magdalech 23.02.09, 18:36 takie są imiona mojej dwójki dzieci i trzeciego które jest w drodze i dla mnie są najpiękniejsze na świecie choc sporo się nasłuchałam że od Jonatan nie ma zdrobnienia,wkurza mnie takie podejście jakby to był obowiązek dac dziecku imię które się zdrabnia. pozdrawiam wszystkich rodziców Magda Marikunia Jonatanek Roksi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Marika,Jonatan,Roksana 23.02.09, 19:03 Mnie podoba się tylko Jonatan. Odpowiedz Link Zgłoś
asidoo Re: Marika,Jonatan,Roksana 23.02.09, 20:32 Imiona nieszczególne a Jonatan się zdrabnia. Jonek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwa Re: Marika,Jonatan,Roksana IP: *.chello.pl 28.02.09, 19:28 pewnie wolisz jasiu i jadzie? i masz ponad 30 lat?to zrozumiale w tym wieku Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Marika,Jonatan,Roksana 28.02.09, 20:27 Asidoo, tak zgrzybiałe staruszki nie powinny się w ogóle wypowiadać! ROTFL. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jolka Re: Marika,Jonatan,Roksana IP: *.inetaccess.pl 31.07.09, 11:06 Gość portalu: iwa napisał(a): > pewnie wolisz jasiu i jadzie? i masz ponad 30 lat?to zrozumiale w > tym wieku a ty masz zapewne 15 lat, zatem taka wypowiedź jest zrozumiała w tym wieku Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Marika,Jonatan,Roksana 23.02.09, 20:39 Jonatan bardzo mi się podoba, gdybym miała synka o tym imieniu na pewno używałabym zdrobnień, bo da się zdrobnić, ale pełna forma jest najładniejsza. Marika i Roksana zdecydowanie mi się nie podobają. Odpowiedz Link Zgłoś
wimperga Re: Marika,Jonatan,Roksana 23.02.09, 20:49 Jonatan podoba mi się bardzo, ale imiona dziewczynek w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
jut-ra Re: Marika,Jonatan,Roksana 23.02.09, 20:52 Pewnie, ze nie ma obowiązku, spokojnie. Jednak przewidujesz, że do własnego synka, który nie raz cię rozbroi zawsze będziesz zwracać się wyłącznie pełną formą imienia? Hm... Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: Marika,Jonatan,Roksana 23.02.09, 21:21 Tylko Jonatan mi się podoba. A co do imienia ze zdrobnieniami, wcale nie wszyscy takiego szukają. Ja wybrałam Laurę właśnie dlatego, że się nie zdrabnia. Choć na upartego można zdrobnić wsztystkie imiona... Odpowiedz Link Zgłoś
pontecorvo Re: Marika,Jonatan,Roksana 23.02.09, 21:39 Ja wybrałam Laurę właśnie dlatego, że > się nie zdrabnia. Choć na upartego można zdrobnić wsztystkie > imiona... Słyszałam już o Laurusi i Laurce Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: Marika,Jonatan,Roksana 23.02.09, 22:03 w rzeczy samej Laurka pojawiła się na krótko w ustach pani przedszkolanki, ale moja mina chyba była bardzo wymowna i Laurka szybko odeszła w niepamięć Odpowiedz Link Zgłoś
jut-ra Re: Marika,Jonatan,Roksana 23.02.09, 21:51 szampanna napisała: > Choć na upartego można zdrobnić wsztystkie imiona... Właśnie, dlatego czasem, jeśli to dla nas "sprawa gardłowa", lepiej jednak nadać imię, które ma powszechnie znane i akceptowane przez nas zdrobnienia - zawsze jakaś ciocia czy pani w przedszkolu może wyskoczyć z jakąś Laurką, Marikusią czy Kosmyczkiem (sic!). Odpowiedz Link Zgłoś
