Dodaj do ulubionych

Imiona dzieci z reportażu w Faktach

29.10.08, 15:39
Jakieś dwa tygodnie temu oglądałam reportaż o kawiarni dla
karmiących matek we Wrocławiu. Imiona pociech rodziców, którzy się
wypowiadali, to:
-Ignaś
-Szymon
-Zosia
-Weronika i Ula(siostry)
-Natalia
-Malwina
-Kazia
Co sądzicie?
Obserwuj wątek
    • abiela Re: Imiona dzieci z reportażu w Faktach 29.10.08, 15:54
      Kazia super!
      • mamaemmy Re: Imiona dzieci z reportażu w Faktach 29.10.08, 16:00
        abiela napisała:

> Kazia super!

A dla mnie totalny niewypał mimo,że imię ciekawe,to dziewczynka całe zycie
        bedzie wszystkich poprawiac "nie Kasia,tylko Kazia"Chyba,że bedzie przedstawiać
        się Kazimiera
    • quasimodo82 Re: Imiona dzieci z reportażu w Faktach 29.10.08, 16:57
      Wszystkie bardzo fajne. Moze najmniej Natalia, bo jakos nie przepadam za tym
      imieniem.
    • nastka_19 Re: Imiona dzieci z reportażu w Faktach 29.10.08, 21:32
      Ula z Kazią zupełnie nie mój gust .. reszta ok zwłaszcza Ignaś smile
    • robatchek Re: Imiona dzieci z reportażu w Faktach 29.10.08, 21:55
      Sądzę, że ludzie mają fijoła na punkcie mody, co jedno imię to brzydsze, jakby
      mnie matka ochrzciła Zosią czy Kazią, to bym się jej wyparła! Nigdy nie
      zrozumiem, dlaczego ludzie, nadając imiona swoim dzieciom, kierują się modą i
      własnym widzimisię, nie licząc się zupełnie z tym, że kiedyś ich maleńka
      córeczka Dżesika czy Sandra będzie miała lat pięćdziesiąt i jako pani profesor
      uniwersytetu będzie obiektem drwin studentów, a synuś Pafnucy czy Damazy nie
      będzie miał życia w podstawówce. Kompletny brak wyobraźni.
      • quasimodo82 Re: Imiona dzieci z reportażu w Faktach 30.10.08, 02:59
        Eeee tam. Zosia i Kazia to teraz imiona na czasie. No, może Kazia jeszcze nie
        tak bardzo, ale jakoś szczególnie wydumana nie jest.
        Dżesika czy Sandra też mi się nie podobają, ale nie sądzę żeby się ktoś z nich
        wyśmiewał. Przyjmie się i tyle, tak jak kiedyś przyjęła się Patrycja i Andżelika
        a na przełomie dziejów setki innych imion.
        Z Pafnucym i Damazym masz pewnie najwięcej racji. Ale przecież żadnego z
        wymienionych w wątku imion nie można z nimi porównywać.
        • kirah2 Re: Imiona dzieci z reportażu w Faktach 30.10.08, 10:21
          Ignaś the best! a jakie znaczenie! uwielbiam imiona na "i" smile
      • kleo881 Re: Imiona dzieci z reportażu w Faktach 30.10.08, 15:27
        Nooo, najlepiej gdyby wszyscy nosili to samo imie - i nie byloby
        problemu ;-p Oczywiscie takie, ktore ie stanowi widzimisie rodzicow i
        nie jest wyznacznikiem mody. Buchaha
      • uccellino Re: Imiona dzieci z reportażu w Faktach 31.10.08, 09:28
        > Sądzę, że ludzie mają fijoła na punkcie mody, co jedno imię to
        brzydsze, jakby
        > mnie matka ochrzciła Zosią czy Kazią, to bym się jej wyparła!
        Nigdy nie
        > zrozumiem, dlaczego ludzie, nadając imiona swoim dzieciom, kierują
        się modą i
        > własnym widzimisię, nie licząc się zupełnie z tym, że kiedyś ich
        maleńka
        > córeczka Dżesika czy Sandra będzie miała lat pięćdziesiąt i jako
        pani profesor
        > uniwersytetu będzie obiektem drwin studentów, a synuś Pafnucy czy
        Damazy nie
        > będzie miał życia w podstawówce. Kompletny brak wyobraźni.

