Gość: ada77 IP: *.cdma.centertel.pl 02.07.09, 22:59 Adelajda Adelina Adela Ada Adrianna Adriana która Ada najbardziej Wam się podoba? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Ada nie jedno ma imię....... 02.07.09, 23:14 Jest jeszcze Adamina. U mnie Adela i Adamina na równi. Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: Ada nie jedno ma imię....... 02.07.09, 23:18 Mnie się też Adamina podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Ada nie jedno ma imię....... 03.07.09, 12:10 ja poznalam kiedys Ade Hiszpanke, naparwde byla...Immaculata . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orzeszkowa Re: Ada nie jedno ma imię....... IP: *.dip.t-dialin.net 03.07.09, 19:52 ADrianna Odpowiedz Link Zgłoś
donmari-2 Re: Ada nie jedno ma imię....... 03.07.09, 20:24 Najbardziej Adela, ale mam w rodzinie Adrianę(która miała być Adrianną, ale wujek z ciotką trafili na jakiegoś urzędnika -onomastę i nie przeszło!) Znam jeszcze kilka Adriann właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Ada nie jedno ma imię....... 03.07.09, 20:43 Podoba mi się Adelina, Adela i Ada. A która najbardziej mi się podoba? Hmm, Adelina brzmi oryginalnie, Adela nieco staroświecko i romantycznie, Ada zwięźle i na temat, moim zdaniem lepiej niż Ida. No nie wiem, która najbardziej mi się podoba, ale dla swojego dziecka wybrałabym Adelę. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ada niejedno ma imię....... 03.07.09, 21:01 Adalwina - jedno z moich ukochanych imion. Odpowiedz Link Zgłoś
wimperga Re: Ada nie jedno ma imię....... 07.07.09, 18:21 Najnajbardziej - Adelajda, zaraz potem Adrianna i Ada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmaupa Re: Ada nie jedno ma imię....... IP: *.oxfd.cable.ntl.com 09.07.09, 02:02 Ada. Potem Adamina. Na samym końcu Adrian(n)a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sara Re: Ada nie jedno ma imię....... IP: 213.25.144.* 05.08.09, 23:08 Adrianna Odpowiedz Link Zgłoś
generalizacja Re: Ada nie jedno ma imię....... 06.08.09, 09:27 jak dla mnie Adrianna najładniejsze =) Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Ada nie jedno ma imię....... 06.08.09, 09:34 Niedawno poznałam dumnego tatę małej Ady - nie Adeli, nie Adrianny, tylko po prostu Ady. Opowiadał, że w USC stoczył bój o imię córki, panią urzędniczkę przekonał wpisem w kalendarzu, a motywacja była taka, że początkowo nastawiali się na chłopca Adama, a kiedy okazało się, że to dziewczynka, wybrali imię najbardziej do Adama podobne. Nie przepadam za zdrobnieniami nadawanymi jako pełne imiona, ale wiecie? Ten facet (tatuś w wieku gdzieś ok. 50) wymawiał imię córeczki z takim zachwytem (jak to sobie tu na forum radzimy, żeby wymawiac imię dziecka z radością i upodobaniem), że aż mi się spodobało! Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Ada nie jedno ma imię....... 06.08.09, 10:26 Z tym, że najbardziej do Adama podobna jest Adamina... Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Ada nie jedno ma imię....... 20.08.09, 10:53 Wiem, że Adamina, ale nie powiem tego przecież dumnemu tatusiowi, zachwyconemu imieniem córki Przy tym Adamina mi się nie bardzo podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmaupa Re: Ada nie jedno ma imię....... IP: 163.1.80.* 06.08.09, 11:18 Ale Ada to nie zdrobnienie, tylko osobne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
jut-ra Re: Ada nie jedno ma imię....... 06.08.09, 13:33 Ada - po prostu. Pozostałe budzą we mnie nieodparte (i niezbyt ciekawe) skojarzenia, nic nie poradzę. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Ada nie jedno ma imię....... 06.08.09, 14:02 Zdecydowanie Adelajda ! Czołówka mojej listy Poza tym Adamina - też pięknie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tenen Re: Ada nie jedno ma imię....... IP: *.adsl.inetia.pl 07.08.09, 14:17 Najlepiej chyba po prostu Ada Sama jestem Ariadna i całe życie nowopoznane osoby próbują ze mnie zrobić Adę, ale uparcie z tym walczę. Nie wiem nawet czy moje imię powinno być na tej liście, ale te próby skracania wynikają chyba z tego, że moje imię jest za trudne dla niektórych i od razu zamieniają je na Adriannę no i potem Adę. Odpowiedz Link Zgłoś
jaspis_7 Re: Ada nie jedno ma imię....... 19.08.09, 16:40 Ada - najpiękniejsze. Tylko niestety mało kto wie że jest to samodzielne imię a nie zdrobnienie. Mimo, że najstarsze z wymienionych (pochodzenia semickiego, pojawia się jako jedno z pierwszych imion w Biblii)... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ada nie jedno ma imię....... 19.08.09, 19:46 Mam wątpliwości co do spolszczenia - czy rzeczywiście Hadassah powinna być tłumaczona na Adę? Odpowiedz Link Zgłoś
jaspis_7 Re: Ada nie jedno ma imię....... 19.08.09, 21:57 takie tłumaczenie zawiera Biblia Tysiąclecia, lecz również stare przekłady: Biblia ks. Wujka oraz Biblia Gdańska. A ponieważ Polacy nie czytają Biblii to im się imię Ada biblijnie nie kojarzy... a szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ada nie jedno ma imię....... 19.08.09, 22:12 Tyle to ja wiem, ale przyznasz, ze jako spolszczenie Hadassah forma Ada wydaje się być jakby niepełna i dość okrojona. Odpowiedz Link Zgłoś
jaspis_7 Re: Ada nie jedno ma imię....... 20.08.09, 09:14 nie znam hebrajskiego i niestety nie mogę sobie pozwolić na pogłębione badania tekstu Biblii. Skazana jestem na źródła internetowe, a z nich wynika że Hadassah i Adah to jednak osobne imiona - tak wnioskuję z zapisu tych imion w oryginale (choć jak wspomniałam nie znam hebrajskiego). Pierwsze oznacza "mirt" (hadas) a drugie o niejasnym znaczeniu (np. "ornament, ozdoba"). Ja myślałam o tym drugim imieniu (w Biblii pojawia się m.in. w Rdz 4,20 jako żona Lemecha). A Hadassah to imię królowej Estery (Estera - wersja perska), prawdę mówiąć nie wiem czy też tłumaczone jako Ada (?) www.abarim-publications.com/Meaning/Adah.html (oto źródło na którym się m.in. oparłam...wygląda dość wiarygodnie) Odpowiedz Link Zgłoś
jaspis_7 Re: Ada nie jedno ma imię....... 20.08.09, 09:22 A imię Ada bardzo mi się podoba, gdyż jest krótkie (zaleta przy podwójnym nazwisku - wiem coś o tym), ma mnóstwo zdrobnień oraz jak widać ciekawą etymologię. Ze względu na to nieszczęsne powszechne skojarzenie z Adrianną (którą uważam za pretensjonalną) niestety odpadło jako imię do nadania... (a kwestia akurat u mnie na czasie) Odpowiedz Link Zgłoś