magdalech Re: Marika,Jonatan,Roksana 28.02.09, 10:04 Ale ja zdrabniam imię mojego synka tyle że po swojemu Marikusia,Marikula,Marix tak mówię do mojej córki a do Jonatana Tanuś,a z reguły mówimy do niego Diduś bo tak jakoś się przyjęło,nie wiem od czego oprócz tego cała lista słoneczek,skarbusiów itd to normalne że nie tylko po imieniu się do własnych dzieci zwracamy Imiona które mamy są często tylko formą oficjalną w papierach albo jak komuś się przedstawiamy a w domu istnieje wiele zdrobnień które nikomu nie muszą się podobac,a dla nas są super prawda? Marikunia Jonatanek Roksi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna Re: Marika,Jonatan,Roksana IP: 193.120.137.* 28.02.09, 10:11 Marika moja corcia ma na imie A Jonatan- boskie - gratuluje pomyslu!!! Super mi sie podoba, szczegolnie ze do tej pory nie znalazlam ani jednego imienia dla chlopca ktore by mi sie spodobalo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwa Re: Marika,Jonatan,Roksana IP: *.chello.pl 28.02.09, 19:26 marika piekne imie bralam je poduwage bedac w ciazy,lecz dalam inne ktore kiedys sobie wymarzylam,jonatan tez super no i roksana tez.mamy podobne typy imion dla dzieci.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
trasimeno Re: Marika,Jonatan,Roksana 28.02.09, 22:34 Z tych imion podoba mi się jedynie Jonatan. Odpowiedz Link Zgłoś
bardzo_luba Re: Marika,Jonatan,Roksana 09.03.09, 11:57 Mi sie najbardziej podoba Roksana. He, he, ale ja juz mam ponad 30 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ona Re: Marika,Jonatan,Roksana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.09, 12:01 a mi najbardziej podoba się Marika Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Marika,Jonatan,Roksana 09.03.09, 12:42 Bardzo podoba mi się Jonatan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgosia Re: Marika,Jonatan,Roksana IP: *.171.96.34.static.crowley.pl 09.03.09, 16:42 Jonatan świetne, imiona dziewczynek - bez urazy - pretensjonalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: veralublin Re: Marika,Jonatan,Roksana IP: *.nplay.net.pl 20.04.09, 21:00 Pretensjonalna to jest Małgorzata a oryginalna Marika. Odpowiedz Link Zgłoś
lib Re: Marika,Jonatan,Roksana 20.04.09, 23:52 Imiona calkiem nie z mojej bajki, ale z Jonatanem mialam bardzo fajna okolicznosc. Bylam z dzieckiem na placu zabaw i co chwile slyszalam, jak pani wola do dziecka Jolanta. Zdziwilam sie, bo to imie popularne wsrod dziewczyn troche starszych ode mnie, a do tego ta pelna forma... Fajnie, mysle sobie. Rozejrzalam sie i ze zdumieniem stwierdzilam, ze owa Jolanta jest chlopcem. Przygladalam sie Jolancie, ale za nic nie chciala byc dziewczynka. Nasluchiwalam uwaznie i choc uszy mam po trzydziestce, stetryczale znaczy, w koncu uslyszalam, ze Jolanta jest Jonatanem. Bajka nie moja, ale co za ulga. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Marika,Jonatan,Roksana 21.04.09, 15:11 z ciekawości, dlaczego Małgorzata jest pretensjonalna? wydawała mi się dość popularna swego czasu Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Marika,Jonatan,Roksana 30.07.09, 22:33 Małgorzata to czysta klasyka Porponuje zerknąc do słownika i sprawdzić co oznacza słowo 'pretensjonalny' Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Marika,Jonatan,Roksana 21.04.09, 15:03 Marikunia- wow! nie wpadłabym na to imiona zupełnie nie w moim guście, ale skoro tobie się podobają... a jednak zdrabniasz jonatana Odpowiedz Link Zgłoś
