donmari-2 29.10.08, 15:39 Jakieś dwa tygodnie temu oglądałam reportaż o kawiarni dla karmiących matek we Wrocławiu. Imiona pociech rodziców, którzy się wypowiadali, to: -Ignaś -Szymon -Zosia -Weronika i Ula(siostry) -Natalia -Malwina -Kazia Co sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamaemmy Re: Imiona dzieci z reportażu w Faktach 29.10.08, 16:00 abiela napisała: > Kazia super! A dla mnie totalny niewypał mimo,że imię ciekawe,to dziewczynka całe zycie bedzie wszystkich poprawiac "nie Kasia,tylko Kazia"Chyba,że bedzie przedstawiać się Kazimiera Odpowiedz Link Zgłoś
quasimodo82 Re: Imiona dzieci z reportażu w Faktach 29.10.08, 16:57 Wszystkie bardzo fajne. Moze najmniej Natalia, bo jakos nie przepadam za tym imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_19 Re: Imiona dzieci z reportażu w Faktach 29.10.08, 21:32 Ula z Kazią zupełnie nie mój gust .. reszta ok zwłaszcza Ignaś Odpowiedz Link Zgłoś
robatchek Re: Imiona dzieci z reportażu w Faktach 29.10.08, 21:55 Sądzę, że ludzie mają fijoła na punkcie mody, co jedno imię to brzydsze, jakby mnie matka ochrzciła Zosią czy Kazią, to bym się jej wyparła! Nigdy nie zrozumiem, dlaczego ludzie, nadając imiona swoim dzieciom, kierują się modą i własnym widzimisię, nie licząc się zupełnie z tym, że kiedyś ich maleńka córeczka Dżesika czy Sandra będzie miała lat pięćdziesiąt i jako pani profesor uniwersytetu będzie obiektem drwin studentów, a synuś Pafnucy czy Damazy nie będzie miał życia w podstawówce. Kompletny brak wyobraźni. Odpowiedz Link Zgłoś
quasimodo82 Re: Imiona dzieci z reportażu w Faktach 30.10.08, 02:59 Eeee tam. Zosia i Kazia to teraz imiona na czasie. No, może Kazia jeszcze nie tak bardzo, ale jakoś szczególnie wydumana nie jest. Dżesika czy Sandra też mi się nie podobają, ale nie sądzę żeby się ktoś z nich wyśmiewał. Przyjmie się i tyle, tak jak kiedyś przyjęła się Patrycja i Andżelika a na przełomie dziejów setki innych imion. Z Pafnucym i Damazym masz pewnie najwięcej racji. Ale przecież żadnego z wymienionych w wątku imion nie można z nimi porównywać. Odpowiedz Link Zgłoś
kirah2 Re: Imiona dzieci z reportażu w Faktach 30.10.08, 10:21 Ignaś the best! a jakie znaczenie! uwielbiam imiona na "i" Odpowiedz Link Zgłoś
kleo881 Re: Imiona dzieci z reportażu w Faktach 30.10.08, 15:27 Nooo, najlepiej gdyby wszyscy nosili to samo imie - i nie byloby problemu ;-p Oczywiscie takie, ktore ie stanowi widzimisie rodzicow i nie jest wyznacznikiem mody. Buchaha Odpowiedz Link Zgłoś
uccellino Re: Imiona dzieci z reportażu w Faktach 31.10.08, 09:28 > Sądzę, że ludzie mają fijoła na punkcie mody, co jedno imię to brzydsze, jakby > mnie matka ochrzciła Zosią czy Kazią, to bym się jej wyparła! Nigdy nie > zrozumiem, dlaczego ludzie, nadając imiona swoim dzieciom, kierują się modą i > własnym widzimisię, nie licząc się zupełnie z tym, że kiedyś ich maleńka > córeczka Dżesika czy Sandra będzie miała lat pięćdziesiąt i jako pani profesor > uniwersytetu będzie obiektem drwin studentów, a synuś Pafnucy czy Damazy nie > będzie miał życia w podstawówce. Kompletny brak wyobraźni. To doprawdy kuriozalne, że mama Idalii pisze akurat taki komentarz... Idalia jest stanowczo większym wyzwaniem dla dziecka niż zupełnie zwyczajna Zofia czy trochę niemodna ale znana Kazimiera... Odpowiedz Link Zgłoś
macoofka ?! 31.10.08, 15:37 Kuriozalne?? Chcesz wmówić, że Zofia czy Kazimiera to imiona piękniejsze niż Idalia?? Zośki i Kazie to takie typowe baby ze wsi, Idalia po prostu brzmi pięknie, arystokratycznie, kobieco! W tym przypadku absolutnie zgadzam się z mamą Idalii. A mówią, że wszystkie Ewy są mądre... Widać, istnieją wyjątki. Odpowiedz Link Zgłoś
