Gość: nana2005 IP: *.chello.pl 18.02.09, 08:34 Dziewczyny, kiedy wasze Leny obchodzą imieniny? Ja znalazłam tylko 10 listopad, a ponieważ córka jest z listopada, chciałabym wybrać inny miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mal_art Re: imieniny Leny 18.02.09, 10:09 Wprawdzie mamą Leny nie jestem ale odpowiem. Wikipedia podaje tylko 10 listopada, mój kalendarz też. Proponuję wybrać którąś z dat imienin Heleny (2 marca, 22 maja, 31 lipca, 18 sierpnia) - i wtedy wyprawiać córce imieniny. W końcu Lena od tego imienia pochodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
donmari-2 Re: imieniny Leny 18.02.09, 16:26 Lena to rosyjskie zdrobnienie od Heleny, które się"umiędzynarodowiło" i na Zachodzie(głównie Polska i Niemcy)weszło do użytku jako pełne imię. świętej Leny raczej nie było Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: imieniny Leny 18.02.09, 18:23 imieniny nie są chyba tylko we wspomnienie świętych - wszystkie np. słowiańskie imiona mają swoje przypisane daty imienin, nie wiem skąd, ale nie sądzę, by każde z nich miało świętego patrona. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imieniny Leny 18.02.09, 18:25 Tak, ale Lena nie ma daty odrębnej od Heleny, mam wrażenie. W końcu to tylko zdrobnienie. Odpowiedz Link Zgłoś