adziok Re: orygilalne imiona waszych dzieci 20.11.08, 20:07 A moja lalunia to Gaja Antonina Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 ładnie:-) 20.11.08, 21:35 adziok napisała: > A moja lalunia to Gaja Antonina Ładnie.Podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
hugo43 Re: ładnie:-) 21.11.08, 10:39 a u nas bedzie Atilla,mam nadzieje,ze mniej wojujacy niz Hun Odpowiedz Link Zgłoś
aniulka8503 Re: ładnie:-) 21.11.08, 11:41 Mój synek ma na imię Krystian Piotr...Tak jak miało być tak i jest, a jak kiedyś będzie córeczka to będzie Weronika Wiktoria... Odpowiedz Link Zgłoś
skierka27 Re: Iwo 21.11.08, 16:37 A moja córcia to Nelly...I wcale nie kierowaliśmy się chęcią leczenia własnych kompleksów nadając jej takie imię.Po prostu nam się podoba,pasuje do nazwiska i jest "międzynarodowe" (jak to jedna z mam określiła),a to było dla nas ważne. Odpowiedz Link Zgłoś
dota.1 Re: orygilalne imiona waszych dzieci 21.11.08, 18:32 a nasza wyczekana córeczka to Emilia Lawinia,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek85 Re: orygilalne imiona waszych dzieci 21.11.08, 19:06 znajomych syn ma na imię Serafin. mój syn - Jan, a nad imieniem dla drugiego dziecka myślimy Odpowiedz Link Zgłoś
martunia1 Rozalia - czy to oryginalne imię? 21.11.08, 20:54 Starsza córka ma na imię Zuzanna a młodsza Rozalia Odpowiedz Link Zgłoś
lila.star Iwo 21.11.08, 22:44 Mój syn ma na Imię IWO. Jak św. Iwo z Bretanii - Patron Prawników. Nie mylić z brazylijskim ukochanym zbuntowanego Anioła :p Odpowiedz Link Zgłoś
karolciaa23 Re: Iwo 22.11.08, 09:54 mi od razu skojarzył się główny bohater "Zbuntowanego anioła" Odpowiedz Link Zgłoś
mamajaneczki Re: orygilalne imiona waszych dzieci 21.11.08, 23:40 a to u nas oryginalnie, bo, jak widać, Janka. a ja jestem Balbina, niestety. Ktoś tu pisał że znajomi mają córeczkę o imieniu Alma. Tak też ma nasz piesek Odpowiedz Link Zgłoś
scarlet_s Re: orygilalne imiona waszych dzieci 22.11.08, 00:26 Ja mam Liwię i Olka Odpowiedz Link Zgłoś
darkym Re: orygilalne imiona waszych dzieci 22.11.08, 10:06 Moja córcia ma na imię Maja Odpowiedz Link Zgłoś
frida-marzec08 Re: orygilalne imiona waszych dzieci 22.11.08, 22:18 Marcel Jakub Drugie po tatusiu Odpowiedz Link Zgłoś
knomir Re: orygilalne imiona waszych dzieci 23.11.08, 14:03 Orygi L alne imie...doprawdy... O ciezarze gatunkowym takim mniej wiecej jak te wszystkie Roxany, Nikole i inne potworki (jezykowe Im bardziej prymitywni rodzice, tym bardziej cudaczne imie. Ot, co. Odpowiedz Link Zgłoś
knomir Re: orygilalne imiona waszych dzieci 23.11.08, 14:05 Tzn. chodzi mi oczywiscie o zalozycielke tematu i jej podobne... Odpowiedz Link Zgłoś
karolciaa23 do knomir 24.11.08, 09:05 Po pierwsze jestem wykształcona,po drugie słyszałaś o czymś takim jak gust,każdemu podoba się co innego bo każdy ma do tego prawo,a tak po za tym to uważam że to właśnie ty jesteś beznadziejna ponieważ, krytykujesz innych mogłaś ugryźć się w język,ja osobiście uważam że każdy dzieciaczek jest oryginalny i nie ważne czy ma na imię Ania Karolina czy Inez Odpowiedz Link Zgłoś
