Gość: ewams2 IP: *.aster.pl 27.11.08, 09:37 Witam wszystkich, jestem mamą maleńkiej Lenki. Nadając to imię nie miałam pojęcia, że jest ono aż tak popularne. Nie jest to może jakaś szczególna wada imienia, niemiej jednak życie z imieniem popularnym sprawia pewne trudności. Chcemy zmienić małej imię - szczególnie , że w ciągu 6 m- cy można to zrobić "od ręki" składając oświadczenie. Mamy dwa typy Blanka i Kalina - które lepsze ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szampanna Re: Blanka czy Kalina 27.11.08, 09:57 Oba fajne (z mojej listy ), ale Blankę mam wyżej w rankingu. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Blanka czy Kalina 27.11.08, 10:11 Ja też wybrałabym Blankę, zwłaszcza, że brzmieniowo jest do Leny trochę podobna - może trochę ułatwi Wam to przestawienie się na zmienione imię? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Re: Blanka czy Kalina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.08, 10:21 zdecydowanie Blanka, sliczne imię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: go.sć Re: Blanka czy Kalina IP: *.171.19.130.static.crowley.pl 25.12.08, 15:35 Blanka jest ładniejsze niż Kalina Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Blanka czy Kalina 27.11.08, 10:32 Podobają mi się obydwa, ale że od Lenki bliżej do Blanki niż Kalinki, wybrałabym Blankę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewams2 Re: Blanka czy Kalina IP: *.aster.pl 27.11.08, 11:09 Bardzo Wam dziekuję za odpowiedzi - jak ja się z nich cieszę ! Bałam się, że zaleje mnie fala krytyki z powodu zmiany imienia. W końcu jest to przejaw trochę fanaberii a trochę braku odpowiedzilności. Dletago borykamy się tą decyzją zmieniać czy nie zmieniać od 2 misięcy a na oststeczną decyzję mamay jeszcze 2 tygodnie. Trochę przywyczailiśmy się do tej Lenki ale z drugiej strony perspektywa, że mała będzie jedną z wieeeelu Lenek nie jest miła, szczególnie, że wybór imion jest bogaty. Czasmi myślę, że poprostu powinnam pogodzić się z tą sytuacją i żyć dalej. Bardzo mnie ta sprawa męczy psychicznie. Ciekawa jestem co zrobiłybyście na moim miejscu ? Odpowiedz Link Zgłoś
uccellino Re: Blanka czy Kalina 27.11.08, 13:38 > Bałam > się, że zaleje mnie fala krytyki z powodu zmiany imienia. Krytykować nie będę, ale będę odwodzić, zwłaszcza, że wybraliście tak piękne imię. > W końcu > jest to przejaw trochę fanaberii a trochę braku odpowiedzilności. Bez przesady Nie biczuj się z takiego powodu > Dletago borykamy się tą decyzją zmieniać czy nie zmieniać od 2 > misięcy a na oststeczną decyzję mamay jeszcze 2 tygodnie. Trochę > przywyczailiśmy się do tej Lenki Bardziej bym patrzyła na to, że o n a się przyzwyczaiła... To juz duża dziewczyna, która wie, jak się na nia woła. > ale z drugiej strony perspektywa, > że mała będzie jedną z wieeeelu Lenek nie jest miła, Czemu? Wybacz, ale ja takiego czegoś nie rozumiem. > Ciekawa jestem co zrobiłybyście na moim miejscu ? Cieszyłabym się, że mam córkę o tak pięknym imieniu, która bedzie miała liczne imienniczki w podobnym wieku i dzięki temu bedzie odbierała swoje imię jako zwyczajne. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Blanka czy Kalina 27.11.08, 13:54 Jeśli nie jesteście przekonani do tego imienia to jak najbardziej bym zmieniła. Odpowiedz Link Zgłoś
hayet Re: Blanka czy Kalina 27.11.08, 14:26 a naprawde lena to tak popularne imie? ja sie jeszcze na zywo z nim nie spotkalam. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Blanka czy Kalina 27.11.08, 22:32 Lepiej podjąć działania, i być w zgodzie ze soba, niż gryźć się przez całe życie, że mogliście zmienić imię, które przestalo wam odpowiadać, a z braku odwagi nie zrobiliście tego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewams2 Re: Blanka czy Kalina IP: *.aster.pl 28.11.08, 08:34 W istscie brakuje nam odwagi. Boimy się reakcji otoczenia. Powstrzymuje nas również to, że w aktach pozostanie adnotacja o zmianie imienia. Chciałabym podjąć jak najlepszą decyzję - taką jaką podjęłaby moja córka ale to niemożliwe - narazie musimy tę decyzję podjąć za Nią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ilonka Re: Blanka czy Kalina IP: *.gprs.plus.pl 10.12.08, 00:14 Tak naprawdę to Lena jakoś nieszczególnie mi się podoba, ale Wam chyba bardzo, skoro takie imię wybraliście dla córki. Ja nie zmieniałabym imienia dziecku, do którego już i ono i Wy się przyzwyczailiście. Tak naprawdę to znam tylko jedną Lenę i nie słyszałam, by czyjaś córka tak się nazywała w moje okolicy, osiedlu, czy u moich znajomych. Więc nie przesadzajcie z popularnością... Blanka - bardzo ładne, może po prostu dopiszcie je jako drugie, przecież możecie używać go na zmianę Odpowiedz Link Zgłoś