To doprawdy kuriozalne, że mama Idalii pisze akurat taki komentarz...
        Idalia jest stanowczo większym wyzwaniem dla dziecka niż zupełnie
        zwyczajna Zofia czy trochę niemodna ale znana Kazimiera...
        • macoofka ?! 31.10.08, 15:37
          Kuriozalne?? Chcesz wmówić, że Zofia czy Kazimiera to imiona piękniejsze niż
          Idalia?? Zośki i Kazie to takie typowe baby ze wsi, Idalia po prostu brzmi
          pięknie, arystokratycznie, kobieco! W tym przypadku absolutnie zgadzam się z
          mamą Idalii.

A mówią, że wszystkie Ewy są mądre... Widać, istnieją wyjątki.
          • Gość: Aga Re: ?! IP: *.chello.pl 02.11.08, 13:31
            Jaka kulturka uncertain
        • robatchek Re: Imiona dzieci z reportażu w Faktach 31.10.08, 21:04
          > To doprawdy kuriozalne, że mama Idalii pisze akurat taki komentarz...
          > Idalia jest stanowczo większym wyzwaniem dla dziecka niż zupełnie
          > zwyczajna Zofia czy trochę niemodna ale znana Kazimiera...

Moja droga, sprawiłaś, że spędziłam kilka godzin grzebiąc w necie, głównie na
          tutejszym forum (ale nie tylko), w poszukiwaniu informacji dotyczących tylko
          tych trzech, wymienionych przez Ciebie imion. I zaraz Ci powiem, do jakich
          wniosków doszłam...

Otóż, wstępnie, chciałabym wyjaśnić, że imię mojej córki "chodziło" za mną od
          wielu lat, i w tym przypadku moda nie miała najmniejszego znaczenia. Przeciwnie,
          im bardziej jakieś imię (fryzura/obcas/ciuch/miejsce na wakacje/film/książka
          itp) staje się modne, tym bardziej mnie od tego odrzuca. W przypadku imion jest
          to o tyle silniejsze uczucie, że łatka w postaci imienia ciągnie się za
          człowiekiem przez całe życie. Jedno szczęście, że moi rodzice i najwspanialsza
          babcia w galaktyce nadali mi imię, które kocham miłością wielką i nigdy bym się
          go nie pozbyła. Żywo natomiast reaguję na imiona stare, w pewnej epoce zbyt
          popularne, oklepane. I tak na przykład Stasia, Zosia, Kazia, Marysia - wzbudzają
          we mnie niczym nieuzasadnioną niechęć, zarówno co do brzmienia, jak i grup
          społecznych, w których bywały bądź są nadawane. Mając jednak na uwadze, że gusta
          nie podlegają dyskusji, zwyczajnie poszukałam opinii innych osób bywających na
          tym forum, tak, by nie być gołosłowną. Lub samą siebie wyprowadzić z błędu.
          Szukając informacji na temat imienia Kazimiera, znalazłam tu kilka (niewiele)
          stron (wątków) z wypowiedziami na jego temat. Opinie w większości były
          pozytywne, jednak bez zachwytów. Ot, coś w stylu - ładne imię, podoba mi się,
          moja babcia tak miała na imię. Były też opinie bardzo negatywne, w rodzaju -
          okropne, nigdy w życiu nie nadałabym dziecku, fatalne, twarde imię. Kilka,
          dosłownie kilka osób zachwyciło się Kazią. Większość była na NIE.
          W przypadku imienia Zofia wypowiedzi było znacznie więcej, wśród większości
          opinii pozytywnych, ale "letnich" (ładne, może być) było kilkanaście wypowiedzi
          naprawdę ciepłych, entuzjastycznych (w stylu - mamy Zosieńkę, śliczne imię,
          baaardzo mi się podoba). Zauważyłam też, że większość mam wybierała imię Zofia
          jako drugie, mimo rzekomego zachwytu. Opinia samych Zofii o swoim imieniu była
          raczej negatywna - nie lubię go, jest brzydkie, wstydzę się swojego imienia.
          Szukając wypowiedzi na temat Idalii, wśród wielu wątków znalazłam może z pięć
          wypowiedzi neutralnych (np na pytanie, czy wolicie Idalię czy Klarę, odpowiedź -
          wolę Klarę), drugie tyle odpowiedzi negatywnych (nie podoba mi się, taka ciotka
          Idalia). Jednak wypowiedzi w tonie pozytywnym były bardzo entuzjastyczne,
          rzekłabym, że graniczyły wręcz z fascynacją (piękne, śliczne, wdzięczne,
          absolutny hit, ideał, mój numer jeden itp). Wszyscy zachwycali się urodą tego
          imienia, wszyscy byli zadowoleni z wyboru, a same Idalie (a także Idy) są z
          niego dumne, gdyż imię jest równie urokliwe, co niebanalne, wystarczająco znane,
          ale nie oklepane, klasyczne, ale nie przestarzałe. Brzmi równie wdzięcznie co
          Amelia, Natalia, Aurelia i wszystkie inne imiona zakończone na -lia.

