donmari-2 26.03.09, 18:05 Dzisiaj ze znajomą dziennikarką rozmawiałam nt moich ulubionych imion. Ona na to: "Wiesz, już minęła moda na takie SERIALOWE Dionizje czy Laury". Teraz jesteśmy bliżej Stasia itp. Z tym Stasiem to się zgodzę, ale na pewno nie z Dionizją i Laurą. Laura może pojawiać się tu i ówdzie w serialach (chociaż rzadko, częściej zdecydowanie w literaturze)ale Dionizja? To staroświeckie imię ,które pojawia się u Diderota(w formie Dioniza, "Kubusia Fatalistę" przeczytałam niedawno). A wy z jakimi nietrafnymi komentarzami dot pochodzenia imion się spotkaliście? Był wątek na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Eunika Re: Nietrafne komentarze dot.imion IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.09, 18:11 Boshee ,Dionizja ,chyba nikt nie nazwałby tak swego dziecka (byłoby biedne). Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Nietrafne komentarze dot.imion 26.03.09, 18:55 a skąd wiesz, że biedne, może byłoby bogate? Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Nietrafne komentarze dot.imion 26.03.09, 19:18 O właśnie - mamy tu piękny przykład tytułowego komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lejla81 Re: Nietrafne komentarze dot.imion IP: *.85-237-164.tkchopin.pl 26.03.09, 20:39 Był tu taki artykuł kiedyś i imionach, gdzie wszystkie komentarze były nietrafne. Anna i Stanisław były określone jako wiejskie (nadawane przy łuskaniu fasoli) itd, już dalej nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja12 Re: Nietrafne komentarze dot.imion IP: *.plock.mm.pl 27.03.09, 10:53 problem jest taki,że nadaje się imię dziecku na całe życie,a nie na lata zauroczenia,"chwalenia"się maluchem.Ci młodzi rodzice winni wziąć pod uwagę czy sami chcieliby na codzień posługiwać się wydumanym przez siebie imieniem.Kobiety już tak mają,że co jedna to bardziej oryginalna,a w realu kompletny brak poczucia smaku,elegancji itd. Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: Nietrafne komentarze dot.imion 27.03.09, 11:13 otóz to, otóż to, tylko trochę na odwrót Ja właśnie całe życie żałuję, że nie dostałam imienia "wydumanego" -mama chciała Igę lub Ingę, uległa opinii publicznej, czyli rodzinie, i jestem zwykłą Beatą (nie przepadam za swoim imieniem). Z imionami jak ze wszystkim - gusta są różne, a oryginalność nie świadczy o braku poczucia smaku (mam nadzieję, że można to powiedzieć o mnie ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lino Re: Nietrafne komentarze dot.imion IP: *.adsl.inetia.pl 27.03.09, 12:18 Beata nie jest wydumana??? A Iga / Inga jest??? To faktycznie wszystko jest względne. Dla mnie Iga i Inga to piękne, proste, mocne, zwykłe imiona, a wszystkie Beaty, Renaty, Donaty, Agaty itp. brzmią niestety jakby były przeznaczone dla nadętych damulek. Nie kojarzą mi się zupełnie ze "zwykłą dziewczyną". Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Nietrafne komentarze dot.imion 27.03.09, 12:25 Właśnie, wszystko jest względne. Dla Ciebie coś jest wydumane i sztuczne, a dla innych - zwyczajne i pospolite. Zależy od środowiska, miejsca, czasu, mody... Dla mnie - wrzucasz do jednego worka imiona z kompletnie innych kategorii, które łączy tylko wspólna końcówka! I to moje odczucie jest oczywiście w pełni subiektywne. Nietrafne jest dla mnie wyrażanie subiektywnych opinii tak, jakby były obiektywnymi prawdami objawionymi. Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: Nietrafne komentarze dot.imion 27.03.09, 12:50 no wiesz, w tamtych czasach, w latach 70-tych, to akurat Iga/Inga była wydumana. Pozdrawiam, nadęta damulka Odpowiedz Link Zgłoś
