anulla1 19.12.08, 18:06 Właśnie mnie olśniło, że to naprawde fajne imiona!!!! I nawet męzowi sie podabają. Musze jeszcze coś wymyślic dla chłopaka- chciałabym żeby imię było takie normalne nie jakieś udziwnione, ale nie bardzo popularne. Mamy starszą Małgosię- lubie to imię bo małych Gosiek jest niewele. Podoba mi się Wojtek- ale męzowi nie. On chciałby Mieszka- mnie sie niepodoba. Ewentualnie Mikołaj wchodzi w gre. Ale szukam jeszcze jakiegoś innego imienia. No i tak myśle ze Marek jest fajne. Ale moze macie jekieś pomysły dla chłopca pasujace do Małgorzaty Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koza_w_rajtuzach Re: Alinka czy Halinka???? 19.12.08, 18:42 Moim zdaniem 100 razy lepsza od Halinki jest Alinka. Zresztą tak miała nazywać się moja córka, która w ósmym miesiącu ciąży okazała się być chłopcem . Wszystkim z naszego otoczenia to imię się spodobało. Reakcje były naprawdę bardzo pozytywne, w przeciwieństwie do reakcji na imię jakie wybraliśmy dla naszej starszej córki. Jeśli chodzi o imię dla chłopca to bardzo podoba mi się Mikołaj i Mieszko. Wojciech i Marek też są okej, podobają mi się umiarkowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
badziul Re: Alinka czy Halinka???? 19.12.08, 19:22 moja Małgosia ma brata Szymona starszego o 2 min. Polecam!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
anulla1 Re: Alinka czy Halinka???? 19.12.08, 19:52 Szymon - mi się podba, ale mamy już w rodzinie. Zapytałam Małgosie o imię dla chłopca i powiedziała - No Pioterek albo Budyń - Budyń? - Tak Budyń, to bardzo ładne imię Budyniek będe wołać.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilija Re: Alinka czy Halinka???? IP: *.lublin.mm.pl 03.01.09, 01:09 Pioterek albo Budyń nie no tym to mnie rozwaliłaś! Odpowiedz Link Zgłoś
uccellino Kozo!!!! 20.12.08, 18:57 Ło matko! Masz syna???? Ale numer! I jakie opcje na imię? Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Kozo!!!! 21.12.08, 08:38 > Ło matko! Masz syna???? Ale numer! > I jakie opcje na imię? Chyba żadnych . Nie jestem w stanie dogadać się z mężem.. On mi ciągle o Sławku i Olafie mówi, a ja zgodzić się nie mogę na żadne z tych imion. Była mowa o Witku, ale to chyba jednak nie to... Ale widzę światełko w tunelu, że się mąż na Stasia może zgodzi.. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kozo!!!! 21.12.08, 14:10 A może spodobałby sie Wam obojgu jakiś -sław albo Sław- inny niż Sławomir? Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Kozo!!!! 21.12.08, 20:32 > A może spodobałby sie Wam obojgu jakiś -sław albo Sław- inny niż > Sławomir? No właśnie liczę, że mężowi spodoba się ten Stanisław . Może w Wawie to popularne imię, ale w moim mieście nie nadawane w ogóle. Poza tym to takie moje rodzinne imię, mam bardzo dużo przodków Stasiów. Zresztą moja mama też jest Stanisławą, a jej tato Stanisławem . Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Kozo!!!! 23.12.08, 15:22 Staś bardzo fajnie. W przeciwieństwie do Sławka. Olaf w porządku, ale Stasiu i tak o niebo lepszy. Trzymam kciuki za przekonywanie męża. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Alinka czy Halinka???? 19.12.08, 21:53 Zdecydowanie Alinka. Dla chłopca proponuję: Witolda, Radosława, Franciszka, Lucjana i Stanisława. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Alinka czy Halinka???? 19.12.08, 21:56 Alinka - romantycznie i słodko. Coraz bardziej przekonuję się do tego imienia, kiedyś nie przepadałam, a teraz proszę. A dla chłopca... Może Tomek? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Alinka czy Halinka???? 19.12.08, 22:05 Jestem za Alinką. Dla chłopca podobałby mi się Wojtek lub Mieszko. Proponuję Tymka, Kajtka i Miłosza. Odpowiedz Link Zgłoś