uccellino Re: Blanka czy Kalina 27.11.08, 13:32 Nie zmieniajcie Leny!!!! Jest super. No a jeśli decyzja nieodwołalna, to na Kalinę. Odpowiedz Link Zgłoś
gobisha Re: Blanka czy Kalina 27.11.08, 14:20 Blanka bardziej mi sie podoba, ale jest tez popularna. Kalina tez ladnie a nie tak popularnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewams2 Re: Blanka czy Kalina IP: *.aster.pl 27.11.08, 14:41 Też byłam zaskoczona popularnością Leny a jednak to fakt. W Warszawie w 2008 r. imię Lena nadano 272 dziewczynkom, Blanka 53 a Kalina 41.Podobną ilość nadań co Lena ma np. Antonina i Alicja. W każdym razie Lena jest w pirwszej piętnastce najpopularniejszych imion. Teraz tego może nie widać ale jak tylko dzieci wyjdą do piaskownicy a potem do przedszkola, to zewsząd będzie słychać to imię. Blanka też nie jest jakimś szczególnie nispotykanym imieniem ale też nie zależy nam na imieniu bardzo wydumanym. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.perla Re: Blanka czy Kalina 27.11.08, 22:21 ja mam wrażenie, że jednak nie bardzo chcesz zmieniac. jak patrzysz na nią to kogo widzisz- lenę, blankę czy kalinę?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewams2 Re: Blanka czy Kalina IP: *.aster.pl 28.11.08, 08:31 Faktycznie mam zamęt w głowie. Jak patrzę na Nią to widzę Lenkę albo Blankę, Kaliny raczej nie a to z tego powodu, że Blanka była bardzo poważnie rozważana i do oststniej chwili zastanawialiśmy się nad wyborem. Trochę wpłynęła na nas rodzina. Teściowie nie chcieli imienia Lena uznając je za "ruskie" a moja mama chciała tylko Lenkę. W dniu rejejstracji mówiłam do męża żeby dał Blanka bo mniej kontrowersyjne i też ładne. A wyszło jak wyszło. Odpowiedz Link Zgłoś
uccellino Re: Blanka czy Kalina 28.11.08, 12:05 > nie chcieli > imienia Lena uznając je za "ruskie" ??? Chyba czeskie? Swoją drogą to kolejna nauczka dla nas wszystkich, żeby nie słuchać rodziców ani teściów, tylko swojego serca Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.perla Re: Blanka czy Kalina 28.11.08, 12:55 zastanów się czy faktycznie chcesz teraz za kazdym razem prostowac i tłumaczyc kazdemu ze cora ma zmienione imię np. w przychodni. Odpowiedz Link Zgłoś
uccellino Re: Blanka czy Kalina 30.11.08, 11:35 A to doprawdy sztuczny problem... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Blanka czy Kalina 28.11.08, 20:11 Blanka i Lenka są jakoś tam podobne brzmieniowo. Myślę, ze zmiana nie byłaby żadną krzywdą, mój kolega miał 2 razy zmieniane imię - z Witolda na Wojciecha i z powrotem na Witolda (ale tam sie rodzice nie mogli porozumieć) i żyje, ma się dobrze. Co do śladu w papierach, to nie jestem pewna, czy pozostaje? Lepiej w każdym razie zmienić teraz, bo teraz dane dziecka są najwyżej w przychodni, niż kiedy już będzie chodzić do przedszkola czy szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.perla Re: Blanka czy Kalina 28.11.08, 22:27 ślad po każdorazowej zmianie imienia zostaje a zupełnym akcieurodzienia, który jest w posiadaniu USC, taki akt jest potrzebny do różnych spraw sądowych, np. rozwodu, sprawy spadkowej. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Blanka czy Kalina 29.11.08, 00:03 Ale w czym problem? Przecież zwykłym ludziom, z którymi rozmawiamy, nie legitymujemy się pełnym odpisem aktu urodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.perla Re: Blanka czy Kalina 30.11.08, 11:52 ja tytlko informuję gdzie zostaje ślad po zmianie imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
ga_lapagos Re: blanka 27.11.08, 14:56 Moja kubanska babcia wierzy, ze dziecko przekazuje rodzicom jak powinno miec na imie, ona nadala imiona swoim 7 pociechom po tym jak je zobaczyla po raz pierwszy. Wierze, ze imie jest integralna czescia osobowosci. Na twoim miejscu za nic an swiecie nie zmienilabym Lence imienia. - ja? wrednygalapagos.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: blanka IP: *.cable.ubr03.bath.blueyonder.co.uk 27.11.08, 15:21 Zmienilabym na Blankę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makowa_panienka Re: blanka IP: *.nat.tvk.wroc.pl 27.11.08, 16:08 Również zmieniłabym na Blankę.Lena nigdy mi sie nie podobała chyba, że jako zdrobnienie od Heleny. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: blanka 29.11.08, 00:08 ga_lapagos napisała: > Moja kubanska babcia wierzy, ze dziecko przekazuje rodzicom jak powinno miec na > imie, ona nadala imiona swoim 7 pociechom po tym jak je zobaczyla po raz pierw > szy. Wierzę podobnie, ale moja pociecha nie była tak tajemnicza, nie kazała mi czekać aż do swoich narodzin i przekazała mi już w czasie ciąży, jak powinna mieć na imię. Odpowiedz Link Zgłoś