robatchek Re: Imiona dzieci z reportażu w Faktach 31.10.08, 21:04 > To doprawdy kuriozalne, że mama Idalii pisze akurat taki komentarz... > Idalia jest stanowczo większym wyzwaniem dla dziecka niż zupełnie > zwyczajna Zofia czy trochę niemodna ale znana Kazimiera... Moja droga, sprawiłaś, że spędziłam kilka godzin grzebiąc w necie, głównie na tutejszym forum (ale nie tylko), w poszukiwaniu informacji dotyczących tylko tych trzech, wymienionych przez Ciebie imion. I zaraz Ci powiem, do jakich wniosków doszłam... Otóż, wstępnie, chciałabym wyjaśnić, że imię mojej córki "chodziło" za mną od wielu lat, i w tym przypadku moda nie miała najmniejszego znaczenia. Przeciwnie, im bardziej jakieś imię (fryzura/obcas/ciuch/miejsce na wakacje/film/książka itp) staje się modne, tym bardziej mnie od tego odrzuca. W przypadku imion jest to o tyle silniejsze uczucie, że łatka w postaci imienia ciągnie się za człowiekiem przez całe życie. Jedno szczęście, że moi rodzice i najwspanialsza babcia w galaktyce nadali mi imię, które kocham miłością wielką i nigdy bym się go nie pozbyła. Żywo natomiast reaguję na imiona stare, w pewnej epoce zbyt popularne, oklepane. I tak na przykład Stasia, Zosia, Kazia, Marysia - wzbudzają we mnie niczym nieuzasadnioną niechęć, zarówno co do brzmienia, jak i grup społecznych, w których bywały bądź są nadawane. Mając jednak na uwadze, że gusta nie podlegają dyskusji, zwyczajnie poszukałam opinii innych osób bywających na tym forum, tak, by nie być gołosłowną. Lub samą siebie wyprowadzić z błędu. Szukając informacji na temat imienia Kazimiera, znalazłam tu kilka (niewiele) stron (wątków) z wypowiedziami na jego temat. Opinie w większości były pozytywne, jednak bez zachwytów. Ot, coś w stylu - ładne imię, podoba mi się, moja babcia tak miała na imię. Były też opinie bardzo negatywne, w rodzaju - okropne, nigdy w życiu nie nadałabym dziecku, fatalne, twarde imię. Kilka, dosłownie kilka osób zachwyciło się Kazią. Większość była na NIE. W przypadku imienia Zofia wypowiedzi było znacznie więcej, wśród większości opinii pozytywnych, ale "letnich" (ładne, może być) było kilkanaście wypowiedzi naprawdę ciepłych, entuzjastycznych (w stylu - mamy Zosieńkę, śliczne imię, baaardzo mi się podoba). Zauważyłam też, że większość mam wybierała imię Zofia jako drugie, mimo rzekomego zachwytu. Opinia samych Zofii o swoim imieniu była raczej negatywna - nie lubię go, jest brzydkie, wstydzę się swojego imienia. Szukając wypowiedzi na temat Idalii, wśród wielu wątków znalazłam może z pięć wypowiedzi neutralnych (np na pytanie, czy wolicie Idalię czy Klarę, odpowiedź - wolę Klarę), drugie tyle odpowiedzi negatywnych (nie podoba mi się, taka ciotka Idalia). Jednak wypowiedzi w tonie pozytywnym były bardzo entuzjastyczne, rzekłabym, że graniczyły wręcz z fascynacją (piękne, śliczne, wdzięczne, absolutny hit, ideał, mój numer jeden itp). Wszyscy zachwycali się urodą tego imienia, wszyscy byli zadowoleni z wyboru, a same Idalie (a także Idy) są z niego dumne, gdyż imię jest równie urokliwe, co niebanalne, wystarczająco znane, ale nie oklepane, klasyczne, ale nie przestarzałe. Brzmi równie wdzięcznie co Amelia, Natalia, Aurelia i wszystkie inne imiona zakończone na -lia. Tak więc, po bardzo wnikliwym przyjrzeniu się wszystkim tym imionom jestem przekonana, że moja córka będzie swoim imieniem zachwycona, tym bardziej, że wyjątkowo pasuje ono do jej charakteru (np. według tej opinii: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=14900547&a=15216480 ) Nie wiem, skąd w opinii internautów taki zachwyt akurat nad tym imieniem, jednak to też o czymś świadczy Odpowiedz Link Zgłoś