ania.silenter Re: Alinka czy Halinka???? 19.12.08, 22:08 Alinka - może być (miałam kiedyś królika o tym imieniu), Halinka IMHO okropnie. Odpowiedz Link Zgłoś
koala500 Re: Alinka czy Halinka???? 20.12.08, 08:56 dla dziewczynki tylko ALINKA!!! żadnych Halinek!! dla chłopca podoba mi się Wiktor oraz Jaś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lino Re: Alinka czy Halinka???? IP: *.adsl.inetia.pl 20.12.08, 11:10 Jeśli podobaja się oba, to lepsza jest Alina. Z męskich przez Ciebie wymienionych najlepszy jest Marek. Wojciecha i Mieszka odradzam. Odpowiedz Link Zgłoś
uccellino Re: Alinka czy Halinka???? 20.12.08, 11:14 Z imion tzw. "normalnych" dla chłopaka fajne są jeszcze Adam, Jacek, Andrzej, Tadeusz, Janusz, Stefan, Marcin, Witold. Nie uznaję dobierania dzieciom imion do cudzych, więc nie wypowiadam się w kwestii "pasowania" do Małgosi. Odpowiedz Link Zgłoś
pas_ya Re: Alinka czy Halinka???? 20.12.08, 14:21 Z tych dwóch Alina, Halinie mówimy zdecydowane NIE Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: Alinka czy Halinka???? 20.12.08, 14:37 A ja bym zrehabilitowała pogardzaną Halinę Halinka mi się nieszczególnie podoba, ale Hala - urocze, uważam. Odpowiedz Link Zgłoś
sanciasancia Re: Alinka czy Halinka???? 20.12.08, 18:50 Owszem. I doskonałe zdrobnienie Haliny. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Alinka czy Halinka???? 20.12.08, 15:05 Alina to ładne imię. Podoba mi się od dawna, bardziej od oklepanej ostatnio Alicji. Generalnie ja lubię imiona normalne i proste, dlatego podoba mi się i Wojtek i Marek a oprócz nich: Tomek, Paweł, Krzysztof, Marcin. Odpowiedz Link Zgłoś
donmari-2 Re: Alinka czy Halinka???? 20.12.08, 17:12 Zdecydowanie Alinka!!! Halina jest IMO nie ladną sezonówką przełomu lat 40 i 50 Odpowiedz Link Zgłoś
anulla1 Re: Alinka czy Halinka???? 20.12.08, 23:27 > Zdecydowanie Alinka!!! Halina jest IMO nie ladną sezonówką przełomu > lat 40 i 50 No chyba etymologia tego imienia jest zancznie starsza, skoro Moniuszko Halce pisał. Ja nadal nie jestem przekonana bo ja sie skłaniam ku Haline ale z powodów rodzinnych mam obiekcje. Tak miała na imię moja babcia, ale nie jestem zwolenniczką dawania imion po kimś, zwłaszcza że ona nie lubiała mojej mamy. Wiec tata by sie cieszył, a mama nie wiem może jej byc żal że nie po jej mamie wnuczka ma imię. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Alinka czy Halinka???? 21.12.08, 00:50 anulla1 napisała: > > Zdecydowanie Alinka!!! Halina jest IMO nie ladną sezonówką > przełomu > > lat 40 i 50 > > No chyba etymologia tego imienia jest zancznie starsza, skoro > Moniuszko Halce pisał. Moniuszko pisał o Halce, ale nie wiadomo, jaka była pełna forma tego imienia. Przypuszczam, że raczej Alina, a tyle z nią Halka miała wspólnego, co Jagna z Agnieszką. Odpowiedz Link Zgłoś