ashton Re: Nietrafne komentarze dot.imion 27.03.09, 14:18 Tak obok tematu: spotkałam wczoraj małą Beatkę (ok. dwuletnią), fajnie teraz to imię brzmi w zalewie Julek i Oliwek A co do komentarzy... mój stryjeczny dziadek nie mógł za nic zapamiętać imienia swojej najmłodszej wnuczki. Mówił zawsze "jakieś takie żydowskie imię". Wbrew pozorom nie Sara ani Rebeka. Daria Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes Inga to śliczne imię 28.03.09, 12:43 ale czasem lepiej mieć "zwykłe" imię niż kombinację źle dobranego imienia i nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
mmaupa Re: Nietrafne komentarze dot.imion 27.03.09, 11:11 Moze znajomej skojarzylo sie z Dionizym ze "Zlotopolskich"? Odpowiedz Link Zgłoś
pani_zofia Re: Nietrafne komentarze dot.imion 27.03.09, 12:54 Usłyszałam kiedyś: "Kornelia? Nie ma takiego imienia!" Odpowiedz Link Zgłoś
robatchek Re: Nietrafne komentarze dot.imion 28.03.09, 00:48 Mi się Kornelia kojarzy z korniszonem. Przepraszam, wcale nie wiem, dlaczego, nic nie mam do żadnej Kornelii, ale wyobrażenie kiszonego ogórka przy wdzięcznej panience zwala mnie z nóg... Ewentualnie jeszcze kojarzy mi się z Kornelem, zwłaszcza Makuszyńskim. No i jego opis pomocy domowej, "wtaczającej się do pokoju niczym armata i oświadczającej, że przyszła jakaś taka i takie coś" - chociaż osoba miała na imię Narcyza, a nie Kornelia. Wszystko razem - pisarz, baba-armata, kiszony ogórek - daje mi mieszankę nie do przełknięcia. A samo imię tak fajnie brzmi Odpowiedz Link Zgłoś
majadka29 Re: Nietrafne komentarze dot.imion 28.03.09, 10:12 to tak jak w "Misiu"... hehe.... "Nie ma takiego miasta jak Londyn, jest Ladek, Ladek Zdroj..." ...przepraszam za taka mala dygresje Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Hanna vs. Anna 28.03.09, 09:36 Przychodzi mi do głowy tylko moja własna historia. Mam na imię Hanna, co w moim pokoleniu, a zwłaszcza na wsi, było dosyć wyjątkowym imieniem. Moi rówieśnicy zwracali się więc do mnie Hanka, czyli tak jak się sama przedstawiałam. Natomiast wszystkie matki, babki i inni starsi ludzie wiecznie ich strofowali, że tak brzydko na mnie wołają. "Bo przecież to jest mała Ania!" Na nic tłumaczenia i przekonywania. No po prostu wiedzieli lepiej jak mam na imię i do dzisiaj niektórzy nie ustępują. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Hanna vs. Anna 28.03.09, 11:04 quasi.modo napisała: No po prostu wiedzieli lepiej jak mam na imię i do > dzisiaj niektórzy nie ustępują. Mój sąsiad do dzisiaj twierdzi, że mam na imię Jola i tylko o mojej skrajnej tępocie świadczy upieranie się, że jednak Ola... Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes Re: Hanna vs. Anna 28.03.09, 12:48 Bo Hanna i Anna to w pewnym sensie to samo imię Może babcie myślały, że w dokumentach masz Anna. Lub, że to bardziej elegancko brzmi. Chociaż nie wiem czemu - słyszałam kilka wersji na ten temat. Np, że Hanna jest śląskie/żydowskie - więc Anna brzmi lepiej;PPPP Moim zdaniem Hanna to wspaniałe imię, właśnie w takim brzmieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
kirah2 Re: Hanna vs. Anna 28.03.09, 14:53 sorry za OT, zastanawiam się nad Hanną dla planowanej dopiero drugiej córki (nie pytajcie skąd wiem, że będzie córka... po prostu wiem) - jak się Hanna "nosi"? Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Hanna vs. Anna 28.03.09, 18:48 ostatnio jest bardzo popularne, więc chyba nieźle się nosi mam 3 uczennice (wiek 2-6 lat) o tym imieniu i roczną córeczkę kuzynki Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Hanna vs. Anna 28.03.09, 21:04 Mi się nosi świetnie, poza tymi nieporozumieniami z dzieciństwa. Moim zdaniem w tamtych czasach wciąż żywe było wspomnienie Hanki jako brzydkiego, wiejskiego zdrobnienia od Anny. I babciom się wydawało, że dzieci nazywając mnie Hanką są złośliwe, podczas gdy ja mam na imię Ania (wtedy na szczytach popularności). Teraz pewnie zmienia się ta świadomość, bo popularność Hanki znacznie wzrosła. Mimo to jego bliskość do Anny czasami mnie wkurza. Bo to i imieniny ludzie mylą i w dokumantach czasem przekręcą, jak nie przypilnuję. Poza tym, same plusy. Imię międzynarodowe, uniwersalne, pasuje w każdym wieku. Dziś z Hanki przeistoczyłam się już w panią Hanię i uważam, że w każdym wydaniu ma to imię dużo wdzięku. No i nigdy nie miałam ochoty nazywać się inaczej. Po prostu do mnie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kirah2 Re: Hanna vs. Anna 29.03.09, 19:02 a to super! tylko martwi mnie rosnąca popularność... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zazula Re: Hanna vs. Anna IP: *.static.tvk.wroc.pl 29.03.09, 21:17 Tak z ta Anią i Hanią to na wioskach tak bywało moja babcia miała na imię Anna, a wszyscy mówili na nią Hanka a moją mamę Alicję nazywali Elką, to starsze pokolenie miało taką "przypadłość" zmieniania imion, to wkurzające, w końcu nie po to nadajesz dziecku imię żeby obcy ludzie je zmienili ( co inego gdy samo uzna ze to konieczne...ale to juz inna historia Odpowiedz Link Zgłoś
kaamilka zamiana imion 29.03.09, 22:38 moja mama jest Małgorzatą, a do teraz jest w rodzinie nazywana Magdą Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: zamiana imion 30.03.09, 01:05 kaamilka napisała: > moja mama jest Małgorzatą, a do teraz jest w rodzinie nazywana Magdą To zupełnie jak moja ś.p ciotka Nawet teraz,latw iele po jej śmierci,-każdy mówi-MAGDA. Jej się po prostu Małgorzata nie podobało Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: Nietrafne komentarze dot.imion 26.08.09, 21:35 Mnie w komentarzach nt imion denerwuje najbardziej "parowanie" To znaczy: urodziła nam się Laura (pierworodna) i kiedy spodziewaliśmy się syna, nie było końca komentarzom, że teraz to koniecznie Filon. Urodził się Jaś - to z kolei towarzystwo zaczęło nachalnie proponować Małgosię. Teraz mamy Florę, no i wiadomo co proponują... Faunę oczywiście . No i jescze komentarze spożywcze nt Flory - że margaryna albo flora bakteryjna, jak w jogurciku jakimś. Brrr... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hania [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.09, 21:15 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Nietrafne komentarze dot.imion 12.03.21, 14:59 Laura, Jan i Flora - ciekawy zestaw. Bardzo lubię Florkę🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
vanilde Re: Nietrafne komentarze dot.imion 19.03.21, 13:41 Mogę tu dodać mój własny nietrafny komentarz. Z imieniem Adela spotkałam się pierwszy raz dopiero na tym forum, nie znam nikogo ani nie słyszałam o nikim, kto ma tak na imię. Pamiętam, że pomyślałam wówczas, że to strasznie nowomodne i wymyślne imię (brzmiało dla mnie jak Pamela, albo jak zapożyczenie w związku z popularnością piosenkarki Adele). Tymczasem - cóż, Adela to raczej imię retro. Musiałam się z nim osłuchać na forum, żeby to dostrzec Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Nietrafne komentarze dot.imion 12.03.22, 15:10 Wielokrotnie spotykałam się z opinią, że Izabela to rzadkie i niespotykane imię. Natomiast w roku, w którym się urodziłam, było w okolicach 20. miejsca w rankingu najczęściej nadawanych imion, więc dość wysoko. W rankingu najpopularniejszych imion w populacji ogólnej jest na miejscu 44. To również świadczy o jego popularności, choć nie na poziomie Anny czy Marii. Odpowiedz Link Zgłoś