nerwena Re: Blanka czy Kalina 28.11.08, 03:25 Oba ładne, ale ja wybrałabym Blankę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewams2 Re: Blanka czy Kalina IP: *.aster.pl 29.11.08, 10:44 Hmmm chyba jednak zdecydujemy się na zmianę. Widzę również, że imię Blanka jest lepiej odbierane niż Lena. Teraz mamy Lenę Monikę a prawdopodobnie będziemy mieli Blankę Lenę. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Blanka czy Kalina 30.11.08, 12:46 MSZ o wiele ładniej. Daj znać, jak się rozwinie sytuacja. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Blanka czy Kalina 30.11.08, 13:09 Gdybym była na twoim miejscu (i czuła, że nazwałam dziecko niewłaściwie) to zmieniłabym imię. A Blanka Lena podoba mi się dużo bardziej niż Lena Monika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewams2 Re: Blanka czy Kalina IP: *.aster.pl 02.12.08, 13:02 A tak mi jeszcze dziś przyszło do głowy, że może poprostu przerobić Lenkę na Milenkę. Milena też jest dość powszechna ale do pierwszej dzisiątki raczej nie wejdzie - co Wy na to ? Odpowiedz Link Zgłoś
agi40 Re: Blanka czy Kalina 02.12.08, 13:16 IMO nie. Jestem za zestawem Blanka Lena, zdecydowanie najlepszy pomysl. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Blanka czy Kalina 02.12.08, 21:52 Popieram, Blanka jednak IMO ładniejsza niż Milena, i też trochę podobna do Leny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilija Re: Blanka czy Kalina IP: *.lublin.mm.pl 02.12.08, 18:14 Myślę, że to dobry pomysł, inne imię a tak samo będziecie sie zwracać - Lenka. Milena to bardzo ładne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Blanka czy Kalina 02.12.08, 19:44 Gość portalu: ewams2 napisał(a): > A tak mi jeszcze dziś przyszło do głowy, że może poprostu przerobić > Lenkę na Milenkę. Świetny pomysł! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kalina Re: Blanka czy Kalina IP: 91.197.91.* 09.12.08, 21:50 Jeśli chcesz zmienić, to zmień na Blankę Zawsze bardzo mi się podobało i należy do tych imion, które nadałabym córce, gdyby nie inne ustalenia. Sama mam na imię Kalina i wolę, żeby nikt inny tak się już nie nazywał - swoją drogą nie poznałam nigdy drugiej Kaliny... Własne imię też bardzo lubię (pasuje do mnie), a najbardziej lubię jak inni mówią do mnie Kalinka. Nienawidzę jednak jak mylą z Haliną czy Karoliną Na drugie mam Sabina po babci i właśnie takie imię dostanie moja córka. Odpowiedz Link Zgłoś
takanatalia Re: Blanka czy Kalina 11.12.08, 23:11 niezbyt lubię "rośline" i "kwiatowe" ale w tym wypadku - Kalina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewams2 Re: Blanka czy Kalina IP: *.aster.pl 12.12.08, 16:01 Sprawa została rozstrzygnięta i zastosowaliśmy salomonowe wyjście. Od dziś dzidzia ma na imię Milena. Jednak pół roku to już trochę dużo żeby się przestawić na zupełnie inne imię a tak możemy na nią wołać Mila, Mileneka lub poprostu Lenka. Zdrobnień bez liku a imię jak imię może nie wszystkich zachwyca ale też nie jest najgorsze. Mnie kojarzy się z miłą ciepłą śliczną dziewczyną. A Lena trochę z Panią która sprząta korytarze w ministerstwie. Powiem szczerze że zmiana imienia jest jednak pewnym przeżyciem emocjonalnym. Pani w USC powiedziła man że tylko dziś rejejstrowała trzy Lenki, zapanowała jakaś Lenkomania - więc chyba dobrze zrobiliśmy. Dziękuję za wszystko a następna córcia będzie miała na imię Blanka Ewa. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Blanka czy Kalina 12.12.08, 16:13 Gratuluję decyzji! Milena to rzeczywiście świetne rozwiązanie. Wciąż Lena, ale jednak z oficjalną formą imienia Odpowiedz Link Zgłoś
solveiga1 Re: Blanka czy Kalina 16.12.08, 13:14 Jestem tego sameg zdania co Olianka. Dobrze, ze macie juz za soba przejscia z USC. Czekamy teraz na Blanke Ewe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaaa Re: Blanka czy Kalina IP: 77.245.246.* 16.12.08, 13:01 Blanka fatalne!! a Kalina?? no nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś