Gość: milla IP: 71.9.96.* 14.08.08, 00:35 Zdziwilo mnie to imie. Tak sie nazywa aktorka, Alżbeta Lenska. Troche wyjasnia fakt, ze pochodzi z polsko-czeskiej rodziny. Niemniej imie brzmi dla mnie troszke niezgrabnie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
angazetka Re: Alżbeta 14.08.08, 00:50 Dla Czechów pewnie Elżbieta brzmi niezgrabnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milla Re: Alżbeta IP: 71.9.96.* 14.08.08, 01:33 angazetka napisała: > Dla Czechów pewnie Elżbieta brzmi niezgrabnie Wlasnie. Mom zdaniem warto nadawac uniwersalne imiona w miedzynarodowych rodzinach zeby uniknac niezgrabnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Alżbeta 14.08.08, 07:40 Moim zdaniem brzmi normalnie ). To jest zwyczajne czeskie imię. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Alżbeta 14.08.08, 10:27 No jak to między nami braćmi Słowianami - każdy śmieje się że ten drugi tak śmiesznie mówi Elżbieta podoba mi się bardzo, Alżbieta w Czechach całkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Alżbeta 14.08.08, 20:01 Alżbieta to jedna ze średniowiecznych form Elżbiety w jęz. polskim, mnie się podoba. Alżbeta - mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Alżbeta 15.08.08, 14:28 Po czesku pisze się Alžběta i wymawia Alżbieta, tylko znaczki niestety znikają przy przejściu z języka do języka... Mnie jakoś nie leży kombinacja "Alż", zresztą "Elż" też nie. W ogóle nie mogę sobie przypomnieć imienia z "ż" (albo "rz"), które bym naprawdę lubiła, jakoś mi ten dźwięk nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
madzia_slonko Re: Alżbeta 14.09.08, 18:07 Mnie się Alżbeta podoba.Można ją fajnie zdrabniać Ala,Beta,Betka Odpowiedz Link Zgłoś