knomir [...] 24.11.08, 13:55 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: orygilalne imiona waszych dzieci 23.11.08, 19:22 knomir napisała: Im bardziej prymitywni rodzice, tym bardziej cudaczne imie. Nie jestem ani prymitywana ani niewykształcona a bardzo podobają mi się oryginalne imiona.Sama chciałam nadać mojemu synowi jakieś oryginalne imię ale mężowi żadne się nie podobało (on woli pospolite typu Ania,Piotruś a jeśli chodzi o wykształcenie to jest niżej wykształcony niż ja),dlatego śmieszą mnie opinie że im niższy statu społeczny tym cudaczniejsze imiona.Znam rodziców (lekarzy),ktorzy mają córeczkę Aurorę-jak dla mnie oryginalne imię. Z koleji ja odnoszę wrażenie ze rodzice którzy nadają dzieciom pospolite (oklepane) imiona nie mają żadnej wyobraźni tylko "małpują" imiona.W rodzinie mojej cioci (wśród ludzi wykształconych) królują Anie,Marysie,Kasie,Szymony (kilka osób nosi takie samo imię).Co z tego że tak ma na imię siostra cioci albo dziecko siostry lub brata tak się nazywa? Jest to po prostu śmieszne! Ludzie wykształceni a wyobraźnia okrojona... Odpowiedz Link Zgłoś
anetalewic Re: orygilalne imiona waszych dzieci 23.11.08, 19:38 moja 3 miesięczna córcia ma na imię Hanna, a mówimy do niej Hania, Hanusia,Hanulka. Ładnie? Odpowiedz Link Zgłoś
nika1310 Re: orygilalne imiona waszych dzieci 23.11.08, 20:35 to ja tu skasuję cały wątek. Mój ma na 2 Abdullah po dziadku.Mój mąż sie uparł i nic nie mogłam zrobić. Na szczescie na pierwsze ma Kamil Odpowiedz Link Zgłoś
jorn1 Re: orygilalne imiona waszych dzieci 23.11.08, 21:56 U nas jest Jan Sebastian i Julian Peter. Tata jest Norwegiem, imion szukalismy takich zeby i w Polsce i w Norwegii brzmialy tak samo. Gdyby drugie dziecko bylo corka, bylaby Renate Karine Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantka34 Re: orygilalne imiona waszych dzieci 23.11.08, 22:11 betty, jest cos na rzeczy, albo bylo jeszcee w komunie, ze prosci ludzie nadawali imiona co najmniej kontrowersyjne, ktore nie wspolgraly z pospolitym nazwiskiem. Moje zdanie jest takie, ze imie trzeba dobierac tak, zeby wraz z nazwiskiem tworzylo w miare harmonijna calosc. Jezeli wiec mamy na nazwisko Nowacka, a nazwiemy corke Mercedes Aurora, nie majac w rodzinie ani babci, ani ciotki o takim imieniu, czy tez nie majac zadnego "uzasadnienia", czy to filozoficznego, czy tez swiatopogladowego, to wystawiamy dziecko na smiesznosc. To wlasnie swiadczy o braku wyobrazni. Nie wiem jak inni, ale ja kierowalam sie przy wyborze imienia tym, co dane imie ze soba niesie. Chce, zeby moja corka byla silna, odwazna i madra, i dlatego nadalam jej imiona bedace "nosnikiem" tych wartosci. Odpowiedz Link Zgłoś
bafami Re: orygilalne imiona waszych dzieci 23.11.08, 22:46 moja bratanica ma w klasie Abigail, wołają na nią Abi Odpowiedz Link Zgłoś
petisu Re: orygilalne imiona waszych dzieci 24.11.08, 00:42 Łucja Olga, kolejna będzie chyba Mila (to słowiańskie imię gdyby ktoś pytał), z chłopcem jest problem-nic mi się wystarczająco nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: orygilalne imiona waszych dzieci 24.11.08, 07:37 Moja córka ma dość zwyczajne imię. Klara. Odpowiedz Link Zgłoś
michellem Re: orygilalne imiona waszych dzieci 24.11.08, 11:09 Moja córka ma na imię Lena po mojej mamie a jej babci. Odpowiedz Link Zgłoś
iwcia42 Re: orygilalne imiona waszych dzieci 24.11.08, 19:27 dla mnie fanaberia rodziców to okaleczanie dzieci ale cóz dzieci i ryby głosu nie mają.... Odpowiedz Link Zgłoś
