granadax 10.04.09, 21:50 powiedzmy sobie tak w ciągu najbliższych 15 lat. Zaznaczam, że te, które Wam się podobają i są już nadawane, acz uważane za rzadkie. Jak wyglądałyby Wasze typy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
quasi.modo Re: imiona bez szans na popularność 11.04.09, 00:01 Tylko co rozumieć przez popularność? Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: imiona bez szans na popularność 11.04.09, 00:14 Kosma (dzis byl w przychodni taki polroczny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smok Re: imiona bez szans na popularność IP: 193.138.241.* 11.04.09, 11:33 Myślałam kiedyś o imieniu Kosma i według mnie jest to imię które powolutku zacznie wschodzić. Fajne imię dla chłopaka, takie łobuzerskie. ,,Ojciec prać?,, dodaje mu dodatkowego uroku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smok Re: imiona bez szans na popularność IP: 193.138.241.* 11.04.09, 11:35 Jakaś reklama dodała mi się niechcący. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja12 Re: imiona bez szans na popularność IP: *.plock.mm.pl 11.04.09, 11:41 Kosma nie może być,wszchodzić też nie będzie.Wszystko zależy od inwencji młodych mam i oczywiście teściów/bo to oni "zatwierdzają"/. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imiona bez szans na popularność 11.04.09, 17:15 Pochlebiasz sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: imiona bez szans na popularność 11.04.09, 20:57 > Pochlebiasz sobie. nie, to tylko pobożne życzenie Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: imiona bez szans na popularność 11.04.09, 21:01 Mi się podobają: Petronia, Waleria, Hildegarda, Halszka... Żadnemu nie wróżę wzrostu poularności, a sama rozważałam nadanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annie Re: imiona bez szans na popularność IP: *.acn.waw.pl 13.04.09, 08:26 W pokoleniu 50-60 latków popularne, obecnie nie spotykam: Henryk, Czesław, Edward, Mieczysław, Ryszard, Feliks. No i "odmęskie" Stanisława, Czesława, Mieczysława, Ryszarda, Feliksa itp No i takie "kościelne" np. Perpetua, Felicyta Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: imiona bez szans na popularność 13.04.09, 12:11 > W pokoleniu 50-60 latków popularne, obecnie nie spotykam: Henryk, > Czesław, Edward, Mieczysław, Ryszard, Feliks Edwardowi, Ryszardowi i Feliksowi wróżę jednak szansę na powrót. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja12 Re: imiona bez szans na popularność IP: *.plock.mm.pl 13.04.09, 13:59 rychły powrót Czesława i Czesław. Czesia w "Klanie" toż to poezja,młode mamy już dawno się przymierzały,ale coś mało propagowane przez elity i kolorowanki.A te mamy to też ciekawe "okazy" - jak maleństwo to Józefina,Katarzyna,Anna , a jak babciowate nastolatki to Kasia N.,Ania C.itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lavinka z nielogu Florentyna,Józefina,Genowefa,Kons tancja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.09, 14:33 Ariadna, Diana, Józefa, Antonina i Róża. Bez szans na popularność. Tylko jakiś % zakompleksionych rodziców je nadaje, ale to minie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lavinka z nielogu Konstancja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.09, 14:37 Nota bene kiedyś w Polsce bardzo popularne jak i Marianna (kiedyś nie wolno było nazywać dziewczynek Maria,więc nadawano przekształcone). Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Konstancja 13.04.09, 15:26 zanim się wciśniesz z takimi "rewelacjami" to poczytaj trochę to forum - wszyscy to wiemy, nie musisz takiej prawdy objawionej obwieszczać Odpowiedz Link Zgłoś
nelcia714 Re: Florentyna,Józefina,Genowefa,Kons tancja 13.04.09, 16:40 Gość portalu: lavinka z nielogu napisał(a): > Bez szans na popularność. Tylko jakiś % zakompleksionych rodziców je > nadaje, ale to minie > > Co masz na myśli to pisząc ? Ja nazwałam swoje dziecko Antonina i jest to imię śliczne. Znam też parę osób które też tak nazwało swoje córeczki. Czy to oznacza że jesteśmy zakompleksionymi rodzicami ? Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: Florentyna,Józefina,Genowefa,Kons tancja 13.04.09, 21:59 > Ariadna, Diana, Józefa, Antonina i Róża. > Bez szans na popularność. Tylko jakiś % zakompleksionych rodziców je nadaje, ale to minie Trollujesz czy naprawdę tak uważasz? Antonina i Róża to były typy moje i męża dla ewentualnej córki, rezygnujemy chyba, zwłaszcza z Antoniny ...ze względu na zbyt dużą popularność! Zakompleksieni rodzice zresztą chyba raczej wybierają inne imiona? O ile w ogóle można tu mówić o kompleksach, bo decydujący jest tu chyba jednak gust. Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: Florentyna,Józefina,Genowefa,Kons tancja 13.04.09, 23:54 DEla mnie imiona ,które nie powinno wrócić do popularności to:Czesław ,Józef ,Wacław,Zenon i wiele innych zwłaszcza w wersji żeńskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smok Re: Florentyna,Józefina,Genowefa,Kons tancja IP: 193.138.241.* 14.04.09, 12:54 Zgadzam się z tym, że imiona typu Antonina, czy Józefina wybierają zakompleksieni rodzice, też tak to odbieram. Żeby dodać sobie splendoru, wyśmiewają na forach imiona typu Nikola - jest to potwierdzenie tych kompleksów. Dla mnie Antonina jest bardziej pretensjonalna od Nikoli a rodzice Antoniny bardziej ,są w pretensjach,. Żeby chociaż oryginalnie, ale nie - tak jak u wszystkich z mojej sfery. Jest to tak czytelne że rodzice chcą być ponad plebs, że aż śmieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Florentyna,Józefina,Genowefa,Kons tancja 14.04.09, 13:41 A skąd Wy czerpiecie to swoje przekonanie o cudzych imionach, że to pretensjonalne, tamto zakompleksione, a siamto jeszcze jakieś? Owszem, wiele imion nadawanych jest przez zakompleksionych rodziców - bo Polacy w ogóle są dość zakompleksionym narodem. Jedni nadają imiona typu Stanisław i Antonina dlatego, że im się podobają i bez żadnej dodatkowej motywacji, inni - po dziadku/babci, a jeszcze inni - bo im się spodobało, że nadała takie imię dziecku jakaś gwiazda lub gwiazdeczka. Czy któraś z tych motywacji sama w sobie świadczy o kompleksach? Oprócz imion staroświeckich, które wracają do łask, jest też cała masa "zwyczajnych" - też nadawanych z najróżniejszych powodów. Jest wielka grupa rodziców, którzy nazywają swoje dzieci Nikola i Brajan, raczej nie są to imiona zaczerpnięte z tradycji rodzinnej, tylko z chęci "naśladowania Europy" czy amerykańskich seriali. Bywały już na tym forum dyskusje na temat imienia dziecka a klasy społecznej rodziców, dochodu, wykształcenia, pochodzenia, czego tam jeszcze, nie prowadziły do żadnego konstruktywnego wniosku. Tu zahaczamy o temat "imię a kompleksy rodziców". Czy to tak trudno założyć, że imię nadane dziecku po prostu rodzicom się podoba i nie musi świadczyć o ich stanie psychicznym, społecznym czy finansowym? Świadczy po prostu o ich guście i tyle. Owszem, za wybranym imieniem stoją rozmaite skojarzenia, motywacje, ale ocenianie ludzi po ich upodobaniach dotyczących imion jest mniej pewne niż wróżenie z fusów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja12 Re: Florentyna,Józefina,Genowefa,Kons tancja IP: *.plock.mm.pl 14.04.09, 13:51 Szanowna Kolezanka jest młodą osobą i ma mało doświadczenia życiowego,tak jak te młode mamy,mające marzenia aby ich dziecko było unikatowe,oryginalne i jedyne w swoim rodzaju.Dlatego takie ambicje i zapytania na Forum.A w realu-szara rzeczywistość. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Florentyna,Józefina,Genowefa,Kons tancja 14.04.09, 14:16 Szanownemu Koledze chyba bardzo przeszkadzają cudze aspiracje i marzenia, skoro tak je piętnuje. W szarej rzeczywistości byłoby jeszcze szarzej, gdyby każdy nazywał się Kasia, Basia, Ania i Maciek, Tomek, Krzyś (dla jasności - bardzo lubię wszystkie wyżej wymienione imiona!) Oryginalne imię na pewno nikomu nie przeszkodziło w zostaniu kimś niepowtarzalnym i oryginalnym na nieco większą skalę. Zwyczajne imię prawdziwie utalentowanej jednostce też nie przeszkodzi w wybiciu się. A w mikroskali... KAŻDE dziecko dla własnych rodziców jest jedyne, niepowtarzalne, oryginalne i w ogóle ósmy cud świata, tak jest chyba od początku świata, nihil novi. I bardzo dobrze, to właśnie nazywa się miłość. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Florentyna,Józefina,Genowefa,Kons tancja 14.04.09, 14:00 bardzo dobrze powiedziane gust nie świadczy i kompleksach, tylko o guście - który kształtuje się w różny sposób: poprzez literaturę, znajomości, podróże... i wiele, wiele innych czynników na gust wpływa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja12 Re: Florentyna,Józefina,Genowefa,Kons tancja IP: *.plock.mm.pl 14.04.09, 14:14 jak z tego wynika szanowne młode mamy to zupełne bezguścia.Z tym się zgadzam - brak poczucia "smaku" nie tylko w imionach ale w bardzo wielu dziedzinach/ubiory,kreacje,wyposażenie mieszkań,ogrodów,a kończąc na kuchni/.Bardzo wysokie mniemanie o sobie,ale w wiekszości tylko to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smok Re: Florentyna,Józefina,Genowefa,Kons tancja IP: 193.138.241.* 14.04.09, 14:21 A ludzie czytają różne książki i czerpią z nich różne inspiracje. Po przeczytaniu ,, W pustyni i w puszczy,, jedna osoba nazwie dziecko Staś a druga Nel. Jedni ludzie po wakacjach w Anglii nazwą dziecko Nikola, a inni po powrocie od babci z Wólki Małej Stanisław. Ale jakimś dziwnym trafem, to rodzice Stasia będą kręcić nosem na imię nowej sąsiadki, a rodziców Nikoli mało będzie obchodzić dlaczego Staś to Staś. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Florentyna,Józefina,Genowefa,Kons tancja 14.04.09, 14:56 smoku, tak, ludzie w różny sposób się inspirują, dlatego bardzo byłabym z ferowaniem wyroku o kompleksach. ta różnorodność jest bardzo cenna i powinna być szanowana zarówno przez zwolenników "utartych ścieżek", jak i przeciwników tychże. odwołując się do Twojego (uroczego ) przykładu, ja z tych, których zachwyca imię Nel, a nie podoba mi się Staś. Ale Nel nie nadam córce, bo to nie jest polskie imię (wyżyłam się za to na kolekcji lalek, nadając im imiona, których w realu bym nie dała). Staś podoba się mojemu mężowi, czy ma on zatem jakiś kompleks? nie forsował tego imienia, wiedząc, że ja go nie lubię. teraz chodzi o to, by zakochani w Nicolach i Stasiach potrafili uszanować wybór innych (jedni i drudzy, jak również pośredni), a swoją opinię wyrażać tylko wtedy, gdy są o to proszeni, powstrzymując się od zjadliwości, małostkowości i wydumanych mniemań o swojej wyższości. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Florentyna,Józefina,Genowefa,Kons tancj 14.04.09, 18:01 aneladgam napisała: > smoku, tak, ludzie w różny sposób się inspirują, dlatego bardzo byłabym z > ferowaniem wyroku o kompleksach. * bardzo byłabym ostrożna Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Florentyna,Józefina,Genowefa,Kons tancja 14.04.09, 17:24 No to mi ostatnio trafili się nietypowi - wg Twojego opisu - Nikolopodobni, bo baaaardzo kręcili nosem na imiona typu Stanisław, okrzyknięte "jakimiś staromodnymi", głupimi, nienowoczesnymi i ogólnie beee. Nazwanie dziecka Nikolą, Stasiem, Kornelią czy Nelą nie świadczy o kulturze osobistej i takcie rodziców - a (jak już napisałam) wyłącznie o ich guście. I wśród Stasiolubnych, i wśród Nikololubnych znajdą się tacy, którzy uznają za stosowne krytykować i kręcić nosem na cudze imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Florentyna,Józefina,Genowefa,Kons tancja 14.04.09, 22:32 Zdziwiłabys się, smoku. Z doświadczenia na forum wiem, że nikolo- i oliwierolubni bywają bardzo agresywni wobec imion spoza ich paradygmatu. Widać to także u ja12 - jest nataszolubny i nienawidzi Antonin. Podoba mu się imię MSZ ciężko pretensjonalne (o Karinie też kiedyś coś ponoć pisal pozytywnie) i oskarża o pretensjonalność tych, którzy nadają imiona nie w jego guście. Na szczęście te kontrowersje znajdują ujście na forum, a w realu wobec dzieci wszyscy trzymają język za zębami. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: imiona bez szans na popularność 14.04.09, 08:45 Hilaria moja ukochana Hilaria, raczej do łask nie dojdzie Odpowiedz Link Zgłoś
anulla1 Re: imiona bez szans na popularność 14.04.09, 13:57 Napewno Adolf i Alfons a co do pozostałych imion trudno określic co znaczy popularność??? Jak dla mnie Antonina własnie jest popularna w porównaniu z terndami z przed 10 lat, czy miano popularności osiaga imie gdy liczba nadań zbliża sie do ilości Julii? Odpowiedz Link Zgłoś
granadax Re: imiona bez szans na popularność 14.04.09, 18:56 adolf i alfons przeczytalas moj post? "takie, ktore się Wam podobają". Wiem, ze jest sporo rodziców, którzy nie nadają imion, które zaczynaja być popularne, no tak mają dziwni jacys... Antonina to imię z mojej listy z szansą na duża popularnośc, dlatego z niego zrezygnowalam. 12 lat temu kiedy spodziewlam sie dziecka (urodzil sie syn) imie to bylo przesadzone, bo szalalam na jego punkcie. Tworzac watek, myslalam o rodzicach, którzy lubia, kiedy ich dzieci maja imie, ktore nie jest popularne. Coz czasem trudno przewidziec czy imie dzis niepopularne "jutro" stanie sie popularne. Jedno z imion, które nadałam synowi, osiagnęło popularnośc Julii nigdy bym sie tego nie spodziewała nadając je. Odpowiedz Link Zgłoś
anulla1 Re: imiona bez szans na popularność 15.04.09, 11:04 No tak nie doczytałam .... Ale swoją drogą brzmienie imienia Adolf nie jest złe. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: imiona bez szans na popularność 14.04.09, 19:56 Podoba mi się całkiem sporo imion, postrzeganych jako "ciotkowate" np. Krystyna, Grażyna. Wujkowate - Czesiek, Rysiek. Nie mają teraz szans na popularność, bo zbyt niedawno były modne, są kojarzone z konkretnym pokoleniem, te skojarzenia muszą osłabnąć czy też nabrać "patyny" - w pokoleniu naszych prawnuków będą pewnie brzmiały szlachetnie i dostojnie. Ogromnie podobają mi się różne bardzo odważne imiona, nadawane dawniej, a teraz zapomniane, mitologiczne, biblijne, z ogromnymi tradycjami i "rodowodem" - różne Eufemie, Minerwy, Hildegardy, Peregryny, Kloryndy, Tankredy... Eposy rycerskie, legendy, mity itd to skarbnica cudownych pod względem estetycznym imion. Ale sama nie nadałabym ich dziecku, bo są dla mnie zbyt wymyślne jak na codzienny użytek. Poza tym takie wzniosłe imiona dobrze brzmią w zestawieniu z dostojnymi nazwiskami, z moim efekt byłby dość komiczny. Myślę, że dość podobnie do mnie może mieć więcej osób tzn. niektóre imiona postrzegają jako piękne, ale zbyt wymyślne - i dlatego te imiona, mimo niewątpliwej urody, nie są nadawane. Ale też możliwe są niespodzianki, nigdy nie podejrzewałabym, że wybuchnie nagła moda na staroświecką, dostojną Amelię czy równie staroświeckiego, ale niezbyt dostojnego Kacpra. Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: imiona bez szans na popularność 02.09.09, 11:56 może te, które nie mają "słodkich" zdrobnień - będą w strefie bezpieczeństwa? Mi ogromnie podoba się Waleria i Wilhelmina jak również Ludwika, Jadwiga/ z chłopięcych oczywiście Ksawery, Zachary no i zonk bo Jeremi który wraca... Odpowiedz Link Zgłoś