gaudencja 17.07.08, 22:29 eFakt.pl » Plotki Wyniki sondy Znamy imię polskiej księżniczki! Słowa kluczowe: sonda, księżniczka, Jan Lubomirski, Jan Kulczyk, imię 17.07.2008, 11:57 Czytelnicy eFakt.pl wybrali imię dla córki księcia Jana Lubomirskiego. Zdaniem naszych czytelników wnuczka miliardera Jana Kulczyka powinna nosić imię Petronela ( 37 proc. wskazań). Na kolejnych miejscach znalazły się królewska Maria Antonina (30proc.) i pospolita Angelika (13 proc.). Jak widać internauci postawili na starożytne pochodzenie. Petronela to zdrobniała forma imienia Petronia, wywodząca się od greckiego Petroniusza. Imieniny obchodzi 1 i 31 maja. www.efakt.pl/plotki/artykul.asp?Artykul=34133&rss=1 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
donmari Re: "Fakt" się zabawia 17.07.08, 22:39 Petronela mi się wcale a wcale nie podoba. Lubię staroświeckie imiona dla dziewcząt,wydają mi się takie...królewskie, może nawet odrobinę bajkowe, ale to już w mojej opinii byłaby chyba przesada. Angelika do księżniczki nie pasuje mi zupełnie,za to Maria Antonina- jak najbardziej na miejscu. Ja także proponuję Wam małą zabawę-jakie imiona Wy nadałybyście pannie Lubomirskiej? Moje typy: Antonina Beatrycze Wiktoria Elżbieta Maria. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: "Fakt" się zabawia 17.07.08, 22:41 Ależ Petronela Lubomirska brzmi całkiem nieźle. Jakie ja bym nadała? Bronisława Lubomirska, na cześć Geremka. Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_19 Re: "Fakt" się zabawia 17.07.08, 22:44 Moje typy Wiktoria Anastazja Diana Maria( mimo ze mi sie wcale nie podoba pasuje) Julianna Konstancja Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: "Fakt" się zabawia 17.07.08, 22:45 Wolę Petronię od Petroneli i raczej ją bym nadała. Albo: Benigna Lubomirska Druzjanna Lubomirska Wirydiana Lubmirska Odpowiedz Link Zgłoś
lumja Re: "Fakt" się zabawia 18.07.08, 09:50 Maria Antonina świetnie pasuje. Oprocz tego jeszcze: Konstancja Anastazja Joanna Barbara Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: "Fakt" się zabawia 18.07.08, 09:58 nie postawili na starożytne pochodzenie tylko na skojarzenie z ropą ->bogactwem ja bym chyba zaryzykowała wyśmiewaną przeze mnie w zupełnie innym kontekście Delfinę Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: "Fakt" się zabawia 12.12.08, 23:20 A czy wiecie, jak się w końcu nazywa mała Lubomirska? Wyczytałam, że syn to Jeremi (Jeremi Lubomirski brzmi blado i bezbarwnie, IMO). www.efakt.pl/Plotki/artykul.asp?artykul=33993 Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: "Fakt" się zabawia 13.12.08, 15:47 Rozbawila mnie dyskusja pod artykulem w "Fakcie" o tym, ze tytuly arystokratyczne zniosla konstytucja marcowa. W Niemczech tez zostaly zniesione, ale sa wciaz uzwane jako... czesc nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw na przestrzeni dzieójów 16.12.08, 23:22 córki Lubomirskich chrzczono: 4 - Marianna, Elżbieta, Krystyna, Maria 3 - Anna, Julia 2 - Józefa, Teresa, Barbara, Katarzyna, Natalia, Róża, Helena, Jadwiga, Izabela 1 - Aleksandra, Rozalia, Ludwika, Konstancja, Zofia, Dorota, Stefania, Cecylia, Karolina, Ada (ur.1928), Marta, Agata zestawy jutro Odpowiedz Link Zgłoś
sparkling Imiona ujawnione 16.01.09, 10:45 Weronika Karla Konstancja urodzona 06.07.2008 Informacja pochodzi ze strony podanej przez Gaudencje: Potomkowie Sejmu Wielkiego www.sejm-wielki.pl:2318/sejmwielki?p=weronika;n=ks.+lubomirska+lanckoronska+z+lubomierza+h.+dru+yna Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imiona ujawnione 16.01.09, 12:42 sparkling napisała: > Weronika Karla Konstancja urodzona 06.07.2008 > Karla? Hmm... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona ujawnione 16.01.09, 16:29 Może rodzice chcieli podkreślić, że jest mikrego wzrostu? sjp.pwn.pl/lista.php?co=karli Odpowiedz Link Zgłoś
donmari-2 Re: Imiona ujawnione 16.01.09, 21:05 Aż trzy imiona? Polskie prawo zezwala na najwyżej dwa. Z zestawu podoba mi się tylko Konstancja. Weronika zbyt popularna a zachodnia Karla do -bądż co bądż-arystokratki jakoś mi nie pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imiona ujawnione 16.01.09, 21:32 gaudencja napisała: > Może rodzice chcieli podkreślić, że jest mikrego wzrostu? > sjp.pwn.pl/lista.php?co=karli ROTFL Odpowiedz Link Zgłoś
cicuta Re: Imiona ujawnione 16.01.09, 22:17 a dlaczego trzy imiona?? Jak chcalam Leonowi dac na drugie Juda Tadeusz tos ie przepychalam z RJP i mimo, ze udowadnialam, z emozna to traktowac jako jedno imie to zgody nie bylo absolutnie, a tu co, bo ksiaze to moze? Jestem oburzona. Tym bardziej ze wybor beznadziejny Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona ujawnione 16.01.09, 22:28 Tuszę, iż chodzi o imiona chrzestne - stad ich większa liczba. Odpowiedz Link Zgłoś