donmari-2 25.06.09, 20:11 Jak Wam się podobają? Są w Polsce jakieś nadania? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
donmari-2 Re: Amalberga,Roksolana 25.06.09, 21:20 Natrafiłam na forum internetowe , na którym zamieszczony został spis imion(w głównej mierze staroświeckich, skrajnie rzadkich!)dla dziewczynek, a o Amalberdze pisała nawet ostatnio Gaudencja. Potem natrafiłam na wspomniany wątek i doszłam do wniosku, że Amalberga zaczyna mi się podobać, a oprócz tego wypatrzyłam jeszcze Roksolanę. forum.dziecko-info.com/showthread.php?t=172470-wklejam wątek żeby nie było że sobie wymyśliłam. Ps. można by było trochę grzeczniej? Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Amalberga,Roksolana 25.06.09, 23:37 miałam zadać to samo pytanie absolutnie nie podobają mi się Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Amalberga,Roksolana 25.06.09, 21:10 Amalberga podoba mi się bardzo, Roksolana nieszczególnie, znaczenie też ma nieciekawe - "Rosjanka". Roksolany są 3 i 1 Roksalena, Amablerg brak. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Amalberga,Roksolana 25.06.09, 21:22 Grzeczniej? No tak, ironii przez monitor ci nie prześlę. A imiona paskudne. Roksolana brzmi jak nieudana Roksana, a na dodatek kojarzy mi się nazwiskiem mojego matematyka z podstawówki. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Amalberga,Roksolana 25.06.09, 22:32 Amalberga ok, Roksolana mi się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Amalberga,Roksolana 25.06.09, 22:34 abiela napisała: > Amalberga ok, Roksolana mi się nie podoba. Mam identyczne odczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
roksoliana Re: Amalberga,Roksolana 10.05.14, 21:02 nie "rosjanka", a "ukrainka" wiec, posiadam to imie, to znam Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Amalberga,Roksolana 11.05.14, 12:29 Amelberga to udziwniona Amelia, Roksolana to udziwniona Roksana wg mnie. Nie podobają mi się na gruncie polskim. Jak imiona mieszanego małżeństwa lub obcokrajowców to ok. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Amalberga,Roksolana 11.05.14, 15:12 Umiarkowanie podoba mi się Amalberga,natomiast Roksolana ani trochę. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Amalberga,Roksolana 18.05.14, 22:54 iziula1 napisała: > Amelberga to udziwniona Amelia, Tak naprawdę jest zupełnie odwrotnie - Amelia to skrócona i przerobiona Amalberga. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Amalberga,Roksolana 25.07.21, 14:19 "Rusinka" raczej; mogę sprecyzować po latach. Odpowiedz Link Zgłoś
dierde Re: Amalberga,Roksolana 25.07.21, 15:48 Po pierwsze, Rusinka znaczy mieszkanka Rusi, a nie Rosji. Po drugie ówcześni historycy w języku łacińskim nazwali Roksolaną Hurrem, żonę Sulejmana Wspaniałego gdyż pochodziła z terenów na których mieszkali kiedyś roksolanowie (jedno z plemion sarmackich). Więc tłumaczenie Roksolana = rusinka nie jest prawidłowe. No i na koniec ciekawostka. Imię Roksolana nie jest nadawane w Rosji, wylącznie na Ukrainie, najczęściej na obszarze skąd ona pochodziła (jak jest to zapisane na jej grobowcu w Turcji). Odpowiedz Link Zgłoś
dierde Re: Amalberga,Roksolana 25.07.21, 17:45 W tym sensie że w starożytności roksolanowie zamieszkiwali akurat tereny skąd pochodziła Roksolana, ukrainka Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Amalberga,Roksolana 31.07.21, 15:14 dierde napisał(a): > Po pierwsze, Rusinka znaczy mieszkanka Rusi, a nie Rosji. Tak się składa, że znam język polski (i wiem, co napisałam), zapewne reszta użytkowników forum także Korzystałam ze źródła, które jest wiarygodne, co oczywiście nie oznacza, że nieomylne. Nie będę w tej chwili rozeznawać się w sporach etymologicznych i teorii dotyczących pochodzenia etnonimu Rusin oraz próbować się do nich odnosić. Odpowiedz Link Zgłoś
dierde Re: Amalberga,Roksolana 31.07.21, 15:38 Raczej chodzi o to że ówczesne dyplomaci nazywali roksolanami mieszkańców (rusinów) tej części byłej Rusi którą w starożytności zamieszkiwali plemiona sarmatów. Więc blędu nie ma, raczej etymologia samego słowa po prostu ma długą historię. Ale to już detale Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Amalberga,Roksolana 07.08.21, 00:12 Owszem; rzecz w tym, że sama etymologia nazwy plemienia Roksolanów jest wyjaśniana bardzo różnie i trzeba by się dokopać do wiarygodnego wyjaśnienia oraz ustalić, kto jest autorem tej nazwy (czy sam zainteresowany lud, czy też ludy trzecie) i czy odnosi się ona bardziej do ludu, czy bardziej do zamieszkałych przezeń obszarów. To dość skomplikowana kwestia i nie podejmuję się obecnie samodzielnych poszukiwań dobrych źródeł, zaś internetowe mają ograniczoną wiarygodność. Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Amalberga,Roksolana 11.05.14, 15:39 u dziecka rodziców innej narodowości podobają mi się neutralnie u polskiego wcale, chociaż Amalberga brzmi nawet przyzwoicie. Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: Amalberga,Roksolana 11.05.14, 15:40 Amalberga podoba mi się, mogłabym tak nawet nazwać córkę ale gdybym miała inne nazwisko bo do mojego mężowskiego nijak nie pasuje. Roksolana - samo brzmienie słowa mi się podoba, kojarzy mi się z Roksolankami Zimorowica. Ale jako imię to nie. Odpowiedz Link Zgłoś
molly_bloom Re: Amalberga,Roksolana 11.05.14, 21:51 Roksolana kojarzy mi się tylko z TĄ Roksolaną pl.wikipedia.org/wiki/Roksolana Imię nawet mi się podoba, ale skojarzenie zbyt jednoznaczne, to tak jakby nazwać dziewczynkę np. Bona (po królowej Bonie), albo coś w tym stylu.... Odpowiedz Link Zgłoś
misselene Re: Amalberga,Roksolana 18.05.14, 20:06 Ani Amalberga ani Roksolana nie są w moim typie, ale myślę, że u kogoś pewnie bym je doceniła. Odpowiedz Link Zgłoś
dierde Re: Amalberga,Roksolana 02.07.21, 01:21 Roksolana znaczy "ukrainka", a dokładniej kobieta z plemienia roksolanów. Na Ukrainie to jest normalne imię, nie zbyt częste, ale i nie pretensjonalne. Zazwyczaj nie zdrabnia się. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Amalberga,Roksolana 02.07.21, 08:27 Skoro już odświeżono ten wątek... 🙂 Amalberga brzmieniowo nawet w porządku, choć raczej nie gustuję w "bergach". Dla córki zdecydowanie bym nie rozważała. Ale imię samo w sobie jest ok. Roksolana dla mnie zdecydowanie na "nie", bardzo przeszkadza mi pewne osobiste skojarzenie, którego nie mogę zaakceptować. Odpada 😥 Oba doceniłabym u kogoś 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Amalberga,Roksolana 02.07.21, 10:20 W moim odczuciu obydwa przekombinowane. Nie nadałabym, ani nie doceniłabym u kogoś. Odpowiedz Link Zgłoś
dierde Re: Amalberga,Roksolana 31.07.21, 15:41 Wypowiem się jeszcze o Amalberdze. Wg mnie końcówka brzmi bardzo grubo, generalnie kojarzy się z Kunegundą. Nie podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Amalberga,Roksolana 31.07.21, 16:41 Teraz, kiedy zwróciłaś uwagę na brzmienie końcówki, Amalberga zaczęła mi się kojarzyć z Norymbergą. Odpowiedz Link Zgłoś