eiwa_86 18.05.09, 18:54 Dziewczyny poszukuję imienia dla dziewczynki. Dzisiaj wpadłam przypadkowo na imię Kamelia. Co o nim sądzicie?? Inne moje typy to Otylia, Liliana. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
luna333 Re: Kamelia 18.05.09, 20:04 Kamelia kojarzy mi się z damą kameliową ale i z przekręconą Kamilą - dla mnie zbyt wydumane/ Otylia też nie specjalnie mi się podoba ale zdecydowanie bardziej od Kamelii/ Liliana za to jest zupełnie fajne bez zastrzeżeń/ ale to moje zdanie Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: Kamelia 18.05.09, 20:48 Kamelia - bardzo fajne, ale wydaje mi się, że wyjątkowo wymagające, jeśli chodzi o dopasowanie do nazwiska. Musiałoby bardzo szlachetnie brzmieć jako całość. Otylia niekoniecznie, Liliana jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kamelia 18.05.09, 23:05 Otylia podoba mi się bardzo, Liliana wcale, Kamelia jednoznacznie kojarzy z Damą Kameliową i to skojarzenie ją w moich oczach dyskwalifikuje. Odpowiedz Link Zgłoś
motylowa77 Re: Kamelia 19.05.09, 09:39 Ładne, ale bardziej podoba mi się Lilianna. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Kamelia 19.05.09, 10:07 Kamelia mi się nie podoba, Otylia i Liliana natomiast bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilija Re: Kamelia IP: *.lublin.mm.pl 19.05.09, 11:45 Liliana - super Kamelia - ładnie Otylia - nie, jeśli dziewczynka będzie pulchna to imię tylko to podkreśli Odpowiedz Link Zgłoś
agi40 Re: Kamelia 19.05.09, 15:13 wlasnie dzis poznalam bardzo sympatyczna studentke Camelie (Rumunke). #Zgadzam sie jednak, ze to imie wymagajace starannie dobranego nazwiska. Moze jestem pesymistka, albo juz mam bardzo obnizone oczekiwania, ale obserwujac zastraszajacy IMO upadek czytelnictwa wsrod studentow, z ktorymi mam do czynienia, nie obawialabym sie tak bardzo literackich skojarzen. Sekretarce u nas w biurze (studentka literatury) imie rumunskiej studentki natychmiast skojarzylo sie z podpaskami Camelia... Co do pozostalych imion, Lilianne lubie, Otylia nie podoba mi sie brzmieniowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roza Re: Kamelia IP: *.adsl.inetia.pl 27.05.09, 22:17 Kamelia budzi moje skojarzenie z papierosami (camelami). Liliana ok Odpowiedz Link Zgłoś
jut-ra Re: Kamelia 28.05.09, 08:44 Otylia - według mnie to imię "niebezpieczne". Jeśli podobają Ci się imiona typu Liliana, Kamelia, to może Ofelia? Odpowiedz Link Zgłoś
jestem.mama Re: Kamelia 28.05.09, 11:03 Kamelia - za bardzo wydumane Otylia - nie podoba mi się Liliana - prześliczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sara Re: Kamelia IP: 213.25.144.* 08.08.09, 22:57 Lilianna-śliczne Kamelia-Ok Otylia-brzydkie Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Kamelia 09.08.09, 15:40 Kamelia - troche zbyt wymyślne Otylia - nie podoba mi sie zupełnie Liliana - z 3 wybrałabym właśnie to, ale bez przekonania może Idalia, Ofelia, Waleria ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nataloosia :) Re: Kamelia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.09, 22:30 Znam Kamelię, która usilnie zmieniała to imię na Kamilę i została nią do teraz a szkoda, bo Kamelia bardzo mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
nataszaasza Re: Kamelia 04.06.14, 18:42 Poznałam dziś Kamelię (rocznik 2005) na zjeździe dzieci komunijnych, gdzie byłam z siostrą i przyznam że pierwszy raz w zyciu spotkalam się z takim imieniem i byłam zaskoczona. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Kamelia 04.06.14, 21:47 Liliana jak dla mnie mdła i przesłodzona, Otylia brzmieniowo kojarzy mi się z otyłością. Kamelię jedną znam i dlatego nie nazwałabym tak córki, no ale to moje prywatne złe skojarzenie. Podsumowując - szukałabym dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Kamelia 05.06.14, 07:56 Nie podoba mi się! Dużo bardziej wolę Lilianę potem Otylię. Z imiona podobnych juz o wiele fajniejsza jest Kamila. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Kamelia 05.06.14, 08:43 Bardzo mi się podoba,ale przez skojarzenie z Damą kameliową raczej nie nadam.A szkoda.Za Otylia nie przepadam,a Lilka nieco zbyt przesłodzona. Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: Kamelia 06.06.14, 10:58 Co prawda wątek stary, ale się dopiszę. Kamelia nie podoba mi się. Brzmieniowo kojarzy mi się od razu z Amelią, za którą także nie przepadam. Liliana - podoba mi się. Otylia - bardzo mi się podoba! Jestem z tym imieniem obsłuchana ponad trzy dekady, a kojarzy mi się wyłącznie z babcią mojej kuzynki. I można fajnie zdrabniać - Otylka, Otka. Odpowiedz Link Zgłoś
angelina7-83 Re: Kamelia 06.06.14, 19:40 Kamelia bardzo mi się podoba i bardziej niż z "Damą Kameliową" kojarzy mi się z pięknym kwiatem Liliana również ładna, ale jest dla mnie zbyt popularna. Natomiast Otylia - skojarzenie z naszą pływaczką Jednak obawiałabym się przezwisk wśród dzieci, jeśli dziewczynka byłaby ciut przy kości Tak, więc mój głos oddaję na KAMELIĘ Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Kamelia 17.06.14, 10:06 Kamelia urocze imie. Nie przychodzi mi natychmiast do glowy Dama Kameliowa , raczej mloda dziewczyna poczatkujaca piosenkarka Camélia Jordana. Kwiat oczywiscie tez podobnie jak Liliana. Otylia brzmienie piekne natomiast skojarzenie z otyloscia, takze w drugiej kolejnosci z plywaczka. To drugie pozytywne. Stawiam na Kamelie , bo bardzo oryginalne. Odpowiedz Link Zgłoś
vi_san Re: Kamelia 18.06.14, 11:55 Dopasowanie imienia do "szlachetnego" nazwiska - można sobie odpuścić, bo i tak nader prawdopodobne, że po ślubie dziewczyna przyjmie nazwisko męża... Znam właśnie taki przypadek - egzotyczne imię pięknie brzmiało z obcojęzycznym nazwiskiem panieńskim, ale już z naszym "Ziółkowska" - już niekoniecznie. Kamelię bym sobie odpuściła, Otylię takoż. Liliana to, moim zdaniem, typ najlepszy, bo neutralny, a równocześnie nie oklepany. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Kamelia 23.06.23, 01:24 Kamelia wywodzi się od nazwy krzewu, a w Polsce nie ma tradycji nadawania imion będących wyrazami pospolitymi. Na Wikipedii jest napisane, że to żeńska forma imienia Kamil (obok Kamili) ale to raczej nie jest prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Kamelia 23.06.23, 15:08 Kojarzy mi się z „Damą kameliową“, ale także z pięknym kwiatem. Jestem zachwycona tym imieniem od kiedy tylko na nie trafiłam, ale niestety nie do nadania Odpowiedz Link Zgłoś