Gość: lula IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.09, 11:23 Mam właśnie taki dylemat. Mój mąż obstaje przy Marii. Ja jestem zdecydowanie za Mają. Imię Maria podoba mi się, jednak już zdrobnienie Marysia w ogóle. Wiem, że Marię można też zdrabniać do Mai, wydaje mi się to jednak jakieś zmanierowane i pretensjonalne. Co o tym myślicie? kto ma większe prawa przy wyborze imienia - mama czy tata?już sama nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Maria czy Maja? 01.06.09, 11:28 Gość portalu: lula napisał(a): > Mam właśnie taki dylemat. Mój mąż obstaje przy Marii. Ja jestem zdecydowanie > za Mają. Imię Maria podoba mi się, jednak już zdrobnienie Marysia w ogóle. > Wiem, że Marię można też zdrabniać do Mai, wydaje mi się to jednak jakieś > zmanierowane i pretensjonalne. Co o tym myślicie? Zdecydowanie bardziej podoba mi się Maria. Maja od Marii jest dość popularnym zdrobnieniem i nie widzę w tym żadnej pretensjonalności. > kto ma większe prawa przy wyborze imienia - mama czy tata?już sama nie wiem. To chyba oczywiste, że macie takie same prawa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elfik Re: Maria czy Maja? IP: *.multimo.gtsenergis.pl 01.06.09, 11:35 jeśli tylko te dwa wchodzą w grę to zdecydowanie Maja. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Maria czy Maja? 01.06.09, 12:40 prawa przy wyborze imienia są równe, chyba że sobie wzajemnie ustąpicie ja bym była za Marią, wydaje mi się ładniejsze i ma więcej możliwości zdrobnień Odpowiedz Link Zgłoś
marta-martusia Re: Maria czy Maja? 01.06.09, 13:11 oj.. Maja bardzo mi się nie podoba, wolę Kaję.. Maria też mi się nie widzi, a zdrobnienie Marysia - moim zdaniem jest niezbyt ciekawe.. a może Magdalena? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Maria czy Maja? IP: *.adsl.inetia.pl 01.06.09, 13:39 Z tych dwóch zdecydowanie Maja. Nie podoba mi się Maria i jej zdrobnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
nelcia714 Re: Maria czy Maja? 01.06.09, 14:44 Oba ładne ale Maria lepsza.Nie taka popularna i ma ładne zdrobnienia. Chociaż zamiast Marii wolę Mariannę, którą można zdrabniać jeszcze do Mani. Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: Maria czy Maja? 01.06.09, 15:13 Bez dwóch zdań Maria. Bardzo często zdrabnia się ją do Mai, a nie zamyka też innych możliwości. Zmanierowana i pretensjonalna to może być Maja noszona przez 50-letnią panią (naprawdę głupio mi brzmi powiedzieć do takiej Pani Maju, a Pani Mario to zupełnie co innego ) A co do praw przy wyborze imienia - toć to chyba oczywiste, że albo macie równe, albo zależy to od Waszych wewnętrznych ustaleń (typu: ja wybieram dla chłopca, ty dla dziewczynki ) Odpowiedz Link Zgłoś
jut-ra Re: Maria czy Maja? 01.06.09, 19:26 Dla mnie pretensjonalna jest Maja jako Maja. Maria jest pięknym klasycznym imieniem, którego nie powstydzi się ani dorastająca dziewczyna, ani dojrzała kobieta. A małą dziewczynkę możesz zdrabniać do Mai, a niekoniecznie Marysi. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Maria czy Maja? 01.06.09, 23:26 Z tych dwóch wybieram... Mariannę. Jeśli juz jednak naprawdę z tych dwóch, to Maję. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Maria czy Maja? 02.06.09, 12:24 Prawa w wyborze imienia macie jednakowe, równe - może znajdziecie jakąś inną propozycję, która spodoba się Wam obojgu? Maria wydaje mi się świetnym pomysłem, wcale nie trzeba jej zdrabniać do Marysi - jeśli oboje będziecie swoją Marię zdrabniać konsekwentnie do Mai, to właśnie z tą formą dziecko się oswoi i będzie się tak przedstawiało. (Nawiasem mówiąc, uwielbiam to zdrobnienie do tego stopnia, że sama go używałam przez jakiś czas i zmusiłam do tego moje otoczenie.) A później, gdy już będzie starsza, będzie miała więcej form do wyboru - małych Maj teraz jest naprawde sporo, więc Maria/Maja będzie miała więcej możliwości nie zgubienia się w tłumie imienniczek. Odpowiedz Link Zgłoś
vocativa Re: Maria czy Maja? 03.06.09, 12:37 Ja jestem Marią więc chyba nie potrafię być do końca obiektywnaPowiem szczerze,że za imieniem Maja nie przepadam i jest strasznie teraz popularne. Jedyne co mogę podpowiedzieć(gdybyście jednak zdecydowali się na Marię), że ja jestem często zdrabniana do Maryni,jak byłam dzieckiem często byłam Manią,a jeden znajomy starszy pan zdrabniał mnie do Marylki. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Maria czy Maja? 04.06.09, 23:51 Imię powinno być wspólnym wyborem rodziców. Ja wybieram Marię. A co sądzicie o Mariannie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lula Re: Maria czy Maja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.09, 10:06 Dziękuję Wam wszystkim za rady. Podtrzymałyście mnie na duchu. Jeszcze mamy trochę czasu na decyzję. Trochę jednak się waham. Z pewnych powodów, o których wolałabym nie pisać, imię Marianna raczej nie wchodzi w grę, choć same w sobie jest bardzo ładne. Odpowiedz Link Zgłoś