anulla1 Re: Alinka czy Halinka???? 21.12.08, 01:07 Aria operowa zaczyna się od słów "O Halino o jedyna...." Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Alinka czy Halinka???? 21.12.08, 14:06 Fakt, masz rację Tak czy inaczej wcześniej Haliny nie było, a ponieważ rzecz dzieje się na wsi, należy raczej przypuszczać, że Halina jest "ugwarowieniem" Aliny. Odpowiedz Link Zgłoś
anulla1 Re: Alinka czy Halinka???? 21.12.08, 17:22 Halina jest "ugwarowieniem" Aliny. tak jak Hanna od Anny. Ja decyzji nie podiełam jeszcze nie bronie Haliny bo gdybym była pewna to bym nie pytała, tylko tak dyskutuje : ))) Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Alinka czy Halinka???? 23.12.08, 16:21 anulla1 napisała: > Halina jest "ugwarowieniem" Aliny. > tak jak Hanna od Anny. Hanna od Anny? Może nie mam racji, ale wydawało mi się, ze Hanna jest bliższa hebrajskiemu oryginałowi, a więc to Anna jest wtórna. Natomiast nazywanie Ann Hankami to już inna historia, faktycznie wynikająca z "ugwarownienia". A odpowiadając na pytanie w tytule postu, to Alinka jest jednak ładniejsza. I "rodzinnie" bezpieczniejsza, bo może być, że niby po babci, ale nie do końca, więc nie ma się co obrażać. Dla chłopca proponuję Karolka (Lolka) lub Gustawa (Gucia). Wojtek też fajny, ale skoro mężowi się nie podoba... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Alinka czy Halinka???? 23.12.08, 19:31 Hanna jest bliższa hebrajskiemu oryginałowi, przynajmniej w pisowni, bo nie wiem, jak to sie po hebrajsku czyta i czy nie ma "h" niemego, ale w Polsce wszak Hanna się popularyzowała nie w nawiązaniu do hebrajskiego oryginału, ale jako wtórne gwarowe rozszerzenie Anny o "h". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iryska Re: Alinka czy Halinka???? IP: *.as.kn.pl 21.12.08, 13:48 Halka to osobne imię, gdzieś nawet datę imienin widziałam. Zdecydowanie Alina, tym bardziej że jeszcze wspominałaś o rodzinnych niesnanskach. A do Alinki - Adam, Ryszard... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bati Re: Alinka!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.08, 09:20 Alina jest sliczne i z tradycjami (Balladyna Slowackiego), a Halina starodawne, pasujace do jakijes ciotki po 50-tce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Re: Alinka czy Halinka???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.08, 14:08 zdecydowanie Alinka- znam nawet jedną taka przed trzydziestka, superkobieta !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ALA Re: Alinka czy Halinka???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.09, 10:32 Ja mam na imię Alina a na drugie Małgorzata, i oba imiona są używane. Nie wiem czy wiesz,że najsłynniejsza ALA - ta z ELEMENTARZA MIAŁA NA IMIĘ ALINA, dlatego potocznie Alina może być Alinką, Alą,Alusią a nawet Inką, dla chłopca Szymon!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
anulla1 Re: Alinka czy Halinka???? 03.01.09, 13:17 Na chwile obecną postanowiliśmy że dziewczynka będzie Alinką a chłopak (w miedzy czasie miał być Markiem, ale) na staneło na Radku- Radosłwaie. Gdzieś tam po głowe placze mi sie jeszcze Rafał ale narazie obstaje przy Radku. Ale musze we wszystkich budzić skojarzenia, że to na cześć Sikorskiego nie Majdana ))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muszka Re: Alinka czy Halinka???? IP: 94.251.145.* 11.01.09, 10:24 wydaje mi się że Jaś pasuje do Małgosi Odpowiedz Link Zgłoś