uccellino Re: Imiona dzieci z reportażu w Faktach 01.11.08, 20:27 A mnie nie chodziło o urodę żadnego z tych trzech imion, tylko wyłacznie o niesamowity kontrast pomiędzy tym, że krytykujesz cudzy wybór imion, powołując się między innymi na to, że dziecku będzie z nimi trudno, a sama nadałaś imię stanowczo wydumane. Przepiękne ale wydumane jak cholera. Sama piszesz w innym wątku, że ciągle spotykasz się ze zdziwieniem. Zatem jako mama, która tego doświadcza i która poszła aż tak po bandzie w swoim wyborze, powinnaś mieć stanowczo więcej zrozumienia. Wiem, że imię Idalia za Tobą chodziło i dlatego to wspaniale, że je wybrałaś Byłoby jednak też super, gdybyś pamiętała, że tym samym znalazłaś się w obozie radykalnych nonkonformistów któremu przystoi niezmącona tolerancja. Jakbyś miała Anię albo Małgosię, to bym się nawet bardzo nie dziwiła Twojej reakcji na Kazię. W zaistniałych okolicznościach jest ona właśnie kuriozalna. Po prostu nie wierzyłam, że to pisze Robatchek... Odpowiedz Link Zgłoś
robatchek Re: Imiona dzieci z reportażu w Faktach 03.11.08, 13:02 Idalia imieniem wydumanym? No popatrz, a mi się wydawało, że jest zupełnie zwyczajnym, tyle, że na szczęście nie przereklamowanym imieniem Ale to nie tak, jak piszesz Nie dziwi mnie nadawanie imion, które nie są popularne. Eunika, Berenika, Leokadia, Nadia, Hermenegilda, czy właśnie Idalia - są dla mnie tak samo mało spotykanymi imionami, co nie znaczy, że dziwię się ich istnieniu. W wątku o Idalii dziwiłam się właśnie temu, że dziwią się inni, ja bynajmniej wyboru nie żałuję. Idalia podoba mi się równie mocno, co Marta - we wczesnym dzieciństwie, bo teraz brzmi dla mnie paskudnie. Po prostu rzecz gustu, i tyle. Tak samo mam, gdy chodzi o tamte imiona. Nie dziwią mnie, znam ich pochodzenie, znam osoby mające tak na imię - po prostu brzmią okropnie. Mogę sobie wyobrazić śliczną dziewczynkę, blondyneczkę, z błękitnymi oczętami, loczkami wokół ślicznej buzi, na którą matka woła - Kaziu! No fujjj... Kazia pasuje mi do pani Kazi ze sklepu spożywczego, kobiety w mocno podeszłym wieku, opasanej fartuchem w kropki, lekko przybrudzonym - a nie do uroczej dziewuszki. Pozostaje kwestia mody - z nią dyskutować się nie da. W piaskownicy spotka się pięć Weronik i sześciu Jasiów, i każda mama będzie dumna z "wyjątkowego imienia" swojego dziecka. Szkoda, że tak naprawdę nikomu nie chce się poszperać w księgach imion, poszukać znaczeń. Tylko raz spotkałam się z naprawdę sensownym nadaniem popularnego imienia dziecku. Jedna z mam dała swojej córeczce na imię Natalia, jako "ta, która się narodziła". Dziewczynka była bardzo wyczekiwanym dzieckiem, narodzonym po kilku poronieniach, jak dobrze pamiętam. Chyba nawet tu o tym czytałam - piękna historia... No i ostatnia kwesta - autorka wątku zapytała, co sądzimy na temat tych imion. Napisałam prawdę, czyli to, co JA myślę. MI się nie podobają, według MNIE są okropne. Nic na to nie poradzę. Nie podobają się, jak widzę, jeszcze kilku innym osobom. A kilka jest zachwyconych. Normalna rzecz Jeśli ktoś stwierdzi, że Idalia jest imieniem paskudnym, nawet nie zamierzam polemizować. Imiona mają to do siebie, że albo się podobają, albo nie A przekonywanie na siłę raczej im nie pomoże PS. Jakbym miała Anię czy Małgosię, to Zosia lub Kazia byłyby dla mnie takim samym nudnym, nijakim imieniem - podobnie jak Ania czy Małgosia. Ufff... Mam nadzieję, że teraz wreszcie lepiej wyjaśniłam, o co mi chodzi - tak w skrócie Odpowiedz Link Zgłoś
uccellino Re: Imiona dzieci z reportażu w Faktach 03.11.08, 13:28 > Idalia imieniem wydumanym? No popatrz, a mi się wydawało, że jest zupełnie > zwyczajnym, tyle, że na szczęście nie przereklamowanym imieniem No widzisz, a ja twierdzę, że pod względem, hmmm... "stopnia wydumania" dorównuje wykpionym przez Ciebie Damazemu i Pafnucemu, choć oczywiście pod względem urody jest dużo wyżej. Dlatego nie zdziw się, jak Ci Duśka przyleci z rzeczonej podstawówki z płaczem. Zarzucasz innym właśnie brak wyobraźni w tej kwestii, a ja zadaję sobie pytanie, czy oby sama masz jej wystarczająco. Nikt Ci nie powiedział, że Idalia jest wydumana i może być obiektem kpin? W takim razie mówi Ci uccellino. To oczywiście nie zmieni Twojej miłości do imienia - i dobrze, ale po prostu warto zdawać sobie sprawę. Moja pierwsza myśl była taka: w kwestii wyobraźni - przyganiał kocioł garnkowi... > Nie dziwi mnie nadawanie imion, które nie są popularne. Eunika, Berenika, > Leokadia, Nadia, Hermenegilda, Oprócz Nadii wszystkie strasznie pretensjonalne. > ja bynajmniej wyboru nie > żałuję. To świetnie - mówię jeszcze raz. > No i ostatnia kwesta - autorka wątku zapytała, co sądzimy na temat tych imion. > Napisałam prawdę, czyli to, co JA myślę. MI się nie podobają, według MNIE są > okropne. Nic na to nie poradzę. Weź pod uwagę, że wypowiedziałaś się ostro. Mówiłas o wypieraniu się matek (!) i o braku wyobraźni. To mie jest zwykłe IMHO, a już szczególnie nie humble. Dziękuję za miłą dyskusję Odpowiedz Link Zgłoś
robatchek Re: Imiona dzieci z reportażu w Faktach 03.11.08, 15:15 Nikt Ci nie > powiedział, że Idalia jest wydumana i może być obiektem kpin? W > takim razie mówi Ci uccellino. Może według Ciebie, bo przez całe życie posługujesz się zupełnie zwyczajnym, prostym i "niewydumanym" - co nie zmienia faktu, że jednym z najpiękniejszych - imieniem ... pod względem urody... Przecież o tym dyskutujemy, czyż nie? A że uroda i upodobania, rzecz względna to już sama wiesz, co chcę przez to powiedzieć Wątpię, żeby Duśka ze szkoły przyleciała z płaczem. Już wiem, że do szkoły będzie chodziła ze Stasią, Lenką, Tomkiem, Kajtkiem, Aurelią, Agnieszką - czym tu się ma wyróżniać? Daleko jej do Aurelii, jeszcze dalej do Stasi Poza tym, to chyba kwestia tego, co napisała mi w wątku Gaudencja - pewności przy wymawianiu imienia, takiej "oczywistej oczywistości" w brzmieniu. Nie sądzę, żeby miała dorastać w oparach kompleksów. > Oprócz Nadii wszystkie strasznie pretensjonalne. Znów nie zaznaczasz, że Twoim zdaniem > Weź pod uwagę, że wypowiedziałaś się ostro. Mówiłas o wypieraniu się > matek (!) i o braku wyobraźni. To mie jest zwykłe IMHO, a już > szczególnie nie humble. A dlaczego miałabym owijać w bawełnę? Powtarzam - MOIM ZDANIEM - są okropne. Moim. To nie znaczy, że rzeczywiście takie są. Kazimiera może być wybrana najpiękniejszym imieniem wszechczasów, Ewo. Dla mnie brzmi fatalnie. Tyle na ten temat. Może są Kazimiery, Zofie, Stanisławy, Marie wdzięczne mamom za swoje imiona. Ja napisałam półżartem, ze bym się matki wyparła. W rzeczywistości nie trzeba aż tak drastycznych rozwiązań - po prostu natychmiast, gdy tylko byłoby to możliwe, zmieniłabym imię. Wybacz, ale nie posługuję się skrótami, zwłaszcza, że nie znam angielskiego - co to znaczy IMHO? Z pozdrowieniami, i w nadziei na równie owocne dyskusje w przyszłości ----- Z każdym dniem mojego życia nieuchronnie rośnie liczba tych, którzy mogą mnie pocałować w d.... Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Imiona dzieci z reportażu w Faktach 03.11.08, 19:13 Robatchku - mi też Twoja pierwsza wypowiedź wydała się dość ostra w tonie i nie zaznaczałaś bynajmniej, że żartujesz. Napisałaś bardziej "językiem szakala" niż "językiem żyrafy" (może spotkałaś się z takim określeniem - można określać swoje uczucia albo wydawać osądy i wyroki, a Ty pisałaś bardziej w tonie "to jest brzydkie" niż "to mi się nie podoba") IMHO znaczy to samo co MSZ - moim skromnym zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona dzieci z reportażu w Faktach 31.10.08, 22:52 Kazia mnie nieodmiennie urzeka - pełne charakteru, przekorne. Znakomite imię MSZ i jestem pewna, że wróci do łask, być moze szybciej, niż przypuszczamy. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Imiona dzieci z reportażu w Faktach 01.11.08, 12:32 A ja z innej beczki - karmiące matki mogą pić kawę ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybka Nemo Re: Imiona dzieci z reportażu w Faktach IP: *.dsl.club-internet.fr 03.11.08, 15:05 Moga, moga Odpowiedz Link Zgłoś