antyka Re: orygilalne imiona waszych dzieci 25.11.08, 23:51 Moja cora nazywa sie Maria Monika, Maria - piekne imie, ale chyba pojdzie w odstawke, bo mloda mowi o sobie tylko MIsia Monika - po zajebistej matce chrzestnej, ktora jest jednoczesnie moja siorka Jesli bedzie druga cora, to waham sie miedzy Iga, Helena i Agata a syn - tylko Mikołaj Odpowiedz Link Zgłoś
ruta.agnieszka Re: orygilalne imiona waszych dzieci 25.11.08, 23:57 To ja tylko napiszę jakie imie "wymysliła" moja koleżanka dla przyszłego synka- usłyszała je na czytaniu w kościele- Gaspar! Chętnym polecam Odpowiedz Link Zgłoś
nemezis26 Re: orygilalne imiona waszych dzieci 26.11.08, 00:02 a my daliśmy córce Pola Hanna, mnie się tez bardzo podoba Zoja, Natasza i Miłka, myślę, że są oryginalne, ale nie pretensjonalne, więc ok mnie tylko wykrzywia jak słyszę Natanel albo inny Noel... Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: orygilalne imiona waszych dzieci 26.11.08, 08:24 > a my daliśmy córce Pola Hanna, mnie się tez bardzo podoba Zoja, > Natasza i Miłka, myślę, że są oryginalne, ale nie pretensjonalne, > więc ok no tak, tyle tylko, że oprócz Hanny i Zoi to są zdrobnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
nomira Re: orygilalne imiona waszych dzieci 26.11.08, 03:05 A my nazwalismy syneczka Olaf. Mowimy na niego Olafek lub Olafcio a moja siostra czasem mowi Lolek Mieszkamy tymczasowo w Stanach, no i tu sie wlasnie urodzil. Chcielismy mu nadac imie znane w Polsce ale latwe do wymowienia w Stanach na wypadek, gdyby chcial tu kiedys mieszkac. Odpowiedz Link Zgłoś
hayet Re: orygilalne imiona waszych dzieci 26.11.08, 13:05 corka ma na imie amina. moimy do niej mina, misia albo w jezyku meza zdrobniale Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Am Re: orygilalne imiona waszych dzieci IP: *.40.63.37.sub.mbb.three.co.uk 27.11.08, 13:12 A co będzie jak twoja córka wyjdzie za mężczyznę o nazwisku Kwas? Odpowiedz Link Zgłoś
hayet Re: orygilalne imiona waszych dzieci 27.11.08, 13:31 nie wyjdzie..nie ma takiej opcji Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: orygilalne imiona waszych dzieci 27.11.08, 21:42 Proste - Kwas zmieni nazwisko na żonine. Odpowiedz Link Zgłoś
hayet Re: orygilalne imiona waszych dzieci 28.11.08, 09:47 haha, albo corka w ogole nei zmieni nazwisk..no ale jak powiedzialam...nie ma takiej opcji i tak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eustachy Tristan IP: 89.108.200.* 29.11.08, 13:10 baaardzo mnie sie podoba to imie Odpowiedz Link Zgłoś
rebeka4x4 Awa 30.11.08, 18:41 Już w kwietniu będę miała córeczkę, imię wybranem Ava nie mogę się doczeka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inez Re: orygilalne imiona waszych dzieci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.08, 21:11 Ja mam tak na imię. Imię Inez jest rzadko spotykane dlatego ciągle spotykałam sie z tym slynnym : "co?" , "iga?" he to jest śmieszne ale ja nieczuje sie szczegolna od urodzenia tak do mnie wołali rodzice teraz sama sopodziewam sie dziecka z moim przyszłym mężem nie wiem jakie imię wybrać dla chłopaka ... pragniemy jakieś "inne" on wszystkich rzadkie ale polskie... hmm Odpowiedz Link Zgłoś
hayet Re: orygilalne imiona waszych dzieci 01.12.08, 11:42 oo znam to..jak sie pytaja jak moja corka ma naimie..mowi sama albo ja ..amina a wiekszosc ludzi na to - jak? kamila? albo oo jak moja wnusia..emila Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: serrrrr Re: orygilalne imiona waszych dzieci IP: 151.16.86.* 01.12.08, 12:09 ja jeszcze dzieci nie mam ale sama mam orginalne imie a mianowicie Serafina, pozdrawiam wszystkie dziewszyny (male i duze) z oryginalnymi imionami Odpowiedz Link Zgłoś
sabek81 Re: orygilalne imiona waszych dzieci 01.12.08, 12:52 ja mam na imie sabina a moja 9 miesieczna corka marcelina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nulcia Re: orygilalne imiona waszych dzieci IP: *.tktelekom.pl 02.12.08, 19:30 Wydaje mi się że imie zalezy w szczególności od rodziców Ja mam córkę Karine Jest jedną dziewczyną w swojej klasie o tym imieniu- i przynajmniej jak ktoś wola Karina to nie obraca się 5 np Natalek bo nie wiadomo o kogo chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: orygilalne imiona waszych dzieci IP: 81.6.191.* 03.12.08, 10:46 Milana i Arnika to chyba najorginalniejsze jakie słyszałam.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: assija Re: orygilalne imiona waszych dzieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.08, 14:52 a mnie się podoba Milena....zdrobniale Milenka, Milusia Mam syna Bartłomieja ale mówię na niego "Kulka" bo taki okrąglutki hehehehe...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ariella do mamy Aminy IP: 89.108.200.* 04.12.08, 13:34 Podoba mi sie, pamietam z dziecinstwa bajke o Alibabie - Kasima zone Amina zwali, zas Zobeide zone mial Ali. Wprawdzie Amina za pozytywna mnie byla... A co do imion tych, hmmm tipsiarskich (zeby nie po imieniu i nikt sie nie obrazal). Absolutnie zgadzam sie z badaniami, z ktorych wynika, ze niski status rowna sie wydumane imie. Prostota zawsze jest ELEGANCKA, oryginalnosc - duzo rzadziej. Najgorsza jest PROBA bycia oryginalnym, czyli transkrypcja imion zagranicznych. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
hayet Re: do mamy Aminy 10.12.08, 10:58 dzieki zupelnei zapomnialam te bajke teraz zdecydowalismy prawie na 100% ...druga corka bedzie miala na imie Anisa Odpowiedz Link Zgłoś
dragon_80 Re: orygilalne imiona waszych dzieci 04.12.08, 20:21 my bedziemy mieli Ingrid (jeszcze pare tygodni zostalo) maz - pol-Dunczyk, pol-Szkot, nazwisko bedzie miala podwojne (polsko- brytyjskie) czy imie oryginalne? moze w Polsce tak, tutaj (UK/DE) nieszczegolnie Odpowiedz Link Zgłoś
kasiunia.live Re: orygilalne imiona waszych dzieci 07.12.08, 16:36 witam...a ja mam zamiar nadać imię dla chłopczyka ERYK...a dla dziewczynki KONSTANCJA.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamila22-1985 Re: orygilalne imiona waszych dzieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.08, 17:26 2 synków- Cyprian i Ksawery. Orginalne wedlug mnie- nie znam osobiscie dzieci o takich samych imionkach jak moje skarby Odpowiedz Link Zgłoś
olivia8308 dość oryginalne 11.12.08, 14:53 chciałabym aby moja córcia nosiła imię FRANCZESKA niewiem dlaczego ale bardzo mi się podoba, jest tylko jeden problem- mąż!!Upiera się przy- NIKOLA. czas pokarze!! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: dość oryginalne 12.12.08, 18:04 Oj, nie życzę Wam, by was czas pokarał!! Ps. z tych dwóch chyba jednak byłabym za Nikolą (nigdy nie przypuszczałam, ze napiszę coś takiego). Odpowiedz Link Zgłoś
vion Re: orygilalne imiona waszych dzieci 12.12.08, 12:36 ciekawi mnie dlaczego na tego posta często odpowiadaja osoby ktore chcą się tylko ponabijać,dogadać albo ponaśmiewać z wyboru imienia dla dzieci.myślałam że wyraźnie padłó pytanie :jakie imiona mają wasze dzieci a nie co o nich sądzicie!niektóre z Was zachowują sie jak moja ciotka która zawsze komentuje innych,nie pytana nigdy o zdanie ,zawsze wiedząca wszystko lepiej i uważająca się za wyrocznie w sprawie wszystkiego. jeżeli jakaś mama chce podzielić sie info o tym jak nazywa się jej córcia to raczej nie chce słuchać należy do grupy NORMALNYCH RODZICÓW (czyli niby tych co daja imienia z kalendarza )czy do grupy DZIWAKÓW (lekkie określenie)-podział wg jednej z was. to jest chore.jeżeli ktoś chce nazwać dziecko Inez, to niech nazywa a Wam nic do tego i o umoralnianie i wydawanie komentarzy na ten teman nikt was nie prosił. osobiście mam słabość do imion innych niż wszystkie, i nie uważam sie za osobę z marginesu,patologię albo cos w tym stylu.jestem architektem,grafikiem, mąż dyrektorem małej firmy , mieszkamy w Polsce ,średnia klasa-jakby ktoś powiedział i mamy synka który ma na imię INDY, a teraz czekamy na dziewczynke -JASMIN. i nie pytam nikogo czy to sie jemu podoba czy nie-nam sie podoba i to wystarczy. i z imion naszych dzieci bede zawsze dumna. gratuluję wyboru fajnych imion dla swoich dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: orygilalne imiona waszych dzieci 12.12.08, 18:07 Zarejestrowanie Jasmin byłoby w Polsce bezprawne - polskie prawo zabrania rejestracji imion niepozwalających na odróżnienie płci. Bardzo jestem ciekawa Waszych przezyć w USC. Odpowiedz Link Zgłoś
karolciaa23 Re: orygilalne imiona waszych dzieci 12.12.08, 21:26 Jak już pisałam moja córcia ma na imię Inez i zapewniam że nie miałam żadnego problemu w USC nikt również nie patrzał się na mnie jak bym się z choinki urwała.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
vion Re: orygilalne imiona waszych dzieci 12.12.08, 21:39 w USc wystarczy dar przekonywania i trafienie na urzędnika idącego z duchem czasu a nie tylko umiejącego klapać regułki,ustawy i dac rodzicom kalendarz z imionami do wyboru.jak urzędnik chce to wszystko wpisze w akt urodzenia(do pewnych granic oczywiście-żadne obraźliwe itp).i to powinno sie w Polsce powoli zmieniać.bo dlaczego na całym świecie jest możliwość nazwania dziecka tak jak się podoba a u nas nie?bo co?ja nie widze żadnego sensownego powodu by nadal tak było.to jak cenzura!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: orygilalne imiona waszych dzieci 12.12.08, 21:59 Prawo ogranicza samowolę przy nadawaniu imion, i bardzo dobrze. Osobiście nie widzę nic wspaniałego ani postępowego w umożliwieniu rodzicom nazwania dziecka "Zwycięzca", "Penderecki", "Nieudacznik" albo "Gruszka". Odpowiedz Link Zgłoś
magdaksp Re: orygilalne imiona waszych dzieci 15.12.08, 00:23 w marcu urodzi sie mój syn-Anatol. Odpowiedz Link Zgłoś
wrednaczarodziejka Re: orygilalne imiona waszych dzieci 15.12.08, 20:57 Mój sześcioletni syn ma na imię Borys - to imię oznacza walecznego mężczyznę, chciałam bardzo żeby miał zdecydowane, męskie imię. Teraz marzę o córci i od lat podoba mi się imię Kalina lub Klaudyna - to drugie - bo kocham Colette Odpowiedz Link Zgłoś
seytan_a_22 Re: orygilalne imiona waszych dzieci 16.12.08, 20:45 podoba mi się imię Kalina lub Klaudyna - to drugie - bo kocham Colette Moja mama tez kochala dlatego jestem Claudine Georgia, a moj synek bedzie albo Luca Marc albo Marcel Marc...tatus upiera sie przy pierwszym Odpowiedz Link Zgłoś