justii23 Re: Marika,Jonatan,Roksana 21.04.09, 15:24 Jonatan jest fantastyczny, imiona dziewczynek nie mój gust Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Marika,Jonatan,Roksana IP: *.pl 22.05.09, 23:50 mój Syn ma na imię Jonatan , ma 2,5 roku . Jest słodziutki i nie zamieniłabym tego imienia na żadne inne . Wołamy na niego Jonatanek , ale też Jonek . Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
szczur.w.sosie Re: Marika,Jonatan,Roksana 23.05.09, 00:01 dość ekscentryczne... nie nadałabym... Odpowiedz Link Zgłoś
asidoo Re: Marika,Jonatan,Roksana 23.05.09, 10:22 Jesteś mamą Achillesa a o tych imionach mówisz, że są ekscentryczne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gabi1975 Re: Marika,Jonatan,Roksana IP: 69.73.209.* 24.05.09, 01:42 Czy mieszkacie za granica? Ciekawi mnie jak wymawiacie Jonatan - przez 'dż' czy 'j'? Bo jesli przez 'dż' to zdrabnia sie bardzo ładnie do Jona - mój szwagier i dwaj koledzy to Jonathan'y (co prawda przez 'th') i wszyscy funkcjonują jako Jon'y Miałam super-słodką dziewczynkę Marikę, ale ona była pół-Japonką Roksana... w Polsce raczej pretensjonalne... ale za granicą - czemu nie? Ja zdrabniałabym Roxy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gabi1975 Re: Marika,Jonatan,Roksana IP: 69.73.209.* 24.05.09, 01:45 miało być: > Miałam w szkole, w której pracuję super-słodką dziewczynkę Marikę, ale ona była pół-Japonką Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roksana Re: Marika,Jonatan,Roksana IP: *.chello.pl 29.07.09, 09:02 Ja mam na imię Roksana i to imię mi się bardzo podoba. Każdy zasługuje na orginalne imię,żyje się raz. Nie lubię popularnych imion w szkole nie raz zdażają się 3 Agnieszki, 2 Anie,2 Julie mnie to nie kręci.Swoim dziecią, jak będe je miała nadam ładne imię ale nie oklepane... Co do Mariki to rówież mi się podoba Jonatan nie bardzo,bardziej mi się podoba Bastian zdrobniale Bastek Najładniejsze zdrobnienie dla Roksany to Roxy (Roksi) Odpowiedz Link Zgłoś
gobisha Re: Marika,Jonatan,Roksana 29.07.09, 11:58 Gość portalu: Roksana napisał(a): > Swoim dziecią, ze komu?!?! Alicjada Polskie książki w Anglii Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Marika,Jonatan,Roksana 30.07.09, 22:36 Jonatan ok. Imiona dziewczynek IMO bardzo pretensjonalne, szczególnie Roksana (wg mnie, to taki "kwiatuszek" jak Nikola ) Ale to tylko moje, skromne zdanie Ważne, że Tobie się imiona podobają. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Marika,Jonatan,Roksana 31.07.09, 12:53 Podoba mi się imię Jonatan. Imiona dziewczynek nie są w moim guście. Odpowiedz Link Zgłoś
magdmaz Re: Marika,Jonatan,Roksana 31.07.09, 14:47 Jonatan mi się podoba Imiona dziewczynek nie, ale nie muszą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sara Re: Marika,Jonatan,Roksana IP: 213.25.144.* 04.08.09, 11:43 Tylko Marika mi się podoba.Roksana brzmi fatalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aisoglam Re: Marika,Jonatan,Roksana IP: *.chello.pl 06.08.09, 17:32 Marika... przestrzegam przed nadawaniem tego imienia! Słowo to zapisane w formie "marica" (ale wymowa ta sama) jest popularnym (niestety...) hiszpańskim wulgaryzmem (!) oznaczającym homoseksualistę. Odpowiedz Link Zgłoś