Tak więc, po bardzo wnikliwym przyjrzeniu się wszystkim tym imionom jestem
          przekonana, że moja córka będzie swoim imieniem zachwycona, tym bardziej, że
          wyjątkowo pasuje ono do jej charakteru (np. według tej opinii:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=14900547&a=15216480 )

Nie wiem, skąd w opinii internautów taki zachwyt akurat nad tym imieniem, jednak
          to też o czymś świadczy smile
          • uccellino Re: Imiona dzieci z reportażu w Faktach 01.11.08, 20:27
            A mnie nie chodziło o urodę żadnego z tych trzech imion, tylko
            wyłacznie o niesamowity kontrast pomiędzy tym, że krytykujesz cudzy
            wybór imion, powołując się między innymi na to, że dziecku będzie z
            nimi trudno, a sama nadałaś imię stanowczo wydumane. Przepiękne smile
            ale wydumane jak cholera. Sama piszesz w innym wątku, że ciągle
            spotykasz się ze zdziwieniem. Zatem jako mama, która tego doświadcza
            i która poszła aż tak po bandzie w swoim wyborze, powinnaś mieć
            stanowczo więcej zrozumienia.

Wiem, że imię Idalia za Tobą chodziło i dlatego to wspaniale, że je
            wybrałaś smile

Byłoby jednak też super, gdybyś pamiętała, że tym samym znalazłaś
            się w obozie radykalnych nonkonformistów wink któremu przystoi
            niezmącona tolerancja. Jakbyś miała Anię albo Małgosię, to bym się
            nawet bardzo nie dziwiła Twojej reakcji na Kazię. W zaistniałych
            okolicznościach jest ona właśnie kuriozalna. Po prostu nie
            wierzyłam, że to pisze Robatchek...
            • robatchek Re: Imiona dzieci z reportażu w Faktach 03.11.08, 13:02
              Idalia imieniem wydumanym? No popatrz, a mi się wydawało, że jest zupełnie
              zwyczajnym, tyle, że na szczęście nie przereklamowanym imieniem smile

Ale to nie tak, jak piszesz smile
              Nie dziwi mnie nadawanie imion, które nie są popularne. Eunika, Berenika,
              Leokadia, Nadia, Hermenegilda, czy właśnie Idalia - są dla mnie tak samo mało
              spotykanymi imionami, co nie znaczy, że dziwię się ich istnieniu. W wątku o
              Idalii dziwiłam się właśnie temu, że dziwią się inni, ja bynajmniej wyboru nie
              żałuję. Idalia podoba mi się równie mocno, co Marta - we wczesnym dzieciństwie,
              bo teraz brzmi dla mnie paskudnie. Po prostu rzecz gustu, i tyle. Tak samo mam,
              gdy chodzi o tamte imiona. Nie dziwią mnie, znam ich pochodzenie, znam osoby
              mające tak na imię - po prostu brzmią okropnie. Mogę sobie wyobrazić śliczną
              dziewczynkę, blondyneczkę, z błękitnymi oczętami, loczkami wokół ślicznej buzi,
              na którą matka woła - Kaziu! No fujjj... Kazia pasuje mi do pani Kazi ze sklepu
              spożywczego, kobiety w mocno podeszłym wieku, opasanej fartuchem w kropki, lekko
              przybrudzonym - a nie do uroczej dziewuszki.
              Pozostaje kwestia mody - z nią dyskutować się nie da. W piaskownicy spotka się
              pięć Weronik i sześciu Jasiów, i każda mama będzie dumna z "wyjątkowego imienia"
              swojego dziecka. Szkoda, że tak naprawdę nikomu nie chce się poszperać w
              księgach imion, poszukać znaczeń. Tylko raz spotkałam się z naprawdę sensownym
              nadaniem popularnego imienia dziecku. Jedna z mam dała swojej córeczce na imię
              Natalia, jako "ta, która się narodziła". Dziewczynka była bardzo wyczekiwanym
              dzieckiem, narodzonym po kilku poronieniach, jak dobrze pamiętam. Chyba nawet tu
              o tym czytałam - piękna historia...

No i ostatnia kwesta - autorka wątku zapytała, co sądzimy na temat tych imion.
              Napisałam prawdę, czyli to, co JA myślę. MI się nie podobają, według MNIE są
              okropne. Nic na to nie poradzę. Nie podobają się, jak widzę, jeszcze kilku innym
              osobom. A kilka jest zachwyconych. Normalna rzecz smile Jeśli ktoś stwierdzi, że
              Idalia jest imieniem paskudnym, nawet nie zamierzam polemizować. Imiona mają to
              do siebie, że albo się podobają, albo nie smile A przekonywanie na siłę raczej im
              nie pomoże wink

PS. Jakbym miała Anię czy Małgosię, to Zosia lub Kazia byłyby dla mnie takim
              samym nudnym, nijakim imieniem - podobnie jak Ania czy Małgosia.

Ufff... Mam nadzieję, że teraz wreszcie lepiej wyjaśniłam, o co mi chodzi - tak
              w skrócie wink
              • uccellino Re: Imiona dzieci z reportażu w Faktach 03.11.08, 13:28
                > Idalia imieniem wydumanym? No popatrz, a mi się wydawało, że jest
                zupełnie
                > zwyczajnym, tyle, że na szczęście nie przereklamowanym imieniem smile

No widzisz, a ja twierdzę, że pod względem, hmmm... "stopnia
                wydumania" dorównuje wykpionym przez Ciebie Damazemu i Pafnucemu,
                choć oczywiście pod względem urody jest dużo wyżej. Dlatego nie
                zdziw się, jak Ci Duśka przyleci z rzeczonej podstawówki z płaczem.
                Zarzucasz innym właśnie brak wyobraźni w tej kwestii, a ja zadaję
                sobie pytanie, czy oby sama masz jej wystarczająco. Nikt Ci nie
                powiedział, że Idalia jest wydumana i może być obiektem kpin? W
                takim razie mówi Ci uccellino. To oczywiście nie zmieni Twojej
                miłości do imienia - i dobrze, ale po prostu warto zdawać sobie
                sprawę. Moja pierwsza myśl była taka: w kwestii wyobraźni -
                przyganiał kocioł garnkowi...

> Nie dziwi mnie nadawanie imion, które nie są popularne. Eunika,
                Berenika,
                > Leokadia, Nadia, Hermenegilda,

Oprócz Nadii wszystkie strasznie pretensjonalne.

> ja bynajmniej wyboru nie
                > żałuję.

To świetnie - mówię jeszcze raz.

> No i ostatnia kwesta - autorka wątku zapytała, co sądzimy na temat
                tych imion.
                > Napisałam prawdę, czyli to, co JA myślę. MI się nie podobają,
                według MNIE są
                > okropne. Nic na to nie poradzę.

Weź pod uwagę, że wypowiedziałaś się ostro. Mówiłas o wypieraniu się
                matek (!) i o braku wyobraźni. To mie jest zwykłe IMHO, a już
                szczególnie nie humble.

Dziękuję za miłą dyskusję smile
                • robatchek Re: Imiona dzieci z reportażu w Faktach 03.11.08, 15:15
                  Nikt Ci nie
                  > powiedział, że Idalia jest wydumana i może być obiektem kpin? W
                  > takim razie mówi Ci uccellino.

Może według Ciebie, bo przez całe życie posługujesz się zupełnie zwyczajnym,
                  prostym i "niewydumanym" - co nie zmienia faktu, że jednym z najpiękniejszych -
                  imieniem smile
                  ... pod względem urody... Przecież o tym dyskutujemy, czyż nie? A że uroda i
                  upodobania, rzecz względna to już sama wiesz, co chcę przez to powiedzieć smile
                  Wątpię, żeby Duśka ze szkoły przyleciała z płaczem. Już wiem, że do szkoły
                  będzie chodziła ze Stasią, Lenką, Tomkiem, Kajtkiem, Aurelią, Agnieszką - czym
                  tu się ma wyróżniać? Daleko jej do Aurelii, jeszcze dalej do Stasi wink Poza tym,
                  to chyba kwestia tego, co napisała mi w wątku Gaudencja - pewności przy
                  wymawianiu imienia, takiej "oczywistej oczywistości" w brzmieniu. Nie sądzę,
                  żeby miała dorastać w oparach kompleksów.

> Oprócz Nadii wszystkie strasznie pretensjonalne.

Znów nie zaznaczasz, że Twoim zdaniem smile

> Weź pod uwagę, że wypowiedziałaś się ostro. Mówiłas o wypieraniu się
                  > matek (!) i o braku wyobraźni. To mie jest zwykłe IMHO, a już
                  > szczególnie nie humble.

A dlaczego miałabym owijać w bawełnę? Powtarzam - MOIM ZDANIEM - są okropne.
                  Moim. To nie znaczy, że rzeczywiście takie są. Kazimiera może być wybrana
                  najpiękniejszym imieniem wszechczasów, Ewo. Dla mnie brzmi fatalnie. Tyle na ten
                  temat.
                  Może są Kazimiery, Zofie, Stanisławy, Marie wdzięczne mamom za swoje imiona. Ja
                  napisałam półżartem, ze bym się matki wyparła. W rzeczywistości nie trzeba aż
                  tak drastycznych rozwiązań - po prostu natychmiast, gdy tylko byłoby to możliwe,
                  zmieniłabym imię.

Wybacz, ale nie posługuję się skrótami, zwłaszcza, że nie znam angielskiego - co
                  to znaczy IMHO?

Z pozdrowieniami, i w nadziei na równie owocne dyskusje w przyszłości smile

-----

Z każdym dniem mojego życia nieuchronnie rośnie liczba tych, którzy mogą mnie
                  pocałować w d....
                  • mal_art Re: Imiona dzieci z reportażu w Faktach 03.11.08, 19:13
                    Robatchku - mi też Twoja pierwsza wypowiedź wydała się dość ostra w tonie i nie
                    zaznaczałaś bynajmniej, że żartujesz. Napisałaś bardziej "językiem szakala" niż
                    "językiem żyrafy" (może spotkałaś się z takim określeniem - można określać swoje
                    uczucia albo wydawać osądy i wyroki, a Ty pisałaś bardziej w tonie "to jest
                    brzydkie" niż "to mi się nie podoba")
                    IMHO znaczy to samo co MSZ - moim skromnym zdaniem.
    • gaudencja Re: Imiona dzieci z reportażu w Faktach 31.10.08, 22:52
      Kazia mnie nieodmiennie urzeka - pełne charakteru, przekorne.
      Znakomite imię MSZ i jestem pewna, że wróci do łask, być moze
      szybciej, niż przypuszczamy.
      • shilla01 Re: Imiona dzieci z reportażu w Faktach 01.11.08, 12:32
        A ja z innej beczki - karmiące matki mogą pić kawę ??? uncertain
        • Gość: rybka Nemo Re: Imiona dzieci z reportażu w Faktach IP: *.dsl.club-internet.fr 03.11.08, 15:05
          Moga, moga wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.