Marianna, Rozanna (jest takie? sama nie wiem, ale pasuje do Julianny, mezowi by sie podobalo, mozna skracac jak Roza) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iryska Re: Marcelina IP: *.as.kn.pl 14.07.08, 19:41 Jestem za Rozanną (oczywiście, ze jest takie imię). Odpowiedz Link Zgłoś
julianka06 Marcjanna? Rozanna? 15.07.08, 14:34 Marcjanna - bardzo fajna, podobnie jak Rozanna. Wprawdzie ta druga jest podobna do Rozalii ale ważne że nie taka sama. Obawiam się tylko, czy przez końcówkę -anna imiona sióstr nie będą zbyt podobne. Ale te dwie propozycje przedstawię zaraz mężowi. Asekuracyjnie mamy jeszcze Marcelinę i Oktawię. Pozdrawiam i proszę o Wasze opinie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kretka Re: Marcjanna? Rozanna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.08, 14:43 mam podobny problem jak Ty. Mam dwie córki Karolinę i Weronikę i jestem na etapie poszukiwania imienia dla trzeciej córy. Po głowie chodzi mi Michalina i tez obawiam się że jest zbyt podobna do Karoliny (przez koncówkę -lina). Rozwazam też Marcjannę. U Ciebie jest odwrotnie. Masz Juliannę i myslisz o Marcjanie, ale jeszcze zostaje Marcelina. Gdyby była Marcjanna to imiona obu (jak sama zauważyłaś) konczyłyby się na -anna. Moze dziewczyny na forum pomoga rozwiać wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
julianka06 Re: Marcjanna? Rozanna? 16.07.08, 00:25 Babcie optują za Marcjanną lub Marceliną, ślubnemu też się Marcysia podoba. Ja również się przekonuję, ale ta Oktawia też mnie korci. Ale pozostaje pytanie - czy Julianna i Marcjanna nie brzmi zbyt podobnie? Chociaż Julianka i Marcysia - już nie tak źle. Narazie Marcjanna prowadzi. Pozdrawiam i proszę o opinie Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Marcjanna? Rozanna? 16.07.08, 00:36 Z racji tej samej koncówki jestem za Marcelinką Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Marcjanna? Rozanna? 16.07.08, 00:37 chodziło mi oczywiscie o koncowke Marcjanny i Julianny Odpowiedz Link Zgłoś
magdmaz Re: Julianna i ... 16.07.08, 11:10 Marcelina. A jak się nie da, to Marcjanna. Odpowiedz Link Zgłoś
julianka06 Re: Julianna i ... 16.07.08, 15:35 Obecna lista imion wygląda następująco: Marcjanna/Marcelina - z powodu podobnych końcówek skłaniam się ku Marcelinie Oktawia - ciągle nie chce mi wyjść z głowy Rozanna - j.w. Nawojka - imię odkryte dzisiaj przy przeglądaniu innego wątku, wcześniej słyszałam kilka razy, ale teraz mnie oczarowało. Pewnie jeszcze kilka razy nam się odwidzi, a może zdarzyć się tak, że dopiero po porodzie "dopasujemy" imię do córki. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Julianna i ... 18.07.08, 22:27 Julianna i Nawojka - pięknie mi pasują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pluk Re: Julianna i ... IP: 89.243.163.* 18.07.08, 22:13 Julianna (Jula, Julcia, Juleczka) Gabriella (Gaba, Gabcia, Gabrysia) co ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś