rafanna 18.04.09, 11:55 A jak wam sie podoba Ksawery? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wimperga Re: Ksawery 18.04.09, 12:04 Jedno z moich ulubionych imion! Nawet mojemu mężowi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: Ksawery 18.04.09, 12:10 do niedawna bardzo mi się podobało, teraz nieco mi zbrzydło przez skojarzenie z Xavierem czy jak mu tam. Odpowiedz Link Zgłoś
rafanna Re: Ksawery 18.04.09, 12:44 Moja zona ma ten sam problem.. Ale za kilkanascie lat kto bedzie pamietal o mlodym Wisniewskim.... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ksawery 18.04.09, 12:48 Bardzo, a młody Wiśniewski ma wszak zarezerowaną wspaniałą, nowoczesną formę Ksawier, i tak tez nazywają dzieci ludzie, którzy się Wiśniewskim zainspirowali. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Ksawery 18.04.09, 12:51 podoba mi się i jestem wieeelką zwolenniczką nadawania imienia bez oglądania się na "o rety, dziecko kogoś tam się nazywa jakoś tam" może dlatego, że sama nie orientuję się zbytnio które "selebriti" jak nazwało swoje młode Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Ksawery 18.04.09, 13:32 Strasznie mi się nie podoba IMO ma bardzo pretensjonalne brzmienie. Odpowiedz Link Zgłoś
bardzo_luba Re: Ksawery 18.04.09, 14:29 Podoba mi się, ale miałabym kłopot z ładnym zdrobnieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
rafanna Re: Ksawery 18.04.09, 15:52 Nie ma ich za wiele i nie slychac ich czesto, wiec moga brzmiec nieco egzotycznie: Ksawi, Ksawerek, Ksawcio, Ksawerunio, Sawek, Ksawek, Ksawuś, Ksawer. Duzo lepiej brzmia niz wygladaja choc to tez raczej kwestia wizualnych nawykoów... Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Ksawery 18.04.09, 16:09 Ksawery podoba mi się ogromnie. Zdrabniałabym do Sawka, Sawera. Moja Mama miała ciotkę Sawerkę - Franciszkę Ksawerę. Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Ksawery 19.04.09, 12:24 hehe jako mama niespełna 4 letniego Ksawerego powiem że nadal mi się podoba i powiem też że pełna forma tego imienia jest tak piękna że wstyd zdrabniać to imię jakkolwiek/ dzieci w przedszkolu i przedszkolanki wiedzą że on jest Ksawery i tylko ta forma funkcjonuje - bez sztuczych tworów i przeinaczeń - zatem jeśli wybierasz imię które chciałabyś słodko zdrabniać to lepiej Jaś/Staś/Antoś/Franio bo Ksawery to Ksawery a nie żaden Ksawerek, Ksawuś, Ksawunio czy Ksawcio-sawcio - jeśli powiem Ksawery syneczku mój ukochany to brzmi to pieszczotliwie a jego imię nadal jest z zachowaną pełną formą/ Odpowiedz Link Zgłoś
rafanna Re: Ksawery 21.04.09, 14:33 To prawda ze pelne imie jest piekne ale ma 3 sylaby i czasami nachodzi ochota zeby to skrocic.... Tez nie lubie zdrobnien z -ś, -ń na koncu, wiec jesli bedzie trzeba to wydaje mi sie ze Ksawi brzmi calkiem milo... Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Ksawery 21.04.09, 14:59 ja na młodego czasem wołam Xav tzn Ksaw jakkolwiek bo to w wymowie a nie pisowni Odpowiedz Link Zgłoś