bacia12 01.12.08, 10:48 do rozwiązania jeszcze dosyć dlugo, ale już męczy mnie imię w poprzedniej ciąży wiedzialam od samego początku, ze będzie Maria. Imiona męskie jakoś mi się wcale nie podobaly... - Nazwisko konczy się na -uk, krótkie - wolałabym w miarę polsko brzmiące imiona więcej wytycznych nie mam Chętnie poczytam wszystkie wasze propozycje! dziękuję z góry bo Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: pomóżcie w wyborze 01.12.08, 10:50 Hej baciu Maria i Konstanty Florian Jeremi Berenika Bogna Helena Odpowiedz Link Zgłoś
bacia12 Re: pomóżcie w wyborze 01.12.08, 10:58 thanks u nas na forum już tez zadalam to samo pytanie zakręconam, nie? Helena mi się podoba, ale w rodzinie (wprawdzie dalszej) już mamy męskie jakoś do mnie nie przemawiają Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: pomóżcie w wyborze 01.12.08, 11:02 Baciu u nas jeszcze nie zaglądałam. To się wyżyję immienniczo tu, a zobaczymy co nasze dziewczyny zaproponują. Dla chłopca jeszcze Kajetan, Feliks, Gustaw. Dla dziewczynki Antonina, Tekla, Telimena. Odpowiedz Link Zgłoś
bacia12 Re: pomóżcie w wyborze 01.12.08, 11:09 Kajetan mi się nawet podoba, tylko czy pasuje do nazwiska kótkiego kończącego się na uk? Tekla ma skojarzenia niestety Antonin jest dosyć duzo Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: pomóżcie w wyborze 01.12.08, 17:55 bacia12 napisała: > Kajetan mi się nawet podoba, tylko czy pasuje do nazwiska kótkiego kończącego s > ię na uk? Pasuje. Zresztą był bardziej popularny w klimatach wschodnich w dawnej Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: pomóżcie w wyborze 01.12.08, 10:56 Melania Nadzieja Adela Walery Olgierd Izydor Odpowiedz Link Zgłoś
bacia12 olianka 01.12.08, 11:00 a można jakoś skrócić te męskie? Marię już mamy, no i oczywiscie wołamy: Marysia chcialabym, by dziecko mialo imię takie, że gdy za granicę pojedzie nie będize mioalo problemu, ale z kolei mieszkając w Pl, by można byloby je jakoś "upiększyć" sama nie wiem czego chcę Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: olianka 01.12.08, 11:30 Walery to Walek, Waluś Olgierd - Olek, Olo Izydor to Dyziu Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: olianka 01.12.08, 20:40 W ramach uniwersalności imienia polecam swoje - Hanna W Polsce Hania, Hanka, Haneczka, Hanusia, za granicą po prostu Hanna. Odpowiedz Link Zgłoś
bacia12 Re: olianka 01.12.08, 22:20 Hania, Ania - bardzo ładne gorzej z pomyslam dla chlopaka Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: olianka 01.12.08, 23:36 Skoro lubisz imiona w tym stylu, to oczywiście Staś. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: olianka 02.12.08, 15:38 Podobałby mi się Karol, Edmund, Jerzy (choć mało uniwersalne), Jan, Feliks, Witold, Wiktor, Lucjan, Edward, Waldemar, Wojciech, Albert, Florian, Antoni, Bruno... Odpowiedz Link Zgłoś
bacia12 tak dla ulatwienia 01.12.08, 11:10 będą po dwa imiona dla dziewczyny prawdopodobnie drugie będzie Zofia jesli chlopak to Teodor lub Piotr Pierwsza córa to Maria Magdalena Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: tak dla ulatwienia 01.12.08, 11:13 Trudno powiedzieć nie znając całego nazwiska. Na pierwszy rzut oka wydaje się pasować. Jeszcze inne propozycje: Witold Teodor Wojciech Piotr Leonard Teodor Ludwik Teodor Adela Zofia Kornelia Zofia Michalina Zofia Antonina owszem popularniejsza ale na pewno nie jest na szczytach list. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: pomóżcie w wyborze 01.12.08, 12:43 Dla chłopca może Józef? Albo Witold, Tadeusz, Franciszek, Karol, Stanisław? A dla dziewczynki może Ewa, Laura, Łucja, Elżbieta, Aniela, Kornelia, Rozalia, Apolonia? Odpowiedz Link Zgłoś
z.cv Re: pomóżcie w wyborze 01.12.08, 23:29 Ewa Anna Hanna Zofia Piotr Franciszek Odpowiedz